Η Παρασκευή 21 Οκτωβρη θα είναι μια άλλη μέρα

Είναι ένα μεγάλο άλμα –και ενδεικτικό της έκτασης της σύγκρουσης- πως τα περισσότερα καλέσματα των οργανώσεων της εργατικής τάξης (συνδικαλιστικών και πολιτικών) καλούν πλέον όχι σε ανατροπή του νομοσχεδίου, αλλά σε ανοιχτό πολιτικό αγώνα. Για την ανατροπής της κυβέρνησης, της τρόικας, (και ακόμη της ΕΕ, του συστήματος, του καπιταλισμού).
Ανάμεσα όμως σε όλους αυτούς και σε εμάς, την Τετάρτη θα υπάρχει ένας άλλος «παράγοντας» με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το κίνημα: οι δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ και οι Δέλτα. Παρά το πλήθος των καλεσμάτων σε αγώνα, λίγοι μιλάνε ανοιχτά για αυτόν τον «παράγοντα» και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της αμηχανίας με την οποία αντιμετωπίζει την καταστολή στο μεγαλύτερο μέρος του το κίνημα και οι οργανώσεις του.
Η κυβέρνηση του ΓΑΠ, παρά την παραλυσία της, δεν έχει αμελήσει καθόλου το ζήτημα της καταστολής και τις παραμονές της απεργίας αντικατέστησε τους επικεφαλείς αξιωματικούς των ΜΑΤ και των δελτάδων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη δράση τους. Η είδηση για τον ερχομό στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής δύναμης καταστολής εξεγέρσεων, διασκεδάστηκε με την δικαιολογία πως ήρθε για κάποια γυμνάσια. Πρέπει να έχουμε εντελώς καθαρό ότι την Τετάρτη οι δυνάμεις καταστολής θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους σε αγριότητα σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι το κράτος λειτουργεί.
Σε τέτοιες καταστάσεις προηγούμενες λογικές του τύπου «να μην προκαλούμε την αστυνομία» είναι εγκληματικές γιατί υπονομεύουν την διάθεση και την ικανότητα άμυνας του κινήματος απέναντι στην στυγνή επίθεσης της αστυνομίας. Οι απεργοί, οι διαδηλωτές, ο κόσμος που θα κατέβει την Τετάρτη πρέπει να έχει ξεκάθαρο πως θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τις δυνάμεις καταστολής, είτε προκαλεί είτε δεν προκαλεί. Γι αυτό και θα πρέπει να προβληματιστεί για το πώς θα τις αντιμετωπίσει με επιτυχία. Ο άμεσος στόχος που θα πρέπει να θέσει μπροστά της η διαδήλωση της Τετάρτης είναι πως θα σταθεί όρθια απέναντι στα ΜΑΤ. Ή για να χρησιμοποιήσουμε την φράση ενός απεργού της ΟΤΑ «αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε στα ΜΑΤ ούτε να μας χτυπήσουν, ούτε να μας διαλύσουν». Ας φανταστούμε την επόμενη μέρα. Ποιος μπορεί να σταματήσει την ορμή του κόσμου που την κατάφερε να αντιμετωπίσει τα ΜΑΤ στο δρόμο και στάθηκε όρθιος; Ο δρόμος για όποιες εξελίξεις και να δρομολογηθούν από την Παρασκευή, περνά υποχρεωτικά από αυτό το σημείο: να αντιμετωπιστούν νικηφόρα οι δυνάμεις των πραιτοριανών της εξουσίας.
Γι αυτό είναι εντελώς λάθος τα «τυφλά» και «χαοτικά» ξεσπάσματα, το μόνο που θα «χαοτέψουν» είναι η δική μας πλευρά. Από την αντίθετη αφετηρία έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις λογικές «μην προκαλούμε», υπονομεύουν την διάθεση και την ικανότητα άμυνας του κινήματος, που αυτή τη στιγμή είναι το ζητούμενο.
Η Παρασκευή 21 Οκτωβρη θα είναι μια άλλη μέρα, πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Είτε η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το πολυνομοσχέδιο με ή χωρίς απώλειες, είτε ο κόσμος θα καταφέρει να αποτρέψει το έγκλημα ρίχνοντας την κυβέρνηση του ΓΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα κριθεί το πώς θα ξημερώσει η Παρασκευή. Υπάρχουν κάποιες στιγμές, όπως αυτή, που είναι οριακές, ιστορικές. Η οριακότητα κάθε αντιπαράθεσης βρίσκεται στην έκταση των επιπτώσεων που συνοδεύουν τη νίκη ή την ήττα της. Κάποιοι συναγωνιστές δεν αντιλαμβάνονται αυτή την οριακότητα. Για παράδειγμα, στο «Κάλεσμα Αγώνα» με το οποίο η ΑΝΤΑΡΣΙΑ καλεί για την «ανατροπή της κυβέρνησης και του σάπιου πολιτικού συστήματος», προτρέπει να «κλιμακώσουμε τον αγώνα με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις, παραμονή στους δρόμους, πολύμορφες δράσεις και συνεχίζουμε και μετά τις 19-20/10 μέχρι να τους ανατρέψουμε». Βεβαίως η ζωή (και ο αγώνας) συνεχίζεται και μετά τις 20 Οκτώβρη. Όμως, αυτή η διαπίστωση είναι λιγότερο μια κοινοτυπία και περισσότερο μια υπεκφυγή να τοποθετηθεί κανείς συγκεκριμένα μπροστά στην ερχόμενη μάχη. Τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την 48ωρη απεργία θα πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στους δεδομένους συσχετισμούς. Η Παρασκευή 21 Οκτωβρη θα είναι μια άλλη μέρα.

Κ. Ρουσίτης

2 responses to “Η Παρασκευή 21 Οκτωβρη θα είναι μια άλλη μέρα

 1. Αναδημοσίευση από το athens.indymedia

  Στην επίταξη όλων των απορριματοφόρων και την επιστράτευση των οδηγών όλων των δήμων προχώρησε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Ηδη η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και αναφέρει:

  Εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί και ο Περιφερειάρχης Αττικής να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών των παραπάνω οδηγών, καθώς και επίταξη της χρήσης των πιο πάνω οχημάτων.

  Η απόφαση έχει ισχύ από τις 7 σήμερα το πρωί και όπως αναφέρεται η απόφαση ελήφθη μετά την επικακτική και κατεπείγουσα ανάγκη να αποτραπούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία εξαιτίας της μακροχρόνιας ΜΗ αποκομιδής των απορριμάτων από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Η απόφαση ισχύει μέχρι νεοτέρας.
  Υπεύθυνος για την έκδοση των Φύλλων Επίταξης είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής.

  Από το http://ergasiakodeltio.wordpress.com/

  Στην απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς στους τομείς καθαριότητας των δήμων σε Αττική- Θεσσαλονίκη προχωρά η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο που σφράγισε όλες τις διαπραγματεύσεις με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

  Στο χτεσινό υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Χ. Καστανίδης εισηγήθηκε το μέτρο της επιστράτευσης ως το μόνο ενδεδειγμένο για να λήξει η αφόρητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με απόφαση του πρωθυπουργού από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η αποστολή «φύλλων πορείας» στους απεργούς με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, προκειμένου να περισυλλεγούν οι χιλιάδες των τόνων που πνίγουν την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη.
  Αργά χτες το βράδυ υπογράφηκε η σχετική απόφαση με την οποία τίθεται σε πολιτική επιστράτευση όλο το πολιτικό προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης και επιτάσσονται τα απορριμματοφόρα οχήματα.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, για να συλλεγούν τα απορρίμματα μόνο στην Αττική απαιτούνται 1.000 απορριμματοφόρα να εργάζονται επί 10 ημέρες. Παράλληλα και προ του ενδεχομένου να υπάρξουν αντιδράσεις εργαζομένων έχει τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο, σύμφωνα με το οποίο θα αξιοποιηθούν περίπου 200 ιδιωτικά οχήματα για την περισυλλογή των απορριμμάτων.
  Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να καταγραφούν οι άνεργοι που έχουν δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Ε προκειμένου να αξιοποιηθούν ως οδηγοί των απορριμματοφόρων. Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα αποφασιστεί σήμερα στην κυβέρνηση εάν τελικά θα κατατεθεί την Τετάρτη η τροπολογία για την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ.

  Σε επιφυλακή τέθηκε από χτες το μεσημέρι ολόκληρο το στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων της Αττικής με σήμα του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, το στρατιωτικό προσωπικό καλείται να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή καθ’ όλο το 24ωρο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αποκομιδής των απορριμμάτων. Με την έκδοση του σήματος ανεστάλησαν όλες οι άδειες του στρατεύσιμου προσωπικού και επέστρεψαν στις μονάδες τους οπλίτες και αξιωματικοί, οι οποίοι βάσει στρατιωτικού σχεδίου με κατάλληλο εξοπλισμό (γάντια, μάσκες και φτυάρια) ανέμεναν την εντολή για να δραστηριοποιηθούν.

  Το ΓΕΕΘΑ δήλωσε επίσης στο υπ. Εσωτερικών ότι άμεσα μπορούν να διατεθούν 170 επαγγελματίες οπλίτες ως οδηγοί απορριμματοφόρων με την προϋπόθεση να έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο αποκομιδής των σκουπιδιών και η Αστυνομία θα αναλάβει την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ
  Να αρνηθούν να εκτελέσουν παράνομες διαταγές καλεί τους στρατευμένους με χθεσινή ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ, τονίζοντας ότι ο στρατός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός απέναντι στους εργαζομένους. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να ξεκινήσει την αποκομιδή στους δρόμους στους οποίους πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ (19-20/10/2011), για να μην προκύψουν προβλήματα, δυσάρεστα και επικίνδυνα γεγονότα (φωτιές κλπ.) με τη χρήση των απορριμμάτων. Το ζήτημα της παράτασης της απεργίας έδωσε αφορμή στη ΝΔ να βάλει εκ νέου κατά της κυβέρνησης. Στον κ. Π. Κουκουλόπουλο επιτέθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών εξάντλησε και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας του, δηλώνοντας ότι «η Δευτέρα θα είναι μία άλλη μέρα με καθαρή Αθήνα».

  ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
  Δικαστική έρευνα για ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

  Για τέταρτη φορά η Δικαιοσύνη παρενέβη χτες για τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα, καθώς έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ε. Ράικου, διέταξε μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση. Η εισαγγελία θα διερευνήσει εάν με όσα αναφέρονται σε έγγραφο της ΠΟΕ ΟΤΑ, η συνδικαλιστική οργάνωση καλούσε τα μέλη της να μη μαζεύουν σκουπίδια ούτε από νοσοκομεία, Λαϊκές Αγορές και σχολεία, διαπράττοντας αδικήματα, όπως πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

  Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε χτες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η προσφυγή του Δήμου της Αθήνας, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους.

  Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για σήμερα, εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα εκδικαστεί, καθώς τα μέλη του ΔΣΑ απεργούν και σήμερα.

  http://ergasiakodeltio.wordpress.com/

   

  Μου αρέσει!

 2. Aπό http://antistachef.wordpress.com
  Κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη δυνατότητα αντίληψης καταλαβαίνει ότι αν κάποιος απειλεί σήμερα την δημόσια υγεία αυτός δεν είναι πρωτίστως τα σκουπίδια αλλά αυτοί που κατσικώθηκαν στην κυβέρνηση. Ήδη οι πολιτικές τους κατεδαφίζουν την δημόσια υγεία, σπέρνουν την κατάθλιψη, απειλούν με διακοπή ρεύματος τους φτωχούς ανθρώπους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πραγματική κατάρρευση της υγείας του κόσμου. Αυτοί λοιπόν είναι τα σκουπίδια που μας απειλούν και πρέπει να πάνε άμεσα στην χωματερή.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s