Και οι μελαψοί φτωχοδιάβολοι;

Θάλεια Δραγώνα | αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ |

Το ξανθό αγγελούδι και ο δημόσιος λόγος που στρώνει το χαλί της Χρυσής Αυγής

Η είδηση και η φωτογραφία της μικρής Μαρίας, που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα χωρίς να είναι το βιολογικό παιδί τής οικογένειας με την οποία κατοικούσε,
απασχόλησαν διά μακρόν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Η υπόθεση ενδεχομένως αφορά το αποτρόπαιο έγκλημα εμπορίας παιδιού ή απαγωγής. Η εμπορία ανηλίκων, οργάνων και γυναικών είναι εγκλήματα που πλήττουν βάναυσα τον πολιτισμό μας. Γιʼ αυτό και η τιμωρία οφείλει να είναι αμείλικτη.
Θα πρέπει ωστόσο να μας προβληματίσει ο χειρισμός της είδησης. Είναι επιτέλους τόσο «αθώα» τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια; Οπως ήταν τόσο «αθώα» όταν έβγαιναν με τις φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών; Ο αστυνομικός διευθυντής, από τον οποίο πρωτάκουσα τον χαρακτηρισμό «ξανθό αγγελούδι», έχει άραγε δείξει αντίστοιχο αποτροπιασμό με τα χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα που τριγυρνούν απροστάτευτα στον δρόμο; Ο δήμαρχος Φαρσάλων, που χωρίς δισταγμό δήλωσε ότι ο καταυλισμός των Ρομά πρέπει να κατεδαφιστεί, δεν ξέρει άραγε ότι πριν προβεί σε κατεδάφιση θα πρέπει διά νόμου να φροντίσει για τη μετεγκατάστασή του;

Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν το απασχολούν η τύχη και η ευζωία των υπόλοιπων έξι αδελφών της Μαρίας (και ας μην είναι βιολογικά της αδέλφια); Και αν πρόκειται για εμπορία, αναρωτήθηκε κανείς από όσους παρήλασαν από τα κανάλια αν η παραβατικότητα αυτής της κοινωνικής ομάδας συναρτάται με το καθεστώς της απόλυτης περιθωριοποίησής της, της τεράστιας ένδειας, της αθλιότητας των συνθηκών διαβίωσης και του κυνηγητού που υφίσταται; Υπάρχουν και άλλα ακόμη ερωτήματα που, αντί να καλλιεργούν τη σκέψη στους ακροατές, τους κοιμίζουν με ανοησίες. Η μικρή Μαρία, αναστατωμένη και τρομαγμένη, κατάφερε σε λίγες ώρες να ησυχάσει διότι αυτόματα αισθάνθηκε ασφάλεια και κέρδισε την εμπιστοσύνη της ο θεσμός που την υποδέχθηκε (sic), μας είπε ο εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού. Η Μαρία δεν είναι το βιολογικό παιδί της οικογένειας Ρομά. Ποιοι είναι άραγε οι βιολογικοί της γονείς που είναι πιο γονείς από τους κοινωνικούς γονείς που τη μεγάλωσαν; Στην ερώτηση της δημοσιογράφου προς την ψυχολόγο του Χαμόγελου αν είναι προφανές ότι η Μαρία ζούσε δυστυχισμένη ζωή στην οικογένεια Ρομά της οποίας ήταν μέλος (χωρίς να είναι βιολογικό παιδί τους), η ψυχολόγος απέφυγε να απαντήσει, αλλάζοντας το θέμα και ψελλίζοντας ότι η απομάκρυση από το περιβάλλον τους αναστατώνει πάντα τα μικρά παιδιά.

Ο μόνος υπεύθυνος από όλους όσοι εμφανίστηκαν στη μικρή οθόνη για να σχολιάσουν την υπόθεση ήταν ο ιατροδικαστής, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται να σταθούμε απέναντι στο γεγονός με ψυχραιμία και αντικειμενικά στοιχεία. Εδωσε το παράδειγμα της διερεύνησης με επιστημονικά μέσα της πραγματικής ηλικίας της μικρής για να καθησυχάσουν όλοι αυτοί οι συναισθηματικά φορτισμένοι γονείς που ψάχνουν τα εξαφανισμένα τους παιδιά και αναπόφευκτα θα σπεύσουν να τα αναζητήσουν.

Αναρωτιόμαστε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες τι είναι αυτό που οδήγησε στη γιγάντωση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στα πολλά αίτια είναι και το εύφορο έδαφος του απροκάλυπτου ρατσισμού.

Η έλλειψη κάθε αυτολογοκρισίας σε σχέση με τον διαφορετικό «άλλον» είναι συχνά εντυπωσιακή στα ΜΜΕ. Η συγκίνηση για την τραγική τύχη της κατάξανθης μικρής Μαρίας περίσσεψε. Τα ΜΜΕ την καλλιέργησαν. Η κοινωνία ανταποκρίθηκε. Τα ΜΜΕ δεν είναι παρά ο καθρέφτης της κοινωνίας. Όταν όμως στη Σκάλα Λακωνίας οι χρυσαυγίτες έκαναν πορεία με σύνθημα «έξω οι γύφτοι από τη Σκάλα», πού ήταν τα ΜΜΕ για να ευαισθητοποιήσουν για την τύχη αυτών των απόκληρων Ρομά; Δεν ήταν βέβαια εκεί διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ακροατήριό τους δεν θέλει να ακούσει τίποτα για αυτούς τους μελαψούς φτωχοδιαβόλους. Οχι μόνο το θέμα δεν πουλάει, ούτε στην Ελλάδα ούτε και διεθνώς, αλλά αντίθετα θα ενοχλούσε η όποια υπεράσπισή τους. Ασφαλώς βλέπουν ότι η δημοτικότητα του Σοσιαλιστή (!) γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που επενδύει στην εκδίωξη των Ρομά από τη Γαλλία, έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Και ακόμη και αν ξέσπασε πολιτική θύελλα με την απέλαση της 15χρονης μαθήτριας από το Κόσοβο, η δημοτικότητα του Βαλς κέρδισε 24 μονάδες.

πηγή: Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας

via:  http://anarxaszante.blogspot.gr

Επίσης:

Σχετικά:

Advertisements

5 responses to “Και οι μελαψοί φτωχοδιάβολοι;

 1. Στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ οι Ρομά αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τη φυλετική ιδεολογία του Χίτλερ. Ήδη είχε επικρατήσει ως πιο αξιόπιστη η εκδοχή ότι οι Ρομά είχαν μεταναστεύσει περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ από την περιοχή Punjab της Ινδίας αφού η γλώσσα τους είχε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τα ινδικά και την αρχαία σανσκριτική. Με άλλα λόγια οι Ρομά μιλούσαν μία Ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα, απόδειξη της Άρειας καταγωγής τους. Από την αρχή όμως οι ναζί είχαν αποφασίσει να εξαφανίσουν τους Ρομά αφού ήδη από το 1933 είχαν εξαγγείλει το στόχο τους: να σταματήσουν την αναπαραγωγή της «ανάξιας να βιωθεί» ζωής. Τελικά ο ναζί φυλετιστής Hans Gunther προσέθεσε έναν κοινωνικοοικονομικό παράγοντα στην θεωρία της φυλετικής καθαρότητας. Αν και παραδέχτηκε ότι οι Ρομά είναι πράγματι απόγονοι Άρειων, προσέθεσε ότι ανήκαν στις φτωχές τάξεις και ανακατεύτηκαν με τις «κατώτερες» φυλές κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους. Αυτή η φυλετική επιμειξία, που εξηγούσε τη φτώχια και το νομαδισμό τους, απειλούσε την άρεια ομοιογένεια. Οι τσιγγάνοι έγιναν έτσι άθελά τους ο λόγος να μπολιαστεί ο καθαρός ναζί φυλετισμός με κοινωνικά κριτήρια και το 1935 με τους νόμους της Νυρεμβέργης μπήκαν στην κατηγορία των «ακοινωνικών» αφού τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια.

  Το 1942 ο Χίμλερ διέταξε τη μεταφορά των Ρομά στο Άουσβιτς Μπιρκενάου, διαταγή που αντιστοιχεί στην απόφαση για την «τελική λύση» στο εβραϊκό «πρόβλημα». Το Νοέμβριο του 1943 οι Ρομά μπήκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης. Στις 2 Αυγούστου του 1944 εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων όσοι είχαν απομείνει στο Άουσβιτς. Η πολιτική εξόντωσης εφαρμόστηκε και σε περιοχές τις οποίες έλεγχαν οι ναζί καθώς και σε συμμαχικές χώρες, ειδικά στην Κροατία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στην Κεντρική Ευρώπη, στο προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας, η εξόντωσή τους ήταν τόσο εκτενής που η βοημική τσιγγάνικη διάλεκτος εξαφανίστηκε. Μελετητές υποστηρίζουν ότι σχεδόν ολόκληρος ο τσιγγάνικος πληθυσμός εξοντώθηκε στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
  Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα (Ρομά, Σίντι και Μανούς) πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος από κάθε άλλη, αν οι δολοφονίες μελών της συγκριθούν με το συνολικό πληθυσμό της. Το 25-50% του πληθυσμού των Τσιγγάνων δολοφονήθηκε, δηλαδή πάνω από 220.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα καναδικά αρχεία ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η γενοκτονία τους παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα στους πολλούς, ίσως επειδή οι τσιγγάνοι ή Ρόμα όπως θέλουν να τους ονομάζουμε, είναι διεσπαρμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς κρατική οντότητα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους ενώ εξακολουθούν να θεωρούνται από την “πολιτισμένη” Ευρώπη ως άνθρωποι β′ κατηγορίας.
  H σφαγή των Σίντι (Γερμανοί Τσιγγάνοι) και των Ρομά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως γενοκτονία, από τη Γερμανία και το 2005 όταν έγινε η μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο από το μνημείο – και από τη Μνήμη – αποκλείστηκαν (και) τα θύματα Τσιγγάνοι.

  πηγή: warnews.gr/?p=2873

  Rom (1989). Ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε μουσική Νίκου Κυπουργού

  Το ΡΟΜ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη προσπαθεί να δώσει το στίγμα των Ρομά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, και κυρίως στην Ελλάδα, ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, που εκφράζονται στα πρόσωπα των τεσσάρων αφηγητών: του δάσκαλου, του φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά.
  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Μοντάζ στο 30ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1989)
  & Κρατικό Βραβείο ΥΠ.ΠΟ για τη μουσική του Νίκου Κυπουργού (1990).

  Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Και οι μελαψοί φτωχοδιάβολοι; | grassrootreuter·

 3. και σαν να μην μας έφτανε η καφρίλα των ΜΜΕ για τους τσιγγάνους που κλέβουν και πουλάνε μωρά, έχουμε και τον Σαμαρά να δηλώνει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ, στη Βαλέτα, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
  Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/26809/minyma-samara-stin-troika-ta-kaname-ola-kai-tora-perimenoyme-apo-toys-daneistes-na
  Μάλιστα. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι αφού η ανεργία είναι 1,45 εκ τότε και οι «παράνομοι» μετανάστες είναι κι αυτοί 1,45 εκ. Σ’ αυτούς αν προσθέσουμε και τους νόμιμους που θα είναι άλλοι τόσοι, στη χώρα ζουνε 3 εκ. μετανάστες. Ο αριθμός δηλαδή που δίνουν όλα τα φασιστοσάιτ.
  Τι κι αν όλες οι έρευνες δεν έβγαλαν ποτέ τους μετανάστες περισσότερους από 1 εκ. Τι κι αν τα τελευταία 2 χρόνια εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα. Τι κι αν η περσινή γενική απογραφή πληθυσμού από τη ΕΛΣΤΑΤ τους βγάζει μόλις 708 χιλ -τους εκτος ΕΕ- από τους οποίους οι 480χιλ είναι αλβανοί.
  Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ:
  «Α̟πό τα αποτελέσµατα της α̟πογραφής προκύ̟πτει ότι 9.903.268 άτοµα (91,6%)έχουν ελληνική υπηκοότητα, 199.101 άτοµα (1,8%) έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 708.003 άτοµα (6.5%) έχουν υπηκοότητα λοιπών χωρών και 4.825 άτοµα είναι χωρίς υπηκοότητα ή έχουν αδιευκρίνιστη υπηκοότητα.
  Το σύνολο των αλλοδαπών που διέµεναν µόνιµα στην Ελλάδα κατά την απογραφή όπως και των ατόµων χωρίς ή µε αδιευκρίνιστη υπηκοότητα ανήλθε σε 911.929 άτοµα. Στο γράφηµα 7 που ακολουθεί παρουσιάζεται η ποσοστιαία συµµετοχή των 16 πολυπληθέστερων υπηκοοτήτων. Από το γράφηµα αυτό προκύπτει ότι το µεγαλύτερο ποσοστό 52,7% των αλλοδαπών που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα, το 8,3% Βουλγαρική, το 5,1% Ρουµάνικη και ακολουθεί µε 3,7% η Πακιστανική και 3,0% η Γεωργιανή».

  Αυτά λέει η πλέον επίσημη και επιστημονική έρευνα για τον πληθυσμό. Το γελοίο σκεπτικό του Σαμαρα και των απανταχου ρατσιστών έχει όμως και ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι μετανάστες που ζουν στην ελλάδα απλώνονται σε όλη την ηλικιακή πυραμίδα του πληθυσμού, τουτέστιν οι μισοί απ΄αυτούς δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό και επομένως δεν πιανουν την θέση εργασίας κανενός. Επίσης η ανεργία πλήττει πολύ περισσότερο τους μετανάστες από τους ντόπιους. Γι όλα αυτά ο Σαμαράς ή έστω το επιτελέιο του μπορουν να πληροφορηθούν για τις λεπτομέριες επίσης στην απογραφή αλλά και άλλες ερευνες πεδίου της ΕΛΣΤΑΤ. Επομένως οι μετανάστες που εργάζονται δεν ξεπερνούν τις 250χιλ. Ακόμα κι αν τους διώξει όλους η κυβέρνηση με τη ΧΑ είναι αμφίβολο αν η ανεργία θα πέσει από το 1,45 εκ στο 1,2εκ δεδομένου ότι οι δουλειές που απασχολούνται οι μετανάστες συνήθως τις αποφεύγουν οι ντόπιοι συν το γεγονός ότι η αποχώρηση τους θα σημάνει μια περαιτέρω πτωση της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως εισοδήματος που σημαίνει ότι οι θεσεις εργασίας που θα εγκαταλείψουν δεν θα αναπληρωθούν όχι για λόγους προτίμησης αλλά και γιατί θα χαθούν ως τέτοιες (αμεσα με το κλείσιμο επιχειρησεων μεταναστών και έμμεσα με τη συρείκνωση επιχειρήσεων ου ζουν από τις δραστηριότητες των μεταναστών).

  Οι ρατσιστές είτε με γραβάτα είτε με καράφλα, μπορούν να τερατολογούν, να λένε για τους Ρομά που έρχονται από τη Ρουμανία για να γεννάνε και να πουλάνε παιδιά. Είναι ώρα ένα μηνα μετά τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα να σταθεί ο πατριωτικός κορμός στα πόδια του. Και δεν είναι μόνο που μας κλέβουν τα ξανθά μας παιδιά και τα πουλάνε, παίρνουν και επιδόματα και δηλώνουν στα ληξιαρχεία ότι να ναι. Ευκαιρία λοιπόν να κοπουν όλα τα επιδόματα, και επιπλέον να τους κανουμε και ένα τέστ DNA για να κοροϊδεύουν το ελληνικό δημόσιο.
  Ευκαιρίας δοθείσης να βγουν και οι προφυλακισμένοι της ΧΑ εξω και να ανασυγκροτηθουν τα ταγματα εφόδου. Είναι αλήθεια ότι ο Σαμαρας με το Φαήλο και τον Μπαλτάκο μαζί με τους φλώρους της ΟΝΝΕΔ δεν φτάνουν ούτε για ζητω. Πως αλλιως θα ξεβρομησει ο τόπος;
  Ας μας πουνε όμως μέχρι τότε, τα 500 παιδιά των φαναριών που εξαφανίστηκαν πριν 10 χρόνια που είναι; Το χαμόγελο του παιδιού γνωρίζει κατι επ’ αυτού;;;

  Μου αρέσει!

 4. Παράθεμα: Και οι μελαψοί φτωχοδιάβολοι; | Eine Parodie der Utopie·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s