«Έφυγε» ο σύντροφος Παναγιώτης Βήχος

Αύριο Πέμπτη 3/12/2013 και ώρα 2:30 γίνεται η κηδεία του αγαπητού Παναγιώτη Βήχου στο νεκροταφείο της Καλλιθέας (στάση Ευαγγελική Σχολή Ν.Σμύρνης με τραμ, πίσω ακριβώς από τα νεκροταφεία Ν. Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου).
Κατά επιθυμία της οικογένειας αντί για στεφάνια (δίχως να εμποδίζονται και τα στεφάνια) να κατατεθούν τα χρήματα για έξοδα κηδείας και συνέχισης του Politico-kafeneio.gr.
Eurobank: Βήχος Παναγιώτης του Αθανασίου 0026-0044-46-0102690349.

Αναδημοσίευση από Κόκκινο Τύπο:

Αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του…Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ . από … Τάκη !!!
Εγώ … έφυγα , εσείς που μείνατε καλή δύναμη , με την ανθρωπιά σας καρφιτσωμένη στο.. μέτωπο !!!
Για έναν καλύτερο κόσμο .
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ .

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα το βράδυ ότι πέθανε ο σύντροφος Παναγιώτης Βήχος. Ο Μαέστρος εδώ και πάνω από ένα χρόνο αντιμετώπιζε για δεύτερη φορά «στα ίσια» τον καρκίνο, δίνοντας μια παλικαρίσια μάχη ζωής με τεράστια αξιοπρέπεια, με τον τρόπο που αντιστοιχεί στους μαχόμενους ανθρώπους του κινήματός μας και τους επαναστάτες. Παρακολουθώντας τις απαντήσεις που έδινε στα εκατοντάδες (συνολικά μάλλον χιλιάδες) μηνύματα συμπαράστασης στο facebook, δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτιόσουν ποιος τελικά έδινε κουράγιο σε ποιον. Οι χιλιάδες φίλοι του έδιναν κουράγιο ή ο Παναγιώτης Βήχος έδινε κουράγιο σε χιλιάδες φίλους του ώστε να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και να παλέψουν απέναντι στη λαίλαπα που έχει συντελεστεί την εποχή των μνημονίων; Αυτό το χαρακτήρα είχε και το τελευταίο μήνυμα του σ. Παναγιώτη Βήχου που αναρτήθηκε σήμερα το βράδυ στο Πολιτικό Καφενείο (το μήνυμα που εμφανίζεται στην αρχή της ανάρτησης).

Ο Παναγιώτης Βήχος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 22 Ιουλίου του 1944. Πατέρας του ήταν ο
Θανάσης Βήχος – βιολίστας και αρχιμουσικός – και μητέρα του η Βασιλική Βήχου ηθοποιός του θεάτρου. Άρχισε μαθήματα μουσικής σε ηλικία επτά χρονών παίζοντας Πιάνο και αργότερα Σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο και Ακορντεόν. Εργάστηκε για 38 ολόκληρα χρόνια επαγγελματικά στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης σαν Μαέστρος και Πιανίστας (πλήκτρα). Είχε συνεργαστεί με πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, είχε γράψει μουσική σε 20 ελληνικές ταινίες, μουσική για θέατρο ενώ είχε κάνει και 8 δίσκους και CD με ελληνικά τραγούδια.

Από τις τελευταίες του δουλειές ήταν και «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ» που αποτέλεσε μελοποίηση έργων του Ανδρέα Εμπειρίκου. Σε αυτή τη σπουδαία δουλειά μουσική έπαιξαν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και η κρατική ορχήστρα Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Βήχος από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πολιτική και όταν υπηρετούσε στην αεροπορία το 1964 πέρασε αεροδικείο, γιατί οργανωμένος στους Λαμπράκηδες συνελήφθη σε μία συγκέντρωση με τη στολή της αεροπορίας. Συμμετείχε στην Ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ) μαζί με το Μάνο Χατζηδάκη, τη Μελίνα Μερκούρη, το ζωγράφο Τάσσο και άλλους. Παράλληλα υπήρξε δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και επικεφαλής της παράταξης Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Μουσικών.

Την περίοδο της δικτατορίας αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ του Νίκου Ψαρουδάκη και ήταν πολύ φίλος με τον Παπα Πυρουνάκη.

Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ όπου παρέμεινε μέχρι το 1987 όπου αποχώρησε αφού ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του. Πριν ακόμα αποχωρήσει, από το 1984, κυκλοφορούσε την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ όπου ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ (!) και η οποία εφημερίδα σταμάτησε την κυκλοφορία της το 1990. Στο διάστημα αυτό δημιούργησε μία πολιτική οργάνωση την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ από διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και ανένταχτους αγωνιστές.

Το 1990 προσχώρησε μαζί με άλλους συντρόφους του στο ΕΕΚ – τροτσκιστές ενώ αρθρογραφούσε για χρόνια στην 15μερη πολιτική εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΜΕΡΑ (εκλογικό μέτωπο των ΝΑΡ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΑΚΟΣ, ανένταχτων).

Υπήρξε από το 2002 ο μαέστρος του Πολιτικού Καφενείου (http://www.politiko-kafeneio.gr/index_old.htm , http://www.politiko-kafeneio.gr/neo/index.php), μιας από τις πρώτες, αν όχι της πρώτης ιστοσελίδας που φιλοξένησε άρθρα από όλο το φάσμα της ελληνικής αριστεράς, αλλά και σε ψηφιοποιημένη μορφή σπάνια βιβλία και μουσική.

Το 1998 διώχθηκε εκδικητικά με κατασκευασμένες κατηγορίες επειδή αποκάλυψε κύκλωμα μαστροπείας στη Σαντορίνη, στο οποίο συμμετείχαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και στελέχη της ελληνικής δικαιοσύνης. Έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία που προκάλεσε και κλονισμό της υγείας του, δικαιώθηκε πανηγυρικά το 2011.

Είχε γράψει 8 βιβλία:

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Το μέλλον της Ανθρωπότητας (1976)
2) Οι μουσικοί και τα προβλήματά τους (εξαντλημένο) (1977)
3) Ειρήνη και Πατσιφισμός (εξαντλημένο) (1978)
4) Ο ρόλος των λαϊκών μαζών και της προσωπικότητας στην Ιστορία (1983)
5) Το Πρωτόγονο Κοινοτικό Σύστημα (1984)
6) Η Δουλεία (1984)
7) Η Θρησκεία (1985)
8) Κρατική Τρομοκρατία και Κοινωνικές Αντιστάσεις(1993)

Σημείωση: τα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Βήχου προέρχονται κατά βάση από το αναρτημένο βιογραφικό του στο Πολιτικό Καφενείο.

kokkinostupos

Παναγιώτης Βήχος: Αθάνατος!

«Με κυνηγούν γιατί είμαι κομμουνιστής και θα παραμείνω μέχρι να πεθάνω. Γιατί θα τους πολεμάω μέχρι να βγει η ψυχή μου. Με κυνηγούν ακριβώς γιατί δεν τους μοιάζω, δεν ενσωματώθηκα στο βρόμικο σύστημά τους, δεν πλούτισα (ενώ θα μπορούσα) εκμεταλλευόμενος ευκαιρίες, αλλά σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου και της ηθικής μου.» Αυτά έλεγε ο Σύντροφος Παναγιώτης Βήχος κατά την διάρκεια της δικαστικής του περιπέτειας, την εποχή που τα έβαλε με τα μπατσομαφιόζικα κυκλώματα που έλεγχαν τα κυκλώματα πορνείας στην Σαντορίνη. Μια δικαστική περιπέτεια που στο τέλος τον δικαίωσε, μα τον εξάντλησε οικονομικά και ψυχολογικά, τον απομόνωσε επαγγελματικά, με αποτέλεσμα στο τέλος η ψυχοσωματική ασθένεια του καρκίνου να τον κτυπήσει.
Ο Σύντροφος Παναγιώτης Βήχος έφυγε με το κεφάλι ψηλά, αξιοπρεπής, υπόδειγμα αγωνιστή, Συντρόφου και κυρίως υπόδειγμα Κομμουνιστή, με το Κ κεφαλαίο. Αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, μουσικό έργο και κυρίως το http://www.politiko-kafeneio.gr, στο όποιο ήταν η καρδία του, η ψυχή του και σε μεγάλο βαθμό το σώμα του.
Να τι γράφει η Λέσχη Ανυπόταχτης Θεωρίας: Θα σε θυμόμαστε σύντροφε Παναγιώτη Βήχο. Μια ολόκληρη νέα γενιά αγωνιστών σε αγάπησε χωρίς να σε γνωρίζει, γιατί μας άνοιξες δρόμους στη σκέψη διασώζοντας το θησαυρό του πολιτικού καφενείου. Άγρυπνους μας κράτησες τόσα βράδια να τον εξερευνούμε συμπληρώνοντας κομμάτια στο μεγάλο δίχως τέλος παζλ του μαρξισμού.
Ήσουν από τους πρωτοπόρους που έδωσαν τη μάχη της επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών στη μπλογκόσφαιρα φτιάχνοντας αυτό που όρισες ως «Μαρξιστική Ιστοσελίδα Αντιπληροφόρησης και Γνώσης». Με αυτή την έννοια η Λέσχη Ανυπότακτης Θεωρίας νιώθει «παιδί» του ίδιου εγχειρήματος και σε αποχαιρετά ως πατέρα.
Μέσα από τα σπλάχνα του λαού, πάντα δοσμένος στις μάχες της αριστεράς, του κινήματος και του πολιτισμού στάθηκες πάντα όρθιος και αξιοπρεπής απέναντι σε διώκτες και ανόητους. Σπουδαίος καλλιτέχνης, συγγραφέας και ιστοριοδίφης, στάθηκες ως κομμουνιστής επαναστάτης με διακαή πόθο την επιβίωση του λαού και την πανανθρώπινη πάλη για μια αξιοβίωτη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όρθιος έμεινες μέχρι τέλους δίνοντας την ύστατη μάχη με την παλιοαρρώστια τόσο ταλαιπωρημένος μέσα στη γενική κατάρρευση κάθε πρόνοιας στο μνημονιακό εφιάλτη που ζούμε. Θα σε θυμόμαστε συνεχίζοντας το έργο σου».
Προσωπικά δεν τον γνώρισα ποτέ από κοντά, ποτέ δεν του έσφιξα το χέρι, δεν τον αγκάλιασα και δεν τον φίλησα συντροφικά. Είχα την εντύπωση πως ο χρόνος δεν έχει τέλος και έλεγα θα τον δω, θα τον βρω κάποια στιγμή. Τον γνώρισα, τον αγάπησα μέσα από το http://www.politiko-kafeneio.gr, μεσα από την συνεργασία μου σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο Σύντροφος Παναγιώτης.
Θα φανούμε μικροί, αν δεν μπορέσουμε όχι μόνο να κρατήσουμε το http://www.politiko-kafeneio.gr, αλλά και να το αναπτύξουμε και να το δυναμώσουμε περαιτέρω…
ΣΥΝΤΡΟΦΕ Παναγιώτη Βήχο καλό ταξίδι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
http://argiros.net/?p=5771

One response to “«Έφυγε» ο σύντροφος Παναγιώτης Βήχος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s