ΚΚΕ Λακωνίας και “αντιφασισμός” μια κριτική προσέγγιση

Αναδημοσίευση από την αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

τούβλα-1024x600Σάλος έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες στην τοπική κοινωνία της Λακωνίας με τις νέες ορέξεις  των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής στην Σπάρτη. Ύστερα από ένα πραγματικά προκλητικό αίτημα που κατέθεσαν στον Δήμο Σπάρτης, ζητούν την κεντρική  πλατεία της πόλης για να διοργανώσουν εκδήλωση στις 17ης Νοεμβρίου, την μέρα της επετείου  για τα 39 χρόνια της εξέγερσης των φοιτητών και της κοινωνίας ενάντια στην φασιστική δικτατορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”, το δημοτικό συμβούλιο αντί να τους στείλει από την αρχή στα τσακίδια, δεν έχει απαντήσει ακόμα. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από τις δυνάμεις του  ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όπως είναι φυσιολογικό επόμενο, στις γραμμές των “πατριωτικών δυνάμεων” υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις για το αν πρέπει να δώσουν την πλατεία στους Ναζί ή όχι.

Την ίδια ώρα η ομάδα του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού και άλλες δυνάμεις, κάλεσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο για να σταματήσουν την απαράδεκτη αυτή ιστορία, κάτι που φυσικά δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση της συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού αντιφασιστικού μετώπου.  Το ΚΚΕ από την άλλη μεριά, εξέδωσε μια ανακοίνωση της Νομαρχιακής του επιτροπής στην περιοχή, που αξίζει να σταθεί κανείς και αυτό γιατί φαίνονται πολύ καθαρά οι προθέσεις του και τα όρια της “αντιφασιστικής” του τοποθέτησης.

Στην ανακοίνωση αυτή, η Ν.Ε του ΚΚΕ (την δημοσιεύουμε και στο τέλος) κάνει μια γενική τοποθέτηση πάνω στο θέμα της Χρυσής Αυγής και στο συγκεκριμένο περιστατικό. Άσχετα αν διαφωνεί κανείς με τα γενικά συμπεράσματα της “ορθόδοξης” πολιτικής τοποθέτησης του ΚΚΕ, φαίνεται να  δείχνει κάποια “αντιφασιστικά αντανακλαστικά”.

Μπορεί βέβαια γενικά και αφηρημένα, το ΚΚΕ να τάσσεται κατά του φασισμού, αλλά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν μας λέει τίποτα επί της ουσίας για το πως αντιμετωπίζουμε τον φασισμό στην πράξη. Η Χρυσή Αυγή όπως όλοι ξέρουμε, έχει πρωταγωνιστήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε δολοφονικές επιθέσεις και πρακτικές. Στην Σπάρτη για παράδειγμα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν δεχτεί επιθέσεις αρκετές φορές. Στην Σκάλα, τους Μολάους και αλλού, μετανάστες, κυρίως το πιο αδύναμο κομμάτι τους οι Πακιστανοί, έχουν δεχτεί επιθέσεις από τραμπούκους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ίσως και μέλη τους.  Η Χρυσή Αυγή σε ανύποπτο χρόνο έχει οργανώσει εξορμήσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Λακωνία, καθώς έχει ανοίξει γραφεία σε Γύθειο και Σπάρτη.

Σε όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ δεν έχει κάνει καμία απολύτως τοποθέτηση, τουλάχιστον από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ξέρουμε ύστερα από συζητήσεις με φίλους του ΚΚΕ στην περιοχή, ότι η όλη στάση του πάνω στο θέμα της αντιφασιστικής δράσης έχει προκαλέσει αρκετές ρωγμές σε ένα κομμάτι της βάσης του και ίσως πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον απεγκλωβισμό του. 

Στο τέλος της ανακοίνωσης της, η νομαρχιακή επιτροπή προσπαθεί βέβαια να αφιερώσει και λίγες λέξεις πάνω στο ζήτημα της δράσης. Καλεί τα συνδικάτα, τον λαό, την νεολαία και τους εργάτες να φράξουν το δρόμο “στο δεκανίκι των μονοπωλίων” της Χρυσή Αυγής. Με αυτόν τον τρόπο καλεί για ακόμα μία φορά στην ενίσχυση του, επιδιώκοντας  να αποσπάσει κάποιου είδους πολιτική υπεραξία. Όπως πάντα δηλαδή καλεί τους δορυφόρους του ή ότι αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να ελέγξει. Η Γ.Γ του κόμματος έχει πάει ακόμα πιο μακρυά την βαλίτσα, σε πρόσφατη ανακοίνωση της στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ, μαζί με άλλα ΚΚ της Ευρώπης. Κάνει ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε αντιφασιστικά μέτωπα με άλλες δυνάμεις γιατί τάχα μου έτσι θα χτυπηθεί το κίνημα. Φοβάται ότι θα χτυπηθεί το κίνημα, γιατί απλά και ωραία θεωρεί ότι κίνημα είναι το ίδιο και οι δορυφόροι του. 

Έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν ότι δεν βλέπουμε την  αντιφασιστική δράση αποκομμένη από τη δράση ενάντια στην ίδια την κυριαρχία και τον καπιταλισμό. Θεωρούμε επίσης ότι αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό, τον αντισημιτισμό, τον εθνικό κορμό και κάθε είδους ρατσισμό, αναπόσπαστο κομμάτι του δικού μας αντιφασισμού. Αυτό όμως όσο αφορά εμάς που βαδίζουμε στον δρόμο μιας τέτοιας επιθετικής προοπτικής. Σε επαρχίες  όπως η Λακωνία πρέπει να αναζητήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με οποιοδήποτε θέλει να δράσει ενάντια στην σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα και τον φασισμό ανεξάρτητα κατά πόσο συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Το “χτυπάμε μαζί” βαδίζουμε χώρια” ίσως να ταιριάζει στην περίπτωση μας. Καιρός να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά γιατί η ήττα μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Communist Reloaded 29-10-2012

πηγές:

http://www.rizospastis.gr/page.do?id=14260&publDate=24%2F10%2F2012&direction=&pageNo=19

http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/eishghtikh_omilia_ths_gg_ths_ke_toy_kke_alekas_paparhga_sthn_eyropaikh_kommoynistikh_synanthsh?morf=0

και η Ανακοίνωση

ΣΠΑΡΤΗ: Προκαλεί η «Χρυσή Αυγή»

Η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», υμνήτρια της χούντας των συνταγματαρχών, με προκλητικό αίτημά της που κατέθεσε στο Δήμο της Σπάρτης ζητά τη μέρα της 17ης Νοέμβρη να της παραχωρηθεί η κεντρική πλατεία της πόλης για τη διοργάνωση εκδήλωσης, τη μέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση λαού και νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Επιπρόσθετα, ζητά άδεια για να ακολουθήσει πορεία που θα τερματίσει στο άγαλμα του Λεωνίδα. Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή Σπάρτης, (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) αντί να απορρίψει το αίτημα, δεν έχει απαντήσει.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά:
«Προκαλεί η ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, να ζητά την πλατεία της Σπάρτης για να κάνει συγκέντρωση και να προβάλει τις μαύρες απόψεις της στις 17 Νοέμβρη, τη μέρα του Πολυτεχνείου που οι φασίστες δικτάτορες με τους μηχανισμούς τους μακέλεψαν τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία.
Εχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία στο Δήμο Σπάρτης που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αν δώσει την έγκρισή της να προκαλέσουν το δοκιμαζόμενο λαό στους φασίστες υμνητές της χούντας, απογόνους των Ταγμάτων Ασφαλείας, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίπλα δίπλα με τα ένοπλα σώματα του κατακτητή ερήμωσαν και κατάκαψαν πόλεις και χωριά απ’ άκρη σ’ άκρη στη Λακωνία.
Η 17η Νοέμβρη αποτελεί μέρα τιμής για τον αγώνα του λαού ενάντια στη χουντική φασιστική δικτατορία. Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τις θυσίες των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών και μαθητών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ενάντια στους τυράννους τους.
Σήμερα… Ενισχύεται το κράτος της σύγχρονης δικτατορίας των μονοπωλίων μέσω θεσμών καταστολής και χειραγώγησης του λαού από την αστική δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δράση της οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής”. Είναι στο πλάι και διαπλεκόμενη με μηχανισμούς του αστικού κράτους, δολοφονικό όπλο του συστήματος κατά του λαού, που κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του κεφαλαίου… Καλούμε την εργατική τάξη της περιοχής μας, τα συνδικάτα, το λαό, τη νεολαία, να κάνουν δική τους υπόθεση την απάντηση στο φασισμό που με τη μορφή της “Χρυσής Αυγής” βρίσκεται στο κατώφλι της κοινωνίας μας…».

6 responses to “ΚΚΕ Λακωνίας και “αντιφασισμός” μια κριτική προσέγγιση

 1. Δεν ξέρετε τί να γράψετε κατά του τιμημένου ΚΚΕ και γράφετε ανοησίες… Διαφωνείς, ότι οι χιτλεροφασίστες αποτελούν το δεξί οπλισμένο χέρι «του σύγχρονου κράτους της δικτατορίας των μονοπωλίων» ; ; ; Ή τί σε ενοχλεί στην περικοπή της ανακοίνωσης «…Καλούμε την εργατική τάξη της περιοχής μας, τα συνδικάτα, το λαό, τη νεολαία, να κάνουν δική τους υπόθεση την απάντηση στο φασισμό που με τη μορφή της “Χρυσής Αυγής” βρίσκεται στο κατώφλι της κοινωνίας μας», Γιατί εξ αυτής της περικοπής οδηγείσαι στο ηλίθιο συμπέρασμα ότι «Με αυτόν τον τρόπο καλεί για ακόμα μία φορά στην ενίσχυση του, επιδιώκοντας να αποσπάσει κάποιου είδους πολιτική υπεραξία. Όπως πάντα δηλαδή καλεί τους δορυφόρους του ή ότι αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να ελέγξει» ; ; ;
  Mήπως εσύ δεν εντάσσεσαι στην εργατική τάξη, τη νεολαία, ώστε να μη σε αφορά η πρόσκληση του τιμημένου ΚΚΕ για πραγματικό, πολιτικό, αντιφασιστικό αγώνα ; ; ; Μήπως, γιατί ο στόχος σου είναι να κάνεις το Πασοκο-τσιπρέϊκο κυβέρνηση και όχι να συνδυάσεις την αντιφασιστική πάλη με την πάλη για την Ανατροπή του βάρβαρου καπιταλισμού, γέννημα-θρέμμα του οποίου αποτελεί και το χρυσαυγίτικο ναζιστικό μόρφωμα ; ; ; Και επιτέλους, γιατί όποιος αγωνίζεται σε τέτοια πραγματικά επαναστατική κατεύθυνση είναι «δορυφόρος» ή «ελεγχόμενος» από το ΚΚΕ ; ; ; E, λοιπόν, εμείς οι φίλοι του τιμημένου ΚΚΕ επιλέγουμε ελεύθερα να είμαστε «δορυφόροι» του, εμείς κάνουμε την επιλογή μας, εσύ πώς το «παλεύεις» χωρίς να εντάσσεσαι στο Ταξικό Κίνημα και πολύ περισσότερα ΕΝΑΝΤΙΑ στο τιμημένο ΚΚΕ (γιατί πού αλλού αποσκοπεί η ανεδαφική ψευτοκριτική σου) ; ; ; Το αντι-ΚΚΕ μένος σας είναι φίλε μου αγιάτρευτο…

  Μου αρέσει!

 2. Φιλε λυπαμαι που το λεω αλλα εισαι ασχετος με το τι συμβαινει στη Λακωνια. Ειτε καποιος σου υπεδειξε τι να πεις ειτε εισαι εκτος τοπου και χρονου. Λοιπον στους Μολαους κλιμακιο του ΚΚΕ ειχε δωσει δυναμικο παρων σε προσπαθεια υπερασπισης των μεταναστων απο τις τυφλες επιθεσεις εναντιον τους απο ντοπιους(το ολο θεμα ειχε ξεκινησει απο επιθεση-ληστεια σε δασκαλα στην περιοχη απο μεταναστη και καολουθησε τυφλο πογκρομ…). Το ΚΚΕ επισης ειναι αυτο που ειχε προχωρησει και σε παρεμβαση στη Σκαλα, ερχομενο σε διαφωνια και με ντοπιο κοσμο που ‘ευκολα’ στοχοποιει τους μεταναστες για ολα.Για την Χρυση Αυγη εδω και πολυ καιρο υπαρχει η προσκληση-εκκληση καταδικης της απο τον ΛΑΟ ,γιατι μονο αυτος μπορει να την στειλει στο διαολο και οχι περιθωριακες γκρουπες
  Αλλα αντι να λες για το ΚΚΕ και μαλιστα με ψευδη στοιχεια και να αποκρυπτεις και γεγονοτα (οπως Μολαοι, Σκαλα κλπ) γιατι δεν μας λες για το ρολο που εχει παιξει το λεγομενο αυτονομο στεκι στην πολη…Για ρωτα να μαθεις να σου πουν ….Εντολες παιρνουν απο τον τοπικο συριζα και με φυσικη μαλιστα παρουσια τοπικων κομματαρχων του στο ιδιο το στεκι. Οι πιο πολλοι μαλιστα στο στεκι εκριναν σκοπιμο να ψηφισουν…ακουσον ακουσον αναρχικοι και ψηφισαν….και μαλιστα ΣΥΡΙΖΑ…εκτος απο μια μειονοτητα που στηριξε …Κουβελη
  Για ρωτα λοιπον να μαθεις την ξεφτιλα τους, που τολμαν να πιανουν στο στομα τους και την δραση του ΚΚΕ

  Μου αρέσει!

 3. Χαίρομαι που το παραπάνω άρθρο άνοιξε έστω και εδώ έναν διάλογο για την αντιφασιστική δράση και την κατάσταση στην Λακωνία. Βλέπω ότι αρκετοί ΚΚΕδες έτρεξαν να απαντήσουν στο άρθρο και αυτό εγώ το κρίνω θετικό. Αν ξέρετε να διαβάζετε, κράτησα επιφυλάξεις για το κατά πόσο το ΚΚΕ στην Λακωνία έχει εμπλακεί σε αντιφασιστικές δραστηριότητες.Άλλωστε δεν ήθελα να εστιάσω εκεί. Κρατώ βέβαια την απογοήτευση ενός κόσμου από την βάση του ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Από εκεί και μετά ο προβληματισμός μου παραμένει διαφορετικός. Θα ήθελα να υπενθυμήσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μια φασιστική εκτροπή στην Ελλάδα είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Εχθρός μας σε αυτήν την παρούσα φάση δεν πρέπει να είναι το ΚΚΕ, ούτε το στέκι. Από την πλευράς σας όμως όπως είδαμε και στις δηλώσεις του γραμματέα σας (Κυριακάκη), αλλά και την στάση του ΚΚΕ στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17 Νοεμβρίου, αυτό που ενοχλέι το ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει κανενός είδους άλλη αντίδραση από κόσμο που δεν ελέγχει. Ο αντιφασισμός του ΚΚΕ κατά την γνώμη μου έχει πολύ κοντά ποδάρια (όπως λένε και στην Λακωνία). Η προβληματική πολιτική του «για αποκλειστικότητα» δίνει πόντους στην άλλη πλευρά. Η λάσπη προς στο στέκι (προσωπικά δεν είμαι μέλος) δεν βοηθάει κανενός είδους συντονισμό έστω και τυπικά ενάντια στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι αν το ΚΚΕ συνεχίσει αυτήν την πολιτική το μόνο που καταφέρνει είναι να περιχαρακώνεται όλο και περισσότερο. Δεν θα εστιάσω καθόλου εδώ στις διαφωνίες μου (φιλοσοφικές) με το ΚΚΕ, αλλά μονάχα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να συναντηθούμε σε ένα κοινό στόχο, την συντριβή του φασισμού. Από εκεί και μετά οι απόψεις μου για τον σοσιαλισμό, τον ρατσισμό και τον καπιταλισμό είναι εντελως διαφορετικές από αυτές που εκφράζει το ΚΚΕ και οι επικίνδυνες απλουστεύσεις του.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s