Ο Κεδίκογλου παραγγέλνει, το επιτελείο του Τσίπρα εκτελεί

nthΔεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο και το στενό επιτελείο του Τσίπρα εκτέλεσε την παραγγελιά του Κεδίκογλου και των κιτρινοδελτίων των 8 για άμεση εκπαραθύρωση του Νάσου  Θεοδωρίδη από το ΣΥΡΙΖΑ. Το υποτιθέμενο «κόμμα των μελών» όπως φαίνεται δεν μπορεί να χωράει διαφορετικές απόψεις στις γραμμές του ειδικά αν αυτές βγάζουν από τα ρούχα τους το ακροδεξιό συνάφι του Σαμαρά.
Η απόφαση για την αποπομπή του Θεοδωρίδη από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε καθώς φαίνεται το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ύστερα από προσωπική επέμβαση του Α. Τσίπρα. Φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απλά διαρροές στα ΜΜΕ. Όπως και να χει όμως το θέμα μένει να διαλευκανθεί όχι μόνο ως προς τον τρόπο που αποφασίζει το «κόμμα του Α. Τσίπρα» (παρντόν των «μελών» θέλαμε να πούμε) αλλά και αν η απόφαση αυτή θα τεθεί προς έγκριση είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, είτε στη γραμματεία, είτε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον όσους υπερασπίζονται την ελευθερία γνώμης μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αν θα καταπιούν τις σταλινικές πρακτικές της ηγεσίας ή θα αντιδράσουν όπως θα όφειλαν.
Όπως και να χει τα αστικά media δέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση του Τσίπρα και της αυλής του, ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή ως μια τρανή απόδειξη της «αλλαγής στρατηγικής» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαρκής πίεση εξημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδώσει τα μέγιστα και τώρα είναι καιρός να γίνουν και τα απαραίτητα ξεκαθαρίσματα εννοείται προς τα αριστερά του. Οι «συνιστώσες» και χιλιάδες αγωνιστές που είδαν στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα χτισίματος μια πραγματικά ριζοσπαστικής αριστεράς θα πρέπει να μαζέψουν τα λόγια τους, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σύμφωνα με τα λεγόμενα του επιτελείου του να εμφανίζεται με «αντιφατικές» απόψεις που προκαλούν σύγχυση για την ενιαία εικόνα του κόμματος. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται γι’ αυτό. Αυτό που προκαλεί πονοκεφάλους είναι οι αριστερές φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνάδουν με το προφίλ που χτίζει ήδη από της 17 Ιούνη ο Τσίπρας όπου οι δημόσιες παρεμβάσεις θα πρέπει υπηρετούν την ρεαλιστική άσκηση πολιτικής, και όχι τις «ιδεοληψίες» ορισμένων στελεχών του.
«Οι προσωπικές απόψεις του Ν.Θεοδωρίδη απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπροσωπούν κατ’ ουδένα τρόπο», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σχόλιό του στο twitter. Μάλιστα και ποιος είπε στον Π. Σκουρλέτη ότι ο Ν. Θεοδωρίδη έκανε κάτι διαφορετικό. Τις προσωπικές του απόψεις εξέφρασε χωρίς να δηλώνει ότι αποτελούν επίσημη θέση ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Επιτροπής από την οποία τον  καθαίρεσαν. Προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέχεις μια θέση πρέπει να το βουλώνεις και να μην έχεις δική σου άποψη. Μένει να μάθουμε αν μπορεί και ένα απλό μέλος να έχεις τις απόψεις του και να τις εκφρ;aζει δημόσια ακόμα κι αν είναι διαφορετικές από του Σκουρλέτη ή έστω από του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την ουσία της υπόθεσης, ο Ν. Θεοδωρίδης δεν έγραψε στο fqcebook τίποtα περισσότερο από το αυτονόητο για κάθε συνεπή αντιεθνικιστή που δεν γλύφει τα σοβινιστικά ιδεολογήματα της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της επιτελείων:

«Με αφορμή την επέτειο των «Ιμίων» (κατ εμε «Καρντάκ», διότι η παραχώρηση Δωδεκανήσων από Ιταλία προς Ελλάδα περιελάμβανε ΜΟΝΟ τις ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕΣ προς αυτά βραχονησίδες, ενώ οι συγκεκριμένες είναι ΣΑΦΩΣ πιο κοντά σην Τουρκία παρά στην Κάλυμνο), αξίζει να τονιστεί ότι η πιο ευφυής επινόηση του ελληνικού καπιταλισμού για την απόσπαση της συναίνεσης των καταπιεζόμενων μαζών είναι η επίσημη κρατική προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης «εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», σύμφωνα με την οποία αθροίζονται ως τάχα ευρισκόμενοι στην ίδια όχθη οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, κατά σχηματική και αφελή αντιπαράθεση προς τους αντίστοιχους της Τουρκίας….Όμως κάτι τέτοιο καταντάει γελοίο…
    Για να μην ξανασυμβεί μια κρίση όπως τότε με τα Ίμια / Καρντακ, μια ριζοσπαστική αντιεθνικιστική κομμουνιστική Αριστερά θα απαιτούσε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι αναχαιτίσεις αεροπλάνων που κοστίζουν ζωές και χρήμα, να απεμποληθεί η παράλογη αξίωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα ώστε να λυθούν οι διαφορές με συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
    Φρονώ ότι ΚΑΛΩΣ δεν έγινε πόλεμος τότε, και γενικώς ότι δεν είναι δυνατόν ένας λαός να είναι όμηρος των εκάστοτε γεωπολιτικών επιλογών της γειτονικής ή της «δικής του» ελίτ και να συμπαρασύρεται σε έναν αδιέξοδο ολισθηρό κατήφορο του μιλιταρισμού υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών». Πηγή:
Για το ΣΥΡΙΖΑ του Σκουρλέτη και της αυλής του Τσίπρα οι απόψεις του Ν. Θεοδωρίδη είναι ιδεοληψίες και σίγουρα διαφορετικές από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο ότι ισχύει κάτι τέτοιο; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη άποψη για τα Ίμια και πώς αυτά πέρασαν στην κατοχή της Ελλάδας μετά την αποχώρηση των ιταλών από τα Δωδεκάνησα, τα 12 μίλια, τις αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο και όλα όσα λέει στο σημείωμά του ο Ν.Θ. ; Υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο, κάποια απόφαση, συνεδρίου, κάτι τέλος πάντων που να δικαιώνει τους ισχυρισμούς των ευρωσταλινίσκων που διέγραψαν τον Ν. Θ.;  Τα ερωτήματα αυτά ας τα απαντήσουν τουλάχιστον αυτοί που πιστεύουν ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατικό κόμμα ή έστω ότι είναι ανοιχτός στα στρατηγικά ζητήματα.  Και ας σκεφτούν πάνω στην ουσία της τελευταία απάντησης του Ν.Θ.:
«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ΝΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ζητώ να μου εκδώσετε έγγραφη βεβαίωση, ότι εγκρίνεται από το κόμμα ΣΑΣ, η ιδιότητα μου ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας υπόσχομαι πριν δημοσιοποιήσω οποιαδήποτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου άποψη, να την προσκομίζω στους αξιότιμους κυρίους Μουρούτη και Σίμο Κεδίκογλου, προς έγκριση».
Περιμένουμε τις αντιδράσεις του κόμματος των μελών, και όσων εκ των στελέχων του συνεχίζουν να νοιώθουν αδιάλλακτοι διεθνιστές και υπερασπιστές της δημοκρατίας, όχι γιατί ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να αλλάξει στον καθεστωτικό πλέον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να σώσουν έστω την επαναστατική τους τιμή.

7 responses to “Ο Κεδίκογλου παραγγέλνει, το επιτελείο του Τσίπρα εκτελεί

 1. Δεν είχα διαβάσει τις απόψεις του Ν.Θ. αλλά ήμουν σίγουρος ότι αποκλειόταν να ήταν εκτός της αντιψευτοπατριωτικής οπτικής. Τώρα που πληροφορήθηκα μέσα από το παραπάνω άρθρο τις θέσεις του είμαι απόλυτα σύμφωνος τόσο με αυτές όσο και με την παρουσίαση του kseeah. Δεν ξεχνώ βέβαια και τον «προβληματισμό» της ευρύτερης αριστεράς για το μεταναστευτικό επειδή αφαιρεί ψήφους κάθε απόκληση από την εδραιωμένη δεξιά αντίληψη.
  Να θυμίσω παλιότερα και τις απόψεις ενός νεοδημοκράτη (Μίχας) για το «Μέγα» αλέκο με αποτέλεσμα την άμεση εκπαραθύρωσή του από την τότε σαφώς πιό φιλελεύθερη από τώρα ηγεσία Ν.Δ. Ακόμη και η αντιμετώπιση του Τομπούλογλου για τις σεξουαλικές εκπεφρασμένες πεποιθήσεις του δεν ξεχνιέται. Όλες οι πραγματικά προοδευτικές θεωρήσεις για ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προσκρούουν στην περίεργη φροντίδα να μην προκληθούν τα κοινά «χρηστά» ήθη μπας και χάσουμε δημοσκοπικά. Έτσι παίζεται το παιγνίδι της αστικής τάξης όχι μόνο στο επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και στο πραγματικό αφού εδραιώνονται πιά οι παραμορφωτικές απόψεις του ψευτοπατριωτισμού, της σεμνοτυφίας και της συντήρησης.
  Μοναδική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να «προβοκάρει» τη δεξιά και να συγκρατήσει μόνο όσους είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τον «βαθύ» πατριωτισμό σχηματίζοντας μιά δυνατή μαγιά αποφασιμένων για ουσιαστικές συγκρούσεις. Καλύτερα απώλειες δημοσκοπικές τώρα παρά όταν θα νομίζει ότι είναι κοντά σε εκλογική νίκη.

  Μου αρέσει!

 2. Σημειωτέον ότι αυτή η ενδοτικότητα επιδεικνύεται σε διάφορους φαήλους, πολιτικούς αντιπάλους αμφίβολου κύρους. Φαντάζομαι τι έχει να γίνει απέναντι σε εταίρους, ευρωπαίους και «κοινωνικούς» (καπιταλιστές στα ξύλινα). Που έχουν κι ένα στάτους όσο να πεις.

  Μου αρέσει!

 3. Το «κόμμα των μελών» έχει βγάλει το σκασμό για την καρατόμηση του ΝΘ, πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Googlάρωντας το αποπομπή του ΝΘ μπορεί κανείς να διαβάσει όλες τις εκδοχές από κάθε αστικό ή παρααστικό site ή Blog της κακιάς ώρας, την είδηση ερμηνεύοντας ταυτόχρονα το ολο γεγονός. Οι μόνοι που δεν μας λενε την δική τους εκδοχή είναι οι επίσημες και ανεπίσημες ιστοσελίδες του «κόμματος της κοινής συνισταμένης». να μας πουνε βρε αδερφε πως εννοούν την ελευθερία να διαφωνεί κανείς με την επίσημη γραμμή ακόμα και για «λεπτά» θέματα όπως τα περιβόητα «εθνικά» που προκαλούν 45 πυρερό στα κάθε είδους φασιστικά αποβράσματα. Λοιπόν κύριοι του Συνασπισμού θα μας πειτε επιτέλους ποιες ειναι οι απόψεις για τις οποίες τα μέλη σας μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους. Υπάρχουν θεματα για τα οποία θα πρέπει να παίρνουν την άδεια καποιας επιτροπής λογοκρισίας; Εχετε φτιαξει τετοια επιτροπή που να προβλέπεται από κάποιο καταστατικό; Αν δεν εχετε ακόμα καταστατικό υπάρχει κάποια μεταβατική ρύθμιση που να ορίζει καποιους ώς ελεγκτες γνώμης με αρμοδιότητα επίσης να επιβάλλουν ποινές, καθ’ υπόδειξη στελεχών άλλων κομμάτων ή της κυβέρνησης;
  Τελικά είσαστε με τα καλά σας ή μας δουλεύετε κανονικά;

  Μου αρέσει!

 4. Μπρςβο στον σ.
  Αξιζει καθε στηριξη. Μπορει τυποι σαν το δημοσιογρφο Μιχα ή τον Ανδριανοπουλο να εκφραζουν καποιες «κοσμοπολιτικες» θεσεις απο τη σκοπια του νεοφιλελευθερισμου, αλλα το κανουν περισσοτερο για να σοκαρουν και να βγαλουν κανα κομπλεξ.
  Εδω μιλαμε ομως για πραγματικο διεθνιστη, τουλαχιστον απ αυτα που διαβαζω στο αρθρο, διεθνιστη που βγαζει δημοσια μια καθαρια θεση μεσα στον οχετο που μας περιβαλει. Ειναι στην κατευθυνση της ανατροπης.
  Γιατι οπως ειχε γραψει και ο Χομπσμπαουμ, ειναι πιο δυσκολο να ανατρεπεις τους μπουρζουαδες παρα να τους σοκαρεις.

  Μου αρέσει!

 5. 1)Τελικά ρε παιδιά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», ή η ύπαρξη του κρίνεται ανάλογα με τα ψηφαλάκια που μπορεί να προσκομίσει από την ύπαρξη του;
  2) Καλά υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν το Τσιπρέικο «δύναμη ανατροπής»;
  Μην κάψουμε και τα τελευταία εγκεφαλικά μας κύτταρα…

  Μου αρέσει!

 6. O ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει κανενα δημοκρατικο συγκεντρωτισμο. Δεν εχεικαν καταστατικό. Ενα κόμα των μελων αλλωστε δεν χρειαζεται τέτοιες «γραφειοκρατικες» διαδικασίες. Απλά πραγματα. Έτσι τα πάντα αποφασίζονται από το επιτελείο του προέδρου. Όπως συμβαίνει σε όλα τα «οριζόντια» σωματα χωρίς δομές. Στο τέλος από την πολλή δημοκρατία καταλήγουν στη δικτατορία του αρχηγού.
  Το προβλημα όμως με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι αυτό. Ανεξαρτητα αό το κομματικό καθεστώς υπάρχεικαι η πολιτική ουσία. Με τη στροφή του επιτελέιου Τσιπρα που έχει παρει σβάρνα όλα τα διεθνή και ντοπια αστικά επιτελεία προκειμενου να τους διαβεβαιώσει ότι το μόνο που θέλει είναι ενα καπιταλισμό που να σεβεται τους δουλους του, α έπρεπε η βάση και ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ να εχει βγει στα καγκελα. Μάταιος κόπος, οι αντιδράσεις ελαχιστες και σε ένταση ψυθίρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε από το φόβο του, όταν αντιλήφθηκε ότι μπορει πραγματι να κυβερνήσει. Αυτό άλλωστε που παθαίνει η παραδοσιακή αριστερά εδώ και δεκαετίαες όταν φτάνει στην πηγή για να πιεί νερό. Τι να κανεις, τέτοιοι που μαστε αυτή την αριστερά έχουμε. Αλλά δεν πειράζει μόλις «λαός παρει την τυχη του στα χέρια του» τότε θα σωθούμε. Δηλαδή… περαστικά μας._

  Μου αρέσει!

 7. Παράθεμα: Κατάσταση πολιορκίας | Αδεως·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s