Να μην αφησουμε μια ιστορικη ευκαιρια να παει χαμενη

Αναδημοσίευση από το Κόκκινο

Στις 17 Ιούνη ψηφίζουμε-στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς

Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα της σκληρής ταξικής αναμέτρησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι εκλογές της 6ης Μάη αποτέλεσαν έναν πραγματικό πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, καταποντίζοντας τα κόμματα του μνημονίου και αποσταθεροποιώντας το αστικό πολιτικό σύστημα, που ήλπιζε στη συγκρότηση μίας μνημονιακής κυβέρνησης με το μπόνους των 50 εδρών για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, τα εκλογικά αποτελέσματα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη ότι το “Ελληνικό πειραματόζωο” αντιδρά, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τα σχέδια λιτότητας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Έκτοτε, και μπροστά στο ρεαλιστικό πια ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη, ο τρόμος των αστικών επιτελείων είναι πρόδηλος και εκδηλώνεται καθημερινά μέσα από τις λυσσαλέες επιθέσεις που εξαπολύουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία, ως ο αυθεντικότερος εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, αφού πέταξε για λίγους μήνες το αντιμνημονιακό της προσωπείο συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, το ξαναφόρεσε στις 7 Μάη, κάνοντας λόγο για “επαναδιαπραγμάτευση” του μνημονίου που η ίδια ψήφισε και ο Σαμαράς ορκίστηκε στη Μέρκελ ότι θα εφαρμόσει!!! Μπροστά μάλιστα στον “κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ”, ο Σαμαράς δεν διστάζει να καλέσει σε προσκλητήριο πολέμου όλες τις ακροδεξιές, φιλοφασιστικές και ακραία νεοφιλελεύθερες “συνιστώσες της Δεξιάς”, ξεθάβοντας την πιο χυδαία αντικομμουνιστική ρητορεία. Αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους στην εξόντωση του λαού για να διασωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, μη μπορώντας να προσφέρουν το παραμικρό θετικό όραμα στην κοινωνία, ανασύρουν ως ύστατο όπλο τον κίνδυνο εξόδου από το Ευρώ για να την αλυσοδέσουν. Ταυτίζουν σκόπιμα το μνημόνιο με το Ευρώ, καλλιεργώντας τον τρόμο μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από μία ήδη σοβαρά κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη, επενδύοντας ανοιχτά στο φόβο και την πολιτική κερδοσκοπία.

Από δίπλα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συναγωνίζεται τη ΝΔ σε κινδυνολογία, τρομοκρατικά διλήμματα και συκοφαντικές επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ίχνος μεταμέλειας, αυτοί που κατέστρεψαν μέσα σε δύο χρόνια κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, κουνάνε το δάκτυλο στο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον για ανευθυνότητα. Έχοντας πάρει διαζύγιο με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καταδικάζουν οτιδήποτε φιλολαϊκό ως λαϊκίστικο, βάζοντας στη συνταγή της λιτότητας και λίγη ανάπτυξη. Ξεπερνάνε δε κάθε όριο θρασύτητας όταν έχουν διαλύσει τη δημόσια υγεία, αφήνοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους στην τύχη τους, και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς αντιμάχεται αυτήν την πολιτική και θέλει να την ανατρέψει. Το στρατόπεδο του τρόμου συμπληρώνουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πατώντας στην ανθρώπιινη σκόνη που δημιούργησε η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και την ιδεολογική νομιμοποίηση που τους έδωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελούν πια μία πραγματική απειλή για την εργατική τάξη και την Αριστερά. Η ανάδειξή τους ως νόμιμης κοινοβουλευτικής δύναμης δεν πρέπει να δημιουργεί καμία αυταπάτη για ενδεχόμενη υποχώρηση των “ακραίων” τους χαρακτηριστικών, αφού αποτελεί το μανδύα για την εξαπόλυση μιας άγριας τρομοκρατίας εναντίον των μεταναστών, του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς.

Απέναντι στον εφιάλτη των μνημονίων διαρκείας, η προοπτική μίας κυβέρνησης της Αριστεράς αποκτά τεράστια δυναμική ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία, που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες της άγριας ταξικής επίθεσης. Ήταν η εμπειρία δύο χρόνων αγώνων ενάντια στην τρόικα και η συνειδητοποίηση σε πλατιά τμήματα των «από κάτω» ότι χρειάζεται να μπλοκαριστεί η κυβερνητική μηχανή παραγωγής μνημονίων, που κατέστησε αυτήν την προοπτική ρεαλιστική. Η ρωγμή που άνοιξε στις 6 Μάη πρέπει να οδηγήσει στη συνολική ανατροπή στις εκλογές της 17 Ιούνη, και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η μαζική υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση μίας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Μία τέτοια κυβέρνηση όμως από την επόμενη κιόλας μέρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αντιπαράθεση με το σύστημα προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αφού οι δυνάμεις του κεφαλαίου, εγχώριες και διεθνείς, θα αντιδράσουν με οξύτητα. Η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά είναι μόνο ένα βήμα προς την κατάκτηση της πραγματικής εξουσίας, που βρίσκεται στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ, το στρατό και την αστυνομία. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί μόνο αν στηρίζεται σε ένα οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αφού μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα ανατραπεί, ή δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που θα δεχτεί από την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της. Μόνο η δημιουργία θεσμών  εργατικού και λαϊκού ελέγχου, σωματείων και εργασιακών επιτροπών σε κάθε χώρο εργασίας, λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών σε κάθε γειτονιά μπορεί να εξασφαλίσει ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι πραγματικά “από το λαό και για το λαό”. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ένα σχέδιο ανάθεσης και διαχείρισης του συστήματος, αλλά στιγμή της συνολικής μάχης για την εξουσία, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που προσεγγίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητο όχι μόνο να ενταχθούν μαζικά στις οργανώσεις του, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί και να συγκροτηθεί ως ενιαίο και πολυτασικό κόμμα, ώστε να τους εντάξει δημιουργικά στις γραμμές του.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ανάγκη για ενότητα και συμπαράταξη της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποκτά επείγουσα σημασία, αφού μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων του κόσμου της εργασίας ώστε να δοθεί αυτή η μάχη αποφασιστικά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο ένα συντονισμένο εργατικό κίνημα και μία άνοιξη των ευρωπαϊκών λαών μπορεί να αποτρέψει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, που θα επιχειρήσουν οι Βρυξέλλες.

Η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και τα διακυβεύματα τεράστια λόγω του ιστορικού μεγέθους της κρίσης. Ας μπούμε σε αυτή τη μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή αισιοδοξία, χτίζοντας τις προϋποθέσεις ώστε αυτή να είναι νικηφόρα για τις δυνάμεις της εργασίας, με στόχο την οικοδόμηση μίας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, ανεργία, φασισμό και εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s