Εφαρμογή του ΣτΕ σημαίνει 2600 απολύσεις

leftΧωρίς καμία αμφιβολία η απόφαση του ΣτΕ επικυρώνει την υπουργική απόφαση της 11ης Ιούνη που βάζει οριστικό λουκέτο στην ΕΡΤ απολύοντας ταυτόχρονα και τους 2600 υπαλλήλους της. Η διαταγή του ΣτΕ που σχετίζεται με την αναστολή της υπουργικής απόφαση αφορά μόνο την διακοπή των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίες σύμφωνα με το ΣτΕ πρέπει άμεσα να βγουν στον αέρα. Ο φορέας που θα αναλάβει την νέα εκπομπή του σήματος δεν θα έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ αφού στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχει καμία αναστολή της υπουργικής απόφασης (ΠΝΠ) των Κεδίκογλου και Στουρνάρα. Επομένως οι 2600 υπάλληλοι των ΕΡΤ συνεχίζουν να είναι απολυμένοι από τις 11 Ιούνη. 

Όλα αυτά, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Τύπου, μαζί με διάφορους τηλεπαραθυράκιδες συνταγματολόγους και λοιπούς ταχυδακτυλουργούς προσπαθούν να τα παρουσιάσουν σαν μεγαλειώδη νίκη του κινήματος ή έστω μια προσωρινή αναστολή της ΠΝΠ, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Προς επιβεβαίωση τούτου το ΣτΕ σε χθεσινές του διευκρινήσεις ξεκαθάρισε ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα επαναλειτουργήσει με διαχειριστή που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες της παλαιάς διοίκησης της επιχείρησης, όμως κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, μπορεί να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει. Επιπλέον, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».» Μάλιστα οι διευκρινήσεις αυτές δόθηκαν αμέσως μετά τις απίθανες δηλώσεις των Βεβνιζέλου και Κουβέλη που αντί να ενημερώσουν για την συνάντησή τους με τον Σαμαρά, επιδόθηκαν σε ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ πέρα από κάθε φαντασία. Το σίριαλ των ερμηνειών συνεχίστηκε και γι’ αυτό το ΣτΕ έδωσε και σήμερα το απόγευμα νέες διευκρινήσεις μπας και αντιληφθούν οι πάσης φύσεως ερμηνευτές για το τι λεει η απόφαση των 10 γραμμών που όποιος την διαβάσει βγάζει στο λεπτό το ορθό συμπέρασμα. Στις νέες διευκρινήσεις «επισημάνθηκε ότι ο Στουρνάρας και ο Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μπορεί να προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από αλλού και θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος… θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν. Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Πηγή 
Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινές του ανακοινώσεις καλεί τον Πρωθυπουργό να συμμορφωθεί άμεσα σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι όσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι έκθετος και παράνομος. Αργότερα ο ΣΥΡΖΑ σε νέα του ανακοίνωση επιμένει: «Είναι αδιανόητο ότι μέχρι τώρα, και παρά την απόφαση του ΣτΕ, να μην έχει επανέλθει η ΕΡΤ στην προ της κατάθεσης της ΠΝΠ κατάσταση, με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και το σήμα στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να παρανομεί ο Πρωθυπουργός. Οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα».
Έχει αξία κανείς να σταθεί στο περιεχόμενο των αλλεπάλληλων ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και να αναρωτηθεί: 1ον. Γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση οι συγγραφείς των ανακοινώσεων; 2ον. Αν ναι, έχουν διαβάζει την απόφαση του ΣτΕ και τις δύο ξεκάθαρες διευκρινήσεις του ίδιου οργάνου; 3ον Που ακριβώς έχουν διαβάσει ότι η ΕΡΤ επιστρέφει στην προηγούμενο προ ΠΝΠ κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν απολύεται και κανένας εργαζόμενος; Και το πιο σημαντικό. Γιατί επιμένουν να παραπληροφορούν, και να καλούν τον πρωθυπουργό να «συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ» όταν το ίδιο το ΣτΕ βγάζει λάδι την κυβέρνηση; Τι παριστάνει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ το χαζό ή τον πιο συνεπή οπαδό της αστικής νομιμότητας; Και αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ το ΣτΕ επικυρώνει το λουκέτο στην ΕΡΤ, και επιτέλους το συνειδητοποιήσετε, εσείς θα συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ, ή θα είσαστε «έκθετοι και παράνομοι»;
Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πράξη το ρητό «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» και καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να γίνουν τελείως γελοίοι. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα: Επί του πρακτέου ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το τι καταλαβαίνει ή κάνει ότι καταλαβαίνει από την απόφαση του ΣτΕ, ζητάει επίμονα να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Τι ζητάει λοιπόν; Να κλείσει η ΕΡΤ και να απολυθεί όλο το προσωπικό της. Γιατί θέλετε δεν θέλετε, αυτό ακριβώς επικυρώνει η απόφαση του ΣτΕ. Και επειδή το συνέδριο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Ιούλιο αργεί, για να πάρει μια απόφαση επί του θέματος, καλό είναι να ξεστραβωθείτε και να καταλάβετε επιτέλους τι γράφουν αυτές οι 10 γραμμές. Αν δεν μπορείτε να τις καταλάβετε φωνάξτε μεταφραστές, φιλόλογους, γλωσσολόγους. Βαλτέ το εν ανάγκη στο google ή στο wikipedia, κάντε γκάλοπ στο δρόμο να σας το πει ο κόσμος, κάντε έστω μερικές προσευχές μήπως σας φωτίσει ο θεός, και πάρτε το επιτέλους χαμπάρι. Σας το λένε αυτοί που την έβγαλαν την απόφαση, που το αποσαφηνίζουν με χίλιους δυο τρόπους. Η ΕΡΤ πάει τελείωσε, μαζί και οι εργαζόμενοι που δούλευαν σ’ αυτή. Λοιπόν και για να τελειώνει το καλαμπούρι. Όσο επιμένετε στην εφαρμογή της απόφαση, είσαστε και με τις 2600 απολύσεις. Όλα τα αλλά είναι για να κάνετε το μυαλό του κόσμου κουρκούτι. Ότι δηλαδή προσπαθούν οι Κουβέλης και Σαμαράς. Μήπως τελικά έχετε κάποια σχέση με δαύτους;

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζει τη συζήτηση εκεί ακριβώς που θέλουν να την πάνε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ: Στην «άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης». Εκεί είναι η δήθεν κόκκινη γραμμή και έτσι να περάσει στο ντούκου η απόλυση των 2600 εργαζομένων της ΕΡΤ. Προφανώς όταν ανοίξει νέα ΕΡΤ η «δημοκρατία θα έχει νικήσει» και ο Σαμαράς θα έχει «συμμορφωθεί με την νομιμότητα». Εκεί θα μιλάμε για μια «μεγαλειώδη νίκη» τη μεγαλύτερη της εποχής του μνημονίου. Και ζήσανε αυτοί καλά και μεις καλύτερα.

Κ. Μαραγκός

ΥΣ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέψευσε με δηλώσεις του το τηλεγράφημα που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ, το οποίο του απέδιδε «νέες διευκρινίσεις» για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ. «Δεν προέρχονται από μένα» είπε ο κ.Μενουδάκος, αποδίδοντας τις «διευκρινίσεις» σε «άλλους νομικούς κύκλους.» Πηγή Όπως και να χει όμως με το σίριαλ των διευκρινήσεων, δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό, όσο κι αν οι παπαδημούληδες επιμένουν να περιστρέφονται γύρω από την απόφαση του ΣτΕ. Άλλωστε και οι διαψεύσεις των διευκρινήσεων θα μπορούσαν να είναι μέρος του ίδιου παιχνιδιού και μάλιστα σε μια στιγμή μάλιστα που οι πασοκοδημαρίτικες και οι αριστερές ερμηνείες της απόφασης έχουν καταντήσει εντελώς γελοίες. Με ή χωρίς διευκρινήσεις, το ζήτημα είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ πουθενά δεν λέει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της ΠΝΠ που κλείνει την ΕΡΤ. Όσοι σκόπιμα εξαρτούν την έκβαση της αναμέτρησης από το πόρισμα του ΣτΕ αποσκοπούν στην εκτόνωση της κινητοποίησης καλλιεργώντας την εντύπωση ότι η μόνη μας ελπίδα είναι η δικαιοσύνη.  Και μαζί μ’ αυτό η τήρηση της αστικής νομιμότητας.  Ο αγώνας δεν γίνεται με διαιτητή κανένα ΣτΕ, ούτε φυσικά για να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με το ΣτΕ. Ο αγώνας γίνεται για να μην κλείσει η ΕΡΤ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.  Το κίνημα πρέπει να αφήσει εδώ και τώρα τις φλυαρίες για το τι εννοεί το ΣτΕ στους παπαδημούληδες και τους σκουρλετηδες και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις απολύσεις ή αλλιώς να πάρει δρόμο.  Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

2 responses to “Εφαρμογή του ΣτΕ σημαίνει 2600 απολύσεις

 1. Aπό το Βήμα
  Μιλώντας το πρωϊ στην τηλεόραση του Σκάι, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης, επέμεινε πως η απόφαση του ΣτΕ, «αντικειμενικά βάζει φρένο στα σχέδια Σαμαρά» και προσέθεσε: «Αυτή η απόφαση εξαναγκάζει σε μια αναδίπλωση τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός είχε έναν σχεδιασμό, να κλείσει, να πέσει μαύρο, να είναι κλειστή η ΕΡΤ και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Θεωρώ λοιπόν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα το οποίο έχει στοιχεία νίκης για έναν αγώνα, ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

  Με την άποψη αυτή δεν συμφώνησε ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του (Mega, real), τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ δέχεται το σχέδιο του κ. Σαμαρά και ότι αυτό είναι νόμιμο, καθώς και πως είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος ότι «θέλει προσοχή όταν και δικά μας στελέχη σπεύδουν να ερμηνεύσουν την απόφαση».

  Μου αρέσει!

 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή εστω το γραφείο τύπου με τις ερμηνείες του περί νίκης για την απόφαση του ΣτΕ, δεν μετατοπίζει μόνο την κουβέντα στο «να πέσει το μαύρο στην οθόνη», θεωρώντας ότι δήθεν έτσι σπάει ο τσαμπουκάς του Σαμαρά και αποκαθίσταται η δημοκρατική νομιμότητα, αλλά επί της ουσίας προετοιμάζει το έδαφος για να κλείσει η κατάληψη της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ένα καρο λόγια για τα δικαιώματα των εργαζομένων και πόσο δίκιο έχουν, αλλά τώρα καλύτερα να τα μαζεύουμε γιατί «έπεσε το μαύρο και νικησε η δημοκρατία’ που ήταν και το βασικό. Για τις θέσεις εργασίας μην ανησυχείτε το ΣτΕ τις εξασφαλίζει. Αν παρόλα αυτα απολυθουν οι εργαζόμενοι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορεί το Σαμαρα ότι είναι παράνομος και η κυβέρνηση κανει ξανα πραξικοπήματα. Μόνο που τότε θα είναι αργά. Το μέτωπο θα έχει σπάσει, η ΕΡΤ στην Αγ. παρασκευή θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης και ο Σαμαρας θα έχει κανει τη δουλειά του. Η αριστερα θα κλαίγεται και όλα μέλι γάλα.
  Τα ίδια εκαναν και με τους καθηγητές. Η αριστερά αυτή για ακόμα μια φορά όταν φτάνει η ωρα της αναμέτρησης την κανει με ελαφρια πηδηματάκια, μιλώντας γι συμβολικές και ηθικές νικές, παρακαταθίκες και άλλες μαλακίες χωρίς κανένα νόημα. Η αστική τάξη ουδόλως απασχολείτε με ολες αυτές τις ανοησίες. Ισα ίσα η αριστερα σε ρόλο μοιρολογίτρας κάνει την ήττα εύπεπτη στο κόσμο και για αυτό συνεχίζει να είναι χρήσιμη στο σύστημα. Για να μπορεί να ξεπουλήσει και τον επόμενο αγώνα

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s