Και γιατί όχι τελικά δημοψήφισμα;

Η ελληνική αστική τάξη και τα επιτελεία της έπαθαν αμόκ στην προοπτική του δημοψηφίσματος και ενός αποτελέσματος που θα έχει ένα πιθανό αποτέλεσμα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ευρώ. Τα κανάλια αφήνιασαν: Ούτε ο Ανδρέας δεν τόλμησε κάτι τέτοιο, πως είναι δυνατόν να αποφασίσει ο λαός για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κλπ, κλπ.
Ο ΓΑΠ, σε αντιδιαστολή με τους μειωτικούς χλευασμούς που ακούγονταν για τις ικανότητές του, απέδειξε ότι είναι ένας αστός πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος. Ξαναθύμισε ότι πολιτικός δεν είναι μόνο ένας καλός λογιστής – διαχειριστής, αλλά ένας που δεν διστάζει σε πολιτικές πρωτοβουλίες.
Η επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να ξεπεράσει την κρίση της στα πλαίσια της ΕΕ σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, είναι δεδομένη και έβρισκε σύμφωνους όλους τους αστούς πολιτικούς. Αλλά αυτή η δεδομένη επιλογή έφτασε στα όριά της.
Το κράτος, στο ρόλο του συλλογικού εργαλείου στα χέρια των καπιταλιστών, είχε φρακάρει. Τα υπουργεία ενίοτε κατειλημμένα, τα δικαστήρια να μισολειτουργούν, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς των ΟΤΑ επί μέρες δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Μέχρι και οι παρελάσεις καταλήξανε σε σούργελο. Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιους όρους δεν μπορούσε να συνεχιστεί καμιά απολύτως επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων. Ο ΓΑΠ καταλαβαίνει καλύτερα από όλους ότι για να συνεχιστεί η πολιτική της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα πρέπει να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται επειγόντως δυο απαραίτητες προϋποθέσεις: ένα αστικό κράτος αποτελεσματικό και όχι μπάχαλο και την απόλυτη και ενεργή συστράτευση όλων των αστικών πολιτικών επιτελείων, χωρίς τσιριμόνιες και ναι μεν αλλά.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Έφτασε πλέον η στιγμή που οι επιλογές για το ξεπέρασμα της κρίσης αγγίζουν και την ίδια την ελληνική αστική τάξη. Αν θέλει να γλυτώσει το σύστημά της θα πρέπει να σταματήσει τα νάζια και να δεχτεί και αυτή να «κουρευτεί λιγάκι». Αυτό σημαίνει ότι κάθε καπιταλιστής ατομικά θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα χάσει ενδεχομένως κάτι, αλλά αν δεν το κάνει μπορεί να ανοίξουν καταστάσεις που κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Και αυτό ο ΓΑΠ το έχει καταλάβει πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους αστούς πολιτικούς.
Οι έλληνες καπιταλιστές (και ειδικά οι τραπεζίτες και τα media τους) είναι φυσικό να δυσανασχετούν, αλλά δεν έχουν να αντιπροτείνουν και μια διαφορετικοί διέξοδο. Πολύ περισσότερο, που η κοινωνική πραγματικότητα κάθε άλλο παρά σταθερή και ήρεμη είναι. Το ότι ο «λαϊκός παράγοντας» βρίσκεται σε αναβρασμό, ακόμη και αν η αγανάκτηση δεν έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, κάνει τα περιθώρια των ελλήνων καπιταλισμών για ελιγμούς ακόμη πιο στενά και οριακά. Πλέον χρειάζονται βοναπαρτιστικές λύσεις που δεν θα διστάζουν μπροστά στο όποιο κόστος, ικανές να φέρουν σε πέρας τον ολοκληρωτικό κοινωνικό πόλεμο.

Τα υπόλοιπα πολιτικά επιτελεία των αστών τα έχασαν. Να ρίξουμε τον τρελό, τον ηλίθιο, τον τυχοδιώκτη που πάει να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο Σαμαράς αφήνιασε και από εκεί που έλεγε ότι δεν έπαιζε με τους θεσμούς το γύρισε στο να πέσει η κυβέρνηση «πάση θυσία». Ο Καρατζαφέρης παρομοίως τρόμαξε. Η Μπακογιάννη πιο πολύ από όλους. Αλλά και οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, τον Βενιζέλο τον έπιασε η κοιλιά του, η τριάδα τα έχασε.
Όσο η λαϊκή δυσφορία εξακολουθεί να εκφράζεται θολά, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης –και πρώτη η ΝΔ- έχουν το περιθώριο να παίζουν με το λαϊκό αίσθημα, προσδοκώντας ότι θα τους βοηθήσει να γίνουν οι ερχόμενοι διαχειριστές. Όχι φυσικά για να κάνουν το παραμικρό προς όφελος του λαού, αλλά για να μην απαξιωθούν ταυτοχρόνως με το ΠΑΣΟΚ και να διασφαλίσουν τον εαυτό τους ως εναλλακτική λύση. Και ο κίνδυνος είναι ορατός: Η πλειοψηφία του λαού να απαντήσει «όχι» καταδικάζοντας όχι την ευρωπαϊκή στρατηγική του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά τον ΓΑΠ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εδώ βρίσκεται και ο εκβιασμός του ΓΑΠ. Θα πρέπει όλοι ετούτοι να πάρουν τις ευθύνες τους. Τόσο καιρό θέλανε να κάνουν τρίπλες και αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς, σαν όλο το πρόβλημα να ήταν ένα ζήτημα διαχείρισης. Και όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει να κόψουν τα αστεία και να κινητοποιήσουν όλο τους τον μηχανισμό για να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει «ναι».
Ε, λοιπόν όλοι όσοι θέλουν να σώσουν την ελληνική αστική τάξη στα πλαίσια της ΕΕ, θα πρέπει να αναγκαστούν να συστρατευτούν απόλυτα πίσω από τις επιλογές της κυβέρνησης χωρίς τσιριμόνιες. Μιας κυβέρνησης που έχει αποδείξει επιπλέον ότι είναι το σοβαρότερο επιτελείο που έχει ο ελληνικός καπιταλισμός αυτή τη στιγμή.
Είναι ο πρώτος όρος για να μπορέσει απερίσπαστη η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την επιβολή των επιλογών της στον λαό, ότι και αν χρειαστεί να κάνει για να τις επιβάλει. Δηλαδή ένα σκληρό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», ένα σκληρό καθεστώς αντεπανάστασης. Τα ψέματα τελείωσαν. Η γοητεία των εκλογών για τους πολιτικούς είναι η ασάφεια, ενώ εδώ χρειάζεται ένα ναι ή όχι, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Κίρτσος σε τηλεοπτική εκπομπή. Αυτή βέβαια η επιλογή του ΓΑΠ έχει ένα ρίσκο που το καταλαβαίνουν όλοι και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος. Η διαφορά είναι πως για κάποιους δικούς του λόγους εκτιμά ότι μπορεί να το πάρει αυτό το ρίσκο, ή ίσως καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν το πάρει.

Η αριστερά επίσης αιφνιδιάστηκε μπροστά στο απότομο ανέβασμα του πήχη και βιάστηκε να καταδικάσει το δημοψήφισμα. Το επιχείρημα του ΚΚΕ ότι με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στο τσουβάλι του όχι όλοι μαζί είναι σωστό. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικό για να καθορίσει κανείς τη θέση του. Το ίδιο γίνεται σε τόσα άλλα ζητήματα. Όταν π.χ. ζητά εξηγήσεις για την αλλαγή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων που αδυνατίζει την άμυνα της χώρας, δεν μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τη ΝΔ το ΛΑΟΣ και την Μπακογιάννη που λένε ακριβώς τα ίδια; Πολύ σωστό είναι και το επιχείρημα του ΣΥΝ ότι ο ΓΑΠ με το δημοψήφισμα θέλει να κερδίσει χρόνο.
Το αίτημα να γίνουν εκλογές τώρα (στο οποίο συμφωνούν και οι δύο) είναι πολύ σωστό και πατάει στην πραγματική ανάγκη των εργαζομένων να στείλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι της. Δεν είναι όμως πειστικό όταν συστρατεύεται με την ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά επιτελεία, που θέλουν τις εκλογές για να μπλοκάρουν το δημοψήφισμα. Αν η αριστερά δεν θέλει να κοροϊδεύει τον εαυτό της και τον κόσμο θα πρέπει να συνοδέψει το αίτημα για εκλογές με την ανάγκη για μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης της αριστεράς.
Αφού το θέμα τώρα είναι πως δεν πρέπει (και σωστά) ο ΓΑΠ να πάρει παράταση χρόνου, η αριστερά θα έπρεπε να πάρει το γάντι που πέταξε ο ΓΑΠ και να ζητήσει δημοψήφισμα ΤΩΡΑ. Αν νικήσει το «όχι» φυσικά και θα πάμε σε εκλογές, αλλά μπροστά σε έναν ορίζοντα που όλα είναι ανοιχτά με έναν λαό που να έχει ταχθεί ενάντια στο μνημόνιο. Αν πάλι νικήσει το «ναι», ε τότε ας συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο λαός είναι «ανώριμος» και ας περιμένει μια καλύτερη ευκαιρία. Μέχρι τότε μπορεί να συνεχίσει να κάνει αυτό που της αρέσει πιο πολύ από όλα: να εξηγήσει ξανά και ξανά στον κόσμο μέχρι να καταλάβει, χωρίς –προς θεού- να παίρνει καμιά πολιτική πρωτοβουλία, αφήνοντας το πεδίο της πολιτικής στα επιτελεία της αστικής τάξης. Να μην κλαίγεται όμως που δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί.

Αλλά κάτω από την επίθεση των media, και το κομμάτι εκείνο του κόσμου που δυσανασχετούσε και κινητοποιούνταν αιφνιδιάστηκε και μπερδεύτηκε. Ε, λοιπόν, ας μπει ο καθένας μπροστά στις ευθύνες του. Αν θέλει κανείς να διατηρήσει τα κεκτημένα του, τη ζωή του και το μέλλον του, ας πάρει και την απόφαση ότι πρέπει να έρθει σε ευθεία ρήξη με τις επιλογές της αστικής τάξης και τελικά με την ίδια, το κράτος της και το σύστημά της εν γένει. Ίσως τότε ανοίξει και ο δρόμος για να ψάξει να βρει τον δρόμο για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια συνείδηση δεν είναι κεκτημένη. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ένα μεγάλο τμήμα της αγανάκτησης και της εναντίωσης στην πολιτική επίθεση των καπιταλιστών, είχε βολευτεί στα επιχειρήματα που το ίδιο το σύστημα λάνσαρε. Φταίνε  οι κλέφτες, οι πολιτικοί, τα κόμματα, η Μέρκελ, η νέα κατοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι, κλπ, κλπ. Τελικά, φταίνε όλοι εκτός από τους καπιταλιστές, το κράτος τους και το σύστημά τους. Αυτή η λογική χρωμάτιζε ως ένα βαθμό και τις κινητοποιήσεις (κίνημα αγανακτισμένων, παρελάσεις, κλπ). Μούντζες, βρισιές, μασόνοι και κατάρες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με όλα αυτά, αλλά από τη στιγμή που δεν πάνε παρακάτω δεν δίνουν διέξοδο. Και ενώ το κίνημα δεν θα πρέπει να φοβάται να συγκρουστεί με την αστική τάξη και τις επιλογές της, πίστευε ότι μπορεί ίσως κάτι τέτοιο να μην χρειαστεί να το «τραβήξει τόσο πολύ». Καιρός λοιπόν να αναλάβει και το ίδιο το κίνημα τις ευθύνες του.

Κ. Ρουσίτης

12 responses to “Και γιατί όχι τελικά δημοψήφισμα;

 1. Παράθεμα: Και γιατί όχι τελικά δημοψήφισμα; « marxetal·

 2. ΤΩΡΑ;;;;; ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ, ΞΕΠΟΎΛΗΣΑΝ, ΕΞΑΘΛΊΩΣΑΝ, ΠΡΌΔΩΣΑΝ;;; Ε, ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΉΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΙ Η ΤΑ ΟΧΙ ΘΑ Τ’ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

  Μου αρέσει!

 3. Εύστοχο άρθρο!
  Έχω να πώ:

  0. Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι τα ερωτήματα, αν θα γίνει και πότε θα γίνει το δημοψήφισμα.

  1. Για τις κυρίες Καϊλή, Αποστολάκη, Β. Παπανδρέου κλπ που πάνε να «ρίξουνε» τον Γ.Παπανδρέου: η κριτική τους είναι από τα δεξιά. Οι κυρίες αυτές δεν είναι ούτε αντιμνημονιακές ούτε φιλολαϊκές. Θέλουνε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (με εκλογές κάπου στο βάθος). Ότι χειρότερο δηλαδή, για την εργατική τάξη. Προτείνουν μια δικτατορική λύση.
  Δεν είναι ουτε «παλικάρια», αφού αυτό που θέλουν να διαφυλάξουνε είναι το πολιτικό τους μέλλον. Και ξέρουν οτι από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κανένας δεν θα ξαναεκλεγεί.

  2. Οι αγορές και τα δεξια ευρωπαϊκά media (Liberation, Figaro κλπ) έχουνε τρελλαθεί και βαράνε ενέσεις με το δημοψήφισμα; Ε, λοιπόν, τους έχουμε γραμμένους! Αριστεροί είμαστε! Με το λαό είμαστε, όχι με τις αγορές και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
  Άσε που δε μπορεί να σταματήσει η αστική δημοκρατία για να περιμένουμε την 6η δόση.
  Αυτή η γ…νη 6η δόση μας έρχεται από αρχές Σεπτέμβρη, θα πάει τέλος Δεκέμβρη και οψόμεθα. Και μετά αμέσως έρχεται η 7η.
  Τι, δηλαδή; Να περιμένουμε τη Μέρκελ και τις αγορές να μας υποβάλει πότε να πάμε για εκλογές;

  3. Οι εκλογές θα ήταν καλύτερες από το δημοψήφισμα ώστε να πέσει και να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μια ώρα αρχύτερα.
  Όμως, ακόμα κι έτσι, οι μάσκες θα πέσουν με τη συζήτηση για το δημοψήφισμα. Οι ακροδεξιοί, δεξιοί, και οι κεντροαριστεροί μαζί με τους πασοκους θα καταλήξουνε να μαζεύουνε ψήφους για να μην πέσει το EURO.
  Οι αριστεροί θα καλούνται να απαντήσουν.
  – Με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ; ΕΕ ή Χάος;
  – Θέλουν να πάρει η Ελλάδα την 6η δόση (αλλά και τα μέτρα-ταφόπλακα που θα συνοδεύονται). Αν ναι, ας λουστούν τη λαϊκή μήνι. Αν όχι, ποια άλλη λύση έχουν;
  Ήδη η Δημοκρατική Αριστερά με τον Μαργαρίτη αποκαλύφθηκε. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ λέει.
  Άντε, να ξεκαθαρίζουμε σιγά-σιγά.

  Μου αρέσει!

 4. Να, και το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε!

  «Λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα και λέμε «ναι» στις εκλογές, δεν λέμε μόνο ένα «όχι».»

  «…εφόσον γίνει το δημοψήφισμα και δεν ματαιωθεί, ο λαός πρέπει να δείξει ότι δεν εκβιάζεται. [δηλαδή να μη συμμετάσχει]»

  «το «όχι» του ΚΚΕ δεν έχει καμιά σχέση με το «όχι» άλλων κομμάτων.»

  «Τώρα είναι η ώρα να βγει ο λαός πρωταγωνιστής στο προσκήνιο. Να επιβάλει με την πάλη του εκλογές και να τις αξιοποιήσει προς όφελός του, ρίχνοντας όσο γίνεται πιο κάτω το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τα είδωλά τους στον καθρέφτη της αστικής διαχείρισης.»

  «[το δημοψήφισμα] υποχρεώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στοιχηθούν πίσω από ένα ξερό «ναι» ή «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.»

  μπλα μπλα μπλα!
  Το «όχι» του ΚΚΕ είναι ένα άλλο οχι.
  «Όχι» κεφαλαίο;
  «Όχι» με περισπωμένη; «Όχι» με ταξικό άρωμα;
  «Όχι» με ταξικό ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ;

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6521452

  Για τη δανειακή σύμβαση, μούγκα!
  Για το αν παλεύουμε ενάντια στην ΕΕ την διάλυση της ΕΕ και φυσικά να φύγει η Ελλάδα απ’ την ΕΕ, μούγκα!

  ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
  Επίσης, και ένα ενδιαφέρον αιρετικό άρθρο:
  «Η Ενότητα του συστήματος ….μπροστά στο δημοψήφισμα»
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1350288

  Μου αρέσει!

 5. Παράθεμα: Και γιατί όχι τελικά δημοψήφισμα; : aformi·

 6. Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι δημοψήφισμα μπορεί να γίνει μόνο με το ερωτημα ναι ή όχι στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο ΓΑΠ στις δικές του δηλώσεις (δειτε στο 40» του βίντεο) επιμένει σε δημοψήφισμα πάνω στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρη («κουρεμα» νεα δανειακή σύμβαση).
  Από το πρωί είναι ξεκάθαρο ότι οι Βενιζελικοί διαφωνούν με τη γραμμή ΓΑΠ και συντάσσονται με την γραμμή της βαθιάς αστικής τάξης, της ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρας για να μην στηθούν επ’ ουδενί κάλπτες για οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Είναι φανερό ότι ο ΓΑΠ είναι «εκτος γραμής» και ως εκτούτου πρέπει να θεωρείται βεβαιη η πτώση του ακόμα και σήμερα το απόγευμα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδας. Ηδη άλλωστε τρεις ακόμα βουλευτές (Καϊλη, Παναρίτη και Μερεντίτη) έχουν παραιτηθεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, προδιαγραφωντας το αποτέλεσμα της Παρασκευής.
  Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη επιμένουν σε κυβέρνση «εθνικής σωτηρίας» χωρίς εκλογές και με την παρούσα βουλή. Σ’ αυτό συντάσσονται και αρκετοί βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Το σίγουρο είναι ότι οι ΓΑΠ δεν θα είναι πρωθυπουργός την Παρασκευή και ίσως το ΠΑΣΟΚ θα έχει διασπαστεί…

  Μου αρέσει!

 7. Οι ιδιοι που προτεινουν το δημοψηφισμα γνωριζουν οτι το δημοψηφισμα δεν θα γινει..Η κινηση του ΓΑΠ να προτεινει δημοψηφισμα ήταν υποχρεωτική.. Ο ΓΑΠ δεν είχε αλλη επιλογή… Με την κινηση αυτή απορροφά τους κραδασμούς που αναπτυσσει η κοινωνία εναντιον της κυβερνησης του…Νομιζω ότι ο ΓΑΠ εχει εκτιμησει ότι το δημοψηφισμα δεν θα γινει γιατί η προταση δεν θα συγκεντρωσει 151 ψηφους… .. Νομιζω ότι ο ΓΑΠ εκτιμησε οτι έτσι θα μπορεσει να κανει την «ηρωικη εξοδο» απορροφωντας και εν μερει εξουδετερωνοντας το ταξικο μισος εναντιον του ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ κρατους….Θα βρεθουν βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που θα απορριψουν με απόλυτα τεκμηριωμενα επιχειρηματα το δημοψηφισμα για να μη «συνεχιστεί η ασταθεια στις διεθνεις αγορες και να μη συνεχιστεί η καταρακυλα του Ευρώ»…. Θα βρεθουν καποιοι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που θα επικαλεστουν το βασιμο επιχειρημα » οσο παραμενει ανοιχτό το ενδεχομενο να απορριφθεί με καποιο δημοψηφισμα η συμβαση της 26/10/11 τοσο κατρακυλαει το ευρω και επιδεινωνονται οι δεικτες των χρηματιστηριων και οτι ακομα και το απλό ενδεχομενο να γινει δημοψηφισμα υπονομευει σοβαρά την διεθνή σταθεροτητα και την διεθνη κατασταση»…. Το επιχειρημα αυτό είναι σωστό… Οντως η απλή ανακοινωση ότι θα γινει δημοψηφισμα προκαλεσε μεγαλη καταρκυλα στο ευρω και στα χρηματιστηρια….. Γι αυτό αυτοί οι βουλευτες θα βρουν πληρη υποστηριξη απο ολο τον αστικο τυπο και τα ΜΜΕ και θα εμφανισθούν ως οι σωτηρες της διεθνους καπιταλιστικής οικονομιας… Ετσι η προταση για δημοψηφισμα δεν θα συγκεντρωσει 151 ψηφους στη βουλή …. Φυσικά ο ΓΑΠ θα καταγγείλει τους αποστατες που εξυπηρετουν συμφεροντα μεγαλοκαπιταλιστων και μεγαλοεκδοτων….. Ετσι το δημοψηφισμα δεν θα γινει και ο ΓΑΠ θα υποδυεται τον «αντιστασιακό» πρωθυπουργό που σηκωσε το αναστημά του στη Μερκελ αλλά τον εφαγαν τα μεγαλα συμφεροντα ……..

  Μου αρέσει!

 8. Εσκεμμενα ο ΓΑΠ ανακοινωσε αιφνιδιαστικά την αποφαση του να προτεινει δημοψηφισμα χωρις να ενημερωσει ουτε το υπουργικό συμβουλιο ουτε την κοινοβουλευτικη ομαδα… Εσκεμμενα και σκοπιμα αιφνιδιασε τα ιδια τα οργανα του κομματος του , ετσι ώστε η προταση του για δημοψηφισμα να προκαλεσει αντιδρασεις μεσα στην ιδια την κοινοβουλευτικη ομαδα και η προταση για δημοψηφισμα να μην εχει καμμια πιθανοτητα να συγκεντρωσει 151 ψηφους στη βουλη…..Ο ΓΑΠ προκαλεί χαος μεσα στο κομμα του σκοπιμως… Η δηθεν προταση για δημοψηφισμα έγινε από τον Παπατζή με τετοιο τροπο ωστε να απορριφθεί απο τους βουλευτες του κομματος του και να παριστανει ετσι τον δηθεν αντιστασιακο πρωθυπουργό που σηκωσε το αναστημα του στη Μερκελ και στον Σαρκοζι αλλά τον εφαγαν τα μεγαλοκαπιταλιστικα συμφεροντα…..

  Μου αρέσει!

 9. ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
  ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.
  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 03/11 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-11
  Μπροστά στα σενάρια που εκπονούνται για την νομιμοποίηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της απαράδεκτης ευρωπαϊκής συμφωνίας και των συνοδευτικών αντιλαϊκών πολιτικών που υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων και της χώρας ,είναι επιτακτικά αναγκαίο να παρέμβουν μαζικά οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.
  Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει άμεσα. Να ανατραπούν οι αντεργατικές πολιτικές και όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις στηρίζουν.
  Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που πήραν μαζικοί φορείς και σωματεία για τις συγκεντρώσεις: της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 03/11 στις 6.00 στην Πλ. Κλαυθμώνος και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Παρασκευή 4/11στις 7.00 μμ στην Πλ. Κλαυθμώνος. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά.
  Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ακυρωθεί το πολυνομοσχέδιο και όλοι οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χωρίς επαχθείς όρους αξιοποιώντας όλα τα μέσα και την διακοπή πληρωμών, για εθνικοποίηση –κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων για να ενισχυθούν ουσιαστικά το εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα.
  Οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος και οι παλινωδίες των κομμάτων του δικομματισμού, υπογραμμίζουν ότι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση των εξελίξεων είναι ο ίδιος ο λαός.

  Aνακοινωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων

  Όλοι στο δρόμο! Παρασκευή 4 Νοέμβρη, 7.00 μ.μ., Πλ. Κλαυθμώνος
  Το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω! Οι εργαζόμενοι και ο λαός θα νικήσουν την τρομοκρατία, τον εκβιασμό και την επίθεση στα δικαιώματά του από τη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και όσων πολιτικών δυνάμεων τη στηρίζουν!
  Με το αναγγελθέν δημοψήφισμα, η κυβέρνηση των μνημονίων, της εργασιακής εξόντωσης και του ξεπουλήματος της λαϊκής δημόσιας περιουσίας κλιμακώνει τον εκβιασμό της. Για τα «ιερά και όσια» της διεθνούς των τοκογλύφων, των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των ντόπιων εκμεταλλευτών δεν διστάζει να οδηγήσει το λαό στην ανοιχτή χρεοκοπία, έρμαιο των τοποτηρητών της τρόϊκα.
  Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η λαϊκή οργή δεν εκτονώνεται με δημοψηφίσματα, εκβιαστικά διλήμματα και αναμονή για κάλπες. Η οργή του λαού θα τους διώξει άμεσα μαζί με κάθε επίδοξο διαχειριστή του κοινωνικού πολέμου, τεχνοκράτη ή πολιτικό.

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ σε ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο αγώνα, ρήξης και ανατροπής.
  Για να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα, η Εποπτεία και κάθε διαχειριστής της επίθεσης.
  Για να ανατραπεί το μνημόνιο, η επαίσχυντη δανειακή σύμβαση και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έφερε μαζί της.
  Για στάση πληρωμών στους τοκογλύφους και διαγραφή του χρέους.
  Για ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
  Για εθνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
  Για ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ του εργατικού εισοδήματος σε βάρος των κερδών.

  ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
  Μπορούμε ΤΩΡΑ, με αποφασιστική δράση και συντονισμό να τους ρίξουμε οριστικά.
  Για να βγει νικητής ο λαός και όχι ο φόβος!

  Επίσης το «ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους της Αττικής σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα. Καλεί σε συμπόρευση ώστε να παρεμβεί ο ίδιος ο λαός πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις. Να αποτύχουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΕΕ.
  Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά:
  ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ & ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ»

  Μου αρέσει!

 10. Παράθεμα: Και γιατί όχι τελικά δημοψήφισμα; | Γράμματα από την Εξορία – Κρίση, Ταραχές και Μαρξ·

 11. Παράθεμα: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ… « απέραντο γαλάζιο·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s