Η κυβέρνηση του Κιέβου, πιέζει για τη διάσπαση της Ουκρανίας

Τα γεγονότα στην Ουκρανία ώρα με την ώρα παίρνουν δραματική τροπή. Η εξέγερση ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου εξαπλώνεται στις ανατολικές περιοχές και η κυβέρνηση απειλεί ανοιχτά με ματοκύλισμα της εξέγερσης ακόμα και σήμερα τις νυχτερινές ώρες. Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια συνέντευξη του ηγέτη του Borotba που δόθηκε στο rabkor.ru στις 11.04.2014. Η μετάφραση έγινε από τον Κ.Μ. από τα ρωσικά για το AvantGarde.

Ακτιβιστές του Μπόροτμπα στην κατάληψη του κτιρίου της περιφέρειας του Χάρκοβο

Ακτιβιστές του Μπόροτμπα στην κατάληψη του κτιρίου της περιφέρειας του Χάρκοβο

Σημείωμα του Rabkor: Οι ουκρανικές διαδηλώσεις στο νότιοανατολικό τμήμα της χώρας έχουν ένα προοδευτικό χαρακτήρα λόγω της προθυμίας όσων συμμετέχουν να σταθούν μέχρι τέλος, όχι μόνο για την ανατροπή μιας από τις ελίτ, προκειμένου να έρθει στη θέση της μια άλλη, πιο βάναυση, ανίκανηκαι αντικοινωνική από την προηγούμενη αλλά για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων: για την κοινωνική αλλαγή σε μια πιο δίκαιη βάση και την προστασία των συγκεκριμένων δικαιωμάτων τους.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εκδηλώσεις υποβάλλονται όχι μόνο σε μια αδίστακτη καταστολή, από τη νέα ηγεσία που ήρθε στην εξουσία στο Κίεβο, αλλά και σε μια ανελέητη εκστρατεία συκοφαντισης.
Για να αποσαφηνίσουμε τι συμβαίνει, οργανώσαμε μια συζήτηση με έναν άμεσο συμμετέχοντα στη νοτιοανατολική αντίσταση – στο Χάρκοβο τον ακτιβιστή και συντονιστή της ένωσης «Borotba» τον Sergey Kirichuk ο οποίος περιέγραψε στους αναγνώστες του Rabkor ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται αυτή την ώρα στις πλατείες και στους δρόμους του Χάρκοβο, διακινδυνεύοντας την ελευθερία τους, και μερικές φορές τη ζωή τους και ποιες είναι οι απαιτήσεις και ποιο σκοπό εξυπηρετούν αυτοί οι ανθρώποι.

Sergey, δώσε μας μια περιγραφή σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Χάρκοβο.

Ότι συμβαίνει στο Χάρκοβο, έρχεται εν μέσω μιας καταιγίδας που συνέβη την νύχτα της 7ης προς 8 Απριλίου. Οι ειδικές δυνάμεις που παραμένουν πιστοί στον Υπουργό Εσωτερικών Avakov επιτέθηκαν στην περιφερειακή κρατική διοίκηση του Χάρκοβο, η οποία είχε ήδη κατελήφθει από διαδηλωτές, και έτσι συνελήφθησαν 64 ακτιβιστές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο κτίριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παραδόθηκαν και προφυλάκιστηκαν στο Κίεβο. Στη συνέχεια, όμως αυτές οι πληροφορίες ανασκευάστηκαν – και οι συλληφθέντες βρίσκονται τελικά στο Χάρκοβο.
Πολλοί σοκαρίστηκαν και άλλοι φοβήθηκαν από αυτά τα γεγονότα. Παρ’ όλα αυτά όμως, την επόμενη κιόλας μέρα νωρίς το πρωί κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται πέριξ της περιφερειακής διοίκησης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία, και το βράδυ συγκεντρώθηκαν περί τα πεντακόσια άτομα χωρίς καμία προειδοποίηση. Ήταν μια αυθόρμητη διαδήλωση. Υπό όρους μπορώ να πω ότι η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη αν μπορούμε να αποκαλέσουμε έτσι μια κατάσταση όταν σχεδόν 70 άνθρωποι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.
Κατά την άποψή μας, τέτοιες διαδηλώσεις θα αυξηθούν και θα συνεχιστούν. Αναμένουμε ότι το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή θα έχουμε μαζικά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Οι άνθρωποι καταρχήν είναι εξοργισμένοι με τα δύο μέτρα και σταθμά της λεγόμενης κυβέρνησης του Κιέβου, δεδομένου ότι η πορεία της προς την εξουσία πέρασε μέσα από καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και μέσα από συγκρούσεις με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας. Και οι βασικές απαιτήσεις εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, στη συνέχεια, ήταν να σταματήσει η αστυνομική βία, και οι επιθέσεις κατά ακτιβιστών. Τώρα, αφού οι πρώην αντιφρονούντες κατέλαβαν την εξουσία, χρησιμοποιούν τις πλέον βίαιες μεθόδους για την καταστολή οποιασδήποτε δυσαρέσκειας εναντίον τους.

Τι θα μπορούσε να επιδικαστεί εις βάρος των ακτιβιστών, κατά τη γνώμη σας;

Τις προάλλες η Rada (Βουλή) της Ουκρανίας ενέκρινε την τροποποίηση των νόμων προκειμένου να σκληρύνει τις κυρώσεις για τις λεγόμενες αποσχιστικές τάσεις και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης. Τώρα σύμφωνα με τη νέα ουκρανική νομοθεσία θα μπορούσε να τιμωρηθούν αυτοί οι ακτιβιστές σε 15 χρόνια ισόβια κάθειρξη. Αλλά σίγουρα ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι όσοι βρίσκονται στην κυβέρνηση του Κιέβου να μην έχουν χάσει εντελώς το μυαλό τους, και να διατηρούν έστω κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Και ελπίζουμε ότι σύντομα αυτοί οι άνθρωποι θα απελευθερωθούν και θα παύσουν οι κατηγορίες εναντίον τους.

Είναι δυνατόν να επισημάνετε το πιο ενεργό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ουκρανία, την πρωτεύουσα της αντίστασης;

Δεν θα ξεχωρίζα μια πόλη. Η κατάσταση σε κάθε πόλη έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. Στην Οδησσό, στο Lugansk, και στο Ντόνετσκ ο κόσμος έχει καταλάβει τα κτήρια της περιφερειακής διοίκησης, προστατεύοντάς τα με οδοφράγματα. Η διοίκηση του Χάρκοβο ανακαταλήφθηκε από τις ειδικές δυνάμεις. Γνωρίζετε ότι η τοπική αστυνομία του Χάρκοβο τάχθηκε με τους εξεγερμένους και δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Ως εκ τούτου, για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων ήρθε αστυνομία από την Πολτάβα και το Σούμι. Η οποία βρίσκεται ακόμα στην πόλη.

Περιγράψτε το πορτρέτο των ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες στο Χάρκοβο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, είναι απολύτως ειρηνικοί πολίτες: σπουδαστές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ποτέ συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες δεν είναι μέλη πολιτικών κομμάτων και κινήσεων. Και πολλοί βρέθηκαν πρώτη φορά σε διαδήλωση. Ήταν μια αντίδραση σε ότι συμβαίνει στο Κίεβο σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται από τη χούντα του Κιέβου. Φυσικά, υπάρχουν και ακτιβιστές της κίνησης «Borotba», και μέλη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, και πολλές άλλες οργανώσεις. Μεταξύ αυτών είναι και φιλορωσοι ακτιβιστές.
Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το κίνημα έχει δύο παρατάξεις, δύο ισχυρά ρεύματα. Το πρώτο είναι οι άνθρωποι που προσανατολίζονται και δίνουν προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Το δεύτερο ρεύμα είναι αυτό που αντιπροσωπεύουμε εμείς, το αντιολιγαρχικό, αντικαπιταλιστικό τμήμα του κινήματος. Πρόκειται για τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή της εξουσίας όλων των μεγάλων οικογενειών της χώρας. Αυτή η θέση βρίσκει επίσης ευρεία υποστήριξη εδώ στο Χάρκοβο και στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο. Υπό όρους μέρος μιας διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε υπό κόκκινες σημαίες, ενώ άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν τη ρωσική σημαία.
Οι άνθρωποι που πηγαίνουν με τις ρωσικές σημαίες, δεν σημαίνει ότι είναι αυτονομιστές. Προς το παρόν θέλουν την προστασία της Ρωσίας. Να μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση, τις ειδήσεις … Οι ειδήσεις αυτή τη στιγμή μεταδίδονται μόνο στα ουκρανικά, επειδή τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια απαγορεύονται. Και βλέπουν τις ακροδεξιές ομάδες, και τους ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα να περικύκλωνουν το ουκρανικό κοινοβούλιο με τα όπλα, το Κογκρέσο των δικαστών, υποβάλλοντας τους εκπροσώπους τους στην τρομοκρατίας των ένοπλων συμμοριών τους. Για όλα αυτά ζητούν την προστασία της Μόσχας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σηκώνουν τη ρωσική σημαία.
Είμαστε εντούτοις συνεπείς στη θέση μας, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Αλλά για τη διατήρηση αυτής της ενότητας προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του λαού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του Κιέβου, και τελικά η ανατροπή της εξουσίας στο Κίεβο.

Ποιο είναι το μίνιμουμ και το μάξιμουμ πρόγραμμα των διαδηλωτών και, ιδίως, τα αιτήματα του «Μπορότμπα»;

Δεν θα πάω στο μάξιμουμ προγράμμα. Αλλά μπορώ να σας πω ποιο είναι το αίτημα που προέκυψε τώρα εδώ στην πλατεία. Η απαίτηση αυτή τη στιγμή είναι μια ευρεία αυτονομία της νοτιανατολικής Ουκρανίας, και η διενέργεια ενός δημοψήφισματος για την αυτονομία, την αποκέντρωση της εξουσίας, την εκλογή κυβερνήτη, νομαρχών, δικαστών, εισαγγελέων και η ανακλητικότητά τους ανά πάσα στιγμή, εάν αποτύχουν στα καθήκοντά τους. Η δεύτερη προϋπόθεση – αφορά τη γλωσσική ισότητα, την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να έχουν εκπαίδευση, να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα. Και η τρίτη προϋπόθεση – είναι για μια αδέσμευτη Ουκρανία, έξω από στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Με το πέρασμα του χρόνου εδώ στην πορεία αυτού του αγώνα, προέκυψε μια τέταρτη προϋπόθεση – η απομάκρυνση από την εξουσία της ολιγαρχίας. Αυτές είναι οι απαιτήσεις που διατυπώνονται από το λαό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σε διάφορες μορφές. Αλλά κατά κάποιο τρόπο υιοθετούνται τώρα από όλα τα πολιτικά κόμματα και τα κινήματα που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Παρά που δεν υπάρχει μια ομοιογενής οργάνωση, αυτή είναι η πλατφόρμα που ενώνει τους ανθρώπους στις περιοχές του Χάρκοβο.

Πώς άρχισαν οι διαμαρτυρίες;

Η Νοτιοανατολική Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε σιωπηλή, χωρίς να κάνει κανένα αποφασιστικό βήμα. Οι άνθρωποι ήταν σε αναμονή, και ξεσηκώθηκαν μετά το πραξικόπημα. Αυτό συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Και αυτό έγινε εμφανές με το φαινόμενο του «leninopad». Γνωρίζετε ότι οι νεοναζιστικές ομάδες και δεξιές οργανώσεις ασχολούνται ενεργά με την ανατροπή των μνημείων του Λένιν που έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα. Αυτές οι άγριες, βάρβαρες γελοιότητες σε πολλές πόλεις συνάντησαν μια άτολμη αντίσταση. Και παρά τις αντιδράσεις, αυτά τα μνημεία καταστράφηκαν. Στο Χάρκοβο, υπήρξε επίσης μια προσπάθεια καταστροφής του μνημείου του Λένιν. Ευτυχώς, αυτό δεν πέτυχε, επειδή είναι ένα τεράστιο άγαλμα ύψους 50μ. Τεχνικά δεν είναι εύκολο να ανατραπεί. Και την επόμενη μέρα μετά τους ακτιβιστές της Maidan, που προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα του Λένιν, βγήκαν στους δρόμους απλοί πολίτες του Χάρκοβο. Χωρίς πολιτικά κόμματα, κινήματα και οργανώσεις. Έστησαν μπόλικες σκηνές και εγκατέστησαν οδοφράγματα για την προστασία του μνημείου.
Πολλοί άνθρωποι ομολόγησαν τις αριστερές και κομμουνιστικές απόψεις τους. Αλλά δεν είναι με κανένα κόμμα. Πολλοί απλά ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν, και γι’ αυτούς ήταν μια πολύ σημαντική συμβολική ενέργεια. Δεν είναι υποστηρικτές των ιδεών του Λένιν, αλλά παρόλα αυτά απορρίπτουν τις δεξιές απόψεις που εκφράζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται τώρα στην εξουσία». Και εδώ από το μνημείο σε Λένιν άρχισε τη νοτιοανατολική αντίσταση. Αυτό δεν συνεπάγεται κανένα αυτονομισμό. Οι άνθρωποι θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την πόλη τους, τις οικογένειές τους από την ακροδεξιά κυβέρνηση. Όλοι ανησύχησαν πολύ από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην πυρετώδη αναζήτηση των χρημάτων γύρισε στο Διεθνές νομισματικό Ταμείο. Και όπως πάντα, το ΔΝΤ επέβαλε ένα τερατώδες σχέδιο 10 σημείων, που αφορούσαν τη μείωση των κοινωνικών παροχών, το πάγωμα της αύξησης των συντάξεων, των μισθών, τη μείωση των παροχών, την αύξηση στις τιμές λιανικής πώλησης του φυσικού αερίου, την αύξηση των τιμολογίων κοινής ωφέλειας. Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην εξαθλίωση του λαού. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί, ξεσηκώθηκαν για να πολεμήσουν.
Μόλις αυτός ο αγώνας άρχισε, και όλα τα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, πλέον καλύπτουν μονόπλευρα την κατάσταση, κατηγορώντας το κίνημα ότι αποτελείται από αυτονομιστές κακοποιούς. Συκοφαντούν το κίνημα ισχυριζόμενοι ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από τη Ρωσία. Όμως, μεταξύ των 64 ατόμων που συνελήφθησαν μετά την έφοδο στην περιφερειακή διοίκηση, ήταν όλοι κάτοικοι του Χάρκοβο. Αυτοί όχι μόνο δεν ήταν Ρώσοι πολίτες, αλλά ούτε καν κάτοικοι άλλων περιοχών.
Είναι ένας αγώνας των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας για τα δικαιώματά τους, τηn αξιοπρέπειά τους, για το σεβασμό των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αναγκών. Μπορώ να πω ότι η πλειοψηφία εκείνων των ανθρώπων που βγαίνουν τώρα στον αγώνα, δρουν με αντιολιγαρχικά αιτήματα. Για μεγαλύτερη ισότητα, πρόσβαση στα κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα αγαθά.

Ποια είναι η δυνατότητα η αντίσταση στο Χάρκοβιο να διαπραγματευτεί με την σημερινή κυβέρνηση;

Νομίζω ότι το κίνημα είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί. Αλλά, δυστυχώς, η ευθύνη για την αδυναμία διαπραγματεύσεων οφείλεται αποκλειστικά στον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο Turchynov και τον πρωθυπουργό Yatsenuk. Αντί τώρα, να συναντηθούν με τις ομάδες διαμαρτυρίας, για το προχώρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα δώσει περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες, θα επιτρέψει τη διαχείριση των προϋπολογισμών και τη διασφάλιση της πολιτιστικής και γλωσσικής ισότητας, αυτοί στέλνουν ειδικές δυνάμεις, συλλαμβάνοντας ανθρώπους και προσπαθώντας να καταπνίξουν τα κέντρα της αντίστασης.

Κατά την άποψή μας, αυτή η απολύτως ανόητη στάση, οδηγεί στη διαίρεση της χώρας. Στην πραγματικότητα αυτοί είναι οι πραγματικά σχισματικοί, όχι εμείς, αυτοί είναι οι αυτονομιστές και όχι εμείς. Και σήμερα, η κυβέρνηση του Κίεβου, δείχνει την πλήρη ανικανότητα στον πολιτικό διάλογο.

Υπάρχει πιθανότητα αναγνώρισης των επερχόμενων εκλογών στις νοτιοανατολικές περιοχές;

Όχι. Δεν νομίζω ότι αυτές οι εκλογές θα πρέπει να αναγνωριστούν από το λαό των νοτιοανατολικών περιοχών. Μια σειρά από πολιτικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου του «Borotba» έχουν ρίξει το σύνθημα: «Όχι εκλογές χωρίς δημοψήφισμα.» Δηλαδή, δεν υπάρχουν εκλογές χωρίς τη δυνατότητα του λαού των νοτιοανατολικών περιοχών να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στις εκλογές. Δεν πιστεύουμε στις εκλογές με την απειλή των όπλων. Δεν πιστεύουμε σε εκλογές κάτω από τις απειλές και τις επιταγές των νεοναζιστικών ομάδων. Για παράδειγμα, τώρα το κεντρικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (στο Κίεβο) είναι καταλυμένο από την ομάδα C14. Η ομάδα αυτή, βρίσκεται κοντά στο κόμμα «Ελευθερία» (Σβόμποντα). Δηλαδή, ακόμα και τα γραφεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης τώρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί έχουν καταληφθεί από τις φασιστικές συμμορίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να πάμε στις κάλπες.
Έτσι, σήμερα είμαστε πολύ επικριτικοί όσον αφορά όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι συμμετάσχουν στις εκλογές υπολογίζοντας στην υποστήριξη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Και με τον Peter Simonenko, και τον Oleg Tsarev, και τον Mikhail Dobkin εφιστούμε την προσοχή. Πιστεύουμε ότι η επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι συνιστά ένα σοβαρό λάθος. Επιπλέον, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι από αυτούς τους πολιτικούς της παλιάς γενιάς, οι οποίοι συνδέονται με την ολιγαρχία, δεν αναμένουμε τίποτα θετικό. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιθανό οι πιο συνειδητοί άνθρωποι στις περιοχές αυτές θα μποϊκοτάρουν τις επερχόμενες εκλογές στις 25 Μαΐου.

Πώς οι απλοί κάτοικοι των δυτικών περιοχών της χώρας αντιδρούν σε ό, τι συμβαίνει στις νοτιοανατολικές περιοχές;

Πολλοί είναι θύματα της προπαγάνδας, γιατί κάθε μέρα τα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν όσους δρουν -κατά της κυβέρνησης του Κιέβου- ως ληστές, αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν έρθει από τη Ρωσία. Φυσικά, οι άνθρωποι αποπροσανατολίζονται. Νομίζουν ότι όλα αυτά είναι αλήθεια, και πολλοί απαιτούν δραστική καταστολή. Πιστεύω όμως ότι το σκεπτόμενο μέρος του πληθυσμού στη δυτική Ουκρανία, ιδιαίτερα στο κέντρο της χώρας, είναι πολλοί εκείνοι που συμπαθούν το κίνημα αυτό αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρόκειται για ένα αυτονομιστικό αλλά για ένα κίνημα ενάντια στην ολιγαρχία, στην ανισότητα και την αδικία.

Υπάρχει κάποιος συντονισμός στις δράσεις των ομάδων διαμαρτυρίας ανάμεσα στις διάφορες πόλεις των νοτιοανατολικών περιφερειών;

Παντού οι δράσεις είναι συντονισμένες. Υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο Λούγκανσκ, την Οδησσό, και το Ντόνετσκ. Στην Οδησσό και το Ντόνετσκ δρα ανοιχτά η ένωση «Borotba». Κάθε μέρα που περνά, ο συντονισμός αυτός ενισχύεται. Οι αρχές με την καταστολή, προσπαθούν να μας αποδυναμώσουν. Αλλά ελπίζω ότι οι άνθρωποι δεν θα φοβηθούν, και τελικά θα κερδίσουν. Θα κερδίσουμε έτσι κι αλλιώς, γιατί δεν έχει σημασία ότι δεν έχουμε εξελιγμένα όπλα, γιατί έχουμε κάτι πιο σημαντικό τη δύναμη των ιδεών μας, τη δύναμη των απόψεων μας. Και πιστεύω ότι η νίκη θα είναι μαζί μας.

Πηγή: Правительство Киева ведет дело к расколу Украины http://borotba.org

 

Σχετικό: Sergey Kirichuk: Ο κύριος εχθρός μας είναι η ουκρανική ολιγαρχία και η άρχουσα τάξη

4 responses to “Η κυβέρνηση του Κιέβου, πιέζει για τη διάσπαση της Ουκρανίας

 1. Η κόκκινη σημαία στο 3» είναι του Рабочий фронт Украины (Ουκρανικό Εργατικό Μέτωπο). Οι ανθρακωρύχοι περιφρουρούν το κυβερνείο του Ντόνετσκ. Η περιοχή εχει ανακυρηχθεί σε «Λαϊκή Δημοκρατία». Στο επόμενο βίντεο υψώνεται η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνμπας (λεκάνη Ντονετσκ-Λουγκάνσκ) στην πόλη Makeevka που είναι κολλητά στην πρωτεύουσα Ντόνετσκ. Πολεις ανθρωκωρύχων για όσους ενδιαφέρονται και για τα ταξικά χαρακτηριστικά του αντιμαιντάν κινήματος.

  Ο ύμνος που ακούγεται είναι της ΕΣΣΔ. Από το να ακούς τα φασιστοτράγουδα της Μαιντάν από τους πρακτοράκους των ΗΠΑ και της ΕΕ, χιλιες φορές καλύτερα ο ύμνος της ΕΣΣΔ. Οι εικόνες των ανθρακωρύχων και η έπαρση της σημαίας υπό τον υμνο της ΕΣΣΔ έχουν φέρει τα πάνω κατω, λίγες μόνο βδομάδες από το μαύρο φασιστικό πραξικόπημα του Κιέβου.
  Και εδώ ένας χάρτης για να ξέρουμε που βρισκόμαστε:
  UKRAINA

  Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: 127. riots | Hieronymus Bosch 1450-1516·

 3. Ο τίτλος του άρθρου σας είναι παραπλανητικός. Η Ουκρανία (αυτή που ήξερε ο κόσμος εδώ και μισό αιώνα) διασπάστηκε ήδη πριν καν μήνα από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Εκτός αν κάποιος απώθησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του το γεγονός πως ένα μέρος του κράτους της Ουκρανίας δεν είναι πλέον στην Ουκρανία (Κριμαία).

  Πολλοί θα ήθελαν, μπορεί και εγώ ,να κάνει κουμάντο το Μπορόντμπα στο κίνημα αλλά δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση αυτό. Μερικοί διάσημοι ηγέτες της υποτιθέμενης λαϊκής δημοκρατίας του Donetsk μάλιστα είναι επιπέδου Right Sector αλλά σε φιλορωσική βερσιόν.

  Η προσπάθεια να γίνει και ταξική σύνδεση πως η φιλορωσική πλευρά έχει και την εργατιά (ανθρακωρύχοι) ενώ οι άλλοι είναι μικροαστοί τύπου αγανακτισμένοι είναι μάλλον πρόχειρη.
  Η πιθανότητα να ζει η εργατική τάξη ανατολικά του Δνείπερου και στο άλλο δυτικό μισό να ζει η αστική και η μικροαστική είναι μάλλον απίθανη ! Προφανώς εργατική τάξη υπάρχει ανατολικά και δυτικά.

  @φιλος από Avantgarde: O τιτλος δεν ειναι δικός μας αλλά της συνέντευξης όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο rabkor.ru στις 11.04.2014. Ιδού και στα ρώσικα: Правительство Киева ведет дело к расколу Украины
  Αγαπητέ «φιλε» δεν συνηθίζουμε να «παραπλανούμε» κανέναν. Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά ΔΕΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΜΕ.

  Μου αρέσει!

 4. Άλλο ένα στοιχείο :

  Οι πιο φτωχές περιοχές και οι χαμηλότεροι μισθοί είναι στο δυτικό κομμάτι :

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ukrainian_subdivisions_by_GDP

  Το δε Donetsk είναι στο τοπ (εκτός από το αναμενόμενο Κιέβο όπως κάθε πρωτεύουσα στο πλανήτη) των μέσων μισθών !

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s