Για την επίθεση στο 18 ΑΝΩ

18ano

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο συμπαράστασης στο 18 ΑΝΩ όπως υπάρχει αυτούσιο στο μπλογκ των εργαζομένων. Στο λινκ που παραθέτουμε μπορεί κανείς να υπογράψει το κείμενο. Θα πούμε πρώτα λίγα λόγια για την υπόθεση.

Τον Απρίλιο του 2012 σε ελεγχόμενες διαρροές στα κανάλια και στς καθεστωτικές εφημερίδες άρχισε να υφαίνεται το σχέδιο διώξης του 18 Άνω και της Κατερίνας Μάτσα. Ύστερα από «καταγγελία» και  σύμφωνα με τα λεγόμενα Λοβέρδου και καναλιών μετά τη διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη, μέλη της επανένταξης είχαν δήθεν προβεί σε κλοπές κι έφεραν τα κλοπιμαία στο χώρο του ξενώνα. Η επιστημονική υπεύθυνη εγκαλούνταν γιατί δεν παρέπεμψε το θέμα στην αστυνομία, ή με άλλα λόγια γιατί δεν έδωσε τους θεραπευόμενους στους μπάτσους. Μάλιστα οι γελοίοι κατήγοροι θεώρησαν πως το ιατρικό απόρρητο και η απόφαση του επιστημονικού προσωπικού να επιλυθεί το όποιο θέμα εντός του θεραπευτικού πλαισίου είναι απόδειξη ομερτά. Το πόρισμα της ΕΔΕ -με το ερώτημα της παύσης- που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη είναι καταδικαστικό για την  Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο.

Μπορεί λοιπόν ο Λοβέρδος να είναι πλέον στα αζήτητα -ευχόμαστε ολόψυχα να μείνει εκεί- ως πολιτικό προϊόν, όμως τα αποτελέσματα της πολιτικής του είναι ακόμα εδώ. Ο άνθρωπος που διέλυσε τις θεραπευτικές δομές, μαζί και το ΕΣΥ, που διαπόμπευε με ναζιστικό τρόπο ιερόδουλες (που αθωώνονται 8 μήνες μετά), ο υπουργός που επί των ημερών του θέριεψαν τα φονικά συνθετικά ναρκωτικά, είπε να κυρήξει τον πόλεμο στο 18 Άνω και μαζί του συμφώνησε όλο το καθεστωτικό σύστημα.

Δε θέλει πολύ ανάλυση για να αντιληφθούμε πως ο πόλεμος ενάντια στο 18 και στην Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο, είναι κομμάτι της γενικευμένης επίθεσης των μνημονιακών χρόνων, αλλά και εκφράζει το βαθύτερο μίσος της απάνθρωπης εξουσίας απέναντι στη χειραφετική κουλτούρα και πρακτική του 18. Το κράτος όπως πάντα δείχνει τη μεγαλύτερη απανθρωπιά του απέναντι στους πιο ευάλωτους, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει την κοινωνική βάση του πολυσύνθετου φαινομένου της τοξικομανίας. Ενοχλεί η ζωή και η αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει το 18, έρχεται εν τέλει σε αντίθεση με τη σαπίλα και το θάνατο που πάνε με κάθε τρόπο να επιβληθούν ως φυσικό φαινόμενο στην κοινωνία.

Ας συσχετίσουμε λίγο την ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών τύπου σίσα που εξοντώνουν κυριολεκτικά τους πραγματικά απόκληρους, την ανοιχτή εμπλοκή της αστυνομίας με το εμπόριο ναρκωτικών -ο Βόλος είναι «μεμονωμένο γεγονός» έτσι κ. Δένδια;- τη μεγάλη μπίζνα των υποκατάστατων με την επίθεση κατά του 18. Ας συσχετίσουμε τη βαθύτερη επιθυμία της κρατικής εξουσίας να ιατρικοποιήσει και εν τέλει να ποινικοποιήσει τη χρήση ναρκωτκών και τη διαδικασία θεραπείας κι επανένταξης. Έτσι και απαλλάσσεται η αλλοτρίωση και η απελπισία που παράγει αυτή η κοινωνία (τόσο στην ανάπτυξη της όσο και στην κρίση), αλλά και η θεραπευτική διαδικασία και το πλαίσιο της υποκαθίστανται από τον μπάτσο και το δικαστή. Ομερτά λοιπόν το ιατρικό απόρρητο και συγκάλυψη εγκληματία η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων. Καθώς φαίνεται για τους πάσης φύσεως οπαδούς του νόμου κι της τάξης δεν είναι αρκετό που  οι πρώην χρήστες  καταδικάζονται εκ των υστέρων για αδικήματα που διεπραξαν όταν πάλευαν με τις εξαρτήσεις του, πρέπει το άγρυπνο μάτι του νόμου να χει το λόγο και στη θεραπεία τους, όταν δηλαδή συνειδητά παλεύουν να ξαναορίσουν την ύπαρξη τους.

Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας χωρίς όρους στο 18 Άνω και σηκώνουμε υψωμένες γροθιές στα παιδιά που παλεύουν ενάντια στους δαίμονες της εξάρτησης και στο προσωπικό που τους συνδράμει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όταν θέλουν να χτυπήσουν μια δομή που και πρακτικά, αλλά κι αξιακά χαράζει έναν εναλλακτικό δρόμο αξιοπρέπειας και αντίστασης χωρίς φανφάρες, θα είμαστε εκεί. Κάτω τα χέρια από το 18 Άνω! Ψηλά η ζωή!

Άκης Τζάρας

 

Ακολουθεί το κείμενο

 ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ “18 ΑΝΩ”

Ιανουάριος  2013

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, στην ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, όλους τους θεραπευτές, τους θεραπευόμενους, αλλά και τους απεξαρτημένους, που έχουν γίνει στόχος μιας μεθοδευμένης επίθεσης, ενορχηστρωμένης από κύκλους του Υπουργείου Υγείας υπό τον πρώην υπουργό Α. Λοβέρδο. Η επίθεση άρχισε τον Απρίλη του 2012 με αφορμή μια άνωθεν σχεδιασμένη και κατασκευασμένη «καταγγελία» για υποτιθέμενες κλοπές μελών της Επανένταξης, που συμμετείχαν στην μεγάλη αντιμνημονιακή διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου πολιτών στην Αθήνα στις 12/1/2012.

Το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και βγήκε το Δεκέμβρη του 2012 ήταν καταδικαστικό για την Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο γιατί αρνήθηκαν να ποινικοποιήσουν τη θεραπεία απεξάρτησης και να παραβιάσουν το ιατρικό απόρρητο, παραπέμποντας στα αρμόδια όργανα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης. Στην πραγματικότητα καταδικάζονται όλοι εκείνοι που δίνουν τη μάχη ενάντια στην απεξάρτηση ως τρόπο ζωής, ενάντια στη χειραγώγηση της συνείδησης διαμέσου των ουσιών, ενάντια στον ατομικισμό και την αποξένωση, ενάντια στην αναγωγή του κοινωνικού φαινομένου της τοξικομανίας σε μία χρόνια, ανίατη αρρώστια του εγκεφάλου, ενάντια στη συντήρηση της εξάρτησης διαμέσου των υποκαταστάτων. Εκείνοι που, με τεράστια αυτοθυσία και με τους πενιχρούς μισθούς του δημοσίου, σηκώνουν στις πλάτες τους τη λειτουργία των 32 δομών του 18 ΑΝΩ, που καλύπτουν όλο το φάσμα των εξαρτήσεων.

Καταδικάζουμε  την επιχείρηση στιγματισμού και καταστροφής του κοινωνικού κεκτημένου που αντιπροσωπεύει το 18 ΑΝΩ, ενός φάρου ελπίδας για χιλιάδες απελπισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους.

http://18ano.wordpress.com/

Advertisement

One response to “Για την επίθεση στο 18 ΑΝΩ

  1. Παράθεμα: ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ | Κίνημα Υπογραφών·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s