Αντιφασισμός και “αντιφασισμός”

Το κείμενο που ακολουθεί το αναδημοσιεύουμε από την Αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην Λήθη, συλλογικότητα που δρά στη Λακωνία. 

αντιφασισμός και “αντιφασισμός” για την παρέμβαση μας στην τοπική συνέλευση του συριζα στο Πνευματικό κέντρο Σκάλας στις 24 Σεπτέμβρη

Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πνευματικό κέντρο Σκάλας Λακωνίας. Η εκδήλωση υστερούσε από μαζικότητα αφού ανταποκρίθηκαν μόνο 25 άτομα περίπου, σίγουρα μεγάλη αναντιστοιχία με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά  ύστερα από πρωτοβουλία ενός συντρόφου της αυτόνομης πρωτοβουλίας αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην συζήτηση για μια σειρά λόγους που θα προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά στην συνέχεια.

Στις τελευταίες συνελεύσεις της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη, είχαμε συζητήσει με αρκετή ένταση το θέμα της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καθώς και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να παρέμβουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της στην περιοχή της Λακωνίας αλλά και ευρύτερα.

Ο ελληνικός φασισμός με κύριο εκπρόσωπο την Χρυσή Αυγή, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση επιχειρεί να συγκεντρώσει ότι πιο αντιδραστικό διαθέτει ο βούρκος που λέγεται ελληνική κοινωνία. Για μας όπως και για πολλούς άλλους, η περίοδος που διανύουμε είναι  η χειρότερη στην Ευρώπη και τον κόσμο μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Η συστημική κρίση που όπως όλα δείχνουν γίνεται όλο και πιο βάρβαρη και αδιέξοδη, επιχειρεί να παρασύρει ολόκληρη την κοινωνία σε μια νέα περίοδο φρίκης.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο καπιταλισμός θα γίνει πιο ανθρώπινος αν αλλάξουν τάχα μου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα, όπως υποστηρίζει σε ένα κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση της κυβέρνησης της αριστεράς. Όσο επικρατεί ένα σύστημα κυριαρχίας με βάση την ελεύθερη αγορά, την αφηρημένη εργασία και γενικότερα τις πολυεπίπεδες πλευρές που στέλνουν μια παγκόσμια κοινωνία στην φρίκη και τον πάτο του βαρελιού, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη για το επαναστατικό ξεπέρασμα του. Για μας ο κομμουνισμός ως ζωντανό κίνημα άρνησης του υπάρχοντος είναι η μόνη εναλλακτική στον καπιταλισμό. Δεν πιστεύουμε σε κανένα 3ο δρόμο. Όπως βέβαια δεν πιστεύουμε ότι ο καπιταλισμός είναι οι τραπεζίτες και οι δανειστές της χώρας, το γνωστό παραλήρημα περί κατοχής της χώρας κλπ. 

Δεν έχουμε επίσης καμία αυταπάτη για την φύση του “πατριωτισμού”“του έθνους”  και της ”εθνικής ανεξαρτησίας” (το κύριο κομμάτι της ελληνικής ιδεολογίας) που εδώ και δεκαετίες ο κύριος άξονας των αριστερών οργανώσεων στην Ελλάδα έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αποκρύψουμε τις ευθύνες αυτής της αριστεράς για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και την άνοδο του φασισμού. Δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι από αυτούς τους αριστερούς χέρι χέρι με την Χρυσή Αυγή διαδήλωναν για το Μακεδονικό το 1992.

Όλα αυτά τα γράφουμε ως αποφυγή παρεξηγήσεων για το σκεπτικό της παρέμβασης μας στην συγκεκριμένη συνέλευση, αλλά και για τις κατευθύνσεις της συζήτησης που έχουμε τα τελευταία 4 χρόνια, όταν κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε πιο συλλογικά, προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια αυτόνομη κομμουνιστική συνέλευση στην Λακωνία, μακρυά και πέρα από τις υπάρχουσες αριστερές της περιοχής. Παρόλα αυτά το ζήτημα του αντιφασισμού είναι αρκετά σύνθετο και το μόνο που δεν πρέπει να μας διακατέχει, ειδικά σε επαρχίες όπως η Λακωνία, είναι ο απομονωτισμός.

Με βάση την συζήτηση αντιφασιστικού προσανατολισμού στην πρωτοβουλία μας τον περασμένο Μάη, επιχειρήσαμε να καλέσουμε όσους δρουν οργανωμένα στην περιοχή. Το κάλεσμα αφορούσε από τοπικούς φορείς ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, μέχρι συλλογικότητες και οργανώσεις. Τους καλέσαμε δημόσια να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα του φασισμού και της ανόδου της Χρυσής Αυγής, καθώς και στην αντιμετώπιση του.

Πολύ περισσότερο θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία να συγκροτηθεί ένα ενιαίο κοινωνικό αντιφασιστικό μέτωπο στην περιοχή, που δεν θα θέτει ως στόχο την προγραμματική συμφωνία των τάσεων που το αποτελούν, αλλά έναν σχετικό συντονισμό δράσεων, επικοινωνιακής δικτύωσης  και αντιφασιστικής αυτοάμυνας στον βαθμό που θα αυτό θα κρινόταν εφικτό.

Η πρόταση μας δεν βρήκε καμία ανταπόκριση όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό φυσικά έχει να κάνει πρωτίστως με την θέληση και πολιτική τοποθέτηση κάποιων, αλλά για να είμαστε δίκαιοι έχει να κάνει και με δικές μας αδυναμίες.

Είχε όμως ενδιαφέρον η απάντηση που λάβαμε και επίσημα από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στην Σκάλα Λακωνίας. Αυτό βοήθησε αρκετούς από εμάς να ξεκαθαρίσουμε με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε, χωρίς όμως να κλείσουμε τις πόρτες επικοινωνίας και της σκληρής κριτικής αντιπαράθεσης. Στην πραγματικότητα δεν είχαμε ιδιαίτερες αυταπάτες για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την συγκρότηση ενός αντιφασιστικού πόλου. Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι χαρακτηριστικές για το πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετώπιση του φασισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την αντιφασιστική δράση μέσα στα όρια της λεγόμενης αστικής δημοκρατίας, με νομικά και νόμιμα μέσα. Βλέπει μονάχα το κοινοβούλιο ως πεδίο αντιπαράθεσης με τους φασίστες. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν εντελώς γενικόλογες προσπαθώντας πάντα το προεδρείο να αποφύγει μια συγκεκριμένη απάντηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ή καλύτερα δεν επιθυμεί την ευθεία αντιπαράθεση με τους φασίστες, θέλοντας έτσι να παραμείνει μια “αξιόπιστη δύναμη” υπηρετώντας τα καθήκοντα του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί με τον τρόπο του την θεωρία των άκρων που τόσο μεθοδευμένα προωθείτο από την κυριαρχία, δίνοντας έτσι διαπιστευτήρια ότι η πολιτική του πάντα θα κινείται πάντα μέσα στα όρια της δημοκρατίας.

Ένα μεγάλο κομμάτι που τον αποτελεί πανελλαδικά, όπως και στην Λακωνία προέρχεται από χώρους είτε θεσμικούς (βλέπε πρώην στελέχη ή εν ενεργεία) δήμων, άλλων δημόσιων και καθεστωτικών οργανισμών. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η συμμετοχή συγκεκριμένων προσωπικοτήτων στην τοπική συνέλευση που είτε εκλέχτηκαν στον δήμο με τον συνδυασμό του ρατσιστή ακροδεξιού δημάρχου Γριπιώτη, είτε παλιότερα ήταν στην πρώτη γραμμή κομματικών στρατών όπως του ΠΑΣΟΚ.

Μία από τις επιθέσεις που δεχτήκαμε από το προεδρείο μετά την λήξη της τοποθέτησης μας ήταν ότι θέλουμε να οργανώσουμε  ”αντιφασιστικά τάγματα” για να συγκρουστούμε με τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου.  Προσπάθησαν έτσι να μας παρουσιάσουν ως μία ολιγομελή ακραία τοπική ομάδα, που στόχος της δεν είναι η κοινωνική παρέμβαση, αλλά κατα κάποιο τρόπο έχει στόχο μόνο την βία. Φυσικά κάτι τέτοιο ως ταχτική έχει πάντα σίγουρα αποτελέσματα σε ένα πολιτικά “απαίδευτο” ακροατήριο. Έτσι άλλωστε απέφυγαν να απαντήσουν και σε μια σειρά μεγάλα ζητήματα που επιλέξαμε να ανοίξουμε με την τοποθέτηση μας, όπως το πογκρόμ ενάντια σε Αλβανούς μετανάστες το 2004, τις επιθέσεις σε Πακιστανούς στην περιοχή, τους εμπρησμούς συναγωγών και πολύ πιο βαθιά στην ίδια την σύσταση της Ελλάδας ως ένα ρατσιστικό κράτος από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.  

Η αυτόνομη πρωτοβουλία βλέπει τον εαυτό της ως κομμάτι ενός ευρύτερου χώρου ανθελληνικού επιθετικού αντιφασισμού στην θεωρία και την πρακτική, όπως επίσης κομμάτι ενός άτυπου δικτύου συλλογικοτήτων που δρουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αρκετά χρόνια. Οι σκέψεις μας και προτάσεις μας δεν έχουν σε καμία περίπτωση επικεντρωθεί ποτέ σε πρακτικές συμμορίας, ή χουλιγκανισμού. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό με όλα τα μέσα, σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Αρνούμαστε να μπούμε στην λογική της δημοκρατίας που μιλά για άκρα. Και αυτό γιατί δεν ξεχνάμε την ιστορική εμπειρία και τα τραγικά λάθη και από την μεριά του κομμουνιστικού κινήματος που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού και από την άλλη την εγκληματική στάση της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε το ολοκαύτωμα που εκατομμύρια Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, όπου Έλληνες και Ναζί σε αρμονική συνεργασία εξολόθρευσαν. Θέλουμε να ανοίξουμε σε βάθος την συζήτηση για το τι είναι ο εθνικοσοσιαλισμός και σε τελική ανάλυση δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός είναι το κύκνειο άσμα ενός συστήματος σε απόλυτη σήψη.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η αυτονομία και συσπείρωση ενός κινήματος σε μια τέτοια βάση, ανοιχτό στις διαδικασίες και τον διάλογο και καλά οργανωμένο απέναντι στον ίδιο τον καπιταλισμό, είναι και θα παραμείνει μονόδρομος. Θα συνεχίσουμε να καλούμε σε μια τέτοια βάση όποιον/α θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, για να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια νέα κοινωνική οργάνωση δίχως εκμετάλλευση και βαρβαρότητα

Αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην Λήθη 

κομμουνιστική παρέμβαση ατόμων στην Σκάλα Λακωνίας

9 Οκτώβρη 2012

Advertisements

2 responses to “Αντιφασισμός και “αντιφασισμός”

 1. «ο φασισμός είναι το κύκνειο άσμα ενός συστήματος σε απόλυτη σήψη.» ή η χρυσή εφεδρεία ενός συστήματος που ενισχύει, όσο ποτέ άλλωτε, θέσεις πρακτικές και μέσα;

  Μου αρέσει!

 2. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Βοιτωτία Γιάννης Σταθάς δεν δέχεται την προσωπική φρουρά που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αντ’ αυτού, ζητά με επιστολή του στον Δένδια, οι δύο προβλεπόμενοι για την ασφάλειά του αστυνομικοί να προστεθούν στη δύναμη του Α.Τ. Αλιάρτου. Ας είναι, ο βουλευτής μας ενδιαφέρεται και για την επάνδρωση των αστυν. τμημάτων. Το καταπίνουμε κι αυτό. Γιατί όμως ενδιαφέρεται;;;
  Ακούστε:
  «Όπως καλύτερα γνωρίζεται από εμένα η αύξηση της εγκληματικότητας τόσο στην επικράτεια όσο και στη Βοιωτία όπου εξελέγην Βουλευτής δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο… Για τον εξαιρετικό αυτό λόγο θα ήθελα να κάνετε δεκτό το αίτημά μου, όπως εξαιρεθώ του ευεργετήματος αυτού και την παροχή αντί σε εμένα των δύο (2) αστυνομικών να τους προσκολλήσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στον Αστυνομικό Σταθμό Αλιάρτου, με μέγιστα συσσωρευμένα προβλήματα (εγκατάσταση ΡΟΜΑ, αλλοδαποί κ.λ.π.). Πηγή
  Μάλιστα καλά διαβάσατε, αύξηση της εγκληματικότητας, και πρόβλημα οι Ρομά και οι αλλοδαποί. Και μετά ψαχνόμαστε γιατί ο Συριζα δεν μπορεί να πάρει το πόδια του στο αντιφασιστικό μέτωπο. Μα πως να τα πάρει όταν προηγείται το «μεταναστευτικό». Άντε και περαστικά μας

  ΥΣ: Στο βιογραφικό του Γ. Σταθά διαβάζουμε: Είναι βιομηχανικός εργάτης απο το 1996 εως σήμερα. Μέλος της διοίκησης του σωματείου «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» 2000-2012 αναπληρωτής γραμματέας (2001-2002 γγ). Μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Λιβαδειάς απο το 2007 εώς σήμερα. Από το 2010 ως σήμερα πρόεδρος εργατικού κέντρου Λιβαδειάς και επί σειρά ετών συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, Μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και ιδρυτικό μέλος των επιτροπών «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα διόδια. Με την ενθάρρυνση των συντρόφων του, αλλά και του Μαν. Γλέζου και του Αλ. Μητρόπουλου εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012″
  Τελικά τι συμβαίνει; Ο βιομηχανικός μας εργάτης ξέχασε την ταξική του θέση ως βουλευτής ή και ως εργάτης νοιώθει αφεντικό απέναντι στους ρομά και τους μετανάστες;;;
  Όπως και να χει, μιλάμε για ένα ατελείωτο ιδεολογικό σκορποχώρι. Ξανά περαστικά μας!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s