H μπαρουταποθήκη χρέους έτοιμη να εκραγεί

Το άρθρο αυτό («Τι πραγματικά συμβαίνει;«) ενός δημοσιογράφου με εξειδίκευση σε θέματα τραπεζικού τομέα και «αγοράς», είναι χαρακτηριστικό της απελπισίας που χαρακτηρίζει πλέον τα στελέχη της αγοράς για τις εξελίξεις. Η χρησιμότητά του είναι ότι περιγράφει κάπως το λεγόμενο «σπιράλ θανάτου» για τον ελληνικό καπιταλισμό, που τον οδηγεί να γίνει αναπόφευκτα η «Αργεντινή της Ευρωζώνης». Ωστόσο, η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση δεν θα εξελιχτεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την Αργεντινή, ούτε η πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση που θα τη συνοδεύσει θα πάρει τα ίδια χαρακτηριστικά.
Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει βέβαια το στοιχείο της μετάθεσης του προβλήματος για καμιά δεκαπενταριά μέρες, μετά τη ΔΕΘ, αλλά δεν είναι ένας απλός επικοινωνιακός ελιγμός: αντανακλά το πλήρες αδιέξοδο στη διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας και το φόβο όλων (της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και των διεθνών της «προστατών» και συμμάχων) για το μάταιο των προσπαθειών και την επερχόμενη κατάρρευση.
Η απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, με την οποία υποτίθεται «σώθηκε ξανά η πατρίς» και διασφαλίστηκε το μέλλον του ελληνικού καπιταλισμού μέχρι και το 2014 είναι στον «αέρα». Αποδεικνύεται ότι ήταν μια καταρχήν πολιτική συμφωνία που για να εφαρμοστεί, προϋπέθετε τη συμφωνία στην εξειδίκευση των «τεχνικών λεπτομερειών» αλλά και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο διαρρεύσαν διάστημα έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα των «τεχνικών λεπτομερειών»: εγγυήσεις, συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν με άλλα μακροχρόνια, αν η 6η δόση του δανείου θα δοθεί με τους όρους της νέας συμφωνίας ή με τους όρους της παλιάς κ.λπ. και στο μεταξύ, η κρίση χτύπησε την Ιταλία και την Ισπανία, υποβαθμίζοντας τη σημασία της «ελληνικής σωτηρίας» με τη μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα τακτική.
Εκτός από αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει «στο αμήν»: έχουν δανειστεί τεράστια ποσά από την ΕΚΤ με εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεν έχουν ρευστότητα για τις τρέχουσες συναλλαγές τους (η «τρύπα» αυτή καλυπτόταν μέχρι τα μέσα Αυγούστου από τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου περίπου 11 δις ευρώ, τα οποία όμως μετά τις 22 Αυγούστου έχουν εξανεμιστεί), τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» (δάνεια που δεν εξυπηρετούνται) κλπ. Τα πράγματα εδώ έχουν φτάσει στα όρια της ασφυξίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει άλλη ρευστότητα και αντίθετα παρασκηνιακά απειλεί ότι για τη ρευστότητα που έχει ήδη δώσει θα «δεσμεύσει» μετοχικά πακέτα των τραπεζών, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν εξατμιστεί και η 6η δόση αργεί, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων θα τους στοιχίσει γύρω στα 5-6 δις. ευρώ, η απώλεια καταθέσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι περίπου 60 δις. ευρώ και συνεχίζεται και, εκτός από όλα αυτά, η τρόικα επέβαλε έλεγχο των τραπεζών για την πραγματική τους κατάσταση από την Black Rock, ένα διεθνή τραπεζικό κολοσσό, που αναμένεται να διπλασιάσει το ύψος των «κόκκινων δανείων». Το ενδεχόμενο έτσι να αναγκαστούν να καταφύγουν οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι άμεσο. Αυτό θα σημαίνει ότι μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου θα περάσει στο κράτος! Το περιβόητο deal Alpha – Eurobank έγινε για να αποφευχθούν όλα αυτά, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται εις μάτην… Γι’ αυτό μετά την αρχική έκρηξη το χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές πλέον καταρρέουν.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, η ύφεση καλπάζει πολύ πάνω από τις προβλέψεις, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, ο προϋπολογισμός πέφτει έξω και η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα. Στην πραγματικότητα όμως, όλοι πλέον σκέφτονται σοβαρά αν έχει κάποιο νόημα το «πακέτο σωτηρίας» της 21ης Ιουλίου και να θα εφαρμοστεί ποτέ, ή οι εξελίξεις θα πάρουν άλλους δρόμους…
Για να ολοκληρωθεί κάπως αυτή η πρόχειρη εικόνα, ας πάρουμε υπόψη ότι διεθνείς αναλυτές λένε ότι η Ευρωζώνη τείνει να βρεθεί σε «κατάσταση 2008», δηλαδή σε κατάσταση αντίστοιχη με των ΗΠΑ στο ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης με τα ενυπόθηκα δάνεια, το δε ΔΝΤ ξεφούρνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή «ένεση» 200 δις. ευρώ και κάποιοι αναλυτές λένε πλέον ευθαρσώς ότι η μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης με τα διαρκή πακέτα σωτηρίας της Ελλάδας είναι αναποτελεσματική και κοστίζει πολύ: αντί γι’ αυτήν, θα έπρεπε να δοθούν ακριβώς 200 δις ευρώ (ή όσα χρειάζονται εν πάση περιπτώσει) απευθείας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάποιοι άλλοι όμως αντιτείνουν ότι έτσι θα καταρρεύσει η ευρωζώνη και ότι τελικά θα αποδειχτεί ότι θα χρειαστούν πολλά τρις ευρώ αν η Ελλάδα καταρρεύσει…
Μύλος στην Ευρώπη, αλλά μύλος και με τις ΗΠΑ, που βαδίζει για νέα επιβράδυνση και είναι μια μπαρουταποθήκη χρέους έτοιμη να εκραγεί.

Π.K.

3 responses to “H μπαρουταποθήκη χρέους έτοιμη να εκραγεί

 1. Η πρώτη υπουργική δήλωση για επιστροφή στη δραχμή

  Δήλωση-«βόμβα» της υπουργού Παιδείας, περί πιθανότητας ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι «πρωθυπουργός του ευρώ». Το εσωτερικό χάος και τα αρνητικά σενάρια (Vid)

  Πόσο θα στοιχίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

  Δυναμώνουν οι φωνές για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Γερμανός οικονομολόγος προειδοποιεί για τις συνέπειες

  Μου αρέσει!

 2. Το πράμα βρώμαγε την 21 Ιούλη 2011.
  Αυτό που τυπώθηκε στο μυαλό από κείνη τη μέρα είναι μια φωτογραφία χίλιες λέξεις.

  Ο Ρομπάι, ο Μπαρόζο και ο Χάχας (Γιώργος Παπανδρέου) να χαζογελάνε σε μια στάση «ζντό»!

  Πουθενά τα πραγματικά αφεντικά (η Μέρκελ, ο Σαρκοζί ή έστω ο Μπερλουσκόνι).
  Μου φαίνεται απίθανο στο μέλλον να μπούνε οι μεγαλοϊμπεριαλιστές της Ευρώπης ξανά στην ίδια φωτο με το Χάχα.

  Και τι δεν ακούσαμε για κείνη τη μέρα!

  Τι για νέο Σχέδιο Μάρσαλ (τελικά μαλλόν θα είναι η γερμανική «επενδυτική επίθεση» για να φτιάξουν sweat shops στην Ελλάδα).
  Τι διαταγές απ’ τον Μπενίτο Μβενιζέλο να μη λέμε χρεωκοπία αλλά selective default (με τα ακατάληπτα οξφορδιανά κολοπετινίτσικα αγγλικά που τον διακρίνουν).
  Τι οτι σώθηκε η χώρα και λίγες μέρες μετά ο Μπενίτο Μβενιζέλος να λέει οτι τα μέτρα που παίρνει είναι και παράλογα και άδικα!

  Και μετά υπέγραφε συμφωνία με την Φινλανδία για να τη δανείσει ρευστό για να συμμετάσχει στη συμφωνία της 21/7/2011 (να δανείσει δηλαδή κι αυτή πίσω με τη σειρά της. Χέρι με χέρι. Και όταν σηκώθηκαν κι οι πέτρες απ’ τη φρίκη, καμάρωνε ο Μπενίτο οτι τα καταφέραμε και «φυσικά δεν μιλάμε για εμπράγματες εγγυήσεις». Τόσο καλά!).

  Η ουσία είναι οτι έχουμε ένα σπιράλ θανάτου. Τράπεζες χρεωκοπημένες (σ’ Έλλάδα και εξωτερικό), παρόλους τους κρατικούς πακτωλούς, που οι μέτοχοί τους δεν πολυνοιάζονται παρά για να σώσουν το τομάρι τους. Της οικογένειάς τους και των κολλητών τους. Τόσο απλά!

  Απόδειξη οτι παρά το ντίλ AlphaEurobank(χρεωκοπημένη) με τον καταριανό (που δεν είναι και πολύ καθαρό πόσα βαζει στο παιχνίδι), το πάρτι κράτησε μια μέρα και μόνο για το Χρηματιστήριο.

  Δηλαδή: Αυτοί που την Παρασκευή είχαν insider information, τα λαμόγια, ψώνισαν μέσα στην κατρακύλα του ΧΑΑ.
  Τη Δευτέρα, τα κορόιδα, ψωνίσανε στο «πάρτυ» ανόδου, περίμενοντας «πάρτυ» διαρκείας και κούρσα ανοδου.
  Έτσι, τα λαμόγια φυσικά τα ξεφορτώθηκαν τα χαρτιά σε σούπερ τιμή (πολύ κάτω απ’ ότι ήταν πχ πριν 1 χρόνο, αλλά είπαμε, οτι αρπάξουμε!).
  Ε, από την Τρίτη και για κάθε μέρα, τα κορόιδα «τρώνε ξύλο» εγκλωβισμένοι με -8% και -9% κάτω καθημερινά. Στην υγεία των κορόιδων. Καλά να πάθουν κι αυτοί. Ουστ!

  Χαντακώνουνε τη χώρα και βρωμίζουνε τον τόπο.

  Μου αρέσει!

 3. Στις ειδησεις 8μμ στο ΜΕGA : Το ΔΝΤ ανακοινωσε σημερα ( 7/9/11) μία νεα εκτιμηση σύμφωνα με την οποια η διεθνης ύφεση θα είναι χειρότερη για το 2011 απο ότι ειχε προβλεφτει αρχικα…. Πολύ κακα ειναι τα μαντατα για την Ευρωπη και ιδιως για την Ιταλια… Το χρεος της Ιταλιας βαραινει ακομα περισσοτερο το αδιεξοδο της ΕΕ και του ευρω…..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s