Το αίμα της φράουλας

Το αίμα της φράουλας, Αναδημοσίευση από το Άπατρις της Πάτρας

Πριν τρία χρόνια (18-21 Απριλίου 2008) έγινε μια απεργία 1.500 δούλων εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, την οποία ακολούθησαν πογκρόμ και λιντσαρίσματα σε βάρος τους από την πλευρά των δουλοκτητών και των τραμπούκων τους. Μέρες που είναι των Παθών, κι αφού κάποιοι από εμάς δεν ακολουθούν το «χριστιανικό» (βλ. αστικό) εορτολόγιο, ας θυμηθούμε κάποια από τα πάθη της εργατικής τάξης που έλαβαν χώρα τότε και συνεχίζουν να συμβαίνουν μέχρι σήμερα:
«Στην περιοχή της Μανολάδας γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια φράουλας, με αποδέκτες του προϊόντος την εγχώρια και ξένη αγορά», όπως αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια (βλ. λήμμα «Νέα Μανολάδα Ηλείας», στη Βικιπαίδεια). Στην περιοχή αυτή παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής της φράουλας (περίπου το 90%). Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η Νέα Μανωλάδα είχε 1.522 έλληνες κατοίκους,  στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε σήμερα περίπου 2.500 μετανάστες που αποτελούν το κύριο εργατικό δυναμικό της περιοχής, δεδομένου ότι απασχολούνται ως εργάτες στις διάφορες αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως στα φραουλοχώραφα. Αυτοί, όμως, δεν αναφέρονται στα επίσημα αρχεία και θα έμεναν στην αφάνεια, αν δεν συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια ορισμένα αιματηρά γεγονότα που αποκάλυψαν το άγριο καθεστώς της υπερεκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας που ασκείται σε βάρος τους από τους έλληνες νεοτσιφλικάδες της περιοχής. Έτσι, αν θέλουμε να κατανοήσουμε όσα γεγονότα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή αυτή, θα πρέπει να μελετήσουμε τις παραγωγικές σχέσεις της προαναφερόμενης «εκτεταμένης καλλιέργειας», δηλαδή τις σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των φραουλοχώραφων και των μισθωτών καλλιεργητών τους, δουλοκτητικές σχέσεις που στάζουν στην κυριολεξία αίμα. Αυτό το αίμα ρέει και ποτίζει τις φράουλες της Νέας Μανωλάδας εδώ και πολλά χρόνια, αν και το γεγονός αυτό με το πλήθος των εγκληματικών επεισοδίων που το συνοδεύουν και αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα των παραπάνω σχέσεων άρχισαν να δημοσιεύονται μόλις εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το Μάη του 2007,  με διάφορα ρεπορτάζ αριστερών δημοσιογράφων.
Τα γνωστά κατεστημένα Μ.Μ.Ε, άρχισαν να ενδιαφέρονται μόλις το 2008, όταν οι μισθωτοί δούλοι των φραουλοχώραφων, έχοντας οδηγηθεί στα όρια της λιμοκτονίας από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, διέπραξαν το… «έγκλημα» να απεργήσουν διεκδικώντας την πληρωμή τους. Μαζί με όσα τους οφείλονταν, είχαν και το… θράσος να ζητήσουν ένα καλύτερο μεροκάματο (κατώτερο του νομίμου) καθώς και «καλύτερες συνθήκες εργασίας». Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου του 2008, περισσότεροι από 1.500 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αλλά και από την Ινδία και από τις βαλκανικές χώρες, αρνήθηκαν να εργαστούν και συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας, διεκδικώντας να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα (που σε ορισμένους έφταναν μέχρι και 7 μήνες), καλύτερο μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και τότε, σαν απάντηση στα εργατικά αιτήματα, άρχισε η αιματηρή βία. Εμφανίστηκαν ξαφνικά 60-70 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, μαζί με ομάδες τραμπούκων συνεργατών τους, τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν.
«Εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας και ντροπής, που αναμένεται να εκθέσουν σύντομα τη χώρα μας διεθνώς, εκτυλίχθηκαν χθες και προχθές με την προκλητική ανοχή και τη στάση της Αστυνομίας, στο “κράτος” της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Θύτες, οι πανίσχυροι οικονομικά “φραουλάδες” της περιοχής και θύματα δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές του ΚΚΕ και οι “άθλιοι” εξεγερμένοι αλλοδαποί εργάτες.» (Ελευθεροτυπία, 21.4.2008). Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο ιατροδικαστής του Πύργου Κοσμάς Αλεξίου δήλωσε: «Ζήσαμε σκηνές φρίκης. Σωθήκαμε χάρη στην παρέμβαση των αλλοδαπών εργατών γης. Μας χτυπούσαν δεκάδες άτομα, παραγωγοί φράουλας, και η Αστυνομία απλά κοιτούσε. Ζούμε από θαύμα…».
Στη συνέχεια ακολούθησε πογκρόμ κατά των ξένων εργατών: «…αμέσως μετά τα επεισόδια, οι “φραουλάδες” εξαπέλυσαν ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη Νέα Μανωλάδα, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιον αλλοδαπό έβρισκαν μπροστά τους. Κάποιοι -όπως καταγγέλλεται- έριξαν μέχρι και μασούρια με δυναμίτη (!) στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγο αργότερα, οπλισμένοι με καραμπίνες “αγανακτισμένοι” παραγωγοί φράουλας άρχισαν να εισβάλλουν στους καταυλισμούς, να πυροβολούν στον αέρα και να δέρνουν τους αλλοδαπούς ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σπάσουν την απεργία.» (…) « “Ήρθαν κάποιοι έξω από την καλύβα μας στις 4 το πρωί, πυροβόλησαν στον αέρα και άρχισαν να χτυπούν με σίδερα την καλύβα, βρίζοντας και απειλώντας για να γυρίσουμε στα χωράφια. Κάποιοι έφαγαν πολύ ξύλο. Άλλοι αναγκάστηκαν να τρέξουν και να κρυφτούν σαν τα αγρίμια στους διπλανούς λόγγους”, κατήγγειλε στην «Ε» ένας εκ των εργατών από το Μπανγκλαντές. Κι όλα αυτά κάτω από τα προκλητικά αδιάφορα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι όχι μόνο ήταν απλοί παρατηρητές στα γεγονότα, αλλά –σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλλοδαπών και την καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ στην Αχαΐα, Νίκου Καραθανασόπουλου- “οι αστυνομικοί συμμετείχαν μαζί με τους επιχειρηματίες της περιοχής στον εκφοβισμό και στην προσπάθεια σπασίματος της απεργίας, ακόμη και με τη βίαιη προσαγωγή των αλλοδαπών εργατών μεταβαίνοντας στα θερμοκήπια, προτρέποντας τους εργάτες να δουλέψουν με τη βία”» (Ελευθεροτυπία, ό.π.)
Για τι είδους «καλύβα» μιλάει παραπάνω ο εργάτης από το Μπαγκλαντές;
«Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολλώ δε μάλλον να κατοικούν άνθρωποι. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές – θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές – παράγκες – θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες – έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών – οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι ανύπαρκτες έννοιες. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους «σαρίδια», πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά εικοσάδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες που “άνοιξαν”, για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν με το κεφάλι την παραμονή τους. Έτσι, εκεί που κατοικούσαν ποντίκια, σαύρες και αράχνες δημιουργήθηκε χώρος και για ανθρώπους.» (Ριζοσπάστης, 19.4.2008)
Για τα παραπάνω γεγονότα και γι’ αυτές τις κατοικίες των εργατών βρήκε να πει δυο λόγια και η «δημοκρατική» μας εφημερίδα «Τα Νέα» (20.6.2009), σ’ ένα μικρό κείμενο υπό τον τίτλο: Σε παραπήγματα από νάιλον με μεροκάματα κάτω των 10 ευρώ: «Η υπόθεση που σοκάρει με την αγριότητά της ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την περιοχή της Νέας Μανωλάδας, όπου αυτή την περίοδο βρίσκονται και εργάζονται στα χωράφια περίπου 1.000 οικονομικοί μετανάστες. Οι μετανάστες ζουν σε παραπήγματα από νάιλον, κάτω από άθλιες συνθήκες και αμείβονται με μεροκάματα χαμηλότερα των δέκα ευρώ για δέκα και δώδεκα ώρες δουλειάς. Πρόπερσι, αλλά και πέρσι, είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια στην περιοχή, όταν οι μετανάστες είχαν διεκδικήσει καλύτερη αμοιβή και συνθήκες δουλειάς, ιδιαίτερα στα φραουλοχώραφα της περιοχής».
Τι συνέβη και τους θυμήθηκαν αναδρομικά Τα Νέα (20.6.2009); Απλώς, ένα …λιντσάρισμα που θορύβησε την κοινή γνώμη και που συνέβη και πάλι στη Νέα Μανωλάδα. Ας δούμε το γεγονός πιο συγκεκριμένα:
Μετά τα παραπάνω γεγονότα με το πογκρόμ του 2008, τα πράγματα στις παραγωγικές σχέσεις δουλοκτητών και δούλων της Νέας Μανωλάδας «εκσυγχρονίστηκαν» από… εγκληματική άποψη. Οι δουλοκτήτες οργανώθηκαν σε συνεργασία με ερασιτεχνικές και επαγγελματικές εγκληματικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας συγχρόνως  κάποιους μεσαιωνικούς θεσμούς της «σοσιαλιστικής» μας  κυβέρνησης, όπως είναι ο θεσμός της «ενοικίασης εργαζομένων» ―θυμηθείτε την υπόθεση Κούνεβα και το «ανεξιχνίαστο έγκλημα» σε βάρος της. Ας αναφέρουμε δύο μόνο επεισόδια αυτού του αιμοσταγούς σίριαλ, που θα μας οδηγήσουν στα τελευταία εγκληματικά γεγονότα ή μάλλον σε κάποια αποκάλυψη τους που έγινε πριν λίγες ημέρες.
Όσον αφορά το πρώτο επεισόδιο, Τα Νέα στις 20.6.2009, δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ για λιντσάρισμα, στο οποίο διαβάζει κανείς και το παραπάνω συνοπτικό κείμενο για τα «παραπήγματα από νάιλον»:
«Σκηνές φαρ ουέστ με θύματα απάνθρωπης βίας δύο μετανάστες από το Μπανγκλαντές εκτυλίχθηκαν προχθές στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Πρωταγωνιστές είναι δύο νεαροί αγρότες, οι οποίοι χτύπησαν, έδεσαν και έσυραν τους μετανάστες πίσω από το μηχανάκι τους στους δρόμους της Μανωλάδας, ισχυριζόμενοι ότι εκείνοι είχαν αποπειραθεί να κλέψουν τρία αρνιά από τη στάνη τους. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε έπειτα από τηλεφωνήματα κατοίκων της περιοχής και συνέλαβε τους αγρότες, αλλά και τους μετανάστες.
»Τους γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια τους έδεσαν στο δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν αφαιρέσει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημά τους. Οι κλοπές ωστόσο ουδέποτε είχαν δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές…»
Κι ας έρθουμε στο δεύτερο αποκαλυπτικό επεισόδιο της συνεργασίας δουλοκτητών και εγκληματικών οργανώσεων. Προχτές (15.4.2011) δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό portal «THEBEST» της Πάτρας και το ακόλουθο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο, Ηλεία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων στα φραουλοχώραφα. Παραθέτω αποσπάσματα:
«Ένα ακόμη κύκλωμα μπράβων μαύρης εργασίας που λειτουργούσε στα φραουλοχώραφα της ντροπής στο δημοτικό διαμέρισμα Κουρτεσίου, στην Ανδραβίδα-Κυλλήνης του νομού Ηλείας, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.» [Καλά, η τοπική αστυνομία πού… βρισκόταν;] «Τους έβαζαν σε παραπήγματα, ξυλοφόρτωναν όσους αντιδρούσαν, τους υποχρέωναν να ψωνίζουν τα υπερτιμολογημένα προϊόντα από αυτοσχέδιο μπακάλικο του δουλέμπορου, ο οποίος γυρνούσε με μια καραμπίνα στα φραουλο-χώραφα και πυροβολούσε στον αέρα όταν έβλεπε τους “δούλους” να χαλαρώνουν την εργασία τους.
»Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας Έλληνας κρατά Ρουμάνους στην συγκεκριμένη περιοχή και τους εξαναγκάζει να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα νάυλον παραπήγματα που είχε φτιάξει εκείνος. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες ήταν πέρα για πέρα αληθινές, επενέβησαν συνέλαβαν τους δράστες και απελευθέρωσαν 10 υπηκόους Ρουμανίας που εργάζονταν σε θερμοκήπια με φράουλες κάτω από την επίβλεψη των δραστών, ενώ ζούσαν σε παραπήγματα από χαρτόνι και πλαστικό.»
Μεταξύ των άλλων, αποκαλύπτεται και η συμφωνία του δουλέμπορου με το δουλοκτήτη για την ενοικίαση των δούλων εργατών γης:
«Την επόμενη μέρα άρχισαν να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας στην ευρύτερη περιοχή, ανάλογα με τις συμφωνίες που έκανε ο 32χρονος Έλληνας, ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων χωρίς να τους τα αποδίδει και ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται, ποτά, τρόφιμα και απαραίτητα προϊόντα από αυτοσχέδιο μπακάλικο που διατηρούσε σε παρακείμενο παράπηγμα, χρεώνοντας τους μεγάλα ποσά για κάθε είδος, ενώ δεν τους επέτρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο.
»Καθημερινά εργάζονταν από τις 07:00 έως τις 16:00 και τους μετέφεραν στην εργασία με μικρό λεωφορείο ενώ κατά της διάρκεια της εργασίας τους επιτηρούσαν οι συλληφθέντες. Όταν κάποια από τα θύματα διαμαρτύρονταν ο Έλληνας και ο Ρουμάνος [προφανώς τραμπούκος βοηθός] τους ξυλοφόρτωναν άγρια και τους υποχρέωναν να εργάζονται. Ο 32χρονος Έλληνας γυρνούσε με ένα κυνηγετικό όπλο και πυροβολούσε στον αέρα κατά διαστήματα, όταν οι «δούλοι», χαλάρωναν την εργασία, προκειμένου να τους εκφοβίσει να συνεχίζουν.»
Μα τι κάνει, θα αναρωτηθεί κανείς, η κυβέρνηση; Τι λέει γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Μανωλάδα και γενικά στα φραουλοχώραφα της Ηλείας; Νομίζω πως ο αρμοδιότερος να εκφράσει την άποψη της “σοσιαλιστικής” μας κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο αρχηγός της, ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου. Ας ακούσουμε, λοιπόν, τι είπε στις 31.3.2011 για τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας σε ομιλία του σε ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί»:
«Φίλες και φίλοι, εντυπωσιάστηκα και εγώ σήμερα και ένιωσα χαρά, θα έλεγα ακόμα και συγκίνηση, γιατί όπως είπε και ο Υπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εδώ υπάρχει πραγματικά ένα δυναμικό ανθρώπων, που όχι μόνο πασχίζουν, όχι μόνο αγαπάνε τη δουλειά τους, αλλά και αναδεικνύουν το τι μπορούμε να κάνουμε.» 
Στη χαζοχαρούμενη αυτή ομιλία του ανέφερε και τις ελάχιστες (4-5) αγροτικές επιχειρήσεις-υποδείγματα που τον «εντυπωσιάζουν» και τον κάνουν να νιώσει «χαρά…, ακόμα και συγκίνηση». Ανάμεσά τους, λοιπόν, έκανε ειδική επαινετική αναφορά στους δουλοκτήτες φραουλοπαραγωγούς της Ηλείας: «Επίσης», ανέφερε,«οι φράουλες στην Ηλεία, ο “κόκκινος χρυσός” της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά. Υπήρξαν ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά οργανώθηκαν συλλογικά και οι παραγωγοί. Επενδύθηκαν μεν χρήματα, αλλά οργανώθηκαν και οι παραγωγοί σε ομάδα.»[βλ. http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/ff726d99-2fe8-40d8-9eca-98af4c39cd54]

Υ.Γ: Καλή (επ)ανάσταση, σύντροφοι! Ας ελπίσουμε πως θα απαλλαγούμε σύντομα απ’ αυτούς τους φονιάδες επιχειρηματίες, απ’ τους τραμπούκους τους και απ’ τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Διαβάστε:

Δείτε:

 

Advertisements

5 responses to “Το αίμα της φράουλας

 1. Τρεις χιλαδες προλεταριοι στη Μανωλαδα χωρις στοιχειωδη συνδικαλιστικη οργανωση. Το προλεταριατο βρισκεται (τηρουμενων των αναλογιων) στις αρχες του 19ου αιωνα, πριν την παρισισνη κομμουνα, πριν την ιδρυση της πρωτης διεθνους.

  Μου αρέσει!


 2. Η συγκλονιστική μαρτυρία που έφτασε στην ΚΕΕΡΦΑ και είναι ηχογραφημένη από τον Λιεντού, εργαζόμενο στην «Βαγγελάτος ΑΕ», την εταιρία της οποίας οι μπράβοι πυροβόλησαν στο ψαχνό τους απλήρωτους μετανάστες , είναι αποκαλυπτική για την άνεση με την οποία προσλαμβάνει ομάδες εργατών και τις αφήνει απλήρωτες.
  Όμως το σκάνδαλο είναι τεράστιο διότι οι ίδιοι οι μπράβοι είχαν σύρει το περασμένο Αύγουστο ένα Αιγύπτιο εργαζόμενο-πάλι απλήρωτο- μέσα στο κεντρικό δρόμο της Μανωλάδας και του έσπασαν το χέρι!
  Τι απόγινε άραγε η καταγγελία, της ΚΕΕΡΦΑ ότι τότε σε επίσκεψη έξω από τις εγκαταστάσεις της Βαγγελάτος ΑΕ υπήρξε καταδίωξη από μπράβους σε βάρος γνωστού δημοσιογράφου(Α.Χ) και του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρου Κωνσταντίνου; Γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να εξιχνιάσει το όχι και τόσο άλυτο μυστήριο για το οποίο η τοπική κοινωνία είχε εξαγριωθεί για την δυσφήμιση που δέχονταν όλοι ως εγκληματίες και ρατσιστές;
  Ποιοι εξασφάλισαν μια τέτοιας έκτασης ασυλία και με τι ανταλλάγματα άραγε; Ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών Αστυνομικών αρχών;
  Ο Λιεντού, ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές που βρέθηκε μαζί με άλλους διακόσιους απλήρωτους συναδέλφους του στις εγκαταστάσεις της Βαγγελάτος ΑΕ. Είχαν ειδοποιηθεί από το αφεντικό ότι θα τους πλήρωναν νωρίς στις 1μμ, μετά τους είπαν να περάσουν στις 5μμ και τελικά στις 6μμ τους ανακοίνωσαν ότι πρέπει να φύγουν διότι θα δουλέψει άλλη ομάδα και όχι οι ίδιοι. Τότε τρείς που τους κατονομάζει ο Λιεντού πυροβόλησαν στο ψαχνό τραυματίζοντας περίπου είκοσι από αυτούς.
  Ο Λιεντού αναφέρει ότι του είπαν «φύγετε γιατί θα σας σκοτώσουμε και θα σας κάψουμε αν ξανάρθετε».
  Αναφέρει μάλιστα ότι χρωστάει πολλά λεφτά σε πολλούς εργάτες.
  Ένοχη για τα ρατσιστικά κατορθώματα των αφεντικών είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που κάνει πλάτες στις πιο αδίστακτες εργοδοσίες για να καταπατούν κάθε συλλογική σύμβαση, να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, να τσαλαπατάνε τις ελευθερίες όλων μας. Είναι η πολιτική του ρατσισμού που με τις επιχειρήσεις σκούπα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την επίθεση στο δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά και πάνω από όλα με την συντήρηση του καθεστώτος παρανομίας χιλιάδων μεταναστών και όχι την νομιμοποίηση τους κάνει τους εργάτες βορά στην μαύρη εργασία που δίνει τεράστια κέρδη στο κάθε εργοδότη.
  Έφτασε η ώρα να βάλουμε τέλος στην άγρια εκμετάλλευση στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές επιθέσεις των αφεντικών.
  Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα της Ηλείας και της Πάτρας, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στην εκπαίδευση και την υγεία, τους φοιτητικούς συλλόγους της Πάτρας, την αριστερά, να δώσουμε μαζί με τους μετανάστες τη μάχη για να ξηλώσουμε τα κυκλώματα της άγριας εκμετάλλευσης και τους ρατσισμού από τη περιοχή.
  Η 1Η Μάη πρέπει να γίνει μέρα καθολικής Γενικής Απεργίας, σε όλη τη Ελλάδα. Να φτάσει ΚΑΙ στα φραουλχώραφα της Νεάς Μανωλάδας.
  http://www.antiracismfascism.org
  Σχόλιο από το εργασιακό δελτίο: Ο συγκεκριμένος σύμφωνα με το http://www.okaa.gr κάνει εξαγωγές σε άλλες χώρες αλλά και εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική. Για την ακρίβεια, εμφανιζονται 3 ονόματα ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ .
  Καλλιεργεί 400 στρέμματα φράουλα. Σήμερα έκανε τον ψόφιο, αφού τον συνέλαβαν προσποιήθηκε καρδιακό πρόβλημα και τον πήγανε στο κέντρο υγείας Βάρδας, όπου συνάντησε (ξανά) όλους σχεδόν τους μετανάστες που πριν έδιωξε.

  Μου αρέσει!

 3. Εργάτη Από Το Μπανγκλαντές: Τι Έπιασαν Τα Χέρια Σου;
  Ημερομηνία: 19/04/2013 15:39
  Έναν πρωτότυπο προβληματισμό για το μποϊκοτάζ στη φράουλα Μανωλάδας ανέπτυξε ο Άρης Πορτοσάλτε στο χθεσινό δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ.

  «Η φράουλα είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν, λίγο το ξεπλένουμε και το τρώμε κατευθείαν. Αυτό το ευαίσθητο προϊόν το πιάνουν με το χέρι τους… με συγχωρείτε αλλά αν είναι, έτσι να το κόψουμε αυτό το φρούτο. Αν ένας άνθρωπος κάνει την ανάγκη του στην ύπαιθρο [σημείωση δική μας: προφανώς εννοεί στο ύπαιθρο, στο χωράφι] και ζει σ’ αυτό το πράγμα… τι ηπατίτ… τι αρρώστιες σέρνονται. Αυτοί οι άνθρωποι εξετάζονται; Έχουν κάποιο ιστορικό; Πιάνουν ένα ευαίσθητο προϊόν με το χέρι τους, από τις εφτά το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι… πώς, δεν καταλαβαίνω… πρέπει να πλένουν τα χέρια τους. Να ‘χουν κανά σαπούνι…»

  Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο για το αίμα των εργατών που πότισε τη γη της Ηλείας, όσο για τα υπολείμματα σταγονιδίων από ούρα που ίσως έμειναν στα χέρια των Μπανγκλαντεσιανών που έπιασαν τις φράουλες. Πάντως, δε νομίζουμε ότι στα καθήκοντα των οπλοφόρων επιστατών συγκαταλέγεται ο έλεγχος του τρόπου ανακούφισης των συλλεκτών της φράουλας. Εδώ και αιώνες οι αγρότες δεν συνηθίζουν να σαπουνίζουν τα χέρια τους ενώ εργάζονται στο χωράφι και, π.χ., κόβουν σταφύλια, που επίσης είναι ένα ευαίσθητο προϊόν.

  Δεν έχει αποδειχτεί ότι μολυσματικές ασθένειες, π.χ. η ηπατίδιτα, μεταδίδεται μέσω της φράουλας. Η μικροβιακή διαδρομή άνθρωπος-φράουλα-άνθρωπος παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας. Πιο βρώμικα από τα χέρια των μεταναστών είναι τα χέρια των εργοδοτών τους. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι εργάτες γης, Έλληνες ή ξένοι, έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες κατοικίας και εργασίας. Όταν όμως το πρωταρχικό κίνητρο του εργοδότη είναι το κέρδος μέσα από το ξεζούμισμα της εργασίας, η υγιεινή και η ασφάλεια (των εργαζομένων και του προϊόντος) αποκτά εξωτικό χαρακτήρα.

  Ο Νίκος Ευαγγελάτος δεν έδωσε συνέχεια στον προβληματισμό του συναδέλφου του, ενώ ένας άλλος φραουλοπαραγωγός είπε ότι οι φράουλες της Μανωλάδας είναι κατά 99% πιστοποιημένες, δηλαδή έχουν περάσει από ανάλυση για φυτοφάρμακα και μικροβιολογική ανάλυση.΄Ομως η εικόνα του Ασιάτη που κάνει ό,τι έκανε ο Χρ. Παππάς στο Mega και μετά πιάνει τη φράουλα που δίνουμε στο παιδί μας πρέπει να καρφώθηκε στο μυαλό πολλών τηλεθεατών.

  Έτσι ενισχύεται η πρόταση για μποϊκοτάζ στη φράουλα Μανωλάδας. Όχι για λόγους συμπαράστασης στους κατατρεγμένους μετανάστες, αλλά για λόγους υγιεινής… ενώ πολλοί προβληματίζονται για το αν πρέπει να κόψουν κάποια δελτία ειδήσεων για λόγους ψυχικής και πολιτισμικής υγιεινής

  Πηγή: mao.gr

  Μου αρέσει!

 4. Προσοχή, λοιπόν στο ξέπλυμα της βρώμικης φράουλας.

  Τότε μάλλον η προβληματική του έργου ‘Άνθρωποι και Ποντίκια’ του Στάινμπεκ δεν ήταν η κρίση, ο ρατσισμός, αλλά το γιατί χέζουν οι άνθρωποι, μαζί με τα ποντίκια, στην ύπαιθρο. Είναι η υγιεινή του καταναλωτή και το αν πλένουν τα χέρια τους οι εργάτες γής με αντισηπτικό, αλλά όχι -όχι προς θεού- όχι του εργάτη.

  Επίσης ο κύριος Άρης Προτοσάλτε δεν προβληματίζεται από τα τοξικά φυτοφάρμακα και από τις ορμόνες που κουβαλάνε οι βρωμο-φράουλες, που πολλές έχουν το μέγεθος μήλου.

  Για καλό και για κακό πάντως, ας στείλει να κάνουν ρεπορτάζ να δούνε αν ανακυκώνεται το χαρτί υγείας ή αν έχει χαλάσει το φωτοκύτταρο στην τουαλέτα των λουξ εγκαταστάσεων του φραουλο-Βαγγελάτου.

  Μου αρέσει!

 5. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας “πυροβολεί” τους ακροατές για τις φράουλες!

  Θα μας κουφάνουν τελείως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ!

  Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σε συζήτηση για τη δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας, βρίσκει να υπερασπιστεί …τις φράουλες!

  Παλαιότερα, υπήρχε η άποψη πως οι βουλευτές της αριστεράς και ο λόγος τους, πρέπει να έχουν και κάποια σχέση με αριστερά.

  Ακούστε τις δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «κόκκινο» και μετά συγκρίνετέ τις με τις παρακάτω δηλώσεις:

  «Θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή βίας για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα, είναι καταδικαστέο και φυσικά οι αρμόδιοι υπουργοί επιλαμβάνονται του θέματος»
  Αθ. Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

  «Καταδικάζω απερίφραστα τις άνομες ενέργειες των ανθρώπων του μη Ηλείου παραγωγού φράουλας, οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αλλοδαπών εργατών του. Θα πρέπει αμέσως να αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις κατά των παραβατών, που ουδεμία σχέση έχουν με τους Ηλείους παραγωγούς της περιοχής της Νέας Μανωλάδας. Οι Ηλείοι παραγωγοί αγωνίζονται νομίμως, ενώ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαβίωση των αλλοδαπών εργατών τους, δημιουργώντας δομές και εγκαταστάσεις γι’ αυτούς».

  Ανδρέας Μαρίνος, βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας

  «Μεμονωμένο γεγονός» το χαρακτήρισε και ο Γ. Κοντογιάννης της Ν.Δ.

  «-»
  Κ. Τζαβάρας αναπλ. υπουργός Πολιτισμού, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτές Ηλείας.

  «Κρείττον εστί σιγάν» δηλαδή, αν κρίνουμε από όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο της μέλημα ήταν τα κέρδη των υπολοίπων καπιταλιστών της περιοχής της. ‘Εξήγησε’ βέβαια την δολοφονική μανία του αρχιτραμπούκου της εργοδοσίας των δουλέμπορων λέγοντας ότι «προφανώς είναι τόσο ευέξαπτος που όταν πάνε να του ζητήσουν χρήματα αντιδρά με αυτόν τον επικίνδυνο(sic) τρόπο»…

  Κάποιος πρέπει να της εξηγήσει τι σημαίνει δεδουλευμένα, κάποιος πρέπει να της μιλήσει για την αριστερά… Δε λέμε για ταξική πάλη, αλλά τουλάχιστον για την ανθρώπινη ζωή των εργατών γης, όχι και να “πυροβολεί” έτσι τους ακροατές της.. 150 “μεμονωμένα περιστατικά” έχει καταγράψει η ΑΥΓΗ στην περιοχή.

  Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης, διαβάστε την ανάρτηση που είδαμε στο μπλογκ eydapftaneipia.wordpress.com και αναλογιστείτε: Έχουν κάποια έστω επαφή με όποιου είδους αριστερά αυτά που λέει η κυρία αυτή;

  Απίστευτη συνεντευξη βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα στον 105,5 (Ηχητικό)

  • Όπου αντί για δεδουλευμένα πήραν πυροβολισμούς και 30 τραυματίες..
  …και την κτηνωδία των πραιτωριανών του Δένδια, που προσήγαγαν τους τραυματίες απ’τα νοσοκομεία στα αστυνομικά τμήματα, για εξακρίβωση στοιχείων και απέλαση(;)

  Του Δημ. Ζαγορίτη

  Είναι απίστευτα αυτά που ακούσαμε σήμερα το πρωϊ από το ρ/σ 105,5 στο κόκκινο, δια στόματος τοπικής βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την πρωτοφανή εγκληματική ενέργεια επιστατών σε φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ενάντια στους υπό άθλιες συνθήκες αλλοδαπούς εργάτες, που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους έξη μηνών, τα οποία δεν ξεπερνούσαν γα τον καθένα τα 100-150 € το μήνα, και αντ’αυτών εισέπραξαν μπαράζ βολών από κυνηγητικά όπλα, λες και ήταν σε κυνηγητική ζώνη.

  Μας έκανε δε φοβερή εντύπωση: Α) όχι μόνο πως “μάσαγε α λόγια της” για την πολεμική ενέργεια των πιστολέρο, που ο απόηχος τους πάγωσε όλη την ευρώπη, και έκανε να παρέμβει ακόμη κι’ο ίδιος ο διευθυντής του σταθμού, Κώστας Αρβανίτης, παρέμβαση ήπια, που θα την κρίνει ο ακροατής του ηχητικού μας.

  Αλλά και Β) η ηπιότητα της αντιμετώπισης και το λεξιλόγιο της, όπου ήταν βροντερή απουσία των λέξεων σφαίρες, πυροβολισμοί, καραμπίνες, αιμόφυρτοι, εκφοβισμός, απόπειρες δολοφονιών, φαρ-ουέστ, τρομοκρατία, καλύβα του μπάρμπα θωμά, Νότιος Αφρική του 1980, κ.α.

  που από ότι ξέρουμε, δεν έχουν απαλειφθεί -ακόμη- από τα λεξικά, από τη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα που έχουμε.

  Σας αφίνουμε όμως να βγάλετε νηφάλια τα συμπεράσματα σας, μιά και μπορεί σαν παλιομοδίτες, να μην είμαστε και τόσο αντικειμενικοί ή comme il faux .

  Απομαγνητοφώνηση εκπομπής 105,5 στο κόκκινο

  Δημοσιογράφος Αγγ. Τσέκερης (…) Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στην καλλιέργεια φράουλας, ή συμβαίνουν και αλλού και δεν το καταλαβαίνουμε;

  Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό δεν έχει γίνει μόνο πριν 3-4 χρόνια, έχει γίνει και το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα επεισόδιο. Δηλαδή ο ίδιος ο οποίος επιτέθηκε εγκληματικά …(σ.σ. ΟΧΙ ότι πυροβόλησε επαναληπτικά…) ενάντια σε ανθρώπους Πακιστανούς, Μπαγκλαντέζους, εν πάσει περιπτώσει μετανάστες, οι οποίοι δουλεύουν στα φραουλοχώραφα είχε πιάσει το χέρι του με το αυτοκίνητο (σ.σ. ποιού το χέρι κ. Σαλτάρη;) και τον έσερνε. Είχε τραυματισθεί (…) (από) ένα επιστάτης (σ.σ. ανώνυμος ;.. ) Τώρα βέβαια ήταν 2-3 άτομα που εμπλέκονται σε αυτή όλη την επιχείρηση (σ.σ. εννοείτε το μακελειό;!!!!).

  Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στο τύπο, στα μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν, κτλ. είναι μία συγκεκριμένη, μία μεμονωμένη εταιρεία, η οποία ακολουθεί αυτή τη πρακτική την άθλια , αυτό συμβαίνει δηλαδή..και τώρα πήρε τραγικές διαστάσεις, τώρα με τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων, εγώ έχω έρθει σε επαφή με το νοσοκομείο, περιμένω τώρα να με ενημερώσουν πως είναι σήμερα η πορεία της υγείας τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να τους βάλουμε έτσι όλους σε ένα τσουβάλι…

  Τσέκερης :¨Σωστό, εντάξει .

  Σαλτάρη: Διότι εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν και νομοταγείς που πληρώνουν κανονικά και συνεργάζονται με τον κόσμο εκεί, αλλά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό, είναι χιλιάδες δηλαδή , από 5-7000 άτομα που δουλεύουν εκεί μετανάστες, ε, όπως καταλαβαίνετε φτηνά μεροκάματα,

  Τσέκερης: Ναι, ωραία, Αυτή η εταιρεία λοιπόν που έχει και αυτό το προφιλ που βρίσκει κόσμο και το προσλαμβάνει; Δηλαδή έρχονται μόνοι τους και ζητάνε δουλειά, ή τους φέρνουν από κάπου οργανωμένα;

  Σαλτάρη: Εντάξει. Είναι και αυτοί κάπως οργανωμένοι μεταξύ τους, οι αλλοδαποί, δηλ. κάποιοι που ξέρουν τη γλώσσα καλύτερα, μπορούν και τους διοχετεύουν σε παραγωγούς, αυτό δεν είναι κάτι μεμπτό . Σημασία έχει ότι δεν τους δίνουν, δεν τους πληρώνουν, δηλαδή τώρα μαθαίνω (σ.σ.!!!!) ότι είναι έξη μήνες απλήρωτοι, και όταν πάνε να διεκδικήσουν τα λεφτά τους δέχονται επιθέσεις, αυτό είναι τώρα

  το…

  Τσέκερης : Ωραία. Και είναι οι συγκεκριμένοι που δεν τους πληρώνουν; Οι υπόλοιποι παραγωγοί έχουνε πληρώσει κανονικά; Δεν υπάρχουν παράπονα και προβλήματα και τέτοια; κλπ.

  Σαλτάρη: Δεν υπάρχουν παράπονα.Όχι. (σ.σ. !!!) Και σε επικοινωνία διαρκή που είμαι μαζύ τους αυτό είπαμε. Θα βγάλουνε και αυτοί μία ανακοίνωση διότι θίγονται και διασύρεται μαζύ τους ένας ολόκληρος κλάδος και ένα προϊόν το οποίο φέρνει εισόδημα και συνάλλαγμα στην Ελλάδα, προσπαθεί να αντισταθμίσει ας πούμε και αυτό που χάνεται σαν συνάλλαγμα από την Ελλάδα με την εισαγωγή άλλων φρούτων και ιδιαίτερα της μπανάνας που δεν καλλιεργείται εδώ, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε .., εντάξει,

  Δηλαδή βλέπω ότι πρόκειται να γίνει μποϋκοτάζ απέναντι στη φράουλα, θέλω να πω μη το βάζουμε ότι είναι μια στυγνή εκμετάλλευση μιας συγκεκριμένης περιοχής ενάντια σε όλους, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί έτσι. (…) (σ.σ. όχι δεν είναι συνήγορος υπεράσπισης.)

  Τσέκερης; Ναι, Εντάξει , αλλά..

  Σαλτάρη: Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για την οποία πρέπει και η δικαιοσύνη να επέμβει και το κράτος με τις υπηρεσίες του και να βρεθεί λύση. Δηλαδή εναντίον αυτού του ανθρώπου που έχει γίνει αυτό το περιστατικό το καλοκαίρι εντάξει, εκκρεμεί μία δίκη, η οποία δε ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει, (03΄ :50΄΄!!!) μπορεί να κάνει και ενάμισι χρόνο, δεν έχει καταδικασθεί αυτός ο άνθρωπος και κυκλοφορεί ελεύθερος και προφανώς είναι τόσο ευέξαπτος που ότι γίνεται ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΠΟ..(σ.σ. αφύσικο λίγο, αλλά στη Μανωλάδα η ΕΛΑΣ δεν είναι και τόσο άτεγκτη, όσο αλλού …, και όλα επιτρέπονται )

  Τσέκερης: Ναι, ωστόσο το αν δυσφημείται το προϊόν , φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ότι το πρόβλημα δεν είναι να το (…) το ίδιο το προϊόν πρέπει να υπερασπισθεί τον εαυτό του απομονώνοντας αυτούς που ακολουθούν αυτή την πρακτική, έτσι δεν είναι;

  Σαλτάρη:Ετσι ακριβώς

  Τσέκερης:Γιατί όπως φαίνεται αυτούς δεν τους έχει πειράξει κανένας, σοβαρά με όλα αυτά που έχουνε κάνει.

  Σαλτάρη:Ετσι είναι. Εξ’αλλου και αυτοί έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις της κρίσης αυτή τη χρονιά (σ.σ. !!!) και εν πάσει περιπτώσει αυτοί πρέπει να καταδικάσουν, να απομονώσουν και σ’αυτή την κατεύθυνση είμαστε με ανθρώπους που μιλάμε από κει, που έχουν συστήσει ομάδες, αλλά ξέρετε είναι στα σπάργανα, στην αρχή, δηλαδή τώρα και αυτοί βλέπουνε ότι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και θα πρέπει να φανεί προς τα έξω η θέση τους και η πορεία τους τόσα χρόνια ότι απασχολούν ανθρώπους, τους πληρώνουν κανονικά, κάνουν ότι μπορούν, τώρα το μεγάλο θέμα βέβαια το ότι είναι ανασφάλιστοι(!!!) , το ότι πολλές φορές δεν έχουνε χαρτιά (!!!) γι’αυτό…

  Τσέκερης: Εγώ όμως θυμάμαι ότι ήτανε πέντε χρόνια τελικά εδώ πέρα πουχε γίνει, είχε ξεσπάσει μια ολόκληρη ιστορία γύρω από αυτό το θέμα, και βλέπω στην ΑΥΓΗ ότι έχουν σχηματισθεί 150 δικογραφίες (σ.σ. μοναδικές-κατέξαίρεση και αυτές περιπτώσεις;) , αυτές μου φαίνονται πολλές για μία συγκεκριμένη εκμετάλλευση από μία συγκεκριμένη εταιρία. Έτσι δεν είναι;

  Σαλτάρη: Εγώ λέω για τα περιστατικά που είναι το τελευταίο καιρό.(σ.σ!!!. για τα άλλα; ) Ότι αναφέρονται σε αυτούς τους συγκεκριμένους. Τώρα το αν υπάρχουν και από άλλους παραγωγούς δεν το ξέρουμε (!!!) και καλό είναι να ασχοληθούμε και να το μάθουμε αυτό το πράγμα (σ.σ. Ποιοι κ. Σαλτάρη; Και 5 χρόνια τι κάνατε; Δε ξέρατε , δεν ρωτούσατε;)

  Τσέκερης: Ναι ωραία. Η ερώτηση μου είναι : Οι άνθρωποι οι οποίοι τραυματισθήκανε , έχετε καθόλου εικόνα αν προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή το ποιο απλό για την αστυνομία απ’ότι καταλαβαίνω είναι να τους πιάσουν να τους τσουβαλιάσουν για να τελειώσει το ζήτημα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να διασφαλισθούν τα δικαιώματα τους, να καταθέσουν ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία δικαστικά κλπ;
  Σαλτάρη: Είμαστε σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο ενός αντιρατσιστικού φόρουμ που υπάρχει στην Πάτρα, και από το ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ηλείας, θα επισκεφθούνε εκεί τους τραυματισμένους (σ.σ. μια μέρα μετά και αν) για να δούνε τι μπορούν να κάνουν, τι βοήθεια μπορούν να τους παρέχουν. Πάντως στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή τα πιο σοβαρά περιστατικά τα έχουν δεχθεί στο Πύργο, Αμαλιάδα και στη Πάτρα και οι ελαφρότερα είναι σε ένα κέντρο υγείας που είναι εκεί κοντά στη Βάρδα.

  Τσέκερης: Υπάρχει κάποιος που να κινδυνεύει η ζωή του;

  Τσέκερης: Είναι κάποιος σοβαρά χωρίς να μας πούνε ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση η ζωή του (…) περιμένω τηλέφωνο από το διοικητή του νοσοκομείου να με ενημερώσει..Ένας ακροατής ρωτάει αν ξέρετε να μας πείτε τι μεροκάματα παίρνουν οι εργάτες γης εκεί.

  Σαλτάρη: Τα μεροκάματα ήταν και σε καλές εποχές είκοσι € αλλά ..και κατεβαίνουν και δεκαπέντε, και όπως λένε και μεταξύ τους οι άνθρωποι που τους προωθούν παίρνουνε και αυτοί ένα ποσοστό και ξέρετε συρρικνώνεται περισσότερο το μεροκάματο τους.

  Τσέκερης: Ναι. Και επειδή έχει ακουστεί και για πέντε και έξη ευρώ …ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (….) ;

  Σαλτάρη: Σας λέω πάντως ότι με τη κρίση είχανε και αυτοί (σ.σ. οι καημένοι οι τσιφλικάδες…) πολλές έτσι επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής. ΔΕΝ ΞΕΡΩ (σ.σ. πολλά τα δεν ξέρω!!!!) αν έχουν φτάσει σε κάποιο σημείο κάποιοι να μπορούν να εκμεταλλεύονται σε τέτοιο βαθμό και να δίνουν τόσο χαμηλά μεροκάματα. Πάντως αυτό ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι που μιλούσαμε και μετά (…) γύρω στα 15. (σ.σ. από το καλοκαίρι όμως έχει γίνει το σώσε…)

  Τσέκερης: Εντάξει σας ευχαριστώ πάρα πολύ καλημέρα σας.

  Σαλτάρη: Και εγώ σας ευχαριστώ , καλημέρα σας.

  Άμεση παρέμβαση Κώστα Αρβανίτη, Διευθυντή του 105,5 στο κόκκινο.

  Αρβανίτης Κώστας Δ/ντής : Ακούστε τον. (08΄: 30) (….)
  “Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, την περίμενα…, …θα την περίμενα… αλλά αυτό είναι θέμα της έκφρασης του καθενός”…

  …Υπάρχει εκεί κάτω καθεστώς δουλείας, είναι σαφές αυτό ….
  Ακούστε τη παρακαλώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s