Η φαια πανουκλα σηκωνει κεφαλι. Υπαρχει κανεις να τη σταματησει;

Η φαιά πανούκλα σηκώνει κεφάλι σε αυτή την Ελλάδα σε καταληκτική κρίση. Υπάρχει κανείς να τη σταματήσει;Φαιά πανούκλα

του Γιώργου Μητραλιά* (αναδημοσίευση από το Κόκκινο)

Δυστυχώς, η επόμενη των εκλογών της 17ης Ιουνίου βρίσκει την ελληνική αριστερά τόσο αμήχανη απέναντι στη νεοναζιστική απειλή όσο ήταν και πριν από την 6η Μαΐου. Η απόδειξη; Η επιτυχία της Χρυσής Αυγής παρουσιάζεται σαν μια εξαίρεση, σαν ένα απλό «μελανό σημείο»  μιας εξαιρετικά λαμπρής γενικής κατάστασης. Έτσι, σχεδόν όλες οι συνιστώσες της ελληνικής αριστεράς (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ) περιγράφουν τη κατάσταση σαν ένα απλό άθροισμα καλών και κακών αποτελεσμάτων, κάνοντας πως αγνοούν ότι τόσο τα «καλά» όσο και τα «κακά» σημεία (δηλαδή η εμφάνιση και η κεραυνοβόλα ανάπτυξη των νεοναζιστών) ανήκουν στην ίδια γενική κατάσταση, ότι είναι αλληλένδετα και έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή, την ιστορική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, που τα καθορίζει όλα!

Συνέπεια αυτής της επιφανειακής προσέγγισης της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής  πραγματικότητας από την ελληνική αριστερά είναι ότι το νεοναζιστικό φαινόμενο εκλαμβάνεται σαν ένα…ιστορικό ατύχημα, σαν κάτι το παροδικό και τελικά, σαν ένα πολιτικό γεγονός δευτερεύουσας σημασίας συγκρινόμενο με τα δυο μεγάλα γεγονότα των καιρών μας: την κατακόρυφη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη κατάρρευση του παραδοσιακού ελληνικού δικομματισμού.  Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και αντιστέκονται σε παρόμοιες «αναλύσεις». Καταρχήν, υπάρχει η καθημερινή δράση των νεοναζιστών, που γίνεται όλο και πιο επίφοβη, όλο και πιο επιθετική, που δεν στοχεύει πια μόνο τους μετανάστες αλλά επεκτείνεται εφεξής και στους αγωνιστές της αριστεράς ή ακόμα και στους απλούς περαστικούς που τολμούν να διαμαρτυρηθούν. Αντί να φρονιμέψει μια και διαθέτει πια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία (όπως το είχαν προβλέψει λαθεμένα αρκετοί ηγέτες της αριστεράς), η Χρυσή Αυγή περνάει τώρα στην επίθεση, δείχνοντας τα μούσκουλά της, πληθαίνοντας τις προκλήσεις και τις επιδρομές σε όλη τη χώρα, και διεκδικώντας δημόσια το «δικαίωμά» της να χτυπάει όποιον θέλει όποτε το θέλει!

Κατόπιν, υπάρχουν κυρίως οι στατιστικές, που είναι ακόμα πιο επίφοβες από τις πράξεις των νεοναζιστών. Σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες μελέτες των αποτελεσμάτων των τελευταίων ελληνικών εκλογών, η Χρυσή Αυγή  μόνο «παροδικό φαινόμενο» δεν είναι καθώς «θα αποτελέσει ισχυρό πόλο τα επόμενα χρόνια και έναν αντίπαλο στην Αριστερά αρκετά ισχυρό» (1). Χωρίς κανένα δισταγμό, δηλώνουμε αμέσως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Έλληνες νεοναζιστές όχι μόνο εγκαθίστανται μακροπρόθεσμα στη καρδιά του ελληνικού πολιτικού τοπίου, αλλά και αποτελούν από εδώ και πέρα, μετά από το ΣΥΡΙΖΑ, τη δεύτερη οργανωμένη και σε πλήρη ανάπτυξη  δύναμη εκεί όπου θα παιχτεί η τύχη της χώρας : στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο πιο ενεργό και δυναμικό πληθυσμό…
Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας της μελέτης και έγκριτος εμπειρογνώμων των πολιτικών κομμάτων και των συμπεριφορών της ελληνικής κοινής γνώμης Χριστόφορος Βερναρδάκης, «η Χρυσή Αυγή αποτελεί ένα συνεκτικό μόρφωμα, με έντονη ταξική δομή στην ψήφο της και προφανώς με μεγάλη ιδεολογική ομοιογένεια». Συνέπεια αυτού είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι εντελώς διαφορετική από τον πρόδρομό της, δηλαδή το ακροδεξιό ΛΑΟΣ το οποίο όχι μόνο ήταν «συστημικό» όσον αφορά τις πολιτικές του επιλογές αλλά και –κυρίως- διαταξικό στη σύνθεση της εκλογικής του πελατείας, με ισχυρή επιρροή στην υψηλή και μεσαία αστική τάξη.  Σύμφωνα με τον Βερναρδάκη, «η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πιο «καθαρή» λαϊκή επιρροή, η οποία μάλιστα στις εκλογές του Ιουνίου εκφράστηκε με πιο ανοικτή ιδεολογική ατζέντα σε σχέση με τον Μάιο. Η γεωγραφία της Χρυσής Αυγής δείχνει ένα μόρφωμα που δεν θα είναι συγκυριακό στο κομματικό σύστημα».

Αυτοί οι ισχυρισμοί επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι το νεοναζιστικό κόμμα, το εκλογικό αποτέλεσμα του οποίου δεν άλλαξε αισθητά μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου, πετυχαίνει ιδιαίτερα εύγλωττα αποτελέσματα κυρίως στις λαϊκές συνοικίες, στις ηλικίες 25-44 ετών και στους ανειδίκευτους εργάτες/ελαστικά απασχολούμενους (24,5%) καθώς και στους ανέργους (12,2%). Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Χρυσής Αυγής φανερώνει μια πραγματικότητα ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις διαθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης όταν ανεβάζει σε 20,3% το ποσοστό των ψήφων που έδωσαν στο νεοναζιστικό κόμμα οι «εργοδότες/επιχειρηματίες»! Είναι λοιπόν πάνω από ένας στους πέντε Έλληνες εργοδότες και επιχειρηματίες που ήδη ψηφίζει (!) για τους θιασώτες του Χίτλερ, για εκείνους που υπερασπίζονται δημόσια το Άουσβιτς και σφάζουν στο Μετρό της Αθήνας ανυπεράσπιστους μετανάστες!

Βρισκόμαστε εδώ μπροστά σε μια πραγματικότητα τρομακτική αλλά και…πολλά υποσχόμενη για τη συνέχεια του ελληνικού δράματος.  Πράγματι, μια τέτοια εργοδοτική υποστήριξη στους Έλληνες νεοναζιστές σημαίνει α) ότι το χρήμα ρέει ήδη αφειδώς στα ταμεία τους, και β) ότι ένα διόλου αμελητέο μέρος της ελληνικής αστικής τάξης (+ 20%) παίζει ήδη το χαρτί του φασισμού και των ένοπλων συμμοριών του για να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα και την ανερχόμενη δύναμή του που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Με λίγα λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι είμαστε ήδη πολύ μακριά από τις αφελείς βεβαιότητες της ελληνικής αριστεράς, που επιμένει να υποτιμά τον φασιστικό κίνδυνο όταν περιορίζεται να τον ξορκίζει με φράσεις του είδους «ο φασισμός είναι κάτι το εντελώς ξένο στους Έλληνες» ή «τώρα, που οι νεοναζιστές είναι στη Βουλή και τα ΜΜΕ μιλούν για αυτούς, αποκαλύπτουν την αληθινή φύση τους και ο κόσμος θα καταλάβει και τους γυρίσει τη πλάτη»…

Δυστυχώς, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Πράγματι, όλα δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι καλά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία, και κυρίως,  ότι η υποστήριξη στις πρακτικές και στους στόχους της δεν είναι διόλου τυχαία, επιδερμική ή παροδική. Για παράδειγμα, η νέα άνοδος της Χρυσής Αυγής μετά από τη πτώση της την επαύριο των εκλογών της 6ης Μαΐου, δεν οφείλεται στο ότι οι πρακτικές της έγιναν δήθεν πιο φρόνιμες, αλλά μάλλον στην εντελώς ενσυνείδητη επιλογή της να ανεβάσει τις ενέργειές της σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο βίας (καθημερινά δημόσια μακελέματα μεταναστών,  προκλήσεις και πράξεις βίας του Νο 2 των νεοναζιστών ενάντια σε δυο βουλευτίνες της αριστεράς σε «ζωντανή» μετάδοση από ένα τηλεοπτικό στούντιο, επιθέσεις ενάντια σε αγωνιστές της αριστεράς  και επιδρομές ενάντια στα γραφεία κομμάτων της αριστεράς, κλπ.). Με λίγα λόγια, αυτά που συμβαίνουν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουν οι ευσεβείς πόθοι της ελληνικής αριστεράς: η βία της Χρυσής Αυγής ενάντια στους μετανάστες και στους αγωνιστές της αριστεράς, όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αντίθετα…αυξάνει την επιρροή της και την έλξη που ασκεί από τη μια μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων των απόκληρων και από την άλλη μέσα στην ελληνική αστική τάξη και τους εργοδότες.

Κατά συνέπεια, έστω κι αν είναι προσωρινό, το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο: οι δυο ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού πολιτικού χάρτη είναι εκείνες που βρίσκονται στα δυο άκρα του, στην άκρα αριστερά και στην άκρα δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Έτσι, τα αποτελέσματα των δυο διαδοχικών ελληνικών εκλογών έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα τη θέση και την υπόθεση εργασίας που παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου στο κείμενό μας «Εξήντα επτά χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και τη δίκη της Νυρεμβέργης, νάμαστε λοιπόν βαθειά μέσα σε μια Δημοκρατία της Βαϊμάρης αλα ελληνικά…» (2): Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ερειπωμένης ελληνικής κοινωνίας μετά από δυο χρόνια πολιτικών βάρβαρης λιτότητας, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα επιβίωσής του στα δυο άκρα του ελληνικού πολιτικού τοπίου.

Τούτων λεχθέντων, είναι εντελώς εξηγήσιμο ότι ο βαθύτερος λόγος της αδυναμίας της ελληνικής αριστεράς να κατανοήσει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή και να δράσει εναντίον της, εντοπίζεται στην αδυναμία της να κατανοήσει αυτά που συμβαίνουν στα τρίσβαθα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας! Αυτός είναι και ο λόγος που η εκλογική επιτυχία των νεοναζιστών περιγράφεται μόνον ως ένα «μελανό σημείο» μιας γενικά θετικής κατάστασης, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το «μελανό σημείο» είναι η άλλη όψη του νομίσματος της τρομερής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως χωρίς να γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι κινήσεις εκκρεμούς των εξαθλιωμένων μαζών  που πηγαίνουν από το ένα στο άλλο άκρο της πολιτικής σκακιέρας θα συνεχιστούν ενόσω η ριζοσπαστική αριστερά δεν μετατρέπει την παρούσα προεπαναστατική περίοδο σε επαναστατική.

Όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υπάρχει εφεξής ένα εμπόδιο διαστάσεων στο δρόμο που οδηγεί σε αυτή τη μετεξέλιξη της προεπαναστατικής περιόδου σε επαναστατική. Αυτό το εμπόδιο ονομάζεται Χρυσή Αυγή και δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργήθηκε από το τίποτα  (από τα μεγάλα ΜΜΕ, από ένα μέρος της ελληνικής αστικής τάξης, από προσωπικότητες της ελληνικής παραδοσιακής δεξιάς που αποκαλούν τη Χρυσή Αυγή «αδελφή οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας», κλπ.) ακριβώς για… να εμποδίσει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και την άνοδο της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς! Με πιο απλά λόγια, η ελληνική αριστερά θα πρέπει να πάψει να ξορκίζει το νεοναζιστικό κακό με κούφιες φράσεις του είδους «πρέπει να απομονώσουμε τους φασίστες» και να τις αντικαταστήσει το ταχύτερο δυνατό με τη προβληματική της υπεράσπισης των μεταναστών και της δικής της αυτοάμυνας απέναντι στις συμμορίες των έξαλλων φονιάδων της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτή η «αυτοάμυνα» δεν αυτοσχεδιάζεται καθώς μάλιστα η ίδια η λέξη της «αυτοάμυνας» παραμένει λέξη-ταμπού για την ελληνική αριστερά, μια λέξη που αυτή επιμένει να μην την προφέρει. Αντιρρήσεις του είδους «δεν θα κατεβούμε στο επίπεδό τους» ή «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φασίστες με πολιτικά μέσα»  δεν ευσταθούν  από τη στιγμή που η νεοναζιστική βία επεκτείνεται κάθε μέρα σε νέες γειτονιές κάνοντας πιο δύσκολη τη φυσιολογική ζωή των ανθρώπων και απειλώντας τις δραστηριότητες των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Εδώ, δεν έχουμε πια να κάνουμε με αφηρημένες θεωρίες αλλά με πολύ χειροπιαστά προβλήματα της καθημερινής ζωής του κόσμου που η ελληνική αριστερά πρέπει να αναγνωρίσει, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ενωτικά το ταχύτερο δυνατό! Αν η Χρυσή Αυγή καταφέρει να μας απαγορεύσει να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, όλα τα υπόλοιπα θα είναι ανεύθυνη λογοδιάρροια ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να κοιτάξουν τη πραγματικότητα κατάφατσα…

Τελικά, αυτό που λείπει φριχτά από την ελληνική αριστερά για να μπορέσει να κατανοήσει, να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φαιά πανούκλα που σηκώνει κεφάλι, είναι η μνήμη και η κατανόηση όλων όσων συνέβησαν στη Γερμανία  -αλλά και στην Ιταλία- στο μεσοπόλεμο.  Χωρίς την εμπειρία και τα διδάγματα εκείνης της εποχής, η ελληνική αριστερά είναι καταδικασμένη να αυτοσχεδιάζει και να χασομεράει αμήχανα απέναντι σε νεοναζιστές που δίνουν κιόλας την εντύπωση ότι προχωράνε ακολουθώντας κατά γράμμα τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωτότυπου εγχειριδίου του εθνικοσοσιαλισμού.  Και πρέπει επιτέλους να  παραδεχτούμε ότι η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει εφεξής όλο και μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνη της Γερμανίας πριν το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.  Αυτό ίσως φαίνεται απίθανο αλλά, δυστυχώς, είναι έτσι ! Κατά συνέπεια, όσω θα διαρκεί η αδυναμία κατανόησης του φαινομένου Χρυσή Αυγή ως προϊόντος αυτής της εποχής  (καταληκτικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης), αυτό το «φαινόμενο» θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη κεραυνοβόλα ανάπτυξή του. Λοιπόν προσοχή: δεν είμαστε ακόμα παρά στην αρχή αυτής της ιστορίας που υπόσχεται μια εφιαλτική συνέχεια αν η ελληνική αριστερά συνεχίσει να βλέπει στη Χρυσή Αυγή έναν απλό  παροδικό «αναχρονισμό»  καταδικασμένο να εξαφανιστεί μόλις οι άνθρωποι αντιληφτούν τη παρελθοντολόγο και νοσηρή φύση του. Όχι, οι Έλληνες νεοναζιστές είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, καθώς από εδώ και πέρα αποτελούν ένα αληθινό λαϊκό ριζοσπαστικό κίνημα που διαθέτει τις παραστρατιωτικές του ομάδες και που επιπλέον έχει την (πολιτική, επικοινωνιακή, οικονομική,…) υποστήριξη  ενός πολύ σημαντικού τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης.

Το συμπέρασμα είναι ηθελημένα κινδυνολογικό. Η ελληνική αριστερά θα έπρεπε να έχει κάνει την αυτοκριτική της επειδή άφησε το νεοναζιστικό φίδι να βγει από το αυγό του. Δεν το έκανε, και τώρα συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αυτοκτονίας  καθώς καμώνεται ότι αντιμετωπίζει το κακό ξορκίζοντάς το, σαν να πρόκειται για ένα απλό… πνεύμα του κακού και όχι για μια πολύ πραγματική υλική δύναμη που αποσκοπεί να καταστρέψει το εργατικό κίνημα με όλα τα μέσα. Μόλις πριν από τρεις μήνες, να έλεγες ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να κερδίσει το 75 των ψήφων έμοιαζε με τερατολογία άξια ενός σεναρίου πολιτικής φαντασίας. Ποιος θα τολμούσε σήμερα να αποκλείσει ότι το ίδιο «σενάριο πολιτικής φαντασίας» δεν μας επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις, ακόμα πιο μεγάλες και κυρίως πιο επώδυνες;

(1) Βλέπε το άρθρο και τους πίνακες του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην Αυγή της 24ης Ιουνίου 2012.

(2) http://contra-xreos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=316:2012-05-06-19-01-46&catid=1:articles-greek&Itemid=2

* Το παραπάνω κείμενο μεταφράστηκε από τα γαλλικά. Το ίδιο κείμενο στα ισπανικά, τα ιταλικά,  στα γερμανικά, και τα κροατικά.

Advertisements

2 responses to “Η φαια πανουκλα σηκωνει κεφαλι. Υπαρχει κανεις να τη σταματησει;

 1. και ενα ενδιαφερον δημοσίευμα από το https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1412837

  Συμπεράσματα για την επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος στις 12/6

  Συμπεράσματα για την επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος στις 12/6 1)Λίγες βδομάδες μόνο πριν την επίθεση στο σπίτι των αιγυπτίων ψαράδων, εκπρόσωπος των ελλήνων ιχθυεμπόρων κυκλοφορούσε στους πάγκους χονδρικής πώλησης της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου και με ντουντούκα «επισήμαινε» το πρόβλημα με τους αιγύπτιους ψαράδες για τους έλληνες ιχθυεμπόρους (μεγαλέμπορους της ιχθυόσκαλας και εμπόρους λιανικής στα ιχθυοπωλεία).
  Ακολούθησε η ομιλία του Λαγού στο Πέραμα, στην καφετέρια Αίνιγμα, στην πλατεία Τζορμπατζόγλου, που δήλωσε ότι οι αιγύπτιοι που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν θα δίνουν πλέον στη Χρυσή Αυγή και το ίδιο βράδυ έγινε η επίθεση από την Ομάδα Κρούσης Περάματος της Χρυσής Αυγής (κυκλοφορούν στην περιοχή με σχετικά μπλουζάκια).
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιχθυόσκαλα Κερατσινίου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και διακινούνται σε αυτή τόσο τα ψάρια που αλιεύονται σε διάφορα σημεία του Αιγαίου και του Σαρωνικού όσο και τόνοι ψαριών που εισάγονται από το εξωτερικό και καταφθάνουν καθημερινά με ψυγεία-κοντέινερ (πχ από δυτική Αφρική). Οι αιγύπτιοι, για όσους δεν το γνωρίζουν εργάζονται σε όλες τις ιχθυόσκαλες της επικράτειας. Προέρχονται κυρίως από ψαροχώρια της Ερυθράς Θάλασσας και έχουν έρθει εδώ με διακρατικές συμφωνίες λόγω της ειδίκευσης τους στην αλιεία. Είναι το βασικό προσωπικό στις μηχανότρατες και πληρώνονται τόσο με (χαμηλό) μισθό όσο και με μερτικό από την ψαριά (ποσοστό σύμφωνα με την απόδοση). Αυτά τα μερτικά διακινούσαν χρόνια τώρα στις γύρω περιοχές μέσα σε κασελάκια ενώ τα τελευταία χρόνια κάποιοι από αυτούς άνοιξαν και ένα ψαράδικο στο Πέραμα και εντάχθηκαν «επίσημα» στο δίκτυο λιανικής πώλησης ψαριών.
  Στην ουσία το πρόβλημα των ελλήνων ιχθυεμπόρων δεν είναι άλλο από το ότι οι αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν ένα δίκτυο διανομής-πώλησης ψαριών με καροτσάκια και τρίκυκλα, σε σπίτια, καφενέδες κλπ, στα οποία διαθέτουν ψάρια και λοιπά θαλασσινά σε τιμές κατώτερες της μισής από τα ιχθυοπωλεία. Όπως είναι φυσικό πολλοί κάτοικοι των περιοχών προτιμούν να αγοράσουν ψάρια από εκείνους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πωλήσεις των ιχθυοπωλείων και κατʼ επέκταση των ιχθυεμπόρων χονδρικής. Συνθήκη που προφανώς έχει ενταθεί μέσα σε συνθήκες κοινωνικής ανέχειας.

  2)Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επίθεση στο σπίτι των αιγυπτίων ψαράδων τα ξημερώματα της Τρίτης 12/6 δεν ήταν (γενικά και αόριστα) άλλη μια ρατσιστική επίθεση κατά μεταναστών. Ήταν εκτέλεση συμβολαίου από την Χρυσή Αυγή, με χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα από τους έλληνες ιχθυεμπόρους χονδρικής.
  Είτε το γνώριζαν είτε όχι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» πιτσιρικάδες που συγκροτούν τις ομάδες κρούσεις για να παίρνουν παράσημα, να ανεβαίνουν στην αναγνώριση και την ιεραρχία, για να εξοπλίζονται με μπλουζάκια, σιδηρογροθιές, πτυσσόμενα γκλοπ, teasers κ.α. και να γίνουν κάποια στιγμή επίσημα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης. Εξάλλου, η εκτέλεση συμβολαίων επʼ αμοιβή είναι ένας από τους τρόπους βιοπορισμού των στελεχών και της ηγεσίας της φασιστοσυμμορίας και βασικός τρόπος συσχετισμού της με τις μαφίες, πέραν των νυχτερινών κέντρων και των προστασιών (μην ξεχνάμε ότι ο Ρήγας, πρώην υποψήφιος βουλευτής τους στη δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στη φυλακή για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου – διπλό φονικό). Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγαν απλά κάποιοι πιτσιρικάδες να κάνουν την επίθεση αλλά η ομάδα καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον Πανταζή (τον ιδιοκτήτη του μπαλονάδικου στην πλατεία Τζορμπατζόγλου), που ήταν προφανώς ο άνθρωπος σύνδεσμος ανάμεσα στην ηγεσία (και στο συμβόλαιο που αυτή είχε συνάψει) και στους «χρήσιμους ηλίθιους» πιτσιρικάδες εκτελεστές, που τώρα απλά έχουν φάει το κεφάλι τους, όσο κι αν τους έταξε υπεράσπιση, υποστήριξη και απαλλαγή η ηγεσία που «δεν αφήνει ξεκρέμαστα τα παιδιά της». Μπαρούφες. Αρκεί να διαβάσει κάποιος το βιβλίο του Κουσουμβρή, πρώην στελέχους στις ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, για να δει πόσο αναλώσιμοι είναι για την ηγεσία οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» και πώς η «αντισυστημική» τους οργάνωση ελέγχεται και καθοδηγείται από το «βαθύ κράτος» (κέντρα και παράκεντρα των μυστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας, του στρατού, των χουντικών «σταγονιδίων» κλπ).
  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι λίγο πάνω λίγο κάτω από την ηλικία των 20 ετών (Ευγενικός Μάρκος, Αγριόγιαννης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Μαρία Θωμάς, Νικητοπούλου Ελένη-Χριστίνα) ενώ ο «καθοδηγητής» (Αναστάσιος Πανταζής) γυροφέρνει τα 40.

  3)Ενδιαφέρον προκαλεί ότι δικηγόρος υπεράσπισης των «μπουμπουκιών» που συνελήφθησαν ήταν ο πρώην δήμαρχος Περάματος, ο «κύριος» Γλύκας, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή του ως συνηγόρου υπεράσπισης, υποδεικνύει τον βαθύτερο βαθμό διαπλεκόμενων συμφερόντων πάνω στο ζήτημα της ιχθυόσκαλας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν και πιο ταπεινοί λόγοι, όπως ότι ο Πανταζής του κανόνιζε (επʼ αμοιβή εννοείται) την ομάδα προστασίας του όταν ο Γλύκας ήταν δήμαρχος.

  4)Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί ότι η Αιγυπτιακή πρεσβεία προσπαθεί να πείσει τους αιγύπτιους ψαράδες ότι την επίθεση δεν έχουν (μάλλον) πραγματοποιήσει μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά (πιθανώς) άλλοι ψαράδες ή ιχθυοπώλες. Γεγονός που υποδεικνύει ότι το όλο συμβάν έχει συζητηθεί και σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης-αιγυπτιακής πρεσβείας, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης και κουκουλώματος.

  5)Η θεσμική εμπλοκή των τοπικών-δημοτικών αρχών πάνω στο ζήτημα των αιγύπτιων ψαράδων έχει εκδηλωθεί εξόφθαλμα στην περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας τις τελευταίες βδομάδες. Η δημοτική αστυνομία κυνηγάει με ιδιαίτερο ζήλο τους πλανόδιους μικροπωλητές με τα κασελάκια. Τους κατάσχει τα ψάρια (που μετά τα μοιράζουν μεταξύ τους), τους τραμπουκίζει και τους απειλεί. Ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας αντιδήμαρχος κύριος Οικονομάκης διακινεί την ψευδή φήμη ότι έχουν στείλει κατʼ επανάληψη κατασχεμένα ψάρια στο χημείο του κράτους, τα οποία έχουν προκύψει αλλοιωμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Προφανώς κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν ισχύει αφού ο κύριος Οικονομάκης που έχει γευτεί κατʼ επανάληψη τα κατασχεμένα ψάρια (μαζί με τους άνδρες του και τον «σύμβουλο» του, συνταξιοδοτημένο πρώην αστυνομικό διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά) χαίρει άκρας υγείας. Το πλέον πρόσφατο περιστατικό, έγινε το πρωί της Δευτέρας 9/7 και έφτασε μέχρι τη σύλληψη για παραπομπή στο αυτόφωρο (που δεν είναι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας) του πρόεδρου του συνδικάτου μετάλλου, ο οποίος βρέθηκε -μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους που επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη συμπεριφορά των δημοτικών αστυνόμων- μπροστά σε έλεγχο-κατάσχεση ψαριών από τους δημοτικούς αστυνόμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με χρήση σωματικής βίας, λεκτικούς τραμπουκισμούς, λογίδρια και νουθεσίες που παρέπεμπαν σε μέλος της Χρυσής Αυγής. Δείτε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία http://www.metallergatis.blogspot.gr/

  6)Παρόμοιες μεθοδεύσεις (συμβόλαια «νουθεσίας»-ξυλοδαρμού) επιχειρήθηκαν και για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στην περίφημη εκείνη ομιλία του Λαγού στο Πέραμα, εξάλλου, οι αναφορές δεν εξαντλήθηκαν στους αιγύπτιους αλιεργάτες αλλά επεκτάθηκαν εξίσου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής να κάνει και εκεί κουμάντο. Έχει γίνει, μάλιστα, γνωστή, συνάντηση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με νονούς της νύχτας και εργολάβους της ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης για τη συμφωνία και την «τακτοποίηση» του θέματος, με στόχο προφανώς συνδικαλιστικά στελέχη. Η «δουλειά» ωστόσο χάλασε λόγω δυσφορίας-άρνησης κάποιων τουλάχιστον από τους νονούς (που καταλάβαιναν ότι θα μπλέξουν σε περιπέτειες έξω από τα «νερά» που κινούνται συνήθως) και διαρροής της πληροφορίας σχετικά με τη συνάντηση και το περιεχόμενό της. Αυτό δε σημαίνει ότι η προσπάθεια τους σε αυτό το μέτωπο έχει εγκαταλειφθεί και δε θα επιχειρήσουν να επανέλθουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού οι επιδιώξεις τους εκπορεύονται από τους μακροχρόνιους διακαείς πόθους των μεγαοεργολάβων της Ν/Ε ζώνης. Ενδεικτική πληροφορία της διαπλοκής συμφερόντων είναι ότι η καφετέρια ΑΙΝΙΓΜΑ (που έκανε την περίφημη ομιλία του ο Λαγός και έχει προ διετίας δεχτεί βομβιστική επίθεση) ανήκει σε κάποιον Φυντάνη, ο αδελφός του οποίου είναι εργολάβος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ενώ υπάρχει και ένας τρίτος αδερφός που είναι στην αστυνομία (τι διάολο κατανομή ρόλων και πόστων κάνουν με την ενηλικίωσή τους;).

  7)Κλείνοντας, προκαλεί το ενδιαφέρον η ανακοίνωση του πυρήνα Νίκαιας της Χρυσής Αυγής ότι στη διανομή τροφίμων που θα κάνει την Τρίτη 17/7, στις 7.00μμ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θα δώσει και μεγάλη (?!) ποσότητα θαλασσινών. Προφανώς είναι μία από τις «χορηγίες» των ιχθυεμπόρων της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου πέρα από το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν για την «τακτοποίηση» των αιγυπτίων ψαράδων. Στο Πέραμα, βέβαια, τα γελοία φασιστοειδή, είχαν προς διανομή 250 πακέτα μακαρόνια και 250 πακέτα ρύζι (συσκευασίας-φίρμας Σκλαβενίτη) συνολικού κόστους 200 ευρώ. Αυτή είναι η φοβερή «κοινωνική πολιτική μόνο για έλληνες». Φτηνές προπαγανδιστικές ενέργειες που αποτελούν κακέκτυπα ακόμα και της ξεφτίλας-κατάντιας της ελεημοσύνης. Η αντιπαράθεση (και) με αυτό το κρατικό μόρφωμα της άρχουσας τάξης (τη Χρυσή Αυγή) ή θα είναι ταυτόχρονα πολιτική-ιδεολογική-συγκρουσιακή ή αλλιώς θα είναι καταδικασμένη στη μερικότητα και στην αποτυχία. Η ροή πληροφοριών και η κατάθεση προσεγγίσεων-αναλύσεων θα συνεχιστεί μαζί με την ιδεολογική αποδόμηση και τις μαχητικές επιλογές.

  Μου αρέσει!

 2. Πολυ καλο το αρθρο του Μητραλιά και νομιζω πολυ σωστη η κριτικη στην αριστερα (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΚΚΕμλ/ΜΛ-ΚΚΕ). Ομως δεν απανταει στο ερωτημα «Υπαρχει κανεις για να τη σταματησει;» οπως γραφει ο τιτλος του αρθρου. Δεν απανταει δηλαδη το αρθρο αν υπαρχουν αξιοσημειωτα σημαδια αυτοοργανωμενης αυτοαμυνας των μεταναστων που εχουν ως αποτελεσμα να μειωνονται το τελευταιο διαστημα οι φασιστικες επιθεσεις και αν οι αντιεξουσιαστικες – αναρχικες ομαδες και οι συνελευσεις πλατειων (που δεν ακολουθουν την αριστερα) μπορουν να σταματησουν τη εξαπλωση της φασιστικης πανουκλας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s