«Έφυγε» ο σύντροφος Θεοδόσης Θωμαδάκης

sfyΑναδημοσίευση από την ΟΚΔΕ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στον Αλίκαμπο Χανίων ο αγωνιστής του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, σ. Θεοδόσης Θωμαδάκης. Προέρχονταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αθήνα και άρχισε να δουλεύει κυρίως σε μηχανουργεία της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Εργάτης (μηχανουργός), ήρθε αμέσως σε επαφή με τις ιδέες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, στρατεύθηκε σ’ αυτές και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο σ. Θεοδόσης πάλεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του τροτσκιστικού κινήματος και ήταν μια από τις πιο σημαντικές, ηγετικές μορφές του. Έλαβε μέρος σ’ όλους τους αγώνες των εργαζομένων μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Στα χρόνια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική δράση, μέσα από την οργάνωση «Εργατική Δημοκρατία», ενάντια στο τυραννικό καθεστώς, τον καπιταλισμό και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού και Αίγινας για 5 χρόνια (όπου όπως και όλοι οι τροτσκιστές κρατούμενοι και φυλακισμένοι στις φυλακές και στις εξορίες, θα γνωρίσει, όπως είναι γνωστό από την ιστορία, και το καθεστώς απομόνωσης, συκοφαντίας και φυσικής βίας των σταλινικών) και βγήκε με την αμνηστία του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973.

Ο σ. Θεοδόσης ήταν ένας πραγματικός διεθνιστής, κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό στο ελληνικό εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Έλαβε μέρος σαν εθελοντής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενάντια στους γάλλους αποικιοκράτες. Σαν μηχανουργός που ήταν, κατασκεύαζε όπλα στο περίφημο μυστικό και κινούμενο εργοστάσιο. Μαζί με το σ. Μίμη Λιβιεράτο, ήταν τα δυο μέλη του ΚΔΚΕ, του ελλ. τμήματος της 4ης Διεθνούς (όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές από άλλες χώρες), που στάλθηκαν με εντολή της στην Αλγερία, κυρίως για προσφορά τεχνικών γνώσεων.

Ο σ. Θεοδόσης υπήρξε μελετητής και βαθύς γνώστης της μαρξιστικής θεωρίας και μεταφραστής πολλών έργων του Τρότσκι και άλλων σημαντικών μαρξιστών συγγραφέων. Οι μεταφράσεις του θεωρούνται από τις καλύτερες.

Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το εργατικό και επαναστατικό κίνημα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Οι νεότερες γενιές θα βρουν στη δράση και στο έργο του, στο ήθος και στην καλοσύνη του, στην αφοσίωση και στην πίστη του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της σοσιαλιστικής επανάστασης, μια πηγή έμπνευσης και θάρρους στην πάλη τους απέναντι στη χουντική συγκυβέρνηση, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ΟΚΔΕ, στην οποία άφησε όλο το μεταφραστικό του έργο, αποτίει φόρο τιμής στο σ. Θεοδόση Θωμαδάκη και εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της στην οικογένειά, στους φίλους και τους συντρόφους του.

9/3/2013


ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε την Κυριακή 10/3/13 στον Αλίκαμπο Χανίων ο αγωνιστής του εργατικού και διεθνούς επαναστατικού κινήματος σ. Θεοδόσης Θωμαδάκης. Προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αθήνα και άρχισε να δουλεύει κυρίως σε μηχανουργεία.
«Αετόπουλο» στα χρόνια της Κατοχής, στρατεύθηκε στις ιδέες του σοσιαλισμού και έμεινε πιστός σ’ αυτές έως την τελευταία του στιγμή. Ήταν από τους ιδρυτές του συνδικάτου μηχανουργών. Διαγράφηκε το 1956 από την ΕΔΑ για «τροτσκισμό», καθώς διαφώνησε με την καταστολή της ουγγρικής εργατικής εξέγερσης από τον Κρούτσεφ.
Ο σ. Θεοδόσης ήταν μια από τις ηγετικές μορφές του τροτσκιστικού κινήματος. Ήταν ένας αυθεντικός διεθνιστής. Μαζί με τον σ. Μίμη Λιβιεράτο, ως μέλη του Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας -ελληνικού τμήματος της 4ης Διεθνούς- συμμετείχαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες και εργάστηκαν μαζί με εθελοντές αγωνιστές από διάφορες χώρες στο «αόρατο»-κινητό εργοστάσιο που κατασκεύαζε όπλα για το αλγερινό αντάρτικο. Μέσα από την τροτσκιστική αντιδικτατορική οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, ανέπτυξε σημαντική δράση ενάντια στη χούντα. Γι’ αυτό βασανίστηκε σκληρά και το χουντικό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια φυλάκιση. Έμεινε 5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού και Αίγινας και αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973. Μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι. Κατάφερε, τελικά, να διαφύγει στο εξωτερικό με πλαστό διαβατήριο.
Με την κατάρρευση της χούντας αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι από τη θέση του μέλους της Κ.Ε. στην οικοδόμηση της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ) και του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ), του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς, καθώς και στην έκδοση – διάδοση της «Σοσιαλιστικής Αλλαγής» και των εκδόσεων «Αλλαγή». Μετά το σταλινικό πραξικόπημα, τον Αύγουστο του 1991, και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, εντάχθηκε με πολλούς συντρόφους του από το ΕΕΚ στον Συνασπισμό της Αριστεράς και δούλεψε στην Πολιτική Κίνηση Δάφνης.
Ο σ. Θεοδόσης υπήρξε συστηματικός μελετητής και βαθύς γνώστης της μαρξιστικής θεωρίας. Είναι ο μεταφραστής στα ελληνικά των περισσότερων έργων του Τρότσκι, αλλά και άλλων σημαντικών μαρξιστικών κειμένων. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, κατάφερε να ολοκληρώσει τη μετάφραση μιας άγνωστης στο ελληνικό κοινό βιογραφίας του Στάλιν που έγραψε ο Λ. Τρότσκι.
Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το εργατικό και διεθνές επαναστατικό κίνημα, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες μέρες. Οι νεώτερες γενιές θα βρουν στη δράση και στο έργο του, στο ήθος και στην καλοσύνη του, στην αφοσίωσή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης στην πάλη τους απέναντι στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι σύντροφοί /σές του από το τροτσκιστικό κίνημα, οι συναγωνιστές/τριές του από την αντιδικτατορική αντίσταση εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους του ακριβού μας Θεοδόση.

Από την εφημερίδα «Αυγή»

Advertisement

One response to “«Έφυγε» ο σύντροφος Θεοδόσης Θωμαδάκης

  1. Να συμπληρώσουμε οτι ο Θεοδωσης Θωμαδακης στη χουντα συμμετειχε στην ιδρυση της ΕΔΕ τροτσκιστές (από το 1985 ΕΕΚ) στην οποία συμμετειχε μεχρι τα τελη της δεκαετίας του ’80 κρατώντας το βιβλιοπωλειο «31» και τις εκδόσεις Αλλαγή στις οποίες συνεχισε να προσφέρει το μεταφραστικό του έργο. Τα χρόνια που ακολουθησαν συνεχισε να μεταφραζει και να επανεκδιδει βιβλία που ειχαν εξαντληθει. Επίσης δημιουργησε μια ιστοσελίδα στην οποία και δημοσίευσε ενα μεγάλο μέρος των μεταφράσεών του κυρίως απόέργα του Τρότσκυ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s