Συμβολή στο μετασυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ;

latsi marianaΜερικά πράγματα δεν μπορεί να είναι απλώς τυχαία. Το προχθεσινό δημοσίευμα της Αυγής με τίτλο «Νέα ελληνική επιχειρηματικότητα για νέα εθνική αυτοπεποίθηση» σε μια στιγμή που σύσσωμος ο αστικός μιντιακός συρφετός διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα στρογγυλεύει την πολιτική του, εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί μια τρανή επιβεβαίωση περί αυτού. Μα τι σημασία έχει ένα απλό ενημερωτικό ραπόρτο για μια εκδήλωση του Ομίλου Λάτση θα πει κανείς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως έχει διατυπώσει αριστερές θέσεις. Μια παλιά ρώσικη παροιμία λέει ότι «μια κουταλιά πίσσα μπορεί να καταστρέψει ένα βαρέλι μέλι!». Τι αξία μπορεί να έχουν οι κάθε είδους διακηρύξεις, οι ναυμαχίες εντός «ιδρυτικών» συνεδρίων της «κοινής συνισταμένης» όταν από την επόμενη κιόλας μέρα σε κάθε δημόσια τοποθέτηση των μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή μια στις δύο φράσεις είναι «η τόνωση της επιχειρηματικότητας» και η «δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος και για τους ιδιώτες επενδυτές».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το νέο στίγμα που δίνει το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όταν συνομιλεί όχι με τις συνιστώσες αλλά με την ίδια την αστική τάξη. Και το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο. Σεβασμός στην αστική νομιμότητα και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Από κει και πέρα για «συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση, οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση της χώρας, κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική εξισορρόπηση, αξιοποίηση των παραγωγικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, την ανάκαμψη της οικονομίας και στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, νέου παραγωγικού υποδείγματος με όρους δικαιοσύνης και αειφορίας» όπως επίσης και για «τα πέντε συμπληρωματικά συμπλέγματα παραγωγής και ανάπτυξης: Το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα», τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους πριν από τον Τσίπρα. Όσο για τις ανησυχίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης… και το καρτέλ της διαπλοκής που νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια και νοθεύει τους κανόνες της αγοράς», είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης στην κακόμοιρη υγιή παραγωγική αστική τάξη που θέλει να προσφέρει στη χώρα και στο ξεπέρασμα της κρίσης αλλά δεν την αφήνει το «καρτέλ της διαπλοκής».

Ας μην μιλήσουμε για το μνημόνιο γιατί η νέα πρόταση του προέδρου και του επιτελείου του είναι τέτοια που δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των «παραγωγικών εταίρων» που έλεγε και ο Ανδρέας.
«Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας… Έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος και της Ελλάδας αλλά και των εταίρων. Διότι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία σημαίνει έξοδος της Ευρώπης από τη κρίση και την αβεβαιότητα και δυνατότητα αποπληρωμής μελλοντικά σημαντικού μέρους των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα Για αυτό το λόγο ζητάμε χρόνο, αναστολή, moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε πόρους για να φέρουμε την ανάπτυξη. Ζητάμε, επίσης, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος. Έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953». (Από ομιλία του Α.Τσίπρα στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου)
«Ζητάμε», όπως ζήταγε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Προφανώς όλα θα γίνουν με συνεννόηση. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα οι «εταίροι μας» θα πουν ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Όπως και τώρα δηλαδή, που δίνουν χρόνο, όπως δίνουν και στον σύντροφο Χριστόφια, μέχρι «να βγει η Ευρώπη από την κρίση, και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης». Τότε θα «αποπληρωθεί και σημαντικότερο των χρημάτων». Δεν μας είπε μόνο αν μέχρι τότε θα τρέχουν και οι τόκοι.
Ίσως να μην καταλάβαμε το βάθος των προηγούμενων συλλογισμών. Τα αστικά μίντια όμως, που έχουν πιάσει στο δούλεμα τους εκπροσώπους τους ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτοί δεν έχουν καταλάβει;
Ας είναι μέχρι τότε ας απολαύσουμε το ανυπόγραφο προχθεσινό δημοσίευμα της Αυγής «Νέα ελληνική επιχειρηματικότητα για νέα εθνική αυτοπεποίθηση», το οποίο απέφυγε να σχολιάσει το παραμικρό από τα λεγόμενα της κ. Μαριάνας Λάτση. Και συνηθίζεται στα ανυπόγραφα άρθρα την ευθύνη να έχει η σύνταξη.

Νέα ελληνική επιχειρηματικότητα για νέα εθνική αυτοπεποίθηση

Επιχειρηματικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία της Μαριάννας Λάτση στη χθεσινή εκδήλωση στο “Παλλάς Αθηνά” (έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση), όπου υπογράμμισε και την ανάγκη συμβολής της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας στη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης.

Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε ο τελευταίος τόμος της σειράς ο «Κύκλος των Μουσείων» που χρηματοδοτούν και επιμελούνται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο όμιλος Eurobank (πρόκειται για την έκδοση «Σάμος – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία»), η Μαριάννα Λάτση δήλωσε για τον Όμιλο Λάτση: “Έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή: να είναι δεμένος με την πατρίδα μας”. Και πρόσθεσε ότι “ο όμιλος ήταν, είναι και θα είναι εδώ, δυναμικά παρών. Ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, που αναπτύσσεται διευρύνοντας τις συνεργασίες και τις αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμμαχίες του με Έλληνες αλλά και με διεθνείς εταίρους με ισχύ, γνώση και εμπειρία”.

Τόνισε ότι με τη συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργείται μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Για την υπέρβαση της κρίσης είπε: «Σήμερα, που οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά, οφείλουμε να ανασυνθέσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε χρέος συντεταγμένα να πορευτούμε για να υπερβούμε την κρίση, να τεθεί η χώρα μας πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά, με όρθια την ελληνική κοινωνία και με ισχυρή τη Δημοκρατία, που εμείς πρώτοι προσφέραμε στην ανθρωπότητα και που εμείς πρώτοι, ως Έλληνες, οφείλουμε να σεβόμαστε».

Για δε την ελληνική επιχειρηματικότητα ανέφερε: «Ο τόπος έχει, περισσότερο παρά ποτέ, ανάγκη την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, που δρα με σεβασμό στους νόμους της δημοκρατίας, στον κόσμο της εργασίας, στον ανταγωνισμό, στην παραγωγική δύναμη που λέγεται γνώση. Η συμβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να είναι καθοριστική και για την κατάκτηση ενός μεγάλου ζητούμενου: Στη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός αναπληρωτής Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, ο υπουργός Υγείας Κ. Λυκουρέντζος, οι βουλευτές Αλ. Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπ. Λυκούδης (ΔΗΜ.ΑΡ.), οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Σάμου, οι δημοσιογράφοι Σ. Φυντανίδης, Δ. Ρίζος και Α. Παναγιωταρέα, ο ζωγράφος Αλ. Φασιανός και άλλοι…

Advertisement

2 responses to “Συμβολή στο μετασυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ;

 1. Mύγα τσε τσε τους τσίμπησε όλους μαζί. Ο Δελαστίκ στεναχωριέται που διαλύονται οι καμμένοι έλληνες και ω τι κρίμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αντιμνημονιακή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους. Οπότε ο δύστυχος ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να πέσει στα δίκτυα των μνημονιακών ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματίσει μαζί τους κυβέρνηση. Βρε τι κακό που μας βρήκε πάλι.
  Και σαν να μην μας έφταναν οι αρλούμπες του Δελαστίκ, η Ισκρα βλέπει δάκτυλο του «μνημονιακού κατεστημένου» προς όφελος της ΝΔ στη «βρώμικη επιχείρηση» διάσπαση των καμμένων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διάλυση τους είναι απόδειξη ότι «δεν μπορεί να προκύψει μια αξιόπιστη αντιμνημονιακή συνεργασία της Αριστεράς με δεξιού προσανατολισμού δυνάμεις που διαθέτουν μια αντιμνημονιακή ρητορική, αφού μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα είναι σαθρή αλλά και δεν μπορεί να διαθέτει κατεύθυνση».
  Να χαιρόμαστε λοιπόν ή να πενθήσουμε για τη διάσπαση του Καμμένου; Γιατί αν δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, όπως θα ήθελε ο Δελαστίκ, τότε προς τι τα περί «βρόμικων επιχειρήσεων» και μνημονιακών δακτύλων;
  Επί τη ευκαιρία ας πούμε και εμείς τη γνώμη μας. Χαιρόμαστε αφάνταστα για την ενδεχόμενη διάλυση του τηλεκόμματος της μικροαστικής αγανάκτησης. Είναι αλήθεια ότι η αστική τάξη έχει κάνει πλέον τις επιλογές της και δεν έχει ανάγκη κυματοθραύστες τύπου καμμένου. Νοιώθει πλέον ισχυρή για να τελειώσει μια και καλή με το κίνημα που τα δύο προηγούμενα χρόνια αμφισβήτησε στους δρόμους την πολιτική της. Νοιώθει επίσης ότι ξεπερνάει και την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που εκδηλώθηκε πέρσι με την καταρρέουσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οικτρή ως τότε κατάσταση της ΝΔ καθώς και την πολυδιάσπαση στον δεξιό χώρο. Αντιλαμβάνεται τέλος ότι η υποχώρηση των αγώνων ουσιαστικά από τις 12 Φλεβάρη και μετά δίνει μια ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί πλήρως το αστικό μπλοκ εξουσίας υπό την ηγεμονία του Α. Σαμαρα και της ΝΔ. Γι’ αυτό το κόμμα του καμμένου πλέον της είναι εμπόδιο, ενώ πριν λίγους μήνες χρήσιμο εργαλείο-κυματοθραύστης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης προς τα αριστερά.

  Αν η αριστερά του κοινοβουλίου κλαίγεται που έχασε έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο αυτό ουδόλως μας απασχολεί. Καιρός να σκεφτεί αν όχι η ίδια, τουλάχιστον ο κόσμος της ότι ή τα διεκδικείς όλα ή τίποτα. Και μια ευκαιρία για να τελειώνουν όσο είναι νωρίς οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες κάθε είδους, μαζί και τα αυριανά άλλοθι για την «αδυναμία να πραγματοποιηθεί το σύνολο του προγράμματός μας». Η αστική τάξη συγκεντρώνει λοιπόν τις δυνάμεις της, με τίμημα όμως την απουσία εναλλακτικών λύσεων, εκτός βεβαίως από τη ΧΑ. Αν η αριστερά ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο πέρα από τις γκρίνιες, πρώτον ας κόψει εδώ και τώρα τα ανοίγματα και τις ιστοριούλες για «ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο», τις «συνδιασκέψεις του Λονδίνου» και τα «σχέδια Μάρσαλ», δεύτερον ας καθαρίσει τώρα την τελευταία εναλλακτική λύση, τα αποβράσματα του φασιστικού υποκόσμου και από κει και πέρα τετ α τετ με το Σαμαρά και τα αφεντικά του.
  Αλλά τι λέμε τώρα, ας ασχοληθούμε καλύτερα με την κ Μαριάννα Λάτση και τις ιδέες της. Και ύστερα με τα αξιότιμα μέλη του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Με τους αριστεριστές της κακιάς ώρας θα ασχολούμαστε; Και τις φαντασιοπληξίες τους!!!

  Μου αρέσει!

 2. Οπως φαινεται το ρεσιταλ επαφων με τους «κοινωνικούς εταίρους» (κάποτε τους λέγαμε καπιταλιστές) δεν έχει τελειωμό. Ο σ. Τσίπρας σκέφτηκε μια μέρα πριν την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει ακόμα ένα ηχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Πως; Με μια συνάντηση όλο νόημα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στη Βουλή την Πέμπτη 13/12: Αντιγράφουμε από το http://www.ert.gr/politiki/item/27688-A-Tsipras-Synanthsh-me-thn-Enwsh-Ellhnwn-Efoplistwn
  «Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως και ταυτόχρονα αυτό πρέπει να αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».
  Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν το θέμα της φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων τα εργασιακά και το μισθολόγιο και η συμβολή της ναυτιλίας σε αυτή την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

  Μάλιστα καταλάβαμε. Η ελληνική ναυτιλία και άλλα τινά. Μετά τις ενημερώσεις από την Αυγή για τις πολιτιστικές ανησυχίες της εφοπλιστού μαριάνας λάτση τώρα και μια κατ’ ιδιαν επαφή στο ανώτερο επίπεδο. Μα πάλι φαντάσματε βλέπετε εσείς, δες μαζέυεστε πια. Μια εθιμοτυπική συνάντηση ήταν δεν έγινε και κανενα εγκλημα.
  Ενταξει εμεις βλεπουμε φαντάσματα, αφήστε που δεν ξερουμε και τι μας γίνεται, τετοιοι που είμαστε, και σεχτες και χωρίς μυαλό; Ε, βεβαια το χασατε εσεις για να το βρουμε εμείς.
  Το συγκρότημα Λαμπράκη όμως και αυτοί μεσάνυχτα έχουν; Να πως αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους επαφές:
  «Προσεγγίζει ο ΣΕΒ τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το αντίστροφο; Αν και ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν ζήτησε συνάντηση με τους Βιομήχανους, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος λέει πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του. Άλλωστε πολλά μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη συναντήσεις (έστω και ανεπίσημες) με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβουν:«Κυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται, εάν θελήσει ο λαός και τους κάνει κυβέρνηση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε μαζί τους», είχε πει μετά τις εκλογές του Μαΐου ο κ. Δασκαλόπουλος.
  Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Σε μία εκδήλωση στη Μεγάλη Βρεταννία βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος κ. Γ. Σταθάκης . Μίλησαν και οι δύο για την οικονομία. Σε κάποια στιγμή ο κ. Δασκαλόπουλος, ακούγοντας όλα αυτά που έλεγε ο κ. Σταθάκης διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω εάν εσείς είστε ΣΕΒ και εγώ ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι ούτε εσείς είστε ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ ΣΕΒ».
  ΒΗΜΑτοδότης, 11/12/2012
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=488034

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s