Eισβολή στη Βιλα Αμαλίας. Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

φωτό από παλιότερη κινητοποίηση

ΜΑΤ με συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην κατάληψη της Βίλλας Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) και προσήγαγαν 7 καταληψίες που ήταν εκείνη την ώρα μέσα.  Υπάρχει, συγκέντρωση 150 αλληλεγγυων έξω από το κτίριο. Η συγκέντρωση συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα. Επίσης υπάρχει κάλεσμα για συνέλευση στις 8.00 στην ΑΣΟΕΕ.  Δράσεις αλληλεγγύης οργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πηγή

Από το left.grΑπό τις 8 το πρωί δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους να δουν τους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ. Επιπλέον οι αστυνομικοί απειλούν να πάρουν από το κτίριο προσωπικά αντικείμενα και ηχητικές εγκαταστάσεις (στη Βίλλα προφανώς και γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις με μουσική, πάρτι, συζητήσεις, συναυλίες κ.λπ.) ενώ δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Δεν προκύπτει ότι υπάρχει καταγγελία από το δήμο της Αθήνας για το κτίριο, ούτε από τον ιδιοκτήτη, που είναι ο ΟΣΚ… Δηλώσεις Δένδια για «εργαστήρι ανομίας» και «εντολή Σαμαρά» για την επέμβαση στη Βίλλα Αμαλίας. Ωστόσο, οι δικηγόροι που βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ εδώ και 10 ώρες λαμβάνουν στο αίτημα να δουν τους προσαχθέντες την απάντηση  «εχουμε εντολές να μην επιτρέψουμε καμιά επικοινωνία» από τους αστυνομικούς-υφισταμένους του ορκιζόμενου στη νομιμότητα υπουργού.

Αυθόρμητη πορεία στις 11μμ απο 1500 αλληλέγγυους απο την συνέλευση στην Ασσοε, κατευθύνεται προς την Villa. Έχει φθάσει κοντά στην πλατεία Βικτωριας. Επίσης συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντεςαύριο το πρωί στις 10.30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Aνακοίνωση από τη villa amalias

Σήμερα 20/12/2012, στις 7:00 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατάληψη villa amalias.
Πρόσχημα για αυτή την κατασταλτική επίδειξη δύναμης αποτέλεσε «ανώνυμη καταγγελία». 8 σύντροφοι κ συντρόφισσες που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου κ κρατούνται Αλληλέγγυοι σύντροφοι που κατευθύνονταν στην περιοχή προσήχθησαν επίσης από τις μηχανοκίνητες δυνάμεις καταστολής, όπως επίσης προσαγωγές συντρόφων κ συντροφισσών πραγματοποιήθηκαν κ στο δημαρχείο Αθηναίων όπου βρέθηκαν για να παρέμβουν στο δήμαρχο της καταστολής Καμίνη.
Από την πρώτη στιγμή δεκάδες σύντροφοι κ συντρόφισσες συγκεντρωθήκαμε έξω από την κατάληψη όπου κ βρισκόμαστε ως τώρα καλώντας σε αλληλεγγύη.

 •  ΔΗΜΑΡΧΟΙ Κ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΤΗ VILLA AMALIAS ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ 
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ 
 ΚΑΤΑΛΗΨΗ VILLA AMALIAS ΑΧΑΡΝΩΝ Κ ΧΕΥΔΕΝ 
Πηγή: Indymedia
Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο είναι προγραμματισμένη αντιφασιστική διαδήλωση στην περιοχή από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Βικτόρια. Είναι προφανές ότι ένας από τους λόγους της εισβολής είναι και αυτός. Να δώσουν αφενός μια ανάσα στα φασιστόμουτρα από το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχονται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την περιοχή πέριξ του Αγ. Παντελεήμονα και αφετέρου να  τους δώσουν τη δυνατότητα να βάλουν χέρι σε γειτονικές πλατείες, κάτι άλλοστε που έχουν επιχειρήσει πολλάκις  χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η υπεράσπιση της Villa Amalias είναι υπόθεση όλων μας

 Η σημερινή αστυνομική εισβολή-τρομοσόου στην κατάληψη Villa Amalias αποτελεί απόδειξη ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως την πολιτική ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Είναι γνωστό ότι η Villa έχει στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από τους ναζί τραμπούκους λόγω του κεντρικού ρόλου της σε σειρά αντιφασιστικών κινήσεων. Η διάλυση της αποτελεί διακηρυγμένο βασικό πολιτικό στόχο της Χρυσής Αυγής. Στόχο που η κυβέρνηση έρχεται τώρα να εκπληρώσει. Οι σαθρές δικαιολογίες περί ναρκωτικών δεν μπορούν να πείσουν ούτε μικρά παιδιά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η Villa έχει ορθώσει πολλές φορές αναχώματα στην επέκταση μαφιόζικων πρακτικών.

Θεωρούμε την υπεράσπιση της Villa Amalias υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος. Όχι μόνο γιατί υπερασπιζόμαστε την κοινωνική επανοικειοποίηση των εγκαταλελειμμένων χώρων, όχι μ όνο γιατί υπερασπιζόμαστε τον αντιεξουσιαστικό χώρο απέναντι στην κρατική καταστολή, όχι μόνο γιατι στόχος είμαστε όλοι και όλες, αλλά και γιατί εδώ και 20 χρόνια η Villa ως χώρος πολιτιστικής έκφρασης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη μας.

Αθήνα 20/12/2012

 Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

http://diktio.org/node/843

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εισβολή της Αστυνομίας στη Βίλλα Αμαλίας.

Κάτω τα χέρια από τη Βίλα Αμαλίας και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους!

Σήμερα το πρωί τα ΜΑΤ της φασίζουσας μνημονιακής κυβέρνησης εισέβαλαν στην κατάληψη της Βίλας Αμαλίας, που λειτουργεί σαν ελεύθερος, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, με προσαγωγές ακόμη κι αυτών που πήγαν στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Η Βίλα Αμαλίας εδώ και 22 χρόνια αναπτύσσει κοινωνική, πολιτική, αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση σε μία ευαίσθητη περιοχή και γι’αυτό ενοχλεί το κατασταλτικό κράτος. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας ενάντια σε κατειλημμένους χώρους και στέκια συμπληρώνουν τις επιδρομές των φασιστικών συμμοριών και ευνοούν τα σχέδιά τους, ιδιαίτερα στην περιοχή που εκκολάφθηκε το ναζιστικό φίδι. Η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» φαίνεται ότι ασπάζονται ευλαβικά τα σχέδια του Μιχαλολιάκου και της συμμορίας του, που στοχεύουν στο «ξεκαθάρισμα» της περιοχής από συλλογικότητες που μάχονται το ρατσισμό και την ξενοφοβία και υπερασπίζονται την ελευθερία και την αυτοοργάνωση.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μέρος ευρύτερου σχεδίου. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη προχωράει όλο και πιο πολύ στο δρόμο του ολοκληρωτικού αυταρχισμού. Στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη φοιτητική εστία της Θεσσαλονίκης για να χτυπήσουν τους πιο φτωχούς φοιτητές, που παλεύουν για να μη χάσουν τη διαμονή τους στην εστία (μετά από καταγγελία του Πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ. – άξιος ο μισθός του). Και φυσικά δεν ξεχνάμε τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η οποία παραμένει σφραγισμένη από το καλοκαίρι, ενώ πριν αποτελούσε πραγματικό πνεύμονα πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την περιοχή. Έτσι θέλουν τα δημόσια κτίρια: ρημαγμένα και έρημα, όπως οι ζωές μας. Μας θέλουν μόνους, απελπισμένους και αβοήθητους, μακριά από συλλογικές διαδικασίες. Μας θέλουν άθροισμα πολιτών και όχι κοινωνία.
 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις και στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της κατάληψης που χτυπήθηκε. Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να αποχωρήσει η αστυνομία. Το δυνάμωμα του αγώνα, η οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αυταρχικοποίηση και καταστολή αλλά και να στείλει από εκεί που ήρθαν αυτούς που τις χρησιμοποιούν ως τελευταία σανίδα σωτηρίας τους: τη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου.
Ανταρσύα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗ VILLA AMALIAS

 • Απειλή για την κοινωνία δεν είναι οι καταλήψεις.
 • Απειλή για την κοινωνία είναι το κράτος.

Η Μνημονιακή κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων, που καταπάτησαν κάθε «νομιμότητα» για να καταδικάσουν την κοινωνία, στην απόγνωση, την εξαθλίωση και τον εξευτελισμό, τώρα την επικαλούνται, για να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιστάσεις που γίνονται εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Ας τους θυμίσουμε ότι… 
Οι καταλήψεις ήταν και είναι εστίες αντίστασης, που δίνουν την μάχη τους καθημερινά, για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ζωντανό κομμάτι μέρος του κοινωνικού ιστού κάθε περιοχής. Είναι αυτοοργανωμένα εγχειρήματα  δομημένα πάνω στην ισότητα και την αλληλεγγύη που με τις δράσεις και παρεμβάσεις τους, τόσο στη γειτονιά όσο και γενικότερα, έχουν κατακτήσει την κοινωνική νομιμοποίηση και δεν χρειάζονται καμιά άλλη…
Η βίλα Αμαλίας είναι κομμάτι της γειτονιάς μας. Η βίλα Αμαλίας είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Η βίλα Αμαλίας είναι κομμάτι της αντίστασής μας. Η βίλα Αμαλίας είναι κομμάτι της ελευθερίας  μας. Βίλες «μόλυνσης» και «παραβατικότητας» ας αναζητηθούν αλλού.
Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

 • Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας
 • Κάτω τα χέρια από τη γειτονιά μας

 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ

Οι καταλήψεις είναι ζωή, το κράτος είναι ο θάνατος. Κάτω τα ξερά σας από τη Villa Αμαλίας
Το πρωί της Πέμπτης 20/12/12 ο στρατός της “δημοκρατίας” εισέβαλε στη κατάληψη Villa Αμαλίας με το πρόσχημα ότι γίνεται “διακίνηση ναρκωτικών μετά από “ανώνυμη καταγγελία”. Δεν είναι τυχαία η απόπειρα εκκένωσης  μιας εκ των δύο παλαιοτέρων καταλήψεων στην Ελλάδα με ιστορία 22 χρόνων. Ο οργουελικός εφιάλτης προσπαθεί να ενσαρκωθεί από κάποιους απίθανους τύπους όπως έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό που…”συνομιλεί με τον Θεό”, έναν υπουργό αστυνομικής καταστολής και προστασίας της Χρυσής Αυγής που “ανακαλύπτει” “γιάφκες” και “διακίνηση ναρκωτικών”  μέσα στους κατειλημμένους χώρους, αρκετούς πάμπλουτους χειραγωγείς της τηλεοπτικής «συνείδησης» που τηλεδικάζουν  με τρομολαγνεία. Όλος αυτός ο συφερτός προσπαθεί με λύσσα να μετατρέψει όλη τη κοινωνία σε μια απέραντη φυλακή και μέσω της τρομοκρατίας που ασκεί, τελικά η πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος δέχεται ευχαρίστως να παίξει το ρόλο του φυλακισμένου. Όλοι αυτοί σπέρνουν  ελαφρά τη καρδία ανέμους και αν δεν αντιδράσουμε θα βρεθούμε (βρισκόμαστε ήδη) να θερίζουμε θύελλες.
Όλοι και όλες εμείς που έχουμε μετατρέψει τους τσιμεντένιους τοίχους εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε ζωντανούς οργανισμούς κίνησης κι αδιαμεσολάβητης ελευθερίας, δεν ανεχόμαστε κανενός είδους καταστολή γιατί η ανοχή στη καταπίεση και στη βαρβαρότητα δεν δηλώνει απλά και μόνο συνενοχή αλλά σκοτώνει εν τέλει  τη κοινωνία και μια ανεκτική κοινωνία δεν είναι καν κοινωνία. Καλά θα κάνει λοιπόν η τριαδική κυβέρνηση να αντιληφθεί το “βάρος” των πράξεων της, εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε  όσο και να προσπαθούν να μας τσακίσουν από το να παλεύουμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας να γκρεμίσουμε το “Βασιλιά” από τον εξουσιαστικό του θρόνο και αυτό γιατί: (δανειζόμενοι τον στίχο του Όσκαρ Ουαϊλντ) “ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την ουτοπία, δεν αξίζει ούτε να τον κοιτάξεις καν.” Οι καταλήψεις δεν είναι απλά οι τοίχοι τους γιατί οι τοίχοι δεν αναπνέουν. Οι πνεύμονες τους είμαστε όλοι/ες εμείς και αντιστεκόμαστε στη φασιστικά κλιμακούμενη κυριαρχία της αυτοκρατορίας του χρήματος, των λογής ελλαδέμπορων και των νεοναζιστών μπράβων τους. Δεν τρομάζουμε και δεν πτοούμαστε από κανενός είδους καταστολή, αντίθετα η θέληση μας για όξυνση του αγώνα ενάντια στους γδάρτες της ζωής μας,  δυναμώνει ακόμη πιο πολύ μετά από κάθε κατασταλτική κίνηση εναντίον μας.
Στέλνουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας στη κατάληψη Villa Αμαλίας όπως και σε όλες τις καταλήψεις αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και στέκια της χώρας.
Αγώνας διαρκείας για τη ζωή και όχι για τον θάνατο.
Ηράκλειο Κρήτης 20/12/2012
Εφημερίδα δρόμου Άπατρις

***

Κείμενο που μοιράζεται στην μικροφωνική για την υπόθεση  σήμερα στη Θεσσαλονίκη:

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Βίλλα Αμαλίας!

Σήμερα 20/12, στις 07:00 το πρωί πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στον χώρο της κατάληψης Βίλλα Αμαλίας, με αποτέλεσμα την προσαγωγή 8 συντρόφων και συντροφισσών που βρισκόταν στον χώρο της κατάληψης, ενώ 7 ακόμα προσήχθησαν έξω από το δημαρχείο της Αθήνας έπειτα από παρέμβαση διαμαρτυρίας προς τη δημοτική αρχή στην οποία «ανήκει» το κτήριο.

Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά μια συνέχεια αλλεπάλληλων επιθέσεων απέναντι σε κατειλημμένους χώρους σε όλη την χώρα, από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές: στις αρχές του Ιούλη φασιστοειδή επιτέθηκαν με μολότοφ στην κατάληψη Apertus στο Αγρίνιο ενώ λίγες μέρες μετά η κατάληψη Δράκα στην Κέρκυρα καίγεται μετά από εμπρησμό. Ακόμη τον Σεπτέμβριο εκκενώθηκε η κατάληψη Δέλτα στην Θεσσαλονίκη ενώ τον Οκτώβριο εκκενώνεται η κατάληψη επί της οδού Αφροδίτης στην Βέροια.

Η αφορμή της εκκένωσης του χώρου είναι μια «ανώνυμη» καταγγελία για υποτιθέμενη διακίνηση ναρκωτικών μέσα από την κατάληψη. Η Βίλλα Αμαλίας υπάρχει ως κατάληψη τα τελευταία 22 χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας. Λειτουργεί ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος, με πλήθος εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, μαθήματα αυτομόρφωσης) και επίσης στεγάζεται σε αυτόν και μέρος των καταληψιών.

Ακόμα το κτήριο έχει την «τύχη» να βρίσκεται δίπλα στην γνωστή γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα όπου οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες έχουν σταθεί επανειλημμένα απέναντι σε φασίστες και στις ολοκληρωτικές λογικές που προσπαθούν να επιβάλλουν. Η στόχευση από πλευράς του κρατικού μηχανισμού είναι διττή: Τόσο να τελειώνουν με ένα «αγκάθι» στην προσπάθεια της επιβολής μιας κοινωνικής ειρήνης προς όφελος των αφεντικών όσο και η επίδειξη ενός ισχυρού και «περισσότερου» κράτους  που θέλει και μπορεί να είναι αυτό που θα επιβάλει μια επίπλαστη «νομιμότητα».

Η Βίλλα Αμαλίας μέσα στα χρόνια έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, από προσωρινές εκκενώσεις από τους μπάτσους έως εμπρηστικές επιθέσεις από φασιστοειδή  για αυτό που είναι: ένας  χώρος για την αυτοοργάνωση, την αντίσταση και την ελευθερία. Στην σημερινή συνθήκη που οι ζωές μας δέχονται καθημερινά και σε όλους τους τομείς επίθεση, η Βίλλα Αμαλίας δεν μπορεί παρά να έχει την αλληλεγγύη μας.

Οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια, είναι οι άνθρωποι και οι αγώνες!

Αλληλέγγυες-Αλληλέγγυοι

Νέα ανακοίνωση της Villa Amalias
Σήμερα 20-12-2012 η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλλα Αμαλίας. Με πρόσχημα μια καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών, παρουσία εισαγγελέα, έγινε έρευνα. Τα ευρήματα ήταν αστεία. Παρ΄όλα αυτά ο Δένδιας δηλώνει πως από αυτά αποδεικνύεται ότι η Βίλλα υπήρξε κέντρο ανομίας για 22 χρόνια και επιτέλους ο νόμος, με τη «γενναία πολιτική βούληση» του Σαμαρά, αποκαθίσταται.
Με ποια λογική ακροβασία μπορούν άδεια μπουκάλια μπύρας να χαρακτηριστούν «υλικά κατασκευής μολότοφ»; Σ’ένα χώρο που λειτουργεί συναυλιάδικο και καφενείο είναι παράλογο να υπάρχει μεγάλος αριθμός άδειων μπουκαλιών μπύρας; Τι θα πει «εύφλεκτο υλικό»; Μήπως μιλάνε για τα υγρά καθαρισμού της τυπογραφικής μηχανής που λειτουργεί στη κατάληψη; Να μιλήσουμε για τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, που κάθε διαδηλωτής που σέβεται την υγεία του, οφείλει να διαθέτει. Να πούμε για τα στοιχειώδη μέσα αυτοπροστασίας (δυναμιτάκια, σφεντόνες κτλ) σ’ ένα χώρο που έχει επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις παρακρατικών συμμοριών (εμπρησμοί, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί), με αποκορύφωμα το 2008 που ο τότε υπουργός δημοσίας τάξης Μαρκογιαννάκης επισκέφτηκε τους «κατοίκους» του Άγιου Παντελεήμονα και λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του δεχτήκαμε επίθεση…
Με πρόσχημα λοιπόν την έρευνα, επιχειρούν μια παγία ονείρωξη τους: Την εισβολή σ’ ένα χώρο που για αυτούς είναι ένα από τα χωροταξικά σύμβολα όλων όσων στέκονται εχθρικά, απέναντι σε ότι αντιπροσωπεύει την κυριαρχία, την επιβολή, την αποστείρωση, την αδιαφορία, την παραίτηση, την υποταγή. Σε αυτό έχουν δίκιο. Αυτοί είμαστε. Εμείς και οι χιλιάδες διαδηλωτές, αγωνιστές, καταληψίες, απεργοί, μαχητές των δρόμων. Είμαστε οι άστεγοι και οι ανέστιοι, οι πανκς και οι αλήτες, οι χορτοφάγοι και οι φεμινίστριες, οι ξενύχτηδες και οι εργάτες, οι πένητες και οι αδικημένοι, τα θύματα του ρατσισμού και οι εκδικητές του άδικου. Ο υπουργός μας χαρακτήρισε εστία ανομίας .…
Και τώρα ας μιλήσουμε σοβαρά. Η Βίλλα Αμαλίας είναι μια πρόταση οργάνωσης, που στον καιρό του μνημονιακού κανιβαλισμού έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Η επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας, προϋποθέτει την καταστροφή των όποιων δομών του. Η απαξίωση των εργατικών κεκτημένων και των συνδικάτων, οι όποιες δομές αλληλεγγύης και ανυπακοής, τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα είναι στο στόχαστρο. Η ακροδεξιά ατζέντα που έχει επικρατήσει από την αρχή της κρίσης, ξεκίνησε με τις δηλώσεις περί υγειονομικής βόμβας του Λοβέρδου, ενάντια στους απεργούς πείνας της Υπατίας . Συνεχίστηκε με την στοχοποίηση των μεταναστών (τείχος Έβρου, στρατόπεδα συγκέντρωσης, Ξένιος Ζευς), τη διαπόμπευση των εξαρτημένων οροθετικών, συνεπικουρούμενη από την ακροδεξιά βία ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, μικροπωλητές. Ο βασανισμός των αντιφασιστών της μοτοπορείας στη ΓΑΔΑ και οι επιθέσεις στις καταλήψεις και η άγρια καταστολή οποιασδήποτε εργατικής η κοινωνικής διεκδίκησης, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο αντίπαλος έχει συγκροτήσει ένα συμπαγές μπλοκ, απέναντι στο οποίο οφείλουμε να αντισταθούμε.
Είμαστε εδώ και 22 χρόνια σε ένα κτήριο που είχαν εγκαταλείψει για δεκαετίες. Το συντηρούμε και του δίνουμε ζωή. Είμαστε μια κατάληψη που έχει πάντα τις πόρτες ανοιχτές σε ομάδες, άτομα και εγχειρήματα που προάγουν τον αντιεμπορευματικό πολιτισμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους κοινωνικούς, αντιφασιστικούς και ταξικούς αγώνες. Η Βίλλα Αμαλίας δίνει μια σοβαρή μάχη για να προστατέψει όχι δέκα ντουβάρια, αλλά τις επιθυμίες τα όνειρα και τις ελπίδες για μια ζωή πιο ελεύθερη για όλους.
Καλούμε όλους όσους βρίσκουν κομμάτι του εαυτού τους στην πολύχρονη λειτουργία της κατάληψης να δώσουν μαζί μας αυτή την κρίσιμη μάχη.
Σε αυτό το μύλο οι δήμιοι-δον κιχώτες επιτίθενται ενώ στην πραγματικότητα κυνηγάνε ιδέες. Αυτές είναι οι ανομίες για αυτούς. Κυνηγάνε χίμαιρες θα εισπράξουν εφιάλτες.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ

Advertisement

30 responses to “Eισβολή στη Βιλα Αμαλίας. Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

 1. Αφήστε κάτω τις μολότοφ και τα ρόπαλά μας!
  Νόμος είναι το δίκιο του κουκουλοφόρου!

  Μου αρέσει!

 2. Πριν να φτάσουμε στο «δια ταύτα» πρέπει να έχει προηγηθεί η εξέταση της κατάστασης και το αν τη βλέπουμε «νομιμοποιημένη» ή όχι, αν δηλαδή, δεχόμαστε το δίκιο του κουκουλοφόρου, ή το δίκιο του εργάτη, αν είμαστε με τον αναρχισμό ή τον κομμουνισμό.
  Κι αν με ρωτάς αν πρέπει να αφήσουμε το κράτος να κάνει τη δουλειά του, θα σε ρωτήσω κι εγώ : πρέπει ν’ αφήνουμε τον κουκουλοφόρο να κάνει τη δουλειά του;
  Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να απαντήσω πρώτος και στην εκτίμηση της κατάστασης, δηλαδή, περί των καταλήψεων και της χρησιμοποίησής τους από τους αναρχικούς, ούτε και στο ερώτημα περί του ποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, αρκεί να πεις κι εσύ την άποψή σου.

  Μου αρέσει!

 3. Για «κουκουλοφόρους» μιλάς μόνο εσύ και ο Δένδιας. Οι μολότωφ, όπως επίσης και τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής, μάθε Βλαδίμηρε ότι δεν είναι μονοπώλιο τωναναρχικών αλλά και των μαχόμενων κομμουνιστών, των εργατων και όλων τα καταπιεσμένων που συνείδηση της ύπαρξής τους. Είμαστε με τον κομμουνισμό, όχι όμως του σαλονιού και της μεταθάνατης αποκατάστασης που είσαι εσύ, αλλά της μάχης. Δεν είμαστε με την αναρχία, αλλά απέναντι στο κράτος και την καταστολή στεκόμαστε δίπ[λα στους αναρχψικούς με τον ίδιο τρόπο που ο Λένιν στεκόταν δίπλα στους Ναρόντνικούς, και δεν έκανε τον κινέζο όπως εσύ όταν τους κυνήγαγε ο Οχράνα.
  Όσο για την κατάσταση, τη συγκεκριμένη που έλεγε και ο Λένιν και όχι την αφηρημένη που σε έχει αποροφήσει, είναι μια. Το κράτος χτυπώντας τους αναρχικούς και τις καταλήψεις, χτυπάει ταυτόχρονα τον κομμουνισμό και τον εργάτη. Εμείς έτσι το καταλαβαίνουμε. Εσύ πάντως μην ανυσηχείς, με τις απόψεις που έχεις δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει κανείς, ούτε καν οι εργάτες για τους οποίους τόσο ενδιαφέρεσαι.

  Μου αρέσει!

 4. 1) Για τους κουκουλοφόρους : το θέμα δεν είναι ποιος μιλάει, αλλά, αν υπάρχουν οι όχι. Αν υπάρχουν, εσύ γιατί δε μιλάς; Τι γνώμη έχεις για τη δράση τους; Εγκρίνεις τα σπασίματα και τα καψίματα και γενικά τις καταστροφές;
  2) Για τις μολότοφ και τα «μέσα αυτοπροστασίας» : λες ότι τα χρησιμοποιούν και «μαχόμενοι κομμουνιστές» και εργάτες. Δεν πρόκειται να διαφωνήσω σ’ αυτό, αλλά, στο περί «συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής». Πού είδες εσύ τέτοια «σύγκρουση»; Οι μολότοφ αρχίζουν στα καλά καθούμενα, σε διαδηλώσεις απόλυτα ελεύθερες και ειρηνικές. Για να γίνει κάποια σύγκρουση, πρέπει να απαγορεύσει κάτι η αστυνομία, οι διαδηλωτές να διεκδικήσουν το απόλυτα νόμιμο δικαίωμά τους, εφόσον διαδηλώνουν «ήσυχα και χωρίς όπλα» και να το επιβάλλουν και με τη βία, με μολότοφ, με πέτρες και με τις σφαίρες, αν φτάσουμε ως εκεί. Όταν όμως κανείς δε σου απαγορεύει να διαδηλώσεις, να εκφράσεις την αντίθεσή σου στο οτιδήποτε κι εσύ αρχίζεις να πετάς μολότοφ και πέτρες, κάτι δεν πάει καλά.
  Εγώ είμαι με τον κομμουνισμό του σαλονιού, όπως ήταν και ο Μαρξ και ο Ένγκελς και ο Λένιν. Και οι τρεις δίδαξαν ότι δε συμφέρει στους επαναστάτες να ασκούν βία όταν δεν ασκείται από το κράτος. Ο Ένγκελς λέει χαρακτηριστικά «πυροβολείστε πρώτοι, κύριοι αστοί!». Και ο Μαρξ μίλαγε πάντα για αυτοάμυνα των εργατών, τη στιγμή που δέχονται απρόκλητη επίθεση. Ο Λένιν δε στεκόταν καθόλου «δίπλα στους ναρόντνικους». Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Οι ναρόντνικοι στους οποίους αναφέρεσαι πρέπει να είναι οι ναρόντνικοι «πρώτης γενιάς» που είχαν φτιάξει την οργάνωση «Ναρόντναγια Βόλια» (Λαϊκή θέληση) και επιδίδονταν στην τρομοκρατία. Αφού προκάλεσαν μια εξέγερση των αγροτών το 1877, που πνίγηκε στο αίμα και κατάφεραν να δολοφονήσουν τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄, το 1881, αποδεκατίστηκαν από την Οχράνα και ουσιαστικά έσβησαν σαν πολιτικό κόμμα. Σ’ αυτούς, που πραγματικά τους κυνήγαγε η Οχράνα, ώσπου τους διέλυσε, δεν μπορούσε να σταθεί «δίπλα τους» ο Λένιν, που το 1881 ήταν 11 χρόνων.
  Η «δεύτερη γενιά» των ναρόντνικων ήταν αυτοί οι ναρόντνικοι στους οποίους είναι αφιερωμένα τα πρώτα του έργα πολεμικής «Τι είναι οι “φίλοι του λαού” και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες» και «Το οικονομικό περιεχόμενο του ναροντνικισμού», μάλλον δεν τους πολυκυνήγαγε η Οχράνα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από ότι άλλους αντίθετους στο καθεστώς.
  Φυσικά, ο Λένιν θα στεκόταν πάντα «δίπλα» σε ανθρώπους που θα κυνηγιόνταν για την επαναστατική τους δράση. Το θέμα είναι : θεωρείς τη δράση των κουκουλοφόρων επαναστατική; Και αν σε πειράζει να «μιλάω για κουκουλοφόρους», θα σε ρωτήσω : θεωρείς τη δράση των συγκεκριμένων αναρχικών, που πετάνε τις μολότοφ, επαναστατική;
  Και ξαναλέω, ότι η επίθεση είτε με μολότοφ, είτε με πέτρες, είτε με οτιδήποτε άλλο όπλο, χωρίς κανένα λόγο αυτοάμυνας, είναι επαναστατική πράξη, ή ξεκάθαρη προβοκάτσια;
  3) Λες ότι «Το κράτος χτυπώντας τους αναρχικούς και τις καταλήψεις, χτυπάει ταυτόχρονα τον κομμουνισμό και τον εργάτη». Με το ότι «εσείς έτσι το καταλαβαίνετε» δε μου εξηγείς τίποτα.
  Αλλά, το θέμα δεν είναι τι καταλαβαίνει ο καθένας. Το θέμα είναι αν υπάρχει τίποτα το κοινό μεταξύ αναρχισμού και κομμουνισμού, μεταξύ αναρχικών και εργατών.
  Από την άλλη μεριά, δε νομίζεις ότι το κράτος άργησε κάπως να «χτυπήσει» τις καταλήψεις; Από πότε είναι κατειλημμένη η Βίλα Αμαλία; Το κράτος μπήκε στη βίλα για ναρκωτικά και – τι περίεργο! – βρήκε άλλα πράγματα! Λες να μην το ήξερε; Λες να μην ξέρει ότι σε όλα τα «στέκια» το ίδιο γίνεται; Λες να μην ξέρει ότι οι καταλήψεις δεν είναι αθώα πολιτιστικά κέντρα, αλλά εργαστήρια κατασκευής μολότοφ και άντρα εξορμήσεων για τον «πόλεμο» των αναρχικών; Ο κόσμος το έχει τούμπανο και το κράτος κρυφό καμάρι;
  Δε σου φαίνεται περίεργο που δεν έχει πιαστεί ούτε ένας (αριθμός 1) κουκουλοφόρος;
  Όσο για τους εργάτες «που τόσο ενδιαφέρομαι», να σου ομολογήσω ότι πολύ θα προτιμούσα τη σοσιαλιστική επανάσταση να την έκανε η τάξη μου, η μικροαστική, και όχι η εργατική. Θα ήμουν κι εγώ ένα ωραίος αναρχικός, θα καμάρωνα για την επαναστατικότητά μου, θα πήγαινα στα διάφορα στέκια κα θα πέρναγα μια χαρά με αυτοοργάνωση και άμεση δημοκρατία, αντί να κάθομαι στον καναπέ και να με τριβελίζει το πώς διάολο θα φτιαχτεί κάτι μαρξιστικό επιτέλους και στην Ψωροκώσταινα. Ούτε θα χρειαζόταν να σπάω το κεφάλι μου για το είδος της δράσης. Ένα παλούκι, ή μια μολότοφ κι ένας μπάτσος απέναντι, να του την πετάξεις. Απλούστατο! Όλη η επαναστατική θεωρία συμπυκνωμένη σε μια λέξη : Βαράτε!
  Δυστυχώς, η εργατική είναι η μοναδική επαναστατική τάξη απέναντι στο κεφάλαιο. Οι άλλες τάξεις, οι «ενδιάμεσες», κατά την έκφραση του Μαρξ είναι αντιδραστικές. Έτσι, είμαι αναγκασμένος να αφήσω τα ωραία μου όνειρα και να προσγειωθώ στη σκληρή πραγματικότητα, να αποβάλλω την ταξική μου συνείδηση και να αποκτήσω νόθα συνείδηση, άλλης τάξης. Να ξεμάθω την πρακτική αριθμητική της τυπικής λογικής και να μπλέξω με την άλγεβρα της διαλεκτικής. Να ξεμάθω να σκέφτομαι ιδεαλιστικά και βολονταριστικά και να προσπαθώ να υπολογίσω τα οικονομικά συμφέροντα των διάφορων τάξεων. Και κάνοντας όλα αυτά, να έχω και το ανάθεμα της τάξης μου, που την έχω προδώσει.
  Πώς σου φάνηκε το Ντε Προφούντις;

  Μου αρέσει!

 5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατά τη συνήθεια πολλών «αριστερών» εξωραΐζει τη χούντα, αποκαλώντας την κυβέρνηση «σύγχρονη χούντα», «ξεχνώντας» μία μικρή λεπτομέρεια : ότι αυτή η «σύγχρονη χούντα» είναι εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό σε εκλογές που πήρε μέρος και η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και που ποτέ δεν κατάγγειλε ούτε σα νόθες ούτε σαν εκλογές βίας. Αυτή είναι η λογική της, ολόιδια με τη λογική του ΚΚΕ : όσο δε με ψηφίζετε θα αποκαλώ την κυβέρνησή σας «χούντα». Κι έτσι εξωραΐζεται η πραγματική χούντα, γιατί ο λαός σου λέει «αφού έτσι κι αλλιώς χούντα έχουμε, τι έχω να χάσω, αν ξανακατέβουν τα τανκς;».

  Μου αρέσει!

 6. Αν κάποιος αναλωθεί στην ανάγνωση των θέσεων του αυτοαποκαλούμενου κομμουνιστή Βλαδίμηρου, μπορεί να αντιληφθεί γιατί έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. Αφού καταπίνει αμάσητη όλη την προπαγάνδα του Δένδια και των Πρετεντέρηδων, αφού δηλαδή παρουσιάζει έναν ανοικτο κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικό χώρο όπως η Βίλλα Αμαλίας ως «παρασκευαστήριο μολότοφ» και «στρατηγείο κουκουλοφόρων» καταλήγει στο συμπέρασμα να «αφήσουμε το κράτος να κάνει τη δουλειά του». Αγνοεί εσκεμμένα το γεγονός ότι τα ευρήματα δεν στοιχειοθέτησαν τα σενάρια της ασφάλειας και ότι αφορούσαν τα στοιχειώδη μέσα αυτοάμυνας μιας κατάληψης που έχει δεχτεί επανειλλημένα μαχαιρώματα, εμπρηστικές επιθέσεις και επιδρομές φασιστών με την συνδρομή της ελ.ας. Για τον Βλαδίμηρο φαίνεται ότι οι σύντροφοι στην Βίλλα θα έπρεπε να αμύνονται απέναντι στο παρακράτος του Αγ.Παντελεήμονα με γλαδιόλες…
  και μια και αφήνει να αιωρείται ότι ο κόσμος της Βίλλας είναι κάτι πέρα από την κοινωνία, κάτι πέρα από εργάτες και άνεργους, ας μάθει ότι πολλοί καταληψίες της Βίλλας συμμετέχουν σε πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές ομάδες, δραστηριοποιούνται και στους χώρους εργασίας τους και ήταν και αυτοί ανάμεσα στο κομμάτι του αλληλέγγυου κόσμου που στάθηκε στο πλευρό της απεργίας της Χαλυβουργίας και τους ήρθε αναγούλα (όπως και σε πολλούς πολλούς άλλους…) όταν είδαν τον κομισάριο Σιφωνιό ν’ ανοίγει τις αγκαλιές ενός κατειλλημένου εργοστασίου στους ναζιστές….αν θυμάμαι καλά κι εκείνη η κατασταλτική επιχείρηση όπως κι αυτή εναντίον της Βίλλας είχε γίνει έπειτα από πρωθυπουργική εντολή.Τυχαίο; δε νομίζω…

  όλη την π

  Μου αρέσει!

 7. Ο Διομήδης μας παρουσιάζει τα «ευρήματα» της βίλας ως «στοιχειώδη μέσα αυτοάμυνας». Πρώτα-πρώτα, ξεχνάει ότι το ίδιο μέσο άμυνας μπορεί να είναι και μέσο επίθεσης. Δεύτερο : σ’ αυτά τα «στοιχειώδη μέσα» περιλαμβάνει και τα μπουκάλια; Γιατί τότε παραδέχεται ότι τα 1000 τόσα μπουκάλια προορίζονταν για «αμυντικές» μολότοφ. Αλήθεια, τι επίθεση περίμεναν από τους χρυσαυγίτες για να τους αντιμετωπίσουν με 1000 τόσες μολότοφ; Αμ, οι ασφυξιογόνες μάσκες; Δεν ξέραμε ότι η ΧΑ ρίχνει και χημικά! Τρίτο : το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους, δηλαδή, δε θεώρησε ότι μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία. Χωρίς να έχω δει το κατηγορητήριο ούτε και την απόφαση, υποθέτω ότι τους απάλλαξε λόγω αμφιβολιών. Ο Διομήδης μπορεί να μας πεις πού στηρίζει τη θέση του ότι τα «στοιχειώδη μέσα» ήταν για άμυνα και όχι για επίθεση;
  Αλλά, ωραίο είναι αυτό που λέει ότι φταίνε οι θέσεις μου που «έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει». Ελπίζω να εννοεί το αριστερό κίνημα και όχι και την ελληνική οικονομία! Οπότε κι εγώ θα απαντήσω σαν «αυτοαποκαλούμενος κομμουνιστής» σε έναν αληθινό κομμουνιστή (αν είναι κάτι άλλο, μπορεί να με διορθώσει). Έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει, γιατί μετά το θάνατο του Στάλιν, την εξουσία στη Σ. Ένωση την κατέλαβε η αστική τάξη. Από το 20ό Συνέδριο κι έπειτα παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός στην οικονομία. Στην ιδεολογία ο κομμουνισμός αντικαταστάθηκε από το ρεβιζιονισμό, δηλαδή την αστική ιδεολογία, πράγμα που διέσπασε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και προξένησε φοβερή ζημιά, ιδεολογική και πολιτική. Όσο για τη χώρα μας, έγιναν από τα χρουστσοφικά «αδελφά» κόμματα και τους δεξιούς, που ήταν μέχρι τότε παραγκωνισμένοι, πραγματικά όργια :καθαίρεση της ηγεσίας του ΚΚΕ και ουσιαστικός διορισμός των «δεξιών», διώξεις των κομμουνιστών στις ανατολικές χώρες, με αποκορύφωμα την εξορία του Ζαχαριάδη στη Σιβηρία. Έτσι το τιμημένο ΚΚΕ κατάντησε το ανυπόληπτο σημερινό κόμμα και αντί να είναι το κόμμα της εργατικής τάξης είναι το κόμμα των «μικρομεσαίων», δηλαδή του πιο αντιδραστικού κομματιού της αστικής κοινωνίας. Για την υπόλοιπη «αριστερά» καλύτερα ας μη μιλάμε. Θλιβεροί κολαούζοι του ΚΚΕ, που ψελλίζουν διάφορα, για να φανούν ότι είναι σε κάτι αλλιώτικοι. Έτσι συνοπτικά και πάμε στα υπόλοιπα.
  Λέει πως η βίλα είναι ένας «ανοικτος κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικός χώρος» και όχι «παρασκευαστήριο μολότοφ» (το «στρατηγείο κουκουλοφόρων» είναι αυθαίρετη δική του προσθήκη). Νομίζω πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορεί το ένα να είναι η βιτρίνα του άλλου.
  Από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας «χώρος» αναρχικών μπορεί να είναι «πολιτικός». Από ότι ξέρω, οι αναρχικοί ήταν πάντα κατά της «πολιτικής» και γι’ αυτό δεν ψηφίζουν και στις εκλογές – κάνουν μάλιστα και αντιεκλογικές συγκεντρώσεις, είναι κατά των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων γενικά, κλπ.
  Γράφει : «πολλοί καταληψίες της Βίλλας συμμετέχουν σε πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές ομάδες, δραστηριοποιούνται και στους χώρους εργασίας τους». Αυτοί πρέπει να είναι υπεράνθρωποι, για να δουλεύουν το οκτάωρό τους, να δραστηριοποιούνται στους χώρους εργασίας τους και στα πρωτοβάθμια σωματεία και συγχρόνως να είναι στην κατάληψη της βίλας, έτοιμοι, κάθε στιγμή, να χρησιμοποιήσουν τα «στοιχειώδη μέσα αυτοάμυνας» ενάντια στις επιθέσεις των χρυσαυγιτών. Μ’ αρέσει πάντως πως τα «μέσα αυτοάμυνας» τα είχαν μόνο για τους χρυσαυγίτες. Φαίνεται από πλευράς κράτους την είχαν δεμένη τη γαϊδούρα τους.
  Αλήθεια, η κατάληψη συνεχίζεται; Και γιατί το επιτρέπει το κράτος; Ιδιοκτησία των καταληψιών είναι η βίλα; Στο θέμα αυτό, που φυσικά αφορά τις άπειρες καταλήψεις που έχουν γίνει και γίνονται συνέχεια, φαίνεται αν το κράτος «κάνει τη δουλειά του». Γιατί δεν ασκήθηκε δίωξη γι’ αυτή καθεαυτή την κατάληψη;
  Κι αλήθεια, σ’ αυτόν τον «ανοικτο κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικό χώρο» μπορεί να μπει κανείς άλλος εκτός από «αντιεξουσιαστές», κανένας πασόκος, ας πούμε, ή κανένας νεοδημοκράτης, ή ΔΗΜάρετος, για να μην πω κανένας Πρετεντέρης; Αφήστε, λοιπόν, τις υποκρισίες για «ανοικτούς, κλπ.» χώρους!
  Τα δημόσια κτίρια, όπως η βίλα, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό. Όταν, λοιπόν, μια ομαδούλα, με σαφώς αντιδημοκρατικές διαθέσεις και συμπεριφορά καταλαμβάνει ένα τέτοιο χώρο, ενεργεί σε βάρος και κόντρα στην τεράστια πλειοψηφία του λαού.

  Μου αρέσει!

 8. Καλά μ’ αυτά που λές στο τέλος θα σε καλέσουν για μάρτυρα κατηγορίας. Βλαδίμηρε εσύ τι ψηφίζεις; Μιας και όπως λές πολιτικός χώρος που δεν ψηφίζει στις εκλογές δεν νοείται ως τέτοιος.

  Μου αρέσει!

 9. Μετά την Δημοτική Αγορά Κυψέλης και τη Βίλα Αμαλίας, σήμερα με πρόσχημα το παρεμπόριο έγινε αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ.

  Από τις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται αστυνομική έφοδος στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Αφορμή για την επιχείρηση είναι μία “ανώνυμη καταγγελία” αναφορικά με τα προϊόντα που πωλούν έξω από την ΑΣΟΕΕ, επί της Πατησίων, μετανάστες μικροπωλητές.
  Έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, ο χώρος γύρω από το Ίδρυμα αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ) και κλειστή είναι η οδός Πατησίων, στο ρεύμα προς Ομόνοια, από το ύψος της Κοδριγκτώνος έως και τη Λ. Αλεξάνδρας. Μονάδες της ΕΛΑΣ έχουν εισέλθει στους χώρους του Πανεπιστημίου και διενεργείται έρευνα στα στέκια των φοιτητών. Από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις μεταναστών μικροπωλητών.
  Γύρω στις 5 φοιτητές/τριες και αλληλέγγυοι/ες άρχισαν να συγκεντρώνονται επί της Πατησίων στο απέναντι πεζοδρόμιο, από όπου απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ στο πιό κάτω στενό. Αυτή τη στιγμή έχει αναρτηθεί πανό “κάτω τα χέρια από το άσυλο – φ.σ. ασοεε”και συνεχίζεται η συγκέντρωση από 70 περίπου άτομα.
  Η πρόσβαση στο σημείο της συγκέντρωσης είναι ανοιχτή και καλείται κόσμος από το φοιτητικό σύλλογο της σχολής.

  http://immigrants-asoee.espivblogs.net/?p=104

  Υπάρχει κάλεσμα σήμερα στις 8.00 μμ. για συγκέντρωση στις οδούς Πατησίων & Χέυδεν, ενώ με το τέλος της θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για το θέμα στο Πολυτεχνείο (αιθ.Γκίνη).

  http://immigrants-asoee.espivblogs.net/?p=113

  Μου αρέσει!

 10. Μάρτυρα κατηγορίας σε τι; Γι’ αυτό που κατηγορώ εγώ τους καταληψίες, δηλ. για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου, που ανήκει σε όλους, για «ιδιωτική» τους χρήση, δεν πρόκειται ποτέ να τους κατηγορήσει το κράτος. Εδώ το κράτος ευνοεί την ύπαρξη και τη λειτουργία του ιντιμίντια και θα ενοχληθεί για τις καταλήψεις στιλ Αμαλίας; Εσύ βέβαια μπορεί να θεωρείς ότι και η αιτιολογία των ναρκωτικών στη βίλα και η πιο πρόσφατη για το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ ήταν προσχήματα και ότι η επιδρομή στη βίλα έγινε για να χτυπηθεί η κατάληψη και στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπηθεί το άσυλο (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει καταργηθεί εδώ και καιρό). Δικαίωμά σου.
  Γράφεις : «όπως λές πολιτικός χώρος που δεν ψηφίζει στις εκλογές δεν νοείται ως τέτοιος». Δε λέω αυτό. Ένας πολιτικός χώρος πολλές φορές μπορεί να κάνει αποχή από τις εκλογές. Γράφω συγκεκριμένα :
  «Από ότι ξέρω, οι αναρχικοί ήταν πάντα κατά της «πολιτικής» και γι’ αυτό δεν ψηφίζουν και στις εκλογές». Άλλο το ένα και άλλο το άλλο!
  Όσο για το τι ψηφίζω στις εκλογές : άλλοτε ρίχνω λευκό και άλλοτε μπορεί να ψηφίσω κάποιο κόμμα με μια ορισμένη συλλογιστική.

  Μου αρέσει!

 11. Bλαδίμηρε εν ολίγοις. Καλά έκανε ο Δένδιας και ανακατέλαβε τη Βίλα και μπούκαρε στα στέκια των αριστερών παρατάξεων και των αναρχικών στην ΑΣΟΕΕ. Προφανώς επίσης η επιχείρηση αυτή επαναφέρει τα δημόσια κτίρια στο λαό. Πρόκειται δηλαδή για μια θετική κίνηση της κυβέρνησης και επομένως θα πρέπει να την υποστηρίξουμε, αν όχι η αριστερά τουλάχιστον το συνεπές της τμήμα τα ζαχαριαδικό πραγματικό αντιχρουστωφικό ΚΚΕ. Πίσω από τι σχέδιο του Σαμαρά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας στους κατειλημμένους δημόσιους χώρους από μειοψηφίες ταραχοποιών αναρχικών στοιχείων που εμποδίζουν το λαό να εξεγερθεί κατά του μνημονίου και του καπιταλισμού. Μετά από αυτές τις σοφίες, θα αναρωτιόταν κανείς γιατί ο Σαμαράς να τα κάνει όλα αυτά, αντί να αφήνει τους αναρχοαλήτες με τις μολότοφ και τα καδρόνια να καινε την Αθήνα και να μην αφήνουν το λαό να διαδηλώνει; Αλλά τι σημασία έχει, ας χαρούμε τώρα τη συντριβή των μπάχαλων και ας χειροκροτήσουμε επιτέλους και κάτι θετικό απ’ αυτή την κυβέρνηση που έστω στα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη αναλαμβάνει δράση.
  Βλαδίμηρε είναι προφανές ότι μπροστά σου η ΟΑΚΚΕ άλλη μια οργάνωση του πραγματικού ΚΚΕ, δεν πιάνει μία. Αλήθεια η Επιτροπή υπεράσπισης του έργου και της μνήμης του Στάλιν, καθώς επίσης και η οργάνωση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ έχει παρόμοιες απόψεις με σένα ή κι αυτοί έχουν προσχωρήσει στο τροτσκιστοφασιστικό μπλοκ με την αστικοφεουδαρχική ολιγαρχία της χώρας μας;
  Ξέχασα επίσης να σε ρωτήσω για την Αγορά της Κυψέλης ποια είναι η γνώμη σου. Εκεί κακώς μπήκαν τα ΜΑΤ για να επιστρέψουν την αγορά στην Κομμούνα της Αθήνας του Καμίνη και από κει στο κυψελιώτικο λαό που απαιτούσε να του δοθεί πίσω η αγορά του ή καλώς.
  Όσο για τη Βίλα έχεις απόλυτο δίκιο. Ήταν ένα κτίριο που μέχρι να μπουν οι αναρχικοί το 1990 ήταν ένα στολίδι επί της Αχαρνών, νομίζω ήταν εργατική λέσχη που κάθε βράδυ απείγγειλαν προλεταριακά ποιήματα και χωρία από τα έργα των Μαρξ Ενγκελς, Λένιν και Στάλιν. Ένα οχυρό στους οίκους ανοχής της ευρύτερης περιοχής. Ένας ναός της γνώσης όπου ελεύθερα μπαινόβγαιναν οι κάτοικοι της Αθήνας, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι. Μόνο κάτι αναρχοτροτσκιστοφασίστες δεν επιτρεπόταν να μπουν. Γι’ αυτό και οι αναρχικοί από το μίσος τους για τις λαϊκές μαζικές διεργασίας της Αχαρνών το κατέλαβαν. Το ίδιο έγινε και στο πάρκο της Ναβαρίνου, νομίζω και στην Κύπρου και Πατησίων. Αντί να αφήσουν αυτούς τους δημόσιους χώρους να γίνουν παρκινγκ που ελεύθερα θα αφήναμε με ένα μικρό αντίτιμο τα ΙΧ πήγαν και τα κατέλαβαν για την πάρτη τους.
  Η Αθήνα Βλαδίμηρε έχει γίνει μια ζούγκλα. Αναρχικοί, ταραξίες, πόρνες, μετανάστες, έμποροι ναρκωτικών και ο Δένδιας ο πρώην ΕΝΕΚίτης προσπαθεί ο κακόμοιρος να την ξαναφέρει στα επίπεδα της δεκαετίας του 50 τότε που κοιμόμασταν με τα κλειδιά έξω από τις πόρτες και το τιμημένο ΚΚΕ ήταν ακόμα επαναστατικό. Αλλα ήρθε αυτό το 20ο συνέδριο και έφερε τα πάνω κάτω. Από κει άρχισε η κατρακύλα. Και χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν ξέρουμε πια με ποιους να είμαστε. Μπουκάρουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και μεις τα υποστηρίζουμε. Ναι κύριε γιατί όχι. Παιδιά της εργατιάς δεν είναι κι αυτοί. Για ένα μισθό πήγαν στα ΜΑΤ. Γιατί οι ροπαλοφόροι με τις μολότοφ είναι καλύτεροι; Αυτά τα λουμπένια που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και ζουν με καταλήψεις σε δημόσια ανάκτορα. Αυτοί άμα τους αφήσει κανείς, θα μπουν να κοιμηθούν και στα νοσοκομεία και δεν θα έχουμε που να νοσηλευτούμε αν χτύπα ξύλο χρειαστούμε κάνα γιατρό.
  Λοιπόν Βλαδίμηρε καλή χρονιά και ζήτω το τιμημένο ΚΚΕ του Λιβάνου, της Καζέρτα και της Βάρκιζας. Και ζήτω ο Στάλιν που στο δεύτερο αντάρτικο τα έδωσε όλα για να υποστηρίξει έμπρακτα τον ΔΣΕ. Ναι ναι δεν φταιει ο Στάλιν, απλά δεν τον ενημερώνανε καλά οι πράκτορες που είχε δίπλα του σαν τον Χρουστώφ. Άμα ήξερε την αλήθεια θα είχε στείλει τον Ζουκωφ να καθαρίσει σε δυο 24ωρα. Φταιει και ο Τίτο που έκλεισε τα σύνορα. Αλλά και ο Χότζα δεν τα έκλεισε κάνοντας επίσης τον κινέζο; Αλλά τι να κάνει η μικρή Αλβανία; Έλα ντε μπορούσε να βοηθήσει τα αδέλφια της του ΔΣΕ. Δεν μπορούσε. Ας προσευχηθούμε για μια ακόμα επανάληψη αυτών των ηρωικών στιγμών του πραγματικού ΚΚινήματος και ας αφήσουμε τους λούπμεν της Βίλας και της ΑΣΟΕΕ στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις με τον Δένδια. Έτσι κι αλλιώς μας κοροϊδεύουν, θέατρο παίζουν για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα. Σκοτεινοί κύκλοι της ανωμαλίας. Εμείς σταθερά θα τους ταράζουμε στη νομιμότητα. Το είπε ο Ενγκελς ο Β. Λήμπνεκτ, ο Η.Ηλιού και ο Τσίπρας. Εντάξει οι δύο τελευταίοι είναι μπρεσνιεφικοχρυυστοφικοί ρεβιζιονιστές και σοσιαλιμπεριαλιστές αλλά σ’ αυτό τουλάχιστον εχουν δίκιο.
  Τώρα ησύχασα, μπορώ να φαω και ένα κουραμπιέ!

  Μου αρέσει!

 12. Μήπως πρέπει στη τελική να βροντοφωνάξουμε «στ’ αρχίδια μας κι αν το ‘πε ο Λένιν»;
  Σα πολύ στενός κορσές δε μας έχει κάτσει ρε σύντροφοι η στρατηγική και η ανάλυση μιας αποτυχημένης επανάστασης σε μια φεουδαρχική κοινωνία πριν 100 χρόνια;;;

  Μου αρέσει!

 13. Ναι, βέβαια, ο καθένας μπορεί να βροντοφωνάζει ότι ανοησίες θέλει, αυτό είναι ιερό δικαίωμα και δεν μπορεί να του το στερήσει κανένας.
  Από εκεί και πέρα, το να ονομάζεις την Οκτωβριανή επανάσταση «αποτυχημένη» και την αστική Ρωσία του 1917 «φεουδαρχική», δείχνει ότι και ανιστόρητος είσαι και κακόβουλος.
  Όσο για τα 100 χρόνια, μάλλον θα έπρεπε να αναθεωρηθεί και η αρχή του Αρχιμήδη, που χρονολογείται πολύ περισσότερα χρόνια πριν.

  Μου αρέσει!

 14. Eνταξει Βλαδίμηρε αλλά μ’ αυτά που γραφεις, να που τελικά την πληρώνει ο Λένιν. Πάντως η επιμονή σου ξεπερνάει κι αυτή του Λένιν! Όπως και να χει όμως η επίκληση στο ένδοξο παρελθόν δεν έχει σώσει κανέναν. Θυμίσου την εκπληκτική αρχή της 18ης Μπρυμαίρ, «για να φτάσει η επανάσταση του 19ου αιώνα στο δικό της περιεχόμενο πρέπει να αφήσει τους πεθαμένους να θάψουν τους νεκρούς τους»…

  Μου αρέσει!

 15. 1) «Καλά έκανε ο Δένδιας και ανακατέλαβε τη Βίλα και μπούκαρε στα στέκια των αριστερών παρατάξεων και των αναρχικών στην ΑΣΟΕΕ. Προφανώς επίσης η επιχείρηση αυτή επαναφέρει τα δημόσια κτίρια στο λαό».
  Αν η βίλα ήταν πραγματικά πολιτικό-πολιτιστικό κέντρο, είμαστε οκ. Αν ήταν παρασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο αναρχικών δεν είμαστε οκ. Καλά έκανε ο Δένδιας και την ανακατέλαβε. Από την άλλη, φυσικά και είναι αντιδημοκρατική ενέργεια η οποιαδήποτε κατάληψη ενός δημόσιου χώρου από μια μειοψηφία, που ασκεί επάνω του κυριαρχικά δικαιώματα προς όφελος αυτής της μειοψηφίας. Αν θέλουν δικό τους χώρο, να πάνε να νοικιάσουν! Το να κάνουν κατοχή ιδιώτες σε δημόσιο χώρο είναι απόλυτα απαράδεκτο. Βέβαια, αυτοί είναι οι πεφωτισμένοι ενώ ο λαός είναι αποχαυνωμένος και καναπεδάκιας, οπότε αυτοί, οι πανέξυπνοι και συνειδητοποιημένοι, θα σερβίρουν στους ηλίθιους τις απύθμενες εξυπνάδες της αναρχικής πεμπτουσίας, για να κάνουν στο λαό σαν τα μούτρα τους. Και θα τον μάθουν ότι δίπλα στην ύψιστη αρχή «άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις», υπάρχει κι άλλη μία, εξίσου επαναστατική «νόμος είναι το δίκιο του ροπαλοφόρου». Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε!
  2) Δεν πρόκειται να απαντήσω για Χρουστσόφ, Ζαχαριάδη, κλπ. εφόσον δε δηλώνεις τη δική σου τοποθέτηση και προτιμάς τα θολά νερά. Το ιδεολογικό κρυφτούλι δε μου αρέσει.
  3) Το κράτος, τόσο επί ΝΔ, όσο και επί ΠΑΣΟΚ έκανε στημένο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους. Ακόμα και με το μπουκάρισμα στη βίλα, το κατηγορητήριο διαμορφώθηκε έτσι ώστε να καταπέσει στο δικαστήριο. Το ίδιο ακριβώς που είχε γίνει με τους 2 αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ σχετικά με τη φιλοξενία του ιντιμίντια. Αν εσύ νομίζεις ότι το κράτος διώκει τους κουκουλοφόρους και τους εμπρηστές και μολοτοφίστες και σπασιματίες, δικαίωμά σου να το πιστεύεις, μόνο που τα γεγονότα βοούν εναντίον σου.
  4) «Εμείς σταθερά θα τους ταράζουμε στη νομιμότητα». Όχι, εμείς σταθερά θα τους ταράζουμε στις μολότοφ κι έτσι θα πέσει ο καπιταλισμός! Μια μικρή μειοψηφία, χωρίς λαό μαζί της το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Μόνο που κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν στρατιωτικοί για χάρη της άκρας δεξιάς ή του ΚΚΕ. Αν εσύ δεν είσαι ούτε με τους μεν ούτε με τους δε, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιοριστείς στο ρόλο του νεροκουβαλητή, που με την προκλητική δράση του θα δώσει το πρόσχημα για το πραξικόπημα. Περισσότερα (και πιο σωστά ακριβολογημένα) αν αποφασίσεις να δώσεις το πολιτικό σου στίγμα.
  Αυτό πάντως που λες για τη νομιμότητα, ναι, και ο Μαρξ και ο Ένγκελς και ο Λένιν και ο Στάλιν το έλεγαν.
  Καλή χρονιά!

  Μου αρέσει!

 16. 1)Kαταρχήν τι σημαίνει “δημόσιος” χώρος; Μήπως να είναι ιδιοκτησία του κράτους; Αυτό όμως σου αρκεί; Και αυτός ο χώρος είναι πραγματικά δημόσιος; Ξεχνάς ότι σε αυτό το δημόσιο χώρο υπεύθυνος για την χρήση του είναι το αστικό κράτος και όχι ο λαός; Ξεχνάς ότι στο “δημόσιο” χώρο του Αγ. Παντελεήμονα αυτό το κράτος μαζί με τους φασίστες επιδίδεται συστηματικό σε πογκρόμ κατά των μεταναστών που ζουν στην περιοχή επιβάλλοντας ένα ad hoc απαρτχάιντ; Αλλα δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλους τους “δημόσιους χώρους” η εκμετάλλευση ανήκει στο κράτος των καπιταλιστών, που το χαρίζουν ενίοτε στα κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα κι αν δεν το κάνουν απλώς τον λυμαίνονται με κάθε είδους τρόπο και μέσο. Επομένως δεν υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία «δημόσιος χώρος» γενικά. Αυτό συμβαίνει και με όλα τα δημόσια αγαθά, όπως της υγείας, της παιδείας της ασφάλισης κοκ. που σε μια ταξική κοινωνία είναι μόνο κατ’ επίφαση δωρεάν και για όλους. Αυτό είναι το θεμελιώδες λάθος που κανείς, και ενώ λες ότι είσαι πιστός μαρξιστής, εδώ πηδάς πάνω από τις τάξεις και ξεχνάς το βασικότερο, την ίδια την ίδια την ταξική φύση του κράτους και επομένως του δημόσιου χώρου που διαρκώς επικαλείσαι σαν κλασσικός σοσιαλδημοκράτης, όχι της εποχης του Ενγκελς, αλλά του Τόνι Μπλερ.

  Ο δημόσιος χώρος μας ενδιαφέρει μόνο αν σε αυτόν είναι πραγματικά κυρίαρχος ο λαός και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις και μεταβατικά μόνο για ένα ενδιάμεσο καθεστώς που θα επιδιώκει συνειδητά μια τέτοια κοινωνία. Νομίζω συνεννοούμαστε.

  Η Βίλα, τα πάρκα που σου προανέφερα και η Αγορά της Κυψέλής που ξεχνάς να πάρεις θέση είναι το ίδιο -ιδιοκτησιακά- πράγμα από την άποψη του δημόσιου χώρου που αναφέρεις. Αυτό ισχυρίζεται και ο Καμίνης άλλωστε. Στην πραγματικότητα όμως η κατάληψη αυτών των χώρων κάνουν ακριβώς αυτό: επιστρέφουν την χρήση τους κατευθείαν στην κοινωνία από την οποία είχε απαγορευτεί η πρόσβαση διάμεσο της εγκατάλειψης τους ή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους.
  Λες ότι αν ήταν πολιτιστικό κέντρο τότε ΟΚ. Εδώ όμως αντιφάσκεις. Είτε είναι πολιτιστικό κέντρο είτε παρασκευαστήριο μολότωφ, η κατάληψη δημόσιου χώρου συνεχίζει να υφίσταται σύμφωνα με τη λογική σου. Άρα παίρνεις θέση με βάση το “ιδιοκτησιακό” καθεστώς ή το περιεχόμενο της κατάληψης; Η Αγορά της κυψέλης που δεν ήταν “παρασκευαστήριο” την υπερασπίζεσαι; Πριν απαντήσεις όμως να ξέρεις ότι και εκεί υπήρχε “καταγγελία” για διακίνηση ναρκωτικών και “λαθρεμπόριο” (=αγορά βιολογικών κάθε Σάββατο).
  Συγκεκριμένα τώρα, η Βιλα ήταν ένα εγκαταλειμμένο κτίριο εδώ και χρόνια, όπως επίσης και η Αγορά της Κυψέλης, όταν κάποιοι την κατέλαβαν όντως “πραξικοπηματικά” για να επιτελέσουν το δικό τους κοινωνικό ή έστω πολιτικό έργο. Φυσικά σε αυτό το χώρο έχουν και την ευθύνη για τη χρήση του. Αλλά αυτό δεν είναι μεμπτό. Κάθε πρωτοβουλία που αντιτίθεται με τον τρόπο που καταλαβαίνει στην καπιταλιστική εξουσία, ή έστω περιορίζεται σε αγαθοεργίες ή σε θεματικές δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ευθύνη ομάδων πολιτών, καλά κάνει και διεκδικεί το χώρο της ακόμα και μέσω καταλήψεων. Σε τίποτα αυτές οι καταλήψεις δεν είναι ενάντια στην κοινωνία ώς τέτοιες. Αν τώρα διαφωνείς κανείς με τις ενέργειες τους, αυτό δεν αφορά την “κατάληψη”, αλλά την ουσία της δραστηριότητα. Πρόκειται όμως για πολιτικές διαφωνίες με πολιτικές πρακτικές πχ με τη δράση αναρχικών να πετάνε μολότοφ πράγμα που άλλωστε είναι άσχετο με την ύπαρξη των καταλήψεων τύπου Βίλας ή του φοιτητικού ασύλου. Αν θέλεις να είσαι ουσιαστικός περιορίσου σε αυτό και μην ποινικοποιείς με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Δένδιας έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο και πολύ περισσότερο την πρακτική των καταλήψεων που ξεπερνάει ακόμα και τον αναρχικό χώρο. Στην Αθήνα υπάρχουν δεκάδες καταλυμένοι χώροι που δεν εχουν καμία σχέση με την αναρχία. Σχεδόν σε όλες τις γειτονίες και του κέντρου και στις συνοικίες. Κάτοικοι με σαφώς αριστερό νου (τι ήθελες να είναι νοικοκυραίοι και παρατρεχάμενοι της εξουσίας) έχουν καταλάβει χώρους και τους χρησιμοποιούν σαν στέκια, χώρους εκδηλώσεων συνευρέσεων κοκ. και φυσικά τους προστατεύουν, κλειδώνουν τις πόρτες και δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτό στη νομική επιστήμη λέγεται χρησικτησία, ή δικαίωμα επικαρπίας. Χρησικτησία όχι για ατομικό συμφέρον μην το ξεχνάς, αλλά για συλλογικό. Τόσο απλό είναι και μην το μπερδεύεις.

  Δεν θα αλλάξει έτσι η κοινωνία (με τις πολλές καταλήψεις) αλλά οι χώροι αυτοί, όπως και κάθε στέκι με νοίκι ή χωρίς μπορεί να λειτουργήσει ως ζυμωτήριο επαναστατικών ιδεών. Αυτό έχει σημασία. Αν κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν νοίκι, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει και με άλλους τρόπους να αποκτήσουν το χώρο τους; Γιατί τόσος σεβασμός στην ατομική ιδιοκτησία; Όταν ακόμα και ο Ενγκελς έλεγε για την αστική νομιμότητα εννοούσε να χρησιμοποιήσουμε τα περιθώρια που μας δίνουν οι αστικές ελευθερίες για να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις μας. Εσύ το κάνεις τούμπα! Μας λες να περιοριστούμε στα πλαίσια της εκάστοτε αστικής νομιμότητας. Όχι να τις εξαντλήσουμε και να τις υπερβούμε, όχι αυτό που έλεγε ο Λένιν “με όλα τα μέσα”) αλλά να υποταχτούμε στη νομιμότητα του Δενδια. Και πολύ περισσότερο τώρα σε μια νομιμότητα “έκτακτης ανάγκης” που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, σε ένα κράτος που αυταρχικοποιείται. Και εσύ καταντάς να καταγγέλλεις με τους εκπροσώπους αυτού του κράτους την “παρανομία”. Είναι απίστευτο, προσπαθώ να αστειευτώ αλλά απορώ αν καταλαβαίνεις τι ακριβώς λες. Γίνεσαι ένας απολογητής του κράτους έκτακτης ανάγκης, απλά για να αντιπαρατεθείς στους αναρχικούς και το χειρότερο δεν το παίρνεις καν χαμπάρι. Πες ότι θες για τους αναρχικούς, αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνεσαι ένα με τον Δένδια και το Σαμαρά.

  Ξανά λοιπόν για τη Βίλα και την κάθε Βίλα. Δεν πήραν ένα χώρο που λειτουργούσε και ποτέ δεν το έχουν κάνει ούτε οι πιο τρελοί αναρχικοί. Αυτό το ξεχνάς, αλλά έχει τη σημασία του. Από κει και πέρα η κατάληψη έχει χρησιμοποιηθεί και από τους μπολσεβίκους που τόσο εκθειάζεις για να καλύψουν τις κομματικές τους ανάγκες. Κάτι θα έχεις ακούσει για το Smolny Institute (Смольный институт) σχολή θηλέων υπό την αιγίδα του προσωπικού της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Μεγάλης Αικατερίνης, που έγινε το 1917 το αρχηγείο των μπολσεβίκων. Αν ο Λένιν τους πλήρωνε ενοίκιο οκ, αλλά δεν το νομίζω. Εξάλλου οι μπολσεβίκοι χρησιμοποίησαν κατά καιρούς μεθόδους για την χρηματοδότησή τους (στις οποίες ενεργό ρόλο είχε ο Στάλιν) που με τις ιδέες σου περί νομιμότητας θα έπρεπε να τους στείλεις στο εκτελεστικό απόσπασμα, αν φυσικά μπορούσες να τους συλλάβεις. Άσε που με αυτά που έκαναν προκαλούσαν την καταστολή του τσαρικού καθεστώτος. Το ίδιο προκλητικοί ήταν κι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στην κατοχή που με τις ενέργειές τους προκαλούσαν την οργή των ναζί που σε αντίποινα εκτελούσαν μαζικά κατοίκους της περιοχής. Ξέρεις ότι ο ΕΛΑΣ έχει κατηγορηθεί ότι έκανε του κεφαλιού του και την πλήρωναν αθώοι πολίτες.

  2)Η κατάσταση που είναι ο λαός είναι ένα θέμα που πρέπει να σε απασχολεί. Αν δεν ήταν αποχαυνωμένος θα είχε σίγουρα τις απόψεις σου. Αλλιώς πως εξηγείς ότι ο ορθόδοξο ΚΚΕ έχει μερικές δεκάδες οπαδούς και ένας απ’ αυτούς είσαι εσύ και όλος ο άλλος κόσμος προτιμά το “Κ”ΚΕ (χρησιμοποιώ τον δικό σου κώδικα μα τα “”) ή τον “οπορτουνιστικό” ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα χειρότερα τα κόμματα της καθεστωτικής αστικής τάξης και τους ναζιστές σε ποσοστά 65%. Είναι αλήθεια βεβαίως ότι με τέτοιο λαό πως να γίνει επανάσταση; Αλλά υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό. Χρειάζεται πράγματι όλος αυτός ο λαός για να γίνει μια επανάσταση; Η μέχρι τώρα ιστορική εμπειρία μάλλον δείχνει ότι δεν χρειάζεται. Αν ο Λαός στην πλειοψηφία του νοιώθει ανίκανος να παρέμβει ενεργητικά στα κοινά, αν πιστεύει ή τον έχουν πείσει ότι τίποτα δεν αλλάζει, όλα είναι μάταια κοκ. αν γενικά ζει μες τη μοιρολατρία αποδεχόμενος τα τετελεσμένα, τι πρέπει να κάνουν αυτοί που βλέπουν πίσω από αυτό το φαινομενικό συσχετισμό δύναμης; Να το ρίξουν κι αυτοί στην κλάψα; Οι γιακοβίνοι, οι μπλανκιστές, οι μπολσεβίκοι, οι σπαρτακιστές της Ρόζας και του υιού Λήμπνεκτ, και όλα τα επαναστατικά κινήματα που ακολούθησαν είτε νίκησαν είτε έχασαν έδειξαν ένα άλλο δρόμο. Την ιστορία τη γράφει η πρωτοπορία, αυτοί που αρνούνται συνειδητά το σύστημα εκμετάλλευσης. Φυσικά κανείς δεν είναι ηλίθιος. Μια επανάσταση δεν γίνεται γιατί μας έπιασε η κάψα. Εννοείται ότι δεν αρκεί η διάθεση και η καλή οργάνωση της πρωτοπορίας. Εξυπακούεται ότι χρειάζονται και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις. Οι πάνω να μην μπορούν, οι κάτω να μην θέλουν, μια κρίση που να τα οξύνει όλα αυτά στο ζενίθ και πάνω απ’ όλα, μα πάνω απ’ όλα ένα συνειδητό κόμμα που να επιδιώκει την επανάσταση. Χωρίς αυτό το τελευταίο τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στον αιώνα τον άπαντα.
  Οι από κάτω δεν πρόκειται να αποχτήσουν καμία συνείδηση. Αυτό που συνήθως κάνουν είναι να αμφισβητούν σε κρίσιμες στιγμές την εξουσία που μέχρι τότε εμπιστεύονταν τυφλά. Ότι έγινε και εδώ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τώρα μάλλον το πουλάκι πέταξε, γιατί η αριστερά όπως και εσύ, περίμεναν το λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του. “Α’ δεν φταιει ο λαός, φταιει το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ”. Μάλιστα και ο σοφός λαός που τόσο εμπιστεύεσαι, γιατί δεν τους πήρε χαμπάρι, να βάλει ένα Ζαχαριάδη στη θέση τους; Προφανώς γιατί δεν είναι και τόσο σοφός όσο λέγεται. Γιατί ασχολήθηκε παρεμπιπτόντως με τα κοινά και σε αυτό το λίγο διάστημα δεν μπορούσε να οργανώσει τη σκέψη του και να πάρει τις “τύχες στα χέρια του”. Γι’ αυτό Βλαδίμηρε άσε το λαό στην ησυχία του και μην τον πολύ επικαλείσαι, γιατί αυτός ο λαός ζει στον κόσμο του και δεν θα ενδιαφερθεί ούτε και με σένα αν αύριο αποφασίσει ο κάθε Δενδιας ότι στο μπαλκόνι σου καλλιεργείς παράνομα τριανταφυλλιές. Απλά θα λέει -ο λαός- ότι τον ξέραμε, ήταν ήσυχος, κάπως μοναχικός, διάβαζε και πολύ, τελικά περίεργος ήταν, δεν έβλεπε και πολύ τηλεόραση κοκ.

  3) Είμαι κομμουνιστής, αλλά όχι παπαγάλος. Κάποτε δήλωνα τροτσκιστής, αλλά ο συνωστισμός πολλών και διαφορετικών τροτσκισμών με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πλέον ο τροτσκισμός δεν συγκροτεί ένα ενιαίο ενεργό πολιτικό ρεύμα που να μπορεί να παρέμβει στην τρέχουσα πραγματικότητα ως τέτοιο. Η ιστορική του αξία είναι ανεκτίμητη, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να διεκδικεί κανείς με αυτή την ταυτότητα χώρο στην σημερινή πολιτική αρένα. Μιλάω πάντα για τον τροτσκισμό και όχι για τον Τρότσκι. Στη διαμάχη Τρότσκι-Στάλιν φυσικά είμαι με τον Τρότσκι. Κάθε πολιτικό επαναστατικό ρεύμα έχει την αξία του την ώρα που δίνει τη μάχη. Από κει και πέρα ο τροτσκισμός την έχασε, δεν μπόρεσε μεταπολεμικά να πρωταγωνιστήσει σε επαναστατικά γεγονότα, παρά που είχαμε τέτοια. Η πτώση του “υπαρκτού” ήταν το τελικό χτύπημα. Ούτε εκεί έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, προκειμένου να ανατρέψει τις γραφειοκρατίες από τα αριστερά. Αυτό τον βύθισε εντελώς στην κρίση, με τους διάφορους τροτσκισμούς να λένε ότι τους κατέβει, διαλύοντας κάθε πιθανότητα ανασυγκρότησης του χώρου αυτού.
  Από κει και πέρα αδυνατώ να καταλάβω γιατί χρειάζεσαι μια ταυτότητα που να σε βολεύει για να μιλήσει για ιδεολογικά ή ιστορικά ζητήματα. Δηλαδή αν ο κουμπάρος σου, ή κάποιο επίτιμό μέλος του λαού, σου πει ότι το ΚΚΕ του 1945 έκανε το ένα ή το άλλο, εσύ θα του πεις ότι δεν το συζητάς αν δεν σου πει την ιδεολογική του ταυτότητα; Ή με τον «αγνό λαό» δεν έχεις τέτοιες απαιτήσεις. Να μάθεις Βλαδίμηρε μιας και είσαι ένα με το λαό να συζητάς χωρίς να ζητάς ιδεολογικά πιστοποιητικά.
  Τώρα για το τι έλεγε ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Στάλιν ή ο Τρότσκι, εμένα δεν με δεσμεύουν. Κρατάω το επαναστατικό πνεύμα από το παρελθόν (και σίγουρα όχι από τον σφάχτη της ΚΕ των μπολσεβίκων) γνωρίζοντας ότι το επαναστατικό κίνημα υπήρχε και πριν απ’ αυτούς και συνεχίζεται και μετά απ’ αυτούς. Για όποιον η ιστορία ξεκίνησε το 1848 και τελείωσε στις 5/3/1953 ας πάει να κάνει παρέα με τους καλόγερους της μονής Εσφιγμένου. Είναι σίγουρο ότι εκεί μονάχα μπορεί να σώσει τη ψυχή του.

  Μου αρέσει!

 17. @Bλαδήμιρος
  Το να βροντοφωνάζω ανοησίες είναι σίγουρα δικαίωμα μου, οχι όμως και αναφαίρετο, για αυτό προσέχω με ποιους ταυτίζομαι! Ακόμα και ο ελάχιστος Δένδιας μπορεί να αποβεί μοιραίος….

  Για την αστική/φεουδαρχική Ρωσία του 17 και την Οκτωβριανή Επανάσταση έχει γράψει η Ιστορία και δεν θα αναφερθώ, το να προσπαθείς όμως να μπουρδουκλώσεις στα πόδια της ιστορίας και της κοινωνίας τους νόμους των φυσικών επιστημών είναι ένα παλιό τρυκ που δε σε τιμά.

  @kseeath
  Ο Λένιν δεν πληρώνει τίποτα. Εμείς πληρώνουμε την έλλειψη κριτικής ικανότητας και την ανάγκη να φανούμε έγκυροι κοπιάροντας όποιον θεωρούμε αυθεντία.

  Μου αρέσει!

 18. Dimitris t
  1) Το αν το αστικό κράτος ευνοεί τους αναρχικούς είναι τόσο προφανές που δε χρειάζεται άλλες αποδείξεις. Το ότι το ιδεολογικό τους (και όχι μόνο) κέντρο έχει στρογγυλοκάτσει στο ΕΜΠ εδώ και χρόνια κι ότι τα «στέκια» τους στα ΑΕΙ έχουν απόλυτη ασυλία, ακόμα και τώρα που «καταργήθηκε» το πανεπιστημιακό άσυλο, λέει πολλά. Όσο για το Δένδια, αν είναι μια παραφωνία στην κυβέρνηση, θα φανεί πολύ σύντομα. Γιατί βέβαια το να κάνεις ντου σε καταλήψεις με τρόπο που να κάνεις μια τρύπα στο νερό, δε σημαίνει τίποτα. Αν ο Δένδιας τραβήξει δική του γραμμή για να χτυπήσει πραγματικά τις καταλήψεις, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, όπως όσοι κατά καιρούς, πήγαν κόντρα στην κοινή γραμμή πλεύσης (Αρσένης, Τρίτσης, Γιαννάκου).
  2) Σίγουρα, το αν η Ρωσία του 1917 ήταν φεουδαρχική ή αστική, η ιστορία το έχει ξεκαθαρίσει.
  Για το «μπουρδούκλωμα» : Ο πρώτος δάσκαλος του «μπουρδουκλώματος» είναι ο Μαρξ, που γράφει στον Πρόλογο του Κεφαλαίου : «Η δική μου άποψη που αντιλαμβάνεται την εξέλιξη των οικονομικών κοινωνικών σχηματισμών σα διαδικασία φυσικής ιστορίας…». Από αυτή την «άποψη», την απόλυτα υλιστική πηγάζει και η περίφημη διατύπωση στον Πρόλογο της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας : «Οι άνθρωποι, στην κοινωνική παραγωγή της ζωής τους, έρχονται σε καθορισμένες, αναγκαίες σχέσεις, ανεξάρτητες από τη θέλησή τους…» καθώς και όλες του οι διαβεβαιώσεις για το αναπόφευκτο της νίκης του κομμουνισμού και της δημιουργίας της αταξικής κοινωνίας.
  Βέβαια, μπορείςνα «βροντοφωνάξεις» και για το Μαρξ, όπως έκανες και για το Λένιν. Μόνο που για να τους καταρίψεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και κάτι άλλο εκτός από κραυγές.

  Μου αρέσει!

 19. Βλαδίμηρε
  1) Δεν είμαι αναρχικός αλλά η σκληρή αλήθεια για την ευρύτερη αριστερά είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες οι μόνοι που δικάζονται, φυλακίζονται και ενίοτε δολοφονούνται από το αστικό κράτος είναι οι αναρχικοί!

  Εσύ βέβαια για να είσαι ευχαριστημένος θα πρέπει να τους εξαφανίσει από προσώπου γης αλλά ευτυχώς οι αστοί δεν παίζουν μόνοι μπάλα στη κοινωνία και παρ’ όλη τη μαυρίλα που ζούμε δεν είμαστε στο 73.

  2) Δεν είναι στους σκοπούς μου να καταρίψω ούτε τον Μαρξ, ουτε τον Λένιν ή όποιον άλλον μπορεί να έχεις εικόνισμα. Αν μπορούσα να καταρίψω το διανοητικό copy-paste θα μου ήταν αρκετό.

  Μου αρέσει!

 20. dimitris t
  Κοίτα να δεις : όταν λες κάτι και ο άλλος το αντικρούει (πετυχημένα ή όχι, αδιάφορο) κι εσύ σταματάς και πιάνεις άλλο θέμα, είναι σα να παραδέχεσαι σιωπηρά ότι δεν είχες δίκιο. Μίλησες για κάποιο «μπουρδούκλωμα» των νόμων των φυσικών επιστημών με την ιστορία και την κοινωνία, θεωρώντας ότι οι νόμοι των φυσικών επιστημών δεν έχουν καμιά σχέση με την κοινωνία και την ιστορία της. Εγώ σημείωσα ότι αυτό το «μπουρδούκλωμα» οφείλεται στο Μαρξ και είναι απλούστατα η εφαρμογή του διαλεκτικού υλισμού στην ιστορία, ο λεγόμενος ιστορικός υλισμός. Κι αν θέλει κάποιος να καταρρίψει το μαρξισμό δεν μπορεί να το κάνει ούτε με ξεφωνητά, ούτε με «εξυπνάδες» για «μπουρδουκλώματα». Εσύ λες ότι δε σε ενδιαφέρει να καταρρίψεις κανέναν, δηλαδή, σου αρέσει απλώς να πετάς κουβέντες. Έτσι, όμως, δε γίνεται συζήτηση. Κάτι που λες, θα πρέπει να το υποστηρίζεις.
  Αντί γι’ αυτό, προβάλλεις ένα άλλο θέμα : ότι ενώ η αριστερά, τις τελευταίες δεκαετίες, μένει ανέπαφη, «οι μόνοι που δικάζονται, φυλακίζονται και ενίοτε δολοφονούνται από το αστικό κράτος είναι οι αναρχικοί».
  Δε θέλω να υπερασπιστώ την «αριστερά», της οποίας τη δράση δεν εγκρίνω καθόλου. Ούτε θα ήθελα να συζητήσουμε για τους «αναρχικούς» που «δικάζονται, φυλακίζονται και ενίοτε δολοφονούνται». Εγώ έθιξα ένα θέμα που βγάζει μάτι : τη σκανδαλώδη ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι κουκουλοφόροι, οι σπασιματίες, οι πλιατσικολόγοι, οι καταληψίες παντός χώρου του δημοσίου (και πρώτοι και καλύτεροι οι «σύντροφοι του ΠΑΜΕ), το περιβόητο ιντιμίντια, συντονιστής του καψίματος της Αθήνας το 2008, οι δολοφόνοι των υπαλλήλων της Μαρφίν, οι «απαλλοτριωτές» των σούπερ μάρκετ, οι εμπρηστές των τραπεζών, κλπ. κλπ. Το βιβλίο «Χρονικό της επίθεσης», που αναφέρει, με καμάρι, τις «δράσεις» ενός μόνο χρόνου (Σεπτέμβρης 2008-Σεπτέμβρης 2009) έχει 372 (!) σελίδες. Η αστυνομία δεν έχει πιάσει ούτε έναν!
  Σ’ αυτό το θέμα, έχεις κάτι να πεις; Αυτοί δεν είναι αναρχικοί;
  Υ.Γ. Όσο για τα «εικονίσματα», όπως λες κι εσύ, είναι ένα «παλιό τρικ». Πάντα, τα «ελεύθερα πνεύματα» (ελεύθερα από τον υλισμό και δουλικά προσκυνούντα τον ιδεαλισμό, μαζί με τους παπάδες) κατηγορούσαν τους μαρξιστές ότι «έχουν εικονίσματα», γιατί ήταν σταθεροί στις αρχές τους και όχι ανεμοδούρες. Τα εικονίσματα τα έχουν αυτοί που είναι έτοιμοι να καταπιούν τις πιο απίθανες ανοησίες και να τις επαναλαμβάνουν σαν παπαγαλάκια, χωρίς να κάτσουν ποτέ να στοχαστούν πάνω σ’ αυτές. Αυτό ισχύει κυρίως για τους αναρχικούς, που έχουν (οι πιο «επαναστάτες») ιδεολογικό τους καθοδηγητή τον Μπακούνιν, που ήταν στη θεωρία ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το ίδιο, αναλογικά, ισχύει και για όσους δεν είναι αναρχικοί, αλλά, ούτε και μαρξιστές και απλά υποστηρίζουν τους «επαναστάτες» αναρχικούς, που το μόνο που έχουν καταφέρει «τις τελευταίες δεκαετίες» είναι να αυξήσουν αφάνταστα την αστυνομοκρατία.

  Μου αρέσει!

 21. Πρέπει να παραδεχτώ, όμως, ότι σε κάτι ο dimitris t έχει δίκιο. Οι αστοί δεν παίζουν μόνοι μπάλα στην κοινωνία, παίζουν και οι μικροαστοί (ελπίζω να μη μου αντιτείνει ότι παίζουν και οι εργάτες, γιατί αυτό θα ήταν ανέκδοτο). Και μάλιστα παίζουν με ομαδάρα, που την αποτελούν όλη η «αριστερά» (κόμματα, οργανώσεις, ομάδες και ομαδούλες), οι αναρχικοί και ισχυρές προσβάσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η δημοσιοϋπαλληλία, η αγροτική μάζα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζάτορων, των εκπαιδευτικών, κλπ., κλπ.
  Όλο αυτό το σινάφι (με αμέριστη βοήθεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) έχει καταφέρει να κρατάει την Ελλάδα στην υποανάπτυξη, τη μιζέρια και την καθυστέρηση και να μας βλέπουν όλοι σαν ξεδιάντροπους χαραμοφάηδες και ζητιάνους.

  Μου αρέσει!

 22. -Σα πολύ στενός κορσές δε μας έχει κάτσει ρε σύντροφοι η στρατηγική και η ανάλυση μιας αποτυχημένης επανάστασης σε μια φεουδαρχική κοινωνία πριν 100 χρόνια;;;

  -Όσο για τα 100 χρόνια, μάλλον θα έπρεπε να αναθεωρηθεί και η αρχή του Αρχιμήδη, που χρονολογείται πολύ περισσότερα χρόνια πριν.

  Αν λοιπόν Βλαδίμηρε, η στρατηγική και η ανάλυση του Λένιν το 17 έχει ισχύ φυσικού νόμου όπως η αρχή του Αρχιμήδη που αποδεικνύεται πειραματικά, έχουν νόημα και τα υπόλοιπα που γράφεις …

  Τώρα για τον ιστορικό υλισμό, όντως δεν έχω καμιά φιλοδοξία, ούτε καν επιθυμία να τον καταρρίψω! Τι σε προβληματίζει σ’ αυτό;

  Όσο για τους μικροαστούς, θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με τον μικροαστό που έχεις μέσα σου:
  Όλο αυτό το σινάφι (με αμέριστη βοήθεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) έχει καταφέρει να κρατάει την Ελλάδα στην υποανάπτυξη, τη μιζέρια και την καθυστέρηση και να μας βλέπουν όλοι σαν ξεδιάντροπους χαραμοφάηδες και ζητιάνους. (καθόλου μαρξιστική ανάλυση, νομίζω;;;)

  Μου αρέσει!

 23. Για τα 100 χρόνια και τον Αρχιμήδη : μη συγχύζεσαι, εννοούσα απλώς ότι το να είναι κάτι αλήθεια δεν εξαρτάται από τα χρόνια που έχουν περάσει, αλλά, από τις συνθήκες στις οποίες αναφέρεται. Αν οι συνθήκες είναι ίδιες και 1000 χρόνια να περάσουν, δεν παύει να είναι αλήθεια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2013 είμαστε αναγκασμένοι να μελετάμε τι έγραφε ο Λένιν για τη Ρωσία το 1905 και το 1917. Όπως ξέρεις και οι φυσικοί νόμοι προϋποθέτουν καθορισμένες συνθήκες, που έξω από αυτές δεν ισχύουν. Θυμήσου την περιβόητη φράση «κάτω από κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας», ή το ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, αλλά με την προϋπόθεση ότι η πίεση είναι μια ατμόσφαιρα, κλπ., κλπ.
  Για τον ιστορικό υλισμό : δεν ξέρω αν είσαι ιδεαλιστής ή υλιστής. Αν είσαι υλιστής, δεν μπορεί να μη δέχεσαι την επέκτασή του στην ιστορία. Αυτό ακριβώς είναι ο ιστορικός υλισμός. Αν πάλι θέλεις να είσαι ιδεαλιστής, θα αναγκαστείς να κάνεις παρέα με τους παπάδες.
  Το να δείχνεις αδιαφορία σ’ αυτό το θέμα, σημαίνει ότι δέχεσαι την καθιερωμένη φιλοσοφία του ιδεαλισμού, αδιαμαρτύρητα από την καταπιεστική κοινωνία στην οποία ζούμε (όταν λέω «καταρρίπτεις», εννοώ δεν αποδέχεσαι, αντικρούεις).
  Για τους μικροαστούς : πάλι επιλέγεις να μην απαντάς. Απάντησε πρώτα αν συμφωνείς σ’ αυτά που γράφω και μετά πες μου τι πρέπει να κάνω. Γράφεις απλώς ότι η ανάλυσή μου δεν είναι «καθόλου μαρξιστική». Γιατί, όμως, δε δείχνεις το λόγο που σε κάνει να το λες αυτό; Το σωστότερο θα ήταν να κάνεις εσύ μια ανάλυση μαρξιστική.
  Όσο για το μικροαστό που έχω μέσα μου : όλοι όσοι έχουν ανατραφεί και ζήσει (και ζουν συνέχεια) σε μικροαστικό περιβάλλον έχουν το μικρόβιο του μικροαστισμού μέσα τους. Η ίδια η ζωή που κάνουν τους σπρώχνει συνέχεια να σκέφτονται μικροαστικά. Για να μπορούν να σκέφτονται όχι σαν εργάτες, αυτό είναι αδύνατο, αλλά, συνειδητά σαν κομμουνιστές, έχοντας διαβάσει και κατανοήσει την ιδεολογία της εργατικής τάξης, το μαρξισμό, θα πρέπει να κάνουν διαρκή πάλη με το μικροαστό που έχουν μέσα τους. Η μόνη βοήθεια που έχουν σ’ αυτή την πάλη είναι τα έργα των κλασικών του μαρξισμού.

  Μου αρέσει!

 24. @kseeath
  1) Ας αρχίσω από το τέλος. Λες πως δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί ζητάω ιδεολογική ταυτότητα για να συζητήσω «ιδεολογικά ή ιστορικά ζητήματα». Αυτό είναι απαραίτητο για να μην πελαγοδρομούμε. Π.χ. : το «σφάχτη της ΚΕ των μπολσεβίκων» τον θεωρούν σφάχτη και οι τροτσκιστές και οι αστοί και μικροαστοί αντιδραστικοί και οι φασίστες και οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι των μυστικών υπηρεσιών και ένα σωρό αφελείς και ακατατόπιστοι άνθρωποι, επηρεασμένοι από την άφθονη πλύση εγκεφάλου που προσφέρεται καθημερινά από όλες τις πλευρές. Η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων τον χαρακτηρίζει «σφάχτη» για τους δικούς της λόγους. Είναι οικονομία χρόνου να δηλώσει ο κάθε κατήγορος την ιδεολογική του ταυτότητα ώστε η απάντηση που θα πάρει να αφορά αυτόν και όχι άλλον και να απαντά στους λόγους που επικαλείται ο ίδιος. Αν, δηλαδή, ένας φασίστας μου πει ότι ο ακατονόμαστος έσφαξε τους πιο γνήσιους κομμουνιστές θα του απαντήσω «εσύ θα έπρεπε να χαίρεσαι», μια απάντηση που, φυσικά, είναι ακατάλληλη για έναν τροτσκιστή, κλπ.
  Λες πως δε σε δεσμεύουν αυτά που έλεγαν ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Τρότσκι. Από την άλλη, λες «Κρατάω το επαναστατικό πνεύμα από το παρελθόν». Μα, το «πνεύμα» αυτό δεν είναι το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή της περιστεράς του Ευαγγελίου, αλλά, το πνεύμα συγκεκριμένων ανθρώπων, που αν τους θεωρείς επαναστάτες, προφανώς σε δεσμεύουν αυτά που έχουν πει. Φυσικά, αν βρεις κάτι που το θεωρείς λάθος, οφείλεις να προσπαθήσεις να το ανασκευάσεις. Και ακόμα πιο φυσικά, για να το βρεις και να το ανασκευάσεις, θα πρέπει πρώτα να έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο «πνεύμα». Αλλιώς, δεν είσαι επαναστάτης, αλλά, αναρχικός. Αυτοί δε «δεσμεύονται» από τίποτα, γιατί ακριβώς δεν έχουν καμιά επαναστατική θεωρία.
  Η ιστορία φυσικά δεν άρχισε το 1848 και δεν τέλειωσε το 1953. Η ιστορία του μαρξισμού, όμως, άρχισε το 1848 και βασικά τέλειωσε το 1953 για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της αριστεράς.
  Λες ότι «επαναστατικό κίνημα υπήρχε και πριν από αυτούς και συνεχίζεται και μετά από αυτούς». Δεν ξέρω για ποιο «κίνημα» μιλάς. Εγώ εννοώ το κομμουνιστικό, του οποίου και η άνοδος και η πτώση συμβαδίζουν με την άνοδο και την πτώση των μαρξιστικών ιδεών.
  Επειδή κάποτε ήσουν τροτσκιστής (και μάλλον εξακολουθείς να είσαι), θα ήταν καλύτερα να αποφεύγεις να μιλάς για θρησκευτικά θέματα (για μοναστήρια, π.χ.) κι αυτό γιατί οι τροτσκιστές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν έχουν διαβάσει τον Τρότσκι, όπως ακριβώς και οι χριστιανοί δεν έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο – απλώς πιστεύουν. Αν θέλεις, όμως, να βγάλεις σωστό συμπέρασμα για τη διαμάχη όχι μόνο Στάλιν-Τρότσκι, αλλά και για τη διαμάχη Λένιν-Τρότσκι (που συνεχίστηκε και μετά το 1917, μέσα πια στην Κεντρική Επιτροπή), πρέπει να διαβάσεις και Λένιν και Τρότσκι και Στάλιν. Το λέω αυτό γιατί όλοι παρουσιάζουν τη διαμάχη του Τρότσκι με το Στάλιν και αποσιωπούν τη δεκαπεντάχρονη πάλη του Λένιν με τον τροτσκισμό, πάλη που δείχνει ότι οι έννοιες τροτσκιστής και λενινιστής είναι ασύμβατες.
  Μ’ αρέσει, όμως, που γράφεις : «Στη διαμάχη Τρότσκι-Στάλιν φυσικά είμαι με τον Τρότσκι». Αυτό το «φυσικά» τα λέει όλα. Μια και ΟΛΟΙ είναι κατά του Στάλιν (άλλοι ανοιχτά – αστοί αντιδραστικοί, μυστικές υπηρεσίες, επαγγελματίες αντικομμουνιστές, «μαρξιστές» καθηγητάδες, ΣΥΡΙΖαίοι, ΔΗΜΑΡαίοι και όλη η σάρα και η μάρα της «αριστεράς») και άλλοι ύπουλα και καλυμμένα (ΚΚΕ, μουλούδες), είναι πολύ «φυσικό» να είσαι κι εσύ, που σαν τροτσκιστής (έστω και πρώην) πίστεψες τυφλά ότι σου είπαν, χωρίς να ψάξεις ο ίδιος (το γνωστό ρητό «πίστευε και μη ερεύνα» δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς).
  Για τους «δημόσιους» χώρους : Πολύ καλά λες ότι ανήκουν στο αστικό κράτος και όχι στο λαό. Εκείνος, όμως, που δικαιούται να τους καταλάβει είναι ο λαός, ή, μάλλον οι εργάτες γιατί αυτοί τους έφτιαξαν και όχι κανένας άλλος, που δεν έβαλε ούτε μια πιθαμή λάσπη για το χτίσιμό τους. Και οι εργάτες πάλι δε θα τους πάρουν ατομικά, αλλά, συλλογικά και θα τους κοινωνικοποιήσουν. Οι καταλήψεις από μια χούφτα ανθρώπων, που δρουν με πλήρη περιφρόνηση στη θέληση της τεράστιας πλειοψηφίας. Και, φυσικά, δεν επιτρέπουν σε κανένα εκτός από τους αναρχικούς και τους νεροκουβαλητές τους της «αριστεράς» να έχει λόγο εκεί μέσα. Επιβάλλουν τη δική τους άποψη και στις εκδηλώσεις τις «πολιτιστικές» που κάνουν και φέρονται σαν ιδιοκτήτες ενός χώρου που κατά κανέναν τρόπο δεν τους ανήκει (εκτός από την ωμή βία).
  Φαντάζομαι, όμως, ότι μια και είσαι υπέρ της κατάληψης από ιδιώτες δημόσιων χώρων και χωρίς κανένα αντίτιμο προς το κράτος, δε θα έχεις αντίρρηση όταν το κράτος παραχωρεί «δημόσια περιουσία» σε ιδιώτες, με χρηματικό αντίτιμο (αυτό που λένε «ιδιωτικοποίηση»).
  Επειδή δε επεκτείνεσαι σε υγεία παιδεία και ασφάλιση, φαντάζομαι ότι δε θα υιοθετείς το αίτημα, π.χ., της «δωρεάν παιδείας για όλους» όσο υπάρχει καπιταλισμός.
  Με κατηγορείς ότι μιλάω σα «σοσιαλδημοκράτης της εποχής του Μπλερ» επειδή μιλάω για «δημόσιους χώρους». Κάνεις λάθος. Δε μιλάω σα σοσιαλδημοκράτης της εποχής του Μπλερ, μιλάω σα μαρξιστής, γιατί οι μαρξιστές καταδίκαζαν πάντα την παραβατικότητα των αναρχικών (και οποιουδήποτε άλλου), όταν η αστική τάξη δε μεταχειριζόταν βία ενάντια στο λαό.
  Όσο δε για το πώς έβλεπαν οι μαρξιστές τις «διώξεις» του κράτους κατά των αναρχικών, παραθέτω ένα απόσπασμα από γράμμα του Ένγκελς, το 1882 στον Γιόχαν Φίλιπ Μπέκερ : «Οι αναρχικοί αυτοκτονούν κάθε χρόνο και κάθε χρόνο ξαναγεννιούνται από τη στάχτη τους. Κι αυτό θα συνεχίζεται, ωσότου, κάποτε στο τέλος, τον αναρχισμό θ’ αρχίσουν να τον διώκουν στα σοβαρά. Είναι η μοναδική σοσιαλιστική αίρεση, που μπορεί πράγματι να εκμηδενιστεί με τις διώξεις».
  Γράφεις : «Ο δημόσιος χώρος μας ενδιαφέρει μόνο αν σε αυτόν είναι πραγματικά κυρίαρχος ο λαός». Εννοείς πως ως τότε οι κομμουνιστές πρέπει να αδιαφορούν αν οι δημόσιοι χώροι, όπως η βίλα, μας είναι αδιάφορο αν είναι στα χέρια του κράτους ή αν τις έχουν καταλάβει ιδιώτες; Μα, τότε, γιατί δεν εφαρμόζεις κι εσύ αυτή την αδιαφορία και έγραψες «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ»; Κάτι άλλο θα εννοείς. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι ξέχασες πως τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς «τους χωρίζει άβυσσος».
  Για την Αγορά της Κυψέλης απέφυγα να πάρω θέση γιατί το θέμα δεν το ξέρω. Αφού με διαβεβαιώνεις ότι είναι το ίδιο με τις άλλες καταλήψεις, η θέση μου είναι ίδια., όπως για όλες τις καταλήψεις.
  Ας δούμε, όμως, γιατί υπερασπίζεσαι τις καταλήψεις.
  Γράφεις : «επιστρέφουν την χρήση τους κατευθείαν στην κοινωνία από την οποία είχε απαγορευτεί η πρόσβαση διάμεσο της εγκατάλειψης τους ή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους». Δηλαδή, το να καταληφθεί ο χώρος αυτός από άτομα μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης και να επιτρέπουν μόνο τη δική τους κατεύθυνση να εκφράζεται, το αποκαλείς «επιστροφή των δημόσιων χώρων στην κοινωνία»; Εκτός και θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία αποτελείται ολόκληρη από αναρχικούς, ή ότι όσοι δεν είναι αναρχικοί δε λογαριάζονται ως μέλη της ελληνικής κοινωνίας! Παρ’ όλα όσα λες, η ελληνική κοινωνία δέχεται, όσο και να μη μας αρέσει αυτό, σαν πολίτευμα την αστική δημοκρατία και εκλέγει συγκεκριμένες κυβερνήσεις και δέχεται ότι αυτά τα «δημόσια κτίρια» καλώς βρίσκονται στην κυριότητα του κράτους. Κι ο Δένδιας εκκενώνοντας τη βίλα, είναι σύμφωνος με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν κάποιος αδιαφορεί και για την αστική νομιμότητα και κυρίως για το ότι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει αυτή τη νομιμότητα, μπορεί να κάνει ανταρσία και αντάρτικες ενέργειες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το μόνο που θα καταφέρνει είναι να απομονώνεται από το λαό.
  Είχα γράψει ότι αν η βίλα είχε καταληφθεί με σκοπό πολιτιστικό και μόνο, θα ήμουν σύμφωνος, προκειμένου να μένει ένα δημόσιο κτίριο εγκαταλειμμένο. Αυτή, βέβαια, δεν είναι η περίπτωση της βίλας ούτε και καμιάς άλλης κατάληψης, μιας και έγιναν –αφήνοντας κατά μέρος τα μπουκάλια και τα άλλα ύποπτα ευρήματα – από άτομα συγκεκριμένου χώρου για προπαγάνδιση συγκεκριμένων ιδεών, απαγορεύοντας κάθε άλλη ιδέα. Ακόμα, όμως, και σαν πολιτιστικός χώρος δε θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί θα σκόνταφτε στο ποια κουλτούρα θα προωθούσε. Τέλος πάντων, δεν επεκτείνομαι γιατί δεν είναι τέτοια η περίπτωσή μας.
  Φυσικά, και πάλι θα ήταν παράνομη πράξη η κατάληψη, θα ήταν όμως μια παράνομη πράξη που θα είχε την επιδοκιμασία όλου του λαού, θα ήταν πραγματικά μια αυτενέργεια του ίδιου του λαού, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και σε εξέγερση για να υπερασπίσει την κατάληψή του. Και δεν αντιφάσκω καθόλου : είμαι υπέρ της «παρανομίας» του λαού και κατά της αστικής νομιμότητας, όταν ο λαός δείξει πως δεν τη θέλει. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει.
  Και μια παρατήρηση : Γράφεις συνέχεια περί «κοινωνίας» και όχι περί τάξεων, πράγμα απαράδεκτο για κομμουνιστή.
  Λες ότι «ποινικοποιώ ολόκληρο πολιτικό χώρο». Μόνοι τους ποινικοποιούνται όταν κάνουν ποινικώς κολάσιμες πράξεις. Όσο για το ότι τους ακολουθούν και «αριστεροί», αυτό δεν αλλάζει το γεγονός της κατάληψης που όταν δεν είναι κατάληψη του λαού και πάει κόντρα στη θέλησή του είναι καθαρά αναρχική πράξη.
  Μια και αναφέρεσαι και στη νομική επιστήμη (το ρίξαμε τώρα και στην αστική νομιμότητα;) και χρησιμοποιείς τους όρους «χρησικτησία» και «επικαρπία», ας δούμε τι λέει ο Αστικός Κώδικας :
  Α) Για τη χρησικτησία :
  Άρθρο 1055 Πράγματα που εξαιρούνται από τη χρησικτησία.
  «Εξαιρούνται από την τακτική ή έκτακτη χρησικτησία τα πράγματα που ανήκουν σε πρόσωπα, τα οποία τελούν υπό γονική μέριμνα, επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση ενόσω διαρκούν αυτές οι καταστάσεις».

  Το Αριστοτέλειο, όμως, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσθέτει :
  «Πέραν των περιπτώσεων που ρυθμίζονται μέσω του ΑΚ με ειδικούς νόμους έχουν εξαιρεθεί από τη χρησικτησία και άλλα πράγματα. Οι ειδικότερες αυτές κατηγορίες πραγμάτων εξετάζονται εν προκειμένω και ιδίως ο αγροτικός κλήρος, τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, τα εκκλησιαστικά ακίνητα, οι εχθρικές περιουσίες, οι οποίες τελούν υπό την κατοχή του ελληνικού δημοσίου ως μεσεγγυούχου και τέλος τα ακίνητα των πολιτικών προσφύγων, διεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.1540/1985».
  Εφόσον, λοιπόν, η βίλα ανήκει στο δημόσιο εξαιρείται από τη χρησικτησία.
  Β) Για την επικαρπία :
  Αρθρο 1142 Έννοια της επικαρπίας.
  ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  Η προσωπική δουλεία της επικαρπίας συνίσταται στο εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα, διατηρώντας όμως ακέραιη την ουσία του.
  ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (Α.Κ.)
  Αρθρο 1143 Σύσταση.
  Η επικαρπία συνιστάται με δικαιοπραξία ή με χρησικτησία.
  Όμως, στη βίλα ούτε δικαιοπραξία υπήρξε με την οποία να δίνει το δημόσιο την επικαρπία στους καταληψίες, ούτε μπορούσε να συσταθεί επικαρπία με χρησικτησία, αφού τα ακίνητα του δημοσίου εξαιρούνται από τη χρησικτησία, άρα ούτε επικαρπία μπορούν να έχουν οι καταληψίες στη βίλα.
  Γράφεις : «χώροι αυτοί, όπως και κάθε στέκι με νοίκι ή χωρίς μπορεί να λειτουργήσει ως ζυμωτήριο επαναστατικών ιδεών». Το θέμα είναι ποιες ιδέες θεωρούν οι καταληψίες ως «επαναστατικές». Προφανώς καμιά άλλη εκτός από τις «ιδέες» της αναρχίας. Και ειδικά τις μαρξιστικές ιδέες για τις οποίες τρέφουν άσβηστο μίσος. Ας μην κοροϊδευόμαστε : οι αναρχικές και οι κομμουνιστικές ιδέες δε χωράνε στον ίδιο χώρο. Από την άλλη μεριά, είναι πασίγνωστο πόσο οι αναρχικοί σέβονται την προπαγάνδιση ιδεών που τις βρίσκουν «αντεπαναστατικές», είναι γνωστοί για τη δημοκρατικότητά τους.
  Αλλά, για να μη αδικούμε τους καημένους τους αναρχικούς, πόση δημοκρατικότητα και σεβασμός της αντίθετης άποψης υπάρχει και στην ίδια την αριστερά; Πόση ανοχή στην αντίθετη άποψη; Εδώ μέσα στα ίδια τους τα κόμματα δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν δημοκρατικά!
  Για την αστική νομιμότητα : Αν η αστική τάξη δε χρησιμοποιεί βία ενάντια στο λαό, δεν επιτρέπεται στους κομμουνιστές να χρησιμοποιούν βία, γιατί τότε προβοκάρουν το αστικό κράτος, το προκαλούν να γίνει αυταρχικό και αστυνομικό. Οι αναρχικοί δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, γιατί η ίδια η ύπαρξη της αναρχίας είναι μια προβοκάτσια.
  Ο Ένγκελς έλεγε να εκμεταλλευτούν την αστική νομιμότητα. Μα, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τίποτα όταν πας ενάντιά του. Δεν μπορείς π.χ. να εκμεταλλευτείς το κοινοβούλιο, όταν δε θες να το χρησιμοποιήσεις, αλλά, να το κάψεις. Αυτό, δείχνει, απλά, ότι δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου δίνουν οι αστικές εκλογές και οι αγορεύσεις μέσα στη Βουλή.
  Με κατηγορείς ότι λέω «να υποταχτούμε στη νομιμότητα του Δενδια». Επαναλαμβάνω ότι εφόσον ο λαός δε θέλει να καταργηθεί αυτή η νομιμότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε και να προσπαθούμε να τον μεταπείσουμε. Τι είπε ο Λένιν στις «Θέσεις του Απρίλη»; Ότι όσο ο λαός παρασυρόταν από την Προσωρινή Κυβέρνηση, έπρεπε να εξηγούν στις μάζες το λάθος τους. Ακόμα και τον Ιούλη, που οι μάζες ξεσηκώνονταν αυθόρμητα, έδωσε οδηγίες να συγκρατήσουν την ορμή τους και να δώσουν «οργανωμένη και ειρηνική μορφή στη διαδήλωση». Και γιατί αυτό; Γιατί, όπως εξήγησε τις παραμονές του Οκτώβρη, «δεν είχαν οι μπολσεβίκοι με το μέρος τους την πλειοψηφία του λαού». Όλα αυτά δεν ήταν «υποταγή στη νομιμότητα» του πρίγκιπα Λβοφ και του Κερένσκι;
  Λες «να τις εξαντλήσουμε (τις αστικές ελευθερίες) και να τις υπερβούμε». Ναι, να τις υπερβούμε, όταν, όμως, έχουμε πείσει το λαό. Ξέχασες ότι τις επαναστάσεις τις κάνει ο λαός, με την καθοδήγηση και τη διαφώτιση των ηγετών του, αλλά, ο λαός και όχι οι ηγέτες μόνοι τους, ή παρέα με μια μικρή μειοψηφία. Τι έχουμε κάνει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα για να πείσουμε το λαό; Ελάχιστα πράγματα.
  Λες «Γίνεσαι ένας απολογητής του κράτους έκτακτης ανάγκης». Προφανώς, μιλάς μεταφορικά. Κράτος έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε κάλλιστα να επιβληθεί με τη μεγάλη προβοκάτσια του Δεκέμβρη 2008. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η πρόβα τζενεράλε, με την απόλυτη αδράνεια που έδειξε το κράτος, για κάτι πιο ριζικό που θα γίνει στο μέλλον.
  Λες : «Από κει και πέρα η κατάληψη έχει χρησιμοποιηθεί και από τους μπολσεβίκους» και φέρνεις σαν παράδειγμα το Σμόλνι. Η Βικιπαίδεια γράφει : «Η μονή Σμόλνυ (νυν ινστιτούτο) στέγασε το πρώτο σχολείο θηλέων, ενώ κατά την Επανάσταση του 1917 χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο των μπολσεβίκων». Σημείωσε το «κατά την επανάσταση του 1917». Βλέπεις καμιά επανάσταση σήμερα στην Ελλάδα; Κι έπειτα τι σχέση έχουν οι μπολσεβίκοι που χρησιμοποίησαν το Σμόλνι σα γενικό επιτελείο της επανάστασης με τους σημερινούς αναρχικούς; Ας μην τα γελοιοποιούμε όλα.
  Αλλά, εσύ επιμένεις να συγκρίνεις τη δράση των μπολσεβίκων στην τσαρική απολυταρχία και του ΕΛΑΣ στη γερμανική κατοχή με τη δράση των αναρχικών σε μια δημοκρατική χώρα. Κάπου χάνεις το μέτρο.
  2) «Η κατάσταση που είναι ο λαός» με απασχολεί. Εσύ, όμως, δεν έχεις τέτοιες έγνοιες, το πρόβλημα το έλυσες πολύ απλά και μάλιστα διαχρονικά. Ο λαός δεν πολυχρειάζεται, την επανάσταση δεν την κάνουν οι λαοί, αλλά, οι «πεφωτισμένοι». Ο λαός είναι αποχαυνωμένος, μοιρολάτρης, πιστεύει ή τον έχουν πείσει ότι όλα είναι μάταια, κλπ. Ευτυχώς, δε χρειάζεται όλος αυτό ο λαός για να γίνει η επανάσταση!
  Ας το δούμε ταξικά το θέμα : η έννοια «λαός» δεν είναι κάτι μια για πάντα δεδομένο, που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, αλλά, σε διαφορετικές συνθήκες καθορίζεται διαφορετικά. Στις «Δυο ταχτικές της σοσιαλδημοκρατίας στη δημοκρατική επανάσταση», ο Λένιν γράφει : «Το προλεταριάτο πρέπει να οδηγήσει ως το τέλος τη δημοκρατική επανάσταση, παίρνοντας μαζί του τη μάζα της αγροτιάς, για να τσακίσει με τη βία την αντίσταση της απολυταρχίας και να παραλύσει την αστάθεια της αστικής τάξης.
  Το προλεταριάτο πρέπει να κάνει τη σοσιαλιστική επανάσταση παίρνοντας μαζί του τη μάζα των μισοπρολεταριακών στοιχείων του πληθυσμού, για να συντρίψει με τη βία την αντίσταση της αστικής τάξης και να παραλύσει την αστάθεια της αγροτιάς και των μικροαστών». Στη δημοκρατική επανάσταση «λαός» είναι το προλεταριάτο και η αγροτιά, στη σοσιαλιστική επανάσταση, «λαός» είναι το προλεταριάτο και τα μισοπρολεταριακά στοιχεία του πληθυσμού. Αυτός ο «λαός» έκανε την επανάσταση του Οκτώβρη.
  Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά της σοσιαλιστικής επανάστασης από τις προηγούμενες, που αντικαθιστούσαν μια μορφή εκμετάλλευσης με μια άλλη.
  Ο Ένγκελς γράφει χαρακτηριστικά το 1895 : «Πέρασε ο καιρός των αιφνιδιασμών, των επαναστάσεων που γίνονταν από μικρές συνειδητές μειοψηφίες επικεφαλής όχι συνειδητοποιημένων μαζών . Εκεί όπου πρόκειται για μια ολοκληρωτική μετατροπή της κοινωνικής οργάνωσης, εκεί πρέπει να πάρουν μέρος οι ίδιες οι μάζες, πρέπει οι ίδιες να έχουν κιόλας καταλάβει για τι πρόκειται, γιατί δίνουν το αίμα τους και τη ζωή τους. Αυτό μας δίδαξε η ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων. Για να καταλάβουν όμως οι μάζες τι πρέπει να γίνει, χρειάζεται μακρόχρονη, υπομονητική δουλειά».
  Ένα είναι σίγουρο : αν δεν κατακτήσεις την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και την παμψηφία των συνειδητών εργατών, δε γίνεται σοσιαλιστική επανάσταση. Από τις επαναστάσεις που αναφέρεις η πρώτη (των γιακοβίνων) ήταν αστική και μπορούσε να γίνει με μη συνειδητές μάζες (όπως και έγινε), οι υπόλοιπες είναι σοσιαλιστικές. Οι μπλανκιστές πήραν μέρος στην Κομμούνα του Παρισιού. Η μόνη πετυχημένη επανάσταση ήταν των μπολσεβίκων. Για τις αδυναμίες της Κομμούνας έχουν γραφτεί αρκετά. Πάντως οι μπλανκιστές ήταν ακριβώς στο δικό σου πρότυπο : «Ξεκινούσαν από την άποψη ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός από αποφασισμένους, καλά οργανωμένους ανθρώπους είναι ικανοί σε μια δοσμένη ευνοϊκή στιγμή, όχι μόνο να πάρουν το πηδάλιο του κράτους στα χέρια τους, μα ακόμα και με μια δραστήρια και ανελέητη δράση να το κρατήσουν τόσο, ώσπου να κατορθώσουν να τραβήξουν τη μάζα του λαού στην επανάσταση και να τη συσπειρώσουν γύρω από την καθοδηγητική μικρή ομάδα».
  Όσο για τους σπαρτακιστές, νομίζω ότι ένας λόγος της αποτυχίας τους ήταν και η στραβή αντίληψη για το θέμα που θίγεις.
  Για το κόμμα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, μόνο που το κόμμα θα καθοδηγήσει τις μάζες να κάνουν την επανάσταση, δε θα την κάνει για λογαριασμό τους.
  Γράφεις : «ο σοφός λαός που τόσο εμπιστεύεσαι». Ο λαός δεν είναι «σοφός» όσον αφορά την κομμουνιστική θεωρία, δεν μπορεί να φτάσει σ’ αυτήν από τις συνθήκες της ζωής του στον καπιταλισμό, του έρχεται «απέξω», όπως εκφράζεται ο Λένιν. Την αφομοιώνει, όμως, πολύ εύκολα, αρκεί κάποιος να του τη διδάξει (σ’ αυτό, ναι, τον «εμπιστεύομαι»). Εσύ μένεις στη διαπίστωση ότι «ο λαός δεν είναι και τόσο σοφός» και ξεχνάς ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να «αλλάξουμε τον κόσμο» κι όχι απλά να τον εξηγούμε. Και όταν λέμε «λαό» να μην ξεχνάμε ότι εννοούμε τους εργάτες και τους μισοπρολετάριους.
  Εσύ, όμως, είσαι σίγουρος ότι «Οι από κάτω δεν πρόκειται να αποχτήσουν καμία συνείδηση». Αυτό κι αν είναι μοιρολατρία! Φίλε, λυπάμαι, αλλά, δεν είσαι κομμουνιστής.

  Μου αρέσει!

 25. Για τα 100 χρόνια και τον Αρχιμήδη : μη συγχύζεσαι, εννοούσα απλώς ότι το να είναι κάτι αληθινό δεν εξαρτάται από τα χρόνια που έχουν περάσει, αλλά, από τις συνθήκες στις οποίες αναφέρεται. Αν οι συνθήκες είναι ίδιες και 1000 χρόνια να περάσουν, δεν παύει να είναι αληθινό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2013 είμαστε αναγκασμένοι να μελετάμε τι έγραφε ο Λένιν για τη Ρωσία το 1905 και το 1917. Όπως ξέρεις και οι φυσικοί νόμοι προϋποθέτουν καθορισμένες συνθήκες, που έξω από αυτές δεν ισχύουν. Θυμήσου την περιβόητη φράση «κάτω από κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας», ή το ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, αλλά με την προϋπόθεση ότι η πίεση είναι μια ατμόσφαιρα, κλπ., κλπ.
  Για τον ιστορικό υλισμό : δεν ξέρω αν είσαι ιδεαλιστής ή υλιστής. Αν είσαι υλιστής, δεν μπορεί να μη δέχεσαι την επέκτασή του στην ιστορία. Αυτό ακριβώς είναι ο ιστορικός υλισμός. Αν πάλι θέλεις να είσαι ιδεαλιστής, θα αναγκαστείς να κάνεις παρέα με τους παπάδες.
  Το να δείχνεις αδιαφορία σ’ αυτό το θέμα, σημαίνει ότι δέχεσαι την καθιερωμένη φιλοσοφία του ιδεαλισμού, αδιαμαρτύρητα, από την καταπιεστική κοινωνία στην οποία ζούμε (όταν λέω «καταρρίπτεις», εννοώ δεν αποδέχεσαι, αντικρούεις).
  Για τους μικροαστούς : πάλι επιλέγεις να μην απαντάς. Απάντησε πρώτα αν συμφωνείς σ’ αυτά που γράφω και μετά πες μου τι πρέπει να κάνω. Γράφεις απλώς ότι η ανάλυσή μου δεν είναι «καθόλου μαρξιστική». Γιατί, όμως, δε δείχνεις το λόγο που σε κάνει να το λες αυτό; Το σωστότερο θα ήταν να κάνεις εσύ μια ανάλυση μαρξιστική.
  Όσο για το μικροαστό που έχω μέσα μου : όλοι όσοι έχουν ανατραφεί και ζήσει (και ζουν συνέχεια) σε μικροαστικό περιβάλλον έχουν το μικρόβιο του μικροαστισμού μέσα τους. Η ίδια η ζωή που κάνουν τους σπρώχνει συνέχεια να σκέφτονται μικροαστικά. Για να μπορούν να σκέφτονται όχι σαν εργάτες, αυτό είναι αδύνατο, αλλά, συνειδητά σαν κομμουνιστές, έχοντας διαβάσει και κατανοήσει την ιδεολογία της εργατικής τάξης, το μαρξισμό, θα πρέπει να κάνουν διαρκή πάλη με το μικροαστό που έχουν μέσα τους. Η μόνη βοήθεια που έχουν σ’ αυτή την πάλη είναι τα έργα των κλασικών του μαρξισμού.

  Μου αρέσει!

 26. Μια διόρθωση : «Για τον ιστορικό υλισμό : δεν ξέρω αν είσαι ιδεαλιστής ή υλιστής. Αν είσαι υλιστής, δεν μπορεί να μη δέχεσαι την επέκταση του υλισμού στην ιστορία».

  Μου αρέσει!

 27. Βλαδίμηρε εσύ μάλλον είσαι ιστορικός σουρεαλιστής.
  Α! Επίσης, το κράτος δίνει τρομερή βοήθεια στους αναρχικούς, καμιά 200αριά φυλακισμένους και 5-6 δολοφονημένους από το ’74 κι έπειτα. Σε καιρούς αστικής δημοκρατίας έτσι;

  Μου αρέσει!

 28. Κάνεις λάθος, δεν είμαι σου-ρεαλιστής, είμαι απλώς ρεαλιστής. Για φυλακές και δολοφονίες αθώων θα μιλάγαμε, αν η αιτία ήταν η αναρχική ιδεολογία των θυμάτων, ή, διάφορες παράνομες πράξεις τους.
  Δε θα ήθελα να γίνω απολογητής του κράτους, αλλά, μπορείς να μιλάς για δολοφονία, όταν κάποιος σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, όπου υπάρχουν και αστυνομικοί νεκροί (περίπτωση Τσουτσουβή) ή τραυματίες (περίπτωση Κασίμη); Στην περίπτωση Τσουτσουβή, οι νεκροί αστυνομικοί ήταν 3. (Ο Τσουτσουβής ήταν ο δημιουργός της οργάνωσης Αντικρατική Πάλη, που είχε δολοφονήσει έναν εισαγγελέα, έναν αστυνομικό και δύο υπαλλήλους τράπεζας για να ληστέψει μια χρηματαποστολή).
  Το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να βαφτίζει κανένας δολοφονία κάθε θάνατο αναρχικού, στον οποίο είχε εμπλοκή η αστυνομία.
  Όσο για τους 200 φυλακισμένους, νομίζω ότι δε φυλακίστηκαν επειδή ήταν αναρχικοί, αλλά, επειδή έκαναν παράνομες πράξεις, δηλαδή, όχι επειδή ήταν αναρχικοί, αλλά παραβάτες, όπως θα γινόταν για οποιονδήποτε πολίτη. Το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι καταδικάστηκαν σε βαρύτερη ποινή, λόγω της ιδεολογίας τους. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις κατηγορούμενων με βαριές κατηγορίες αναρχικών που αθωώθηκαν απο τα δικαστήρια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s