Η αιγυπτιακή χούντα καταδικάζει 529 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο!

 Αναδημοσίευση από το ICFI σε μετάφραση του Γορτύνιου

Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χθες 529 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (ΜΑ) σε θάνατο. Οι ομαδικές καταδίκες εις θάνατον, οι μαζικότερες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, σηματοδοτούν μια νέα κλιμάκωση στην αδίστακτη προσπάθεια της υποστηριζόμενης από ΗΠΑ και ΕΕ στρατιωτικής χούντας της Αιγύπτου να εξολοθρεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους της και να πνίξει την αιγυπτιακή επανάσταση στο αίμα.

Από το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου 2013 μέχρι σήμερα, η στρατιωτική δικτατορία έχει επιτεθεί με σφοδρή βιαιότητα εναντίον καθιστικών διαμαρτυριών, διαδηλώσεων και απεργιών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1,400 ανθρώπους και φυλακίζοντας περισσότερους από 16,000. Έχει απαγορεύσει τη ΜΑ, την μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση της Αιγύπτου, εξέδωσε έναν νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις και προώθησε μέσω ενός νέου συντάγματος, τον πλήρη έλεγχο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής από το στρατό.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων εναντία στο πραξικόπημα, στο κυβερνείο της Minya, μετά την βάρβαρη διάλυση από αστυνομία και στρατό δύο καθιστικών διαμαρτυριών υπέρ του Mursi στο Κάιρο στις 14 Αυγούστου. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ήταν ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και φθορά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Από τους 545 κατηγορούμενους, μόνο οι 150 ήταν παρόντες στο δικαστήριο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δικάστηκαν ερήμην.

«Αυτή είναι η πιο γρήγορη εκδίκαση υπόθεσης και ο αριθμός των καταδικασθέντων σε θάνατο είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του δικαστικού σώματος», δήλωσε ο δικηγόρος Nabil Abdel Salam, συνήγορος υπεράσπισης ηγετικών στελεχών της ΜΑ, μεταξύ των οποίων και ο ανατραπείς πρόεδρος Mursi. Ο συνήγορος υπεράσπισης Khaled el-Koumi δήλωσε στο Associated Press: «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να πούμε ούτε μια λέξη, να δούμε τις πάνω από 3,000 σελίδες της δικογραφίας και να δούμε για ποια αποδεικτικά στοιχεία μιλάνε».

Ο προεδρεύων δικαστής Said Youssef άρχισε να φωνάζει και κάλεσε την ασφάλεια του δικαστηρίου να επέμβει όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν για τις διαδικασίας που ακολουθούνταν. Σε κάποιους από τους συνηγόρους απαγορεύθηκε πλήρως η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Walid συγγενής ενός εκ των καταδικασθέντων, δήλωσε στο Reuters: «Όταν η δίκη ξεκινά το Σάββατο και είναι απλά μια διαδικαστική ακρόαση, και ο δικαστής δεν ακούει κανέναν από τους δικηγόρους ή τους μάρτυρες και ούτε καν καλούν τους κατηγορουμένους, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα κακοποιών και όχι δικαστών».

Όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν μετά την ετυμηγορία. Τα μέλη των οικογενειών των καταδικασθέντων άρχισαν να ουρλιάζουν απεγνωσμένα, και οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα κοντινό κτίριο.

Σήμερα, μια ακόμα ομαδική δίκη θα ξεκινήσει με κατηγορούμενους 683 ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι ο Ανώτατος καθοδηγητής της ΜΑ, Mohamed Badie και ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της Αδελφότητας, Saad al-Katatni.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι της στην Ευρώπη απάντησαν με υποκριτικές ανακοινώσεις. Η Marie Harf, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και «σοκ» για «καταδίκη σε θάνατο 529 Αιγύπτιων που σχετίζονται με το θάνατο ενός αστυνομικού». Ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην αιγυπτιακή χούντα συνεχίζεται. Τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί τους δεσμούς του με το Κάιρο μια «σημαντική σχέση» και δεν υπάρχει καμία επιθυμία για «πλήρη διάρρηξη» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Catherine Ashton υπενθύμισε στην αιγυπτιακή χούντα ότι «η θανατική ποινή είναι σκληρή και απάνθρωπη» και κάλεσε «τις αιγυπτιακές προσωρινές» αρχές να εφαρμόσουν «διεθνή πρότυπα». Τόνισε: «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιοπιστία της μετάβασης της Αιγύπτου προς τη δημοκρατία.»

Ενώ η στρατιωτική χούντα χρησιμοποιεί τις πιο βάρβαρες και αντιδημοκρατικές μεθόδους, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μιλάνε για «αγώνα για τη δημοκρατία».

Η ετυμηγορία που στέλνει στην αγχόνη 529 άτομα, έρχεται εν μέσω των πυρετω,δών προετοιμασιών της αιγυπτιακής χούντας για να χρήσει νέο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη του πραξικοπήματος και Υπουργό Άμυνας Field Marshall Abdel-Fattah.Ο de facto δικτάτορας Αl-Sisi, αφού επέβλεψε τις μαζικές δολοφονίες και φυλακίσεις των τελευταίων μηνών, ετοιμάζεται τώρα για την απευθείας σύγκρουση με της εργατικής τάξη, που είναι ο κύριος στόχος της κρατικής καταστολής και του ίδιου του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Μιλώντας, στις αρχές του μήνα, σε ένα συνέδριο νέων ιατρών, ο Αl-Sisi απείλησε τον αιγυπτιακό λαό για χρόνια λιτότητας και δεινών: «Η οικονομική μας κατάσταση, με κάθε ειλικρίνεια και με όλη την κατανόηση, είναι πολύ, πολύ δύσκολη. […] Ενδεχομένως μία ή δύο γενιές θα [πρέπει να υποφέρουν], ώστε οι υπόλοιπες γενιές να ζήσουν.»

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις όξυνσης της ταξικής πάλης. Ο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ibrahim Mehleb, ανέλαβε τα καθήκοντα του στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω μαζικής απεργίας των εργατών στην κλωστοϋφαντουργία και των οδηγών των δημόσιων λεωφορείων. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της χώρας επικαλέστηκε τον «πατριωτισμό» τους, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για δουλειά και όχι για απεργίες. Προειδοποίησε επίσης πως «Η διεκδίκηση αιτημάτων που υπερβαίνουν τη λογική θα καταστρέψει τη χώρα» και δήλωσε πως η «Η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλη τη χώρα και η συντριβή της τρομοκρατίας θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις».

Καθοριστικής σημασίας είναι η υποστήριξη που συνεχίζει να παρέχει στην στρατιωτική δικτατορία το μέτωπο «Tamarod», το οποίο στηρίχθηκε στα πρώτα του βήματα και από δυνάμεις της αιγυπτιακής αριστεράς. Ο ηγέτης του Tamarod, Mahmoud Badr πρόσφατα δήλωσε πως το «κίνημα» του «στηρίζει απόλυτα τον Abdel Fattah al-Sisi για πρόεδρο της Αιγύπτου» και κάλεσε όλους τους Αιγύπτιους να πράξουν το ίδιο.

Οι ηγέτες των καθεστωτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, τέλος, είναι οι πιο ξεδιάντροποι υποστηρικτές της εθνικιστικής εκστρατείας της χούντας. Ο Gebaly al-Maraghy, πρόεδρος της Αιγυπτιακής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, παπαγαλίζει απλά το πρόγραμμα της χούντας δηλώνοντας πως: «Η δική μας μάχη είναι για την αύξηση της παραγωγής και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν δεν κερδίσουμε, το σύνολο της Αιγύπτου θα καταστραφεί.»

Διαβάστε επίσης:

3 responses to “Η αιγυπτιακή χούντα καταδικάζει 529 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο!

 1. Τα χαιρετίσματά μας στη γελοία αριστερά που το καλοκαίρι του 2013 χαχάνιζε για τη «μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών«. Όπως και στην Μαϊντάν της Ουκρανίας έτσι και πέρσι στην Αίγυπτο, ουρά της αστικής «δημοκρατικής» αντεπανάστασης.
  Όσο για τα εγχώρια ΜΜΕ τι να επι κανείς. Παρουσιάσανε αυτή την πρωτοφανή απόφαση εκατοντάδων εκτελέσεων σαν να επροκειτο για το πιο μεγάλο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου. Απίστευτη υποκρισία. Που πήγε η ύψιστη αξία της ανθρώπινης ζωής βρε φαρισαίοι της κακιάς ώρας. Ούτε μια νύξη, ένα τόσο δα σχόλιο από τους ηθικολόγους. Μόνο όταν πρόκειται για το τομάρι τους και για τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλισμού, μόνο τότε έχει αξία η ανθρώπινη ζωή. Αν στη Β. Κορέα εκτελεστεί ένας άνθρωπος γίνεται ο κακός χαμός, το ίδιο και στο Ιράν. Εδώ σκασμός. Εντάξει, θα το θυμόμαστε κι αυτό.
  Προφανώς όταν υπάρχει λόγος επιτρέπονται και οι εκτελέσεις και οι ένοπλες εξεγέρσεις και η βία ανάλογα από που προέρχεται.

  ΥΣ. ας θυμηθούμε τι έλεγαν κάποιοι όταν οι πραξικοπηματίες, αυτοί που σήμερα σπάνε όλα τα ρεκόρ σε καταδικαστικές αποφάσεις εις θάνατον, κατελάμβαναν την εξουσία:
  «Αυτό που συνέβη στις 30 Ιούνη ήταν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η ιστορική έναρξη ενός νέου κύματος της Αιγυπτιακής Επανάστασης, του μεγαλύτερου μετά το Γενάρη του 2011. Ο αριθμός των ανθρώπων που διαδήλωσε εκείνη τη θρυλική μέρα υπολογίζεται πάνω από 17 εκατομμύρια πολίτες, ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία…. [Ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών Αιγύπτου: «Τέσσερις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», 05.07.2013]
  Η μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών,αυτό το «ιστορικό επαναστατικό γεγονός» κατέληξε στη μεγαλύτερη και πιο σύντομη δίκη όλων των εποχών. Κάθε λογική κατασκευή καταρρέει μπροστά σε αυτές τις σκέψεις και κάθε παραπέρα συζήτηση καταλήγει μάταιος κόπος.

  Μου αρέσει!

 2. Μια μικρή διόρθωση: Το παραπάνω δεν είναι ακριβής μετάφραση του άρθρου του WSWS. Κάποια σημεία του αρχικού κειμένου έχουν παραλειφθεί και κάποια άλλα δημοσιεύονται ελαφρώς παραλλαγμένα.

  Υ.Γ.: Στο τέλος της δεύτερης παραγράφου έγραψα -λόγω βιασύνης- «τον πλήρη έλεγχο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής από το λαό», το σωστό είναι «από το στρατό». Αν είναι εύκολο ας διορθωθεί.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s