Κάτω τα ξερά σας από τους Ρομα και τις κοινότητες τους στην Λακωνία και παντού

roma

Η τοπική κοινωνία είτε με πράξεις είτε με την σιωπή είναι συνένοχη. Να μην αφήσουμε τις κοινότητες των Ρομά στα χέρια ρατσιστών δολοφόνων.

Αναδημοσίευση από την αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου στην περιοχή της Τραπεζοντής Λακωνίας που βρίσκεται λίγο έξω από την Σπάρτη, γνωστοί-άγνωστοι “αγανακτισμένοι έλληνες” κάτοικοι οργάνωσαν ρατσιστική συγκέντρωση και πορεία με τις ευλογίες των ντόπιων νεο-ναζιστών της χρυσής αυγής. Στην συγκέντρωση που έγινε, διάφοροι ομιλητές σε ένα ντελίριο μίσους και με την λογική (ναζιστικής έμπνευσης) της συλλογικής ευθύνης, ξέρασαν κατηγορίες ενάντια στις τοπικές κοινότητες των Ρομά στην περιοχή, κατηγορώντας τους σχεδόν για τα πάντα. Σύμφωνα με τους ομιλητές οι “Ρομά” ευθύνονται για κλοπές, εγκλήματα και τους αποκαλούν “μπουκαδόρους”, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών κοκ.

Οι ομιλητές κατηγόρησαν τους Ρομά ακόμα και για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα με κονδύλια λες και είχαν οι ίδιοι πρόσβαση σε αυτά. Μετά από τις εμετικές ομιλίες και το μένος ενάντια στους Ρομά, σειρά είχε ο τοπικος εκπρόσωπός των χρυσών αυγών. Η ομιλία του ως συμπλήρωμα στους προηγούμενους έδωσε το “σήμα” για τις παραπέρα ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να “καθαρίσουν” οι “έλληνες” τα χωριά τους από κάθε είδους “παρείσακτους” που ο εκπρόσωπος της νεο-ναζιστικής συμμορίας αποκάλεσε “βρωμά” και “γύφτους”. Ο νεοναζί καλεί τους κάτοικους να “αυτο-οργανωθούν” και να προστατεύσουν “την ελλάδα” από τον κίνδυνο των Ρομά. Σε ένα πραγματικό παραλήρημα που όλοι έχουμε ξανακούσει από τα φασιστικά ασπόνδυλα άπειρες φορές καλεί για την στέρηση των δικαιωμάτων τους  ακόμα και στην γέννηση. Αν και αναφέρεται σε “νόμιμα μέσα” είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο νεοναζί στο φαντασιακό του έχει ήδη πλάσει την δυνατότητα του πογκρόμ ενάντια στους Ρομά. Τον προκαλούμε λοιπόν να το κάνει, να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος, τον ενημερώνουμε όμως ότι κάτι τέτοιο σίγουρα θα τον κάνει πρωταθλητή στο τρέξιμο.

Ενημερώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ρατσισμός απέναντι στους Ρομά είναι ένας ρατσισμός βαθιά ριζωμένος στην ελληνική ιστορία. Ο ρατσισμός απέναντι τους πάει πακέτο με όλα τα πογκρόμ σε οποιαδήποτε άλλη μειονότητα σε αυτήν την χώρα μέσα στον χρόνο. Οποιαδήποτε σιωπή για το θέμα είναι συνενοχή με τους ρατσιστές. Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους ανεξαιρέτως πολιτικής τοποθέτησης, για να μην αφήσουμε τα χωριά αυτά, να έχουν την τύχη του Αγίου Παντελεήμονα όπου το μίσος και ο ρατσισμός έγινε σύμβολο για κάθε ελληνικό κατακάθι.

Καλούμε επίσης κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε ομάδα που τοποθετεί τον εαυτό της στο αντιφασιστικό αγώνα και τον μαχητικό αντιφασισμό να πάρει θέση έμπρακτα και άμεσα.

Όπου μπορούμε πρέπει να ενημερώνουμε τους Ρομά στην Λακωνία για τα σχέδια του ντόπιου νεο-ναζισμού και των συμμάχων του. Δίνουμε δημοσιότητα στο γεγονός, ενημερώνουμε και προτείνουμε δραστηριότητες αλληλεγγύης.

Κάτω τα ξερά σας από τους Ρομά . Τα σχέδια των φασιστών για την εξόντωση “όλων των ξένων σωμάτων” θα μας βρουν μπροστά τους

συνέλευση ενάντια στην λήθη Σκάλα Λακωνίας 3 Απρίλη 2013

το βίντεο εδώ http://www.youtube.com/watch?v=xqdRiOXV0Jw&feature=youtu.be

Advertisements

4 responses to “Κάτω τα ξερά σας από τους Ρομα και τις κοινότητες τους στην Λακωνία και παντού

 1. ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση.. είναι σοβαρό θέμα που δυστυχώς δεν έχει ασχοληθεί κανείς άλλος μέχρι στιγμής

  Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

 3. Παράθεμα: ΚΆΤΩ ΤΑ ΞΕΡΆ ΣΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΊΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΎ | Αδεως·

 4. Ο Eκφασισμός της Tοπικής μας Kοινωνία

  Την Κυριακή 31 Μαρτίου στη Τραπεζοντή Λακωνίας η “επιτροπή κατοίκων” της Τραπεζοντής μαζί με τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή συνδιοργάνωσαν συγκέντρωση – πορεία στο χωριό εναντίον των Ρομά. Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γίναμε μάρτυρες του ρατσιστικού οχετού που εξαπέλυσαν οι δύο εκπρόσωποι της “επιτροπής κατοίκων” και της χρυσής αυγής.

  Η Χ.Α. είναι γνωστή για τους ύμνους της στον Χίτλερ, τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών , τον τραμπουκισμό εργαζόμενων και φοιτητών. Τώρα περιφέρεται στα χωριά παριστάνοντας την προασπίστρια της νομιμότητας και δίνει διαλέξεις για το κοινό έγκλημα, με το οποίο άλλωστε συνδέεται στενά.

  Η στοχοποίηση μίας κοινωνικής ομάδας, όπως οι Ρομά, στο σύνολό της δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική ούτε ασφαλώς “αντισυστημική”, όπως θέλει να την παρουσιάζει η Χ.Α. στρεφόμενη εναντίον των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης τα ίδια ακριβώς ρατσιστικά στερεότυπα αναμασούσε κατηγορώντας συλλήβδην τους Τσιγγάνους ως υπαίτιους παράνομων πράξεων. Δεν ξέρουμε τελικά ποιός αντιγράφει ποιον.

  Φυσικά, από ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το notospress.gr, το apela.gr , η elladatv και το flynews που υιοθέτησαν πλήρως το ρατσιστικό παραλήρημα, αδιαφορώντας για το αν τα δημοσιεύματά τους επισύρουν τις συνέπειες του ποινικού νόμου. Δεν φαίνεται να φοβούνται τυχόν μηνύσεις και διαμαρτυρίες, αφού οι Ρομά στη χώρα μας δεν έχουν οργάνωση, εκπροσώπηση και διαπραγματευτική ισχύ, είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο .

  Οι Τσιγγάνοι διαχρονικά αποτελούν για τους θρασύδειλους ναζιστές τα πλέον ευάλωτα θύματα, ήδη από την εποχή του ολοκαυτώματος όταν ο αριθμός των νεκρών τους έφτασε τα 15 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ας δούμε και μερικά άλλα στοιχεία και γεγονότα που δείχνουν την σημερινή πραγματικότητα. Ο μέσος όρος ζωής των γκετοποιημένων Τσιγγάνων είναι γύρω στα 55 χρόνια, όταν του γενικού πληθυσμού της χώρας είναι 78 χρόνια. Η παιδική θνησιμότητα των Τσιγγανόπουλων είναι 8-10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι των υπόλοιπων παιδιών. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Τσιγγάνων δεν είναι ασφαλισμένοι ούτε στο ΤΕΒΕ, ούτε στο ΙΚΑ, ούτε στον ΟΓΑ, αλλά είναι ασφαλισμένοι και δηλωμένοι ως “άποροι”. Το 50% και πάνω, των μικρογυρολόγων είναι διαρκώς παράνομοι καθώς δεν έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του μικροπωλητή. Διαρκώς πληρώνουν βαριά πρόστιμα ή βρίσκονται στη φυλακή αφού συχνά δεν έχουν να πληρώσουν. Το 80% των Τσιγγάνων απασχολούνται ως εργάτες γης στα χωράφια άλλων ιδιοκτητών, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, στις πιο ανθυγιεινές δουλειές, με τα χαμηλότερα μεροκάματα. Δεν είναι οργανωμένοι στα τοπικά εργατικά συνδικάτα, παραμένοντας έτσι θύματα των διαφόρων αφεντικών. Το 80% των τσιγγάνων είναι αναλφάβητοι, αγράμματοι, τη στιγμή που στη Ν. Αφρική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%.

  Πόσο ηλίθιος και μισάνθρωπος μπορεί να είναι κάποιος όταν ισχυρίζεται ότι οι παραπάνω περιγραφόμενες άθλιες συνθήκες διαβίωσης αποτελούν ελεύθερη επιλογή μίας κοινωνικής ομάδας; Όταν επικαλείται τη φυλετική καταγωγή, το “dna” και τις δήθεν ασύμβατες πολιτισμικές αποκλίσεις με την υπόλοιπη κοινωνία; Αλήθεια, πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του αναλφαβητισμού και της παραβατικότητας χωρίς αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών του συνθηκών; Αν δεν αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα, οι ανειδίκευτοι και αναλφάβητοι στη μεγάλη πλειονότητά τους Ρομά είναι καταδικασμένοι να περιθωριοποιηθούν ακόμα πιο ακραία λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν πια.

  Το νέο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα των μνημονίων και των πολιτικών αποφάσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκκολαφτεί ο φασισμός. Η κρίση αγγίζοντας με κλιμακούμενη ένταση όλες τις υποτελείς τάξεις, μας εξομοιώνει, μας ξεριζώνει από την καθημερινότητα της ζωής μας, μας εκμηδενίζει, μας εξωθεί στο περιθώριο, στην απομόνωση με την αύξηση της ανεργίας και την οικονομική εξαθλίωση που επεκτείνεται. Κι εδώ εμφανίζεται ο φασισμός. Εκμεταλλεύεται την ανάγκη μας για ασφάλεια, εκμεταλλεύεται τους φόβους και τις ελπίδες μας και με δράσεις και υποσχέσεις, χειραγωγεί και προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να οργανωνόμαστε ενωμένοι για να δώσουμε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτών που μας κλέβουν τη ζωή.

  Τα προβλήματα των Τσιγγάνων είναι κοινωνικά προβλήματα και είναι επιτακτική η ανάγκη το εργατικό κίνημα να τα δει ως δικά του προβλήματα, προκειμένου οι Τσιγγάνοι να μπορέσουν να ενταχθούν στον ιστό της κοινωνίας μας. Πρέπει να παλέψουμε για την ενότητα των Ελλήνων και των ξένων εργατών με τους Τσιγγάνους εργάτες κι εργάτες γης, σε κοινές, ενιαίες εργατικές οργανώσεις και συνδικάτα. Πρέπει να παλέψουμε για πλήρη οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και νομική ισοτιμία στην πράξη.

  Για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και διακρίσεις.

  Τέλος, καλούμε το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, τα κόμματα να καταδικάσουν τη δράση της Χ.Α. και καλούμε το Λακωνικό λαό να τους βάλει εκεί που πρέπει, στο πιο σκοτεινό χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟ.ΜΕ. ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 6/4/2013 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ.

  http://nisafispartis.wordpress.com/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s