Έντεκα θέσεις για τη βία

  • «Κανείς δεν μπορεί να κυβερνά μόνο με τη βία, οπωσδήποτε όμως και με αυτήν»
  • Η βία ανείπωτη ή ρητή είναι η καθαρή όψη των ταξικών κοινωνιών, η κυρίαρχη πρακτική της κοινωνικής ζωής, η ανομολόγητη αλήθεια της.
  • Η βία εδράζεται στη δομή βάθους της αστικής κοινωνίας, φυσικοποιείται στην κοινωνία των ιδιωτών και απολυτοποιείται-θεοποιείται στο κράτος.
  • Κάθε νομιμοποίηση της βίας αφού περιπλανηθεί στην επικράτεια των μέσων και των σκοπών καταλήγει να θεμελιωθεί στην υπαρξιακή θεώρηση του υποκειμένου που την ασκεί.
  • Η καταδίκη της βίας, υποδηλώνει πάντα την πίστη στην κυρίαρχη βία που αντλώντας από αυτήν την υποταγή, γίνεται μονοπώλιο, άρα  πιο βίαιη.
  • Η επαναστατική βία ορίζεται από το κυρίαρχο πλαίσιο που είναι βία και  αυτοκαταργείται ως τέτοια μόνο όταν συντρίψει αυτό το πλαίσιο, όταν δηλαδή δρα ως  βία που θεσπίζει.
  • Η αναπαραγωγή της βίας ως καθημερινή πρακτική προϋποθέτει μια πρωτογενή παραγωγή βίας κι ένα φορέα αυτής-το κράτος.
  • Η νόμιμη βία είναι η αφηρημένη μορφή της κοινωνικής σχέσης εκμετάλλευσης, η ναρκισσιστική εικόνα της ως καθολικότητα.
  • Η επαναστατική βία είναι η κατ’ εξοχήν αρνητικότητα για να μπορεί να γίνει κατάφαση. Αντίθετα η κρατική-νόμιμη βία είναι η κατάφαση του κεφαλαίου, ο τρόπος αναπαραγωγής του.
  • Η επαναστατική βία συγχωνεύει την κριτική σκέψη με το πρακτικό όραμα της υλικής αλλαγής του κόσμου. Είναι η στιγμή του συνειδητού κοινωνικού μετασχηματισμού.
  • Η επανάσταση είναι πάντα παράνομη, για να μπορεί να είναι επανάσταση. Τότε μόνο παράγει δίκαιο.

5 responses to “Έντεκα θέσεις για τη βία

  1. Πολύ καλές! Μόνο που κατά την γνώμη μου πρέπει να προστεθεί κάπου και μία ακόμα θέση.
    Η επαναστατική βία είναι αναγκαία στην μάχη για το τσάκισμα του καπιταλιστικού Κράτους καθώς και την μεταβατική περίοδο μετά το τσάκισμα του και την κατάληψη της εξουσίας από τον επαναστατικό στρατό αλλά με την επέκταση σε πλανητική κλίμακα της μεταβατικής περιόδου(που οι παππούδες μας κομμουνιστές την έλεγαν «δικτατορία του προλεταριάτου)και περνώντας σταδιακά στην φάση της ακρατικής και αταξικής κοινωνίας δεν θα προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης της.
    Επομένως η επαναστατική βία, αρχικά ως αρνητικότητα και τελικά ως κατάφαση είναι η τελευταία μορφή βίας. Είναι η βία που επιβάλλεται για να καταργηθεί κάθε βία.

    Μου αρέσει!

  2. O Xoμπς θεμελιωνει το κρατος δικαιου πανω στο μονοπωλιο της βιας. Κρατος δικαιου σημαινει οτι ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ασκει βια. Οσοι δηλωνουν οτι αποδεχονται και στηριζουν το κρατος δικαιου ουσιαστικα δηλωνουν οτι αναγνωριζουν το δικαιωμα ασκησης βιας ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η «απορριψη» της βιας των φασιστικων συμμοριων απο τους αστους δημοκρατες εχει ως βαση αυτη την θεμελιωση του Χομπς

    Μου αρέσει!

  3. Ευχαριστώ ως ο γραφιας των θέσεων αυτών τους σχολιαστές.
    Μόνο η υπεράσπιση της βίας των καταπιεσμενων μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την επαναστατική προοπτική, σε μια ιστορική στιγμή που η εμμονή στον πασιφισμο ειναι συνταγή αυτό καταστροφής αλλα και ο φετιχισμος της βίας δίχως σκοπό τρομακτικά κατώτερος των περιστάσεων.
    Διονύσης Τ.

    Μου αρέσει!

  4. Παράθεμα: ΈΝΤΕΚΑ ΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΊΑ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

  5. http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/14758/makeleio-sti-manolada-pyrovolisan-ergates-gis
    Νομιζω οτι η σημαντικοτερη ειδηση των τελευταιων εβδομαδων αν οχι μηνων ειναι η σημερινη ( 17/4/13) ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑς… Πολυ σημαντικοτερη απο τις βομβες στη Βοστωνη… Πολυ αγριοτερη ειναι η ενοπλη δολοφονικη τρομοκρατια των αφεντικων της Μανωλαδας εναντιον του προλεταριατου απο την τρομοκρατια της βομβας στη Βοστωνη

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε