Θέσεις για την αντιφασιστική δράση

Διαβάσαμε και αναδημοσιεύουμε…

Το πλαίσιο

Το διάστημα μετά τις εκλογές συμπυκνώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκυρίας. Η άνοδος των ναζιστών και η προσπάθεια τους να οργανώσουν την κοινωνική τους βάση, εκφράστηκε με την αύξηση ποσοτικά και ποιοτικά των ρατσιστικών επιθέσεων και της αντίστοιχης ρητορικής που τις καλύπτει πολιτικά.
Η ναζιστική συμμορία είτε λειτουργεί ως συμπληρωματικό τάγμα εφόδου του επίσημου κράτους-επιχείρηση Ξένιος Δίας- είτε ως δήθεν αντισυστημικό κίνημα καθιερώνεται ως πολιτική δύναμη και διευρύνει την επιρροή της, τόσο σε μικροαστικά στρώματα, όσο και σε τμήματα της αστική τάξης, εξού και το πλυντήριο των ΜΜΕ.
Ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλασική διαδικασία εκφασισμού αλά δεκαετία 1930, η ναζιστική συμμορία από κόμμα του υποκόσμου μετατρέπεται σε μια υπολογίσιμη αστική εφεδρεία.
Η χα έχει άμεση σχέση και επιρροή στις κατασταλτικές δυνάμεις, όχι μόνο σε χαμηλά τους στελέχη, ούτε μόνο σε Ματ-Δέλτα-Δίας. Αυτό δε σημαίνει όμως πως έχει ήδη αλώσει το σκληρό πυρήνα του κράτους.
Η λεκτική αντιπαράθεση με τον υπουργό των μπάτσων, η νομοθετική πρωτοβουλία κατά των βουλευτών, αλλά και το ψήφισμα καταδίκης της χρυσαυγίτικης βίας πιστοποιεί πως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον κράτος και χρυσή αυγή δεν ταυτίζονται.

Η «αντιπαράθεση» κράτους-φασιστών πέρα από το να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές κι άρα να εκφράζει και μια συμφωνία μεταξύ τους είναι χρήσιμη γιατί:

 1. Επιτρέπει στο κράτος έκτακτης ανάγκης να παρουσιάζεται ως εγγυητής της νομιμότητας, υιοθετώντας όμως τις ναζιστικές θέσεις και διαφωνώντας στα μέσα
 2. Λειτουργεί ως αντισυστημικό άλλοθι των χρυσαυγίτικων παρακρατικών, επιτρέποντας να αυξάνουν την επιρροή σε κατώτερα στρώματα
 3. Επιτρέπει να γιγαντωθεί η πολιτική και φυσική πίεση στην αριστερά και στους αναρχικούς με όπλο τη θεωρία των άκρων και την καταδίκη της βίας.


Η αντιφασιστική δράση

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε πως ο αντιφασιστικός αγώνας εκτός από το να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, οφείλει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Να οργανώσει και να υπερασπιστεί πολιτικά τη φυσική αντιπαράθεση με τους φασίστες ως αναγκαίο μέτρο αυτοάμυνας απέναντι στις επιθέσεις τους.
Ο μύθος του αήττητου των ταγμάτων εφόδου είναι το βασικό όπλο στρατολόγησης των ναζιστών, επομένως η αποδόμηση τους θα ξεκινήσει από τη συντριβή τους στο δρόμο καθώς:

 1. Οι χαλαροί τους υποστηρικτές δεν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το κόστος της συμπόρευσης με τους ναζιστές
 2. Οι κατασταλτικές δυνάμεις και τα τμήματα των αστών που στηρίζουν υλικά τους ναζί θα προβληματιστούν για το αξιόμαχο των συμμοριών τους.
 3. Η κρίση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του στρατοπέδου τους, γεμίζοντας με αυτοπεποίθηση και κόσμο τις δικές μας γραμμές.

Ταυτόχρονα η αμείλικτη ιδεολογική αντιπαράθεση με τη ναζιστική προπαγάνδα, η ανάδειξη των σχέσεων χα με τον οργανωμένο υπόκοσμο και το κράτος έχει σημασία μόνο αν: στοχεύει στο να θωρακίσει τις γραμμές μας από το ναζιστικό δηλητήριο κι όχι στο να πείσει τους δήθεν παραπλανημένους που ακολουθούν τους ναζί.
Οι αντιφασιστικές δυνάμεις οφείλουν να οριοθετηθούν τόσο από τα ιδεολόγημα της ουδέτερης αστυνομίας ή του ουδέτερου κράτους, όσο και από ειρηνιστικές αυταπάτες. Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει ήδη με επώδυνο τρόπο όλα τα παραπάνω, συνεπώς οι αντιφασιστικές δυνάμεις δεν επαιτούν τίποτα από το αστικό κράτος, αλλά δεν παραιτούνται κιόλας από τα νόμιμα δικαιώματα τους.

Κατά τη γνώμη μας η αντιπαράθεση με τους ναζήδες που θα συνδυάζει και θα ενοποιεί φυσική, ιδεολογική και πολιτική δράση δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης ή ακόμα και της αριστεράς. Κάθε τέτοια προσέγγιση ανάγει την αντιμετώπιση των φασιστών στο μακρινό μέλλον κι αποτελεί συνταγή αποτυχίας.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν θεωρούμε πως ο αντιφασιστικός αγώνας μπορεί να είναι πολύμορφος και συνεπώς κάθε σχέδιο από το πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο, μέχρι την ιδεολογική διαπαιδαγώγηση μπορεί να είναι χρήσιμο και σε κάθε περίπτωση οφείλει να δοκιμαστεί στην πράξη.

Η δική μας άποψη είναι πως τα τμήματα των καταπιεσμένων και της αριστεράς που αντιλαμβάνονται την οριακότητα της κατάστασης και την άμεση αναγκαιότητα της συντριβής των φασιστικών ομάδων, δε χρειάζεται να αναλωθούν στο να πείσουν ευρύτερες πλειοψηφίες. Μπορούν να οργανώσουν άμεσα ομάδες αυτοάμυνας που θα είναι και το πραγματικό υποκείμενο του αντιφασιστικού αγώνα.

Αντιφασιστικός Σύνδεσμος

https://antifa2012redblock.wordpress.com

Advertisement

3 responses to “Θέσεις για την αντιφασιστική δράση

 1. Χιλιάδες κόσμος στην αντιφασιστική συναυλία στο Σπόρτινγκ για τους 15 συλληφθέντες αντιφασίστες της μηχανοκινητης περιπολίας στις 30/9…
  Φασίστες στις τρύπες σας, και σεις «νοικοκυραίοι» της συμφοράς το νου σας. μακριά και αλάργα από τα μαντρόσκυλα μη φάτε τσάμπα καμια φόλα. πάρτε το απόφαση, ελληνάρες, το μιλένιουμ τελείωσε και τιποτα δεν θα το φέρει πίσω. Είτε με το Σαμαρα και τα ρετάλια του είτε με τον Κατσαριδιάρη το φαγοπότι και τα μεγαλεία τέλος!!!

  Embedded image permalink

  Μου αρέσει!

 2. Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Κανελλοπούλου, καταγγέλλει τον προχθεσινό προπηλακισμό της από νεοφασίστες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μιλά για τη φασιστική βία και εξηγεί ότι οι δράστες λειτουργούν ασύδοτοι υπό την κάλυψη της Αστυνομίας.

  Aπό left.gr

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s