Ούτε να κλαις, ούτε να γελάς τα όπλα της χα είναι της Ελάς;

hsyxiaΤο όργιο καταστολής στις 6 Δεκέμβρη του 2013 (τρομοκρατία κατά μαθητών, χημικά, εισβολή στα Εξάρχεια, προσαγωγές και συλλήψεις), είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από μια δήλωση κι ένα γεγονός: ο Κεδίκογλου -πρώην αποτυχημένο προϊόν του θεάματος και νυν υπουργός προπαγάνδας- με ανακοίνωση στις 5-12 είχε καταστήσει υπεύθυνο το Σύριζα για τυχόν επεισόδια. Μια μέρα πριν οι αμερόληπτοι δικαστές μας, είχαν αθωώσει την ένστολη ορδή των Δελτα για την επίθεση στο Δίκτυο στις 5-5-2010, δίνοντας στην ουσία πλήρη νομική κάλυψη στις «παράνομες» πρακτικές της αστυνομίας που αποτελούν εξάλλου τον μόνιμο τρόπο επιβολής του νόμου κι αναπαραγωγής της κρατικής-αστικής εξουσίας.

Νομίζουμε πως όποιος  επιμένει να ισχυρίζεται πως μια άλλη αστυνομία είναι εφικτή, όπως ακριβώς και μια άλλη δικαιοσύνη ή  ένα αλλο τραπεζικό σύστημα είναι εφικτό, εκτός από το να κλείνει τα μάτια μπροστά στα αμείλικτα γεγονότα, εκτός από το να ξεφτιλίζεται από την κρατική νομιμότητα και τους ταγούς της, έχει εγκαταλείψει ολοσχερώς ακόμα και το ρεφορμιστικό όραμα της αλλαγής αυτού του ειρηνικού -λόγω της θεσμικής βίας- κόσμου.

Για το Δένδια (θερμές ευχές από τη Guardian) που ψευδώς ισχυρίστηκε πως στην πρωινή διαδήλωση της Παρασκευής (6/12) έπεσαν μολότωφ για να καλύψει τα αίσχη των ένστολων χρυσαυγιτών, αφού ακριβώς δεν υπάρχει διάκριση σε βίαιους κι ειρηνικούς διαδηλωτές, δεν υπάρχει και υπερβολική αστυνομική βία. Κι από τη σκοπιά της υπαρξιακής ταξικής συγκρουσης είναι όντως έτσι, ανεξάρτητα με την πολιτική στάση του καθενός απέναντι στην αποτελεσματικότητα ή όχι της αντίβίας. Οι μόνοι που επιμένουν σε τέτοιες βλακώδεις διαχωρισμούς είναι οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι διαγωνίζονται με την κυβέρνηση στην υποστήριξη των σκληρά εργαζόμενων αστυνομικών(!). Κι όταν ο Σαμαράς τάζει το πρωτογενές του πλεόνασμα στους ένστολους, αναρωτιόμαστε:  ο Σύριζα εντάσσει αυτή την υπόσχεση στο σχέδιό του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Πλάι στους πολιτικούς του κράτους έκτακτης ανάγκης και τα παρακρατικά ναζίδια από τη μια και το Σύριζα και τους συμμάχους του από την άλλη, φύονται και τα κεντροαριστερά ρετάλια ως οι δήθεν κληρονόμοι του πολιτικού φιλελευθερισμού αλά γκρέκα. Αυτή η φιλελεύθερη διανόηση -δημοσιογράφοι, καθηγητές κτλ- έχει την εξής πρωτοτυπία: αντί να ελέγχει την κρατική ασυδοσία (sic), καταδικάζει τη βία ακόμα και τη συμβολική αυτών που διαμαρτύρονται και φετιχοποιεί την κρατική, ενώ εκστασιάζεται σαν τους κοινούς φασίστες με την ένστολη πυγμή, την οποία θεωρεί κορωνίδα της δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή που η αστυνομία αναβαθμίζεται κι αποκτά κι ιδεολογικό ρόλο (τώρα ζητάνε και τα ονόματα των μελών της απεργιακής επιτροπής στο ΕΚΠΑαπάντηση της απεργιακής επιτροπής), την ίδια στιγμή που κάθε σοβαρή κριτική της ως θεσμού κι όχι μόνο ως «κακές παρεκλίνουσες πρακτικές» σχεδόν εκλαμβάνεται ως βία, την ίδια στιγμή που ο κρατικός συρφετός προσπαθεί να πείσει πως οι μπάτσοι δεν έχουν σχέση με τον οργανωμένο υπόκοσμο και τη χα αλλά υπήρχαν μόνο σταγονίδια, τα νέα στοιχεία της δικογραφίας για τη χα αποκαλύπτουν περίεργα πράγματα.

Φωτογραφία με δεκάδες τύπους όλμων και ρουκετών, σε αγροτική περιοχή. Το αρχείο έχει την κωδική ονομασία: «Κοινωνικός εθνικισμός – πυρομαχικά».

Μαθαίνουμε λοιπόν πως πολλά όπλα που εμφανίζονται ως χρυσαυγίτικο οπλοστάσιο προέρχονται λέει από κατασχέσεις της Ελας. Δηλαδή η αστυνομία τροφοδοτούσε με όπλα τους ναζί; Δεν πέφτουμε φυσικά από τα σύννεφα, απλά αυτό το γεγονός κάνει τους «αριστερούς» υπερασπιστές της αστυνομίας ακόμα πιο γελοίους. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως μπορούν τα όπλα από τις αποθήκες της Ελας να φεύγουν χωρίς να υπάρχει κεντρική κάλυψη ή ανοχή. Δεν τίθεται -ακόμα και κοινοβουλευτικά- ζήτημα για την ηγεσία της αστυνομίας;  Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως απέναντι στα όπλα και τη βία, κρατική ή ναζιστική, η επίκληση της νομιμότητας έχει αλεξίσφαιρες κι αφοπλιστικές ιδιότητες.

Άκης Τζάρας

Advertisement

2 responses to “Ούτε να κλαις, ούτε να γελάς τα όπλα της χα είναι της Ελάς;

 1. Παράθεμα: ΟΎΤΕ ΝΑ ΚΛΑΙΣ, ΟΎΤΕ ΝΑ ΓΕΛΆΣ ΤΑ ΌΠΛΑ ΤΗΣ ΧΑ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΆΣ; | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

 2. http://tvxs.gr/news/omada-tvxs/apokirysso-tin-xrysi-aygi-meta-bdelygmias-toy-skoylogloy
  Πριν από 60 και κάτι χρόνια, πολλοί ταγματασφαλίτες, πολιτικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής, ήταν μάρτυρες κατηγορίες ή δικαστές στα Έκτακτα Στρατοδικεία που στην διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και αμέσως μετά τη λήξη του δίκαζαν αριστερούς και κομουνιστές. Από τους κατηγορούμενους δεν ζητούσαν τότε να απολογηθούν για τις πράξεις τους. Τους ζητούσαν μια δήλωση αποκήρυξης του κομουνισμού. Χθες και προχθές, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κλήθηκαν να εξηγήσουν τις πράξεις και τις ιδέες τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο καιρό πριν καμάρωναν μπροστά στις κάμερες για τις επιθέσεις κατά μεταναστών και αριστερών, κι ύστερα τις αναρτούσαν οι ίδιοι στο youtube, δήλωσαν απολογούμενοι στις ανακρίτριες. Του Στέλιου Κούλογλου

  «Τις καταδικάζω απερίφραστα (τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής) Και μόνο που το ακούω είναι αποκρουστικό», είπε ο Γερμενής ή Καιάδας. «Είμαι αθώος και ο μέχρι σήμερα προηγούμενος βίος μου στην κοινωνία είναι τύπος και υπογραμμός». (Υπογραμμός, κάτι σαν το εγέρθητος δηλαδή).

  «Καταδικάζω απερίφραστα το γεγονός αυτό της δολοφονίας», (του Παύλου Φύσσα) πρόσθεσε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καταρχάς ηγετικό μέλος του κόμματος. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βία, δεν την αποδέχομαι για κανένα λόγο στη ζωή μου».

  Μαθαίνει ουρντού (γλώσσα που μιλούν στο Πακιστάν) για να συνεννοείται με τους υπαλλήλους του, μας πληροφόρησε ο Στάθης Μπούκουρας ενώ για δολοφονικές ενέργειες σε βάρος μεταναστών, απάντησε: «Ανατριχιάζω με όσα ακούω, δεν με εκφράζουν όλα αυτά, δεν μου το επιτρέπει η θρησκεία μου». Επικαλέστηκε μάλιστα και τον μπαμπά του, τον οποίο σε μια συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής είχε ρωτήσει από το μικρόφωνο: «μπαμπά στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε;» μιας και όπως είπε ήταν και οι δύο θαυμαστές του Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, «αν η Χρυσή Αυγή αποδειχτεί εγκληματική οργάνωση, εγώ δεν έχω θέση σε αυτή».

  Εξήντα και κάτι χρόνια πριν, στην ίδια χώρα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι εκτελέστηκαν επειδή δεν δέχονταν να κάνουν μια δήλωση αποκήρυξης του κομουνισμού. Μάλιστα από ένα σημείο και μετά οι στρατοδίκες, που κάπως και οι ίδιοι είχαν τρομάξει με την άκαμπτη στάση των εικοσάχρονων που έστελναν στο τάφο για ψύλλου πήδημα, δεν τους ζητούσαν καν να αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας τον κομουνισμό. Θυμάμαι μια μεγάλη συζήτηση που είχαμε για αυτό με τον αείμνηστο Γρηγόρη Φαράκο, γενικό γραμματέα του ΚΚΕ:

  Όταν το 1949 έγινε εκείνη η περίφημη 5η Ολομέλεια, στην οποία ο Ζαχαριάδης ξαναθυμήθηκε το Μακεδονικό και έβαλε ξανά την υπόθεση της απόσπασης της Μακεδονίας, όχι ακριβώς απόσπασης αλλά της αυτονόμησής της, στην Ελλάδα γίνονταν δίκες. Τα στρατοδικεία λειτουργούσαν επί μονίμου βάσεως στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας και με δεκάδες αγωνιστές.

  Η ερώτηση που έμπαινε τελικά για να κριθούν την τελευταία στιγμή ήταν: «Είσαι υπέρ της Ολομέλειας ή εναντίον;» Δεν έλεγαν γενικά να απαρνηθείς τον κομμουνισμό. Και πολλοί λέγανε: «Ναι, είμαι υπέρ», ενώ δεν την πίστευαν. Και πραγματικά, οι περισσότεροι τότε δεν την πίστευαν.(1)

  Δεν την πίστευαν αλλά ήθελαν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους. Να μπορέσουν να κοιτάξουν τους διώκτες τους στα μάτια, χωρίς να τα χαμηλώσουν. Και δεν τους πήγαιναν στον Κορυδαλλό, αλλά στους τόπους εκτέλεσης. Ούτε ήταν βουλευτές. Αμόρφωτα παιδιά ήταν πολλοί, προστάτες οικογένειας σε μια ρημαγμένη χώρα. Χρειάζεται κι άλλο παράδειγμα για το ηθικό χάσμα που χώριζε και χωρίζει τους φασίστες νεοναζί από την αριστερά;

  (1)Από το «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική αριστερά», του Σ. Κούλογλου, εκδόσεις «Εστία»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s