Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία


Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απρατχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί…) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία. Μα πάνω απ’ όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό  τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη.

Αθήνα 9/3/11

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

http://hungerstrike300.espivblogs.net/

Οι συλλήψεις αλληλέγγυων και οι απειλές απέλασης δεν σπάνε την απεργία

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει την απεργία πείνας των 300 μεταναστών με την αστυνομική καταστολή. Επειδή ο αγώνας δεν έσπασε ούτε από τις κακουχίες ούτε από την εκστρατεία συκοφάντησης, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επιστρατεύουν τώρα την κρατική βία, μήπως επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Από το πρωί γινόμαστε αποδέκτες μιας «άνωθεν» οργανωμένης διαρροής ότι οι απεργοί πείνας απειλούνται με απέλαση, αν δεν δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για εξάμηνο καθεστώς ανοχής. Και για να μη μένουν στα λόγια, συνελήφθησαν σήμερα στον Ερυθρό Σταυρό δύο αλληλέγγυες φοιτήτριες που συνόδευαν νοσηλευόμενους απεργούς πείνας. Είχε προηγηθεί η εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Αντώνη Ζαχάροφ να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών, η άρνηση των τελευταίων να το δεχτούν, και η υπενθύμιση των αλληλέγγυων ότι τέτοιου είδους «ιατρικές» πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο και φέρνουν στη μνήμη τις αποφράδες ημέρες των «γιατρών του Βιντέλα».

Από τη μεριά μας, τα μόνα πια που έχουμε να πούμε είναι: Πρώτον, η διαφαινόμενη κυβερνητική επιλογή ανοίγει τις πύλες της αβύσσου. Δεύτερον, η καταστολή ούτε κάμπτει ούτε φοβίζει κανέναν.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.

Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων-Νίκη στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Αθήνα, 8 Μάρτη 2010

«Αργοσβήνω πολεμώντας»

Από το «Νερό κι Αλάτι-Ένα τραγούδι για τους 300» των Υπεραστικών

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300, ανταποκρινόμενη στην πρόταση των μεταναστών απεργών πείνας, καλεί σε διαδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 4 Μάρτη (Μουσείο, 6:00).

Την ώρα που 100 απεργοί πείνας βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη βράδυ), η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την πολιτικά έωλη αδιαλλαξία της με τα μόνα όπλα που της έχουν απομείνει: το ψέμα και τη συκοφάντηση. Μάταιη η προσπάθεια όμως. Αυτό το «κράτος που προσπαθεί να θριαμβεύσει με μια ατέλειωτη στριγκλιά» παρουσιάζεται ανήμπορο μπροστά στο φρόνημα και το ήθος των 300 απεργών πείνας, που αγωνίζονται με μόνο όπλο εκείνο το βασικό πυρήνα της ύπαρξης που παραμένει πάντοτε αναπαλλοτρίωτος από την εξουσία.

Κάθε μέρα που περνάει, η πολιτική χειρονομία των μεταναστών απεργών πείνας βρίσκει ολοένα και περισσότερους αποδέκτες. Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που συνεχίζεται 38 ημέρες τώρα στην Υπατία, το ΕΚΘ και τα νοσοκομεία, δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στο απαρτχάιντ που υφίστανται οι ξένοι εργάτες. Είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στην οργανωμένη αθλιότητα που  στραγγαλίζει το παρόν και λεηλατεί το μέλλον.

Μένει πια στην κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις τις. Ή να αποδεχτεί το αυτονόητο ή να πάρει τη δική της θέση στη βίβλο της αγριότητας.

Αθήνα 3/3/11

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

78 απεργοί πείνας στα νοσοκομεία. Μέχρι πού θα φτάσει η κυβερνητική αναισθησία;

Χτες το βράδυ ο αριθμός των μεταναστών απεργών πείνας που είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ανερχόταν στους 78 (68 στην Αθήνα και 10 στη Θεσσαλονίκη), με άμεση προοπτική για ραγδαία αύξησή του. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι απαραίτητη ώστε οι εν λόγω απεργοί πείνας να μην υποστούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, οι απεργοί πείνας υποφέρουν από καρδιακές αρρυθμίες, αφυδάτωση κι εξάντληση.

Ενώ, λοιπόν, η υγεία των απεργών πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ φουσκώνει το πανελλαδικό κύμα της αλληλεγγύης στον αγώνα τους, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη της τακτοποίησης των χιλιάδων μεταναστών «χωρίς χαρτιά» που μένουν στη χώρα και είναι αδύνατο να εκδιωχτούν, κι ενώ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα δικαίωσης του αγώνα των απεργών όχι χάριν ρουσφετιού, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη κι αναίσθητη.

Τι ακριβώς επιδιώκουν τα κυβερνητικά επιτελεία; Ακόμα δεν έχουν πειστεί για την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων μεταναστών; Πόσο νοσηροί είναι αυτοί οι εγκέφαλοι που θέλουν να οδηγηθούν οι απεργοί πείνας στο κατώφλι του θανάτου πριν δώσουν διέξοδο στην εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική και πολιτική κρίση; Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άτεγκτοι ταγοί του έθνους ότι το να υιοθετούν λογικές Θάτσερ είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά που υπερβαίνει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας;

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

http://hungerstrike300.espivblogs.net/

Ο δίκαιος αγώνας των 300 μεταναστών-εργατών απεργών πείνας είναι και δικός μας αγώνας!

Εδώ και 35 μέρες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 300 μετανάστες εργάτες έχουν ξεκινήσει μια σκληρή απεργία πείνας. Διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους συναδέλφους τους και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στη χώρα.

Επιθυμώντας να διαχύσουμε το πνεύμα αυτού του αγώνα στο κέντρο της Αθήνας, καταλαμβάνουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στην πλατεία Κοραή. Πρόκειται για το κτίριο όπου το Δεκέμβριο του 2010 ο αιγύπτιος μετανάστης εργάτης Emand Aziz, δουλεύοντας ανασφάλιστος και μέρα Κυριακή στο Υπουργείο Εργασίας, σε συνθήκες όπου δεν τηρούνταν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 3ο όροφο. Πρόκειται για ένα από τα κρατικά κτίρια τα οποία καθαρίζουν μετανάστες δουλεύοντας για εργολάβους-δουλεμπόρους και στα οποία βασιλεύει ο εργασιακός μεσαίωνας, η αδήλωτη εργασία, η εργοδοτική βαρβαρότητα. Τι έχουν να πουν γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο υπουργείο εργασίας; Τι έχουν να πουν για τον αγώνα των 300 μεταναστών-εργατών που περιλαμβάνει όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες και, ακόμη περισσότερο, όλη την τάξη των εργαζομένων;

Το τελευταίο 24ωρο, είκοσι μετανάστες απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας με συμπτώματα βαριάς αφυδάτωσης και νεφρικής ανεπάρκειας και τέσσερις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με λιποθυμικά επεισόδια. Σε κάποια από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται, δε γίνονται δεκτοί, ενώ σε άλλα, αστυνομικοί απαιτούν από το νοσηλευτικό προσωπικό τα ονόματά τους.

Οι 300 απεργοί πείνας διακινδυνεύουν τη ζωή τους όχι στη βάση ατομικών και ωφελιμιστικών κινήτρων αλλά για ένα συλλογικό δίκαιο, σε ένα αγώνα που διεκδικεί την αξιοπρέπεια όλης της εργατικής τάξης. Οι μετανάστες οργανώθηκαν μέσα από δημόσιες και οριζόντιες συνελεύσεις στην Κρήτη, θεμελιώνοντας μέσα από συλλογικές διαδικασίες έναν από τους πιο μαζικούς αυτόνομους αγώνες μεταναστών-εργατών στην ελλάδα. Ζήτησαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη και τη γεφύρωση του αγώνα τους με τα προτάγματα όλων των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για ένα κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο της συνέλευσης των απεργών πείνας, με το οποίο ζητούν την αλληλεγγύη μας:

«.Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία… Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε. εμείς και τα παιδιά μας.»

Ο ταξικός λόγος των απεργών συγκρούεται με το σύνολο των αντι-μεταναστευτικών πολιτικών που θέλουν τη ζωή και την εργασία των μεταναστριών και των μεταναστριών παράνομη, υποτιμημένη και πολιτικά απροστάτευτη απέναντι στις δολοφονικές διαθέσεις των αφεντικών και των στρατιωτικών και αστυνομικών θεσμών των εθνικών κρατών.

Το ελληνικό κράτος έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα. Συμμετέχει στις διεθνείς διακρατικές συμμαχίες που είναι υπεύθυνες για τη (δήθεν ανθρωπιστική) στρατιωτική κατοχή σε χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες. Στα σύνορά του, σε συνεργασία με τις συνοριοφυλακές άλλων χωρών, τη FRONTEX και τους κρατικά ελεγχόμενους δουλεμπόρους, οδηγεί τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε ναρκοπέδια, στο βυθό του αιγαίου και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιφέρεια της χώρας, όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες μαζικού εγκλεισμού, βασανιστηρίων και διαδικασίες βίαιων απελάσεων.

Στα εγκλήματα αυτά, όπως και στην ευρύτερη υποτίμηση της ζωής και της εργασίας των μεταναστών και των μεταναστριών από τα μικρά και τα μεγάλα αφεντικά, συντελούν οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ένα διακριτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που κεφαλαιοποιεί εδώ και 30 χρόνια τον πλούτο που παράγει η μεταναστευτική εργατική δύναμη. Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, αν και αόρατοι και απομονωμένοι, βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας και αποτελούν έναν τεράστιο παραγωγικό πληθυσμό που ζει, εργάζεται, μετακινείται, επιθυμεί, δημιουργεί οικογένειες, κοινότητες και δίκτυα αλληλεγγύης.

Ο αγώνας των 300 μεταναστών-εργατών αποδεικνύει τη συλλογική ικανότητα μιας αυτόνομης, ταξικής και κοινωνικής δράσης όλων όσων δε θεωρούνται θεσμικά πολίτες από τα κράτη και δείχνει το δρόμο για να συναντηθούν οι αγώνες των μεταναστών με αυτούς των ντόπιων. Και αυτό τρομάζει τα αφεντικά.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο αγώνας τους χτυπήθηκε από την πρώτη στιγμή από το κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γι’ αυτό έγινε άρση ασύλου και απαγόρευση μιας πολιτικής διαμαρτυρίας στη Νομική, ενώ τώρα επιχειρείται για πρώτη φορά η ποινική δίωξη σε απεργούς πείνας. Αυτός ο κανιβαλιστικός και ρατσιστικός λόγος δουλεύεται εδώ και χρόνια από τους μηχανισμούς του κράτους, και στην εκκένωση τη Νομικής τον ακούσαμε από το στόμα των διαφόρων υπουργών εσωτερικών, εργασίας και νταβατζήδων του πολίτη, καθώς και των τραμπούκων του τύπου.

Καθώς η απεργία πείνας φτάνει σε ένα επικίνδυνο για την υγεία των μεταναστών-εργατών στάδιο, επιστρατεύεται τώρα το «καθεστώς ανοχής» ως πρόταση στους απεργούς. Το «καθεστώς ανοχής» δεν αποτελεί ανθρωπιστική αλλά μια ασαφή ρύθμιση, καθώς δίνει για έξι μήνες την άδεια να μείνουν οι μετανάστες εδώ με πρόθεση απέλασης, χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να φύγουν από τη χώρα εάν το επιθυμούν. Γι’ αυτό και οι απεργοί απορρίπτουν την πρόταση αυτή.

Οι αγωνιζόμενοι μετανάστες απεργοί πείνας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού πολέμου. Προτάσσουν τη ζωή τους, ενάντια στη βαρβαρότητα της εξουσίας, την εξαθλίωση και την κουλτούρα θανάτου που προσπαθεί να επιβάλει το κράτος σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Αγωνίζονται για τη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Για έναν κόσμο όπου ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία. Γι’ αυτό, καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα των 300 απεργών πείνας που γίνεται για λογαριασμό όλων μας. Γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των καταπιεσμένων είναι το όπλο μας. Γιατί η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο συμπαράσταση αλλά και σύγκρουση για μια κοινωνία αυτοδιεύθυνσης, χωρίς σύνορα, χωρίς φράχτες, χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς ρατσισμό, χωρίς εκμετάλλευση.

«Δε θα φτηνύνουμε εμείς τη ζωή, που την έχουν κάνει αμελητέα κι αναλώσιμη.

Εμείς θα ακριβύνουμε το θάνατο, τόσο που να ‘ναι αβάσταχτος κι αδιανόητος».

Αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους μετανάστες και τις μετανάστριες

Κοινοί αγώνες όλων των καταπιεσμένων

Για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας

Αλληλέγγυες και Αλληλέγγυοι

 

Οι φωτογραφίες από την κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας στην Πλατεία Κοραή, τη Δευτέρα 28/2:

4 responses to “Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία

 1. Σήμερα 33ή μέρα της απεργίας πείνας των μεταναστών στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας είχε αποφασίσει να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην Fondation Héllenique (Ελληνική φοιτητική εστία στο Παρίσι). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του σκηνοθέτη και προβολή της πρόσφατης ταινίας του «Παράδεισος στη Δύση» με θέμα την «παράνομη» μετανάστευση.
  Θεωρήσαμε καθήκον μας να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση ενημερώνοντας Γάλλους και Έλληνες παρευρισκόμενους για την κατάσταση των απεργών πείνας καθώς και για την ανάλγητη και ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης. Μια ώρα πριν την εκδήλωση, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο, αναρτήσαμε πανό στην είσοδο της εστίας και μοιράσαμε το κείμενο αλληλεγγύης στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια και με την άδεια των διοργανωτών της εκδήλωσης , εισήλθαμε στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουμε τόσο την ομιλία του σκηνοθέτη, όσο και το έργο.
  Προς μεγάλη μας έκπληξη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εισήλθε στην αίθουσα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Αυθόρμητα, πήραμε το λόγο ζητώντας την αποχώρησή του από την εκδήλωση. Θεωρήσαμε προκλητική τη σημερινή παρουσία του, την ώρα που αρκετοί από τους 300 έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους και δύο μόλις μέρες μετά τη μεγαλειώδη γενική απεργία στην Ελλάδα.
  Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το κοινό για το λόγο της αγανάκτησης μας, τη στιγμή που η διεύθυνση της εστίας επιχειρούσε να παρεμποδίσει την παρέμβασή μας. Φωνάξαμε συνθήματα, τόσο σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Ο Θ. Πάγκαλος μας κάλεσε σε ραντεβού την επόμενη μέρα. Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει την ελληνική κοινωνία (άρα και τους μετανάστες) θεωρούμε οποιαδήποτε πρόσκληση σε φιλική κουβέντα-‘’διάλογο’’ ως εμπαιγμό, υπεκφυγή και τέχνασμα.
  Μετά από αρκετή ώρα κι ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της απεργών πείνας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αποχώρησε λέγοντας «ακυρώστε το» και βρίζοντας οποιονδήποτε τον αποδοκίμαζε. Οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπισαν θετικά την παρέμβασή μας και παρέμειναν στη θέση τους ζητώντας τη συνέχιση της εκδήλωσης. Ωστόσο, η διεύθυνση πραξικοπηματικά την ακύρωσε ακολουθώντας πιστά την επιθυμία του.
  Η σημερινή εκδίωξη του Θεόδωρου Πάγκαλου από την ελληνική εστία στο Παρίσι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Τη στιγμή που στα νερά του Αιγαίου πνίγονται μετανάστες, που στον Έβρο χτίζονται τείχη, που 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία, τα μέλη της κυβέρνησης δε νομιμοποιούνται ούτε πολιτικά, ούτε και ως φυσική παρουσία.

  ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

  Πρωτοβουλία ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Παρίσι

  Μου αρέσει!

 2. από Q 6:59μμ, Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 (http://athens.indymedia.org/)

  Οι μεταναστες απεργοί πείνας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να λάβουν τροφή (σε αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχει συνήθως γραπτή άρνηση λήψης τροφής με αναγνώριση των επιπτώσεων σε βάρος της υγείας τους). Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα έπρεπε να έχουν ευθύνες βάσει του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 12) αλλά και το λοιπό νομικό καθεστώς, το οποίο προϋποθέτει τη συναίνεση του ασθενούς και την ηθική αντιμετώπισή του από τους γιατρούς? Μήπως οι μηνύσεις πρέπει να απαντηθούν?

  Κώδικας ιατρικής δεοντολογίας (άρθρα 12 και 15) http://www.isth.gr/?page=2630

  Πονικη ευθύνη γιατρών Συμεωνίδου Καστανίδου http://www.ieth.gr/fileupload/store/07-2006-04-Simeonidou.pdf

  Διακήρυξη της παγκόσμιας ένωσης γιατρών για τη απεργία πείνας:

  http://hungerstrike300.espivblogs.net/2011/03/06/διακήρυξη-της-παγκόσμιας-ένωσης-γιατ/ ελληνικά

  http://www.wma.net/en/30publications/10policies/c18/index.html αγγλικά

  Έκθεση για τα δικαιώματα των απεργών πεινας στο Γκουανταναμο, στη σελιδα 18 υπάρχει υπόδειγμα άρνησης δήλωσης τροφής

  Click to access Final%20Hunger%20Strike%20Report%20Sept%202005.pdf

  Άρθρο του Herman Reyes της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για τους απεργούς πείνας και την ευθύνη των γιατρών σε περίπτωση υποχρεωτικής σίτισης (δες force feeding and the link with torture) http://www.icrc.org/eng/resources/documents/article/other/health-article-010198.htm) .

  Μου αρέσει!

 3. Αναδημοσιευση από το http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1271174

  Η χούντα του πασοκ συνεχίζει την ίδια τακτική, αυτή των διαρροών δια του τύπου, που μπορεί πλέον να θεωρείται κρατικός. Δημοσιεύονται (ακολουθούν κείμενα κρατικής προπαγάνδας) :

  -Σήμερα θα είναι καθοριστική μέρα και οι απεργοί θα απαντήσουν
  -Η δέσμη τριών μέτρων που προτάθηκε στους μετανάστες συνοδεύτηκε και από το τελεσίγραφο πως σε περίπτωση μη αποδοχής θα κινηθούν διαδικασίες απέλασής τους.
  -Εγινε δεκτό και το αίτηµα να µπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους, σε περίπτωση που συντρέχουν ανθρωπιστικές ανάγκες – αναφερόταν για παράδειγµα ο θάνατος κάποιου συγγενούς τους – να µεταβαίνουν στις πατρίδες τους και να επιστρέφουν χωρίς πρόβληµα στην Ελλάδα.
  -Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις των συναρµόδιων υπουργείων για πιθανή µείωση των χρόνων που θα πρέπει κάποιος να αποδείξει τη διαµονή και εργασία στη χώρα, καθώς κρίθηκε πως η 12ετία είναι εξαιρετικά µεγάλο διάστηµα.
  Φυσικά, τονίζεται πως οι ανακοινώσεις αυτές (δια του τύπου) έχουν συγκλονίσει τους απεργούς, αλλά το πάνε και παραπέρα..
  -Μετά το κυβερνητικό τελεσίγραφο, στο Μέγαρο Υπατία πραγµατοποιούνταν έως αργά το βράδυ της Τρίτης συνεχείς διαβουλεύσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι µετανάστες, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες δεν αποκλειόταν εάν διαπιστωθεί θετικό κλίµα να υπάρξει σήµερα, Τετάρτη και συνάντηση κυβερνητικού στελέχους µε εκπροσώπους των απεργών πείνας.

  Και φυσικά, εκφράζονται και απειλές
  -Εφόσον όµως οι απεργοί πείνας εµµείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τότε θα υπάρξει παρέµβαση προκειµένου να µεταφερθούν σε νοσοκοµεία και στη συνέχεια να απελαθούν.
  -Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση µε τις εισαγγελικές Αρχές και δεν θα χρειαστεί αστυνοµική επέµβαση, ούτε εισαγγελική εντολή, αρκεί να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι υγείας που διαπιστώνονται από γιατρούς.

  Νασου κι ο εισαγγελέας, ο απανταχού μπαμπούλας κάθε καθεστώτος:

  Όπως προκύπτει και από απαντητικό έγγραφο της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου προς τον διοικητή της Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής Άρη Μουσιώνη δεν απαιτείται «εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης»…. «ο ιατρός έχει το δικαίωµα, αλλά υπέχει και ιδιαίτερη νοµική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεδεγµένους κανόνες της ιατρικής επιστήµης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς».
  … θα πρέπει οι γιατροί που επισκέπτονται τους απεργούς να λάβουν µέριµνα «προς αποφυγή µη αναστρέψιµης βλάβης της υγείας τους», καθώς σε αντίθετη περίπτωση «κινδυνεύει ο ιατρός να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήµατος διά παραλείψεως τελεσθέντος». Διευκρινίζεται, επίσης, πως µεταξύ του δικαιώµατος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και του έννοµου αγαθού της ζωής υπερέχει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

  Δεν παραλείπουν τις αλληλέγγυες αγωνίστριες, μεγαλοποιώντας την κατάσταση
  -Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης βίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τελέστηκε διά παραλείψεως.

  (χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από άρθρο στα «Νέα», http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231082570)

  Βέβαια, όλα αυτά στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος ενάντια στους μετανάστες για να απαλλαγεί το καθεστώς από το πρόβλημα. Εκτός από το έγγραφο του μπαμπούλα, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο υπουργού ή άλλου στελέχους του καθεστώτος.

  Κι εδώ φαίνεται η υποκρισία

  Αραγε, πόσοι έχουν ακούσει τον όρο «μετακλητός αλλοδαπός υπάλληλος»?????
  Σίγουρα οι εφοπλιστές, οι ψαράδες, οι αγρότες και τα αφεντικά των ξενοδοχείων. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, όπου τα αφεντικά βρίσκουν φτηνά εργατικά χέρια, τόσο φτηνά που δεν παει άλλο !
  Κάθε χρόνο, στα ξενοδοχεία απασχολούνται αλλοδαποί κυρίως από τη ΒΑ Ευρώπη. Πέρυσι, Ουκρανοί εργαζόμενοι μετακλητοί υπάλληλοι εργάζονταν σε ξενοδοχεία της Κρήτης για 225 ευρό το μήνα και 12 ώρες δουλεια την ημέρα. Μάλιστα, μερικοί Κρητικοί παραγωγοί ντομάτας είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κατάσταση επιχειρώντας να απασχολήσουν Πολωνούς εργαζόμενους προσφέροντας 330 ευρό το μήνα.
  Ο μετακλητός υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να συνάψει σύμβαση, να πληρώσει χρήματα σαν εγγυητική επιστολή, να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ και να αναχωρήσει μετά τη λήξη της σύμβασης ή να την ανανεώσει.

  Την ίδια ώρα που το καθεστώς επιχειρεί να ξεφορτωθεί μετανάστες, στην επαρχία γίνεται χαμός !

  (αντιγράφουμε από το http://www.pliroforiodotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15937:2011-02-18-11-20-28&catid=72:2010-07-19-19-50-20&Itemid=100171, οι υπογραμμίσεις δικές μας)

  Την έγκαιρη μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης για να καλυφθούν οι αγροτικές ανάγκες ζητά με ερώτηση του στην Βουλή ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης. Στο κείμενο του αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών πολλών αγροτών του Νομού μου και αυτό διότι, ενώ έχουν προβεί στις αρχικές απαιτούμενες ενέργειες από το Σεπτέμβριο του 2010 για τη μετάκληση αλλοδαπών αγροτών γης προκειμένου να βοηθηθούν στις καλλιέργειές τους, πέντε μήνες μετά δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς και πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί. Με αφορμή μάλιστα το γεγονός πως πέρυσι τέτοιο καιρό Κυβερνητικοί παράγοντες με δελτία τύπου ανακοίνωναν την άρση των εγγυητικών και την απλούστευση των διαδικασιών της μετάκλησης, ένα χρόνο μετά και λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής του σπαραγγιού, παρουσιάζεται το φαινόμενο οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μην γνωρίζουν πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει η διαδικασία της μετάκλησης. Επειδή κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρούνται διάφορα προβλήματα που αφορούν την έγκαιρη έλευση των αλλοδαπών εργατών γης, αλλά φέτος ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τη διαδικασία μετάκλησης λόγω της παρατηρούμενης Κυβερνητικής ολιγωρίας. Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη προσέλευση των αλλοδαπών εργατών γης, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι παραγωγές θα μείνουν στα χωράφια με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία του τόπου. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί, εάν θα ληφθούν και πότε οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να έρθουν έγκαιρα οι μετακλητοί αλλοδαποί εργάτες γης;»

  Αυτός ο βουλευτής είναι νεοδημοκράτης, λεπτομέρεια.

  Φαίνεται ξεκάθαρα η υποκρισία της εξουσίας !!!! Την ώρα που επιχειρεί να μας πείσει πως θέλει να εκδιώξει μετανάστες με κάθε τρόπο, την ίδια ώρα εγείρονται αιτήματα για αλλοδαπούς υπάλληλους που δεν απαντώνται. Αραγε, τι θα κάνουν τις επόμενες μέρες όπου έχουν κατατεθεί ανάλογα αιτήματα για τα ξενοδοχεία της Κρήτης, για αγροτικές δουλειές, ενώ στην Ηλεία γίνεται το έλα να δεις με φουκαράδες μετανάστες στα θερμοκήπια??? Θα βάλουν πάλι τα καθήκια του ΛΑΟΣ να σκούζουν, τους «κρατικούς δημοσιογράφους», κάποιον εισαγγελέα ?????

  Χούντα είναι, θα περάσει

  Μου αρέσει!

 4. Αναδημοσιεύουμε ορισμένα σχόλια από το athens.indymedia που διαφωτίζουν καπως το θέμα:

  λήξη της απεργίας πείνας των μεταναστών(γύρω στις 5 παρα τέταρτο) αφού μετά την συνάντηση με την κυβέρνηση του προτάθηκαν:
  άδεια παραμονής για όσους είναι 8 χρόνια στην χώρα και
  επ’αοριστο ανανέωση του 6μηνου καθεστώτος ανοχής (με δυνατότητα να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν από τις πατρίδες του) μέχρι να συμπληρώσουν τα χρόνια και τις προυποθέσεις.
  …..
  «άδεια παραμονής για όσους είναι 8 χρόνια»
  διορθώστε αν κάνω λάθος αλλα νομίζω οτι αρκετοί από τους απεργούς πείνας είναι στη χώρα αρκετά λιγότερα χρόνια
  με αυτούς τι γινεται?????

  Για όσους είναι λιγότερο απο 8 χρόνια δίνετε καθεστώς ανοχής επ αόριστον, δλδ μέχρι να συμπληρώσουν τα 8 χρόνια.
  Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ!
  …..
  H άδεια παρανομής δεν είναι νομιμοποίηση
  Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά υποψιάζομαι ότι πρόκειται να γίνει χρήση του άρθρου 21, παράγραφος 4 του πρόσφατου νόμου 3907/2011 που δίνει την δυνατότητα να εκδοθεί άδεια παραμονής 1 χρόνου (με δυνατότητα ανανέωσης για 1 ακόμη χρόνο) για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον επιπλέον συντρέχουν λόγοι «δημοσίου συμφέροντος» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του νόμου 3386/2005. Η απεργία πείνας νομικά καλύπτει πλήρως τους λόγους «δημοσίου συμφέροντος» που απαιτεί ο νόμος 3386/2005.Προσοχή όμως, εάν μετά από ένα χρόνο δεν συντρέχουν λόγοι «δημοσίου συμφέροντος» δεν επιτρέπεται να γίνει ανανέωση της άδεις παραμονής….
  ….
  Περισσότερες πληροφορίες (7:15μμ, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011)
  Η τελική πρόταση κινείται στη βάση του καθεστώτος ανοχής, το οποίο όμως θα ανανεώνεται μέχρι να μπορέσουν να μπουν σε διαδικασία νομιμοποίησης, αφού έχουν κλείσει τον αριθμό ετών που χρειάζεται. Η κατεύθυνση είναι να μειωθούν τα έτη αυτά από τα 12 που είναι σήμερα, μάλλον στα 8. Ταυτόχρονα, οι μετανάστες σε αυτό το καθεστώς θα έχουν δικαιώμα επιστροφής στη χώρα τους για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και πρόσβαση στην εργασία.
  Επιβεβαιώθηκε ακόμα η μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής, ενώ συζητήθηκε η διαδικασία επανένταξης στο καθεστώς νομιμότητας όσων μεταναστών είχαν εκπέσει από αυτό τα προηγούμενα χρόνια καθώς δεν συμπλήρωναν τα αναγκαία ένσημα.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο τους 300 απεργούς πείνας, αλλά βελτιώνουν σημαντικά τη θέση για χιλιάδες άλλους μετανάστες χωρίς χαρτιά της χώρας μας.
  Τα παραπάνω είναι αρχικές πληροφορίες και αναμένονται δηλώσεις της κυβέρνησης και η απόφαση των απεργών πείνας. Ωστόσο, στους χώρους της απεργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται ήδη κόσμος και το κλίμα είναι πανηγυρικό, με πολλούς να μιλάνε για νίκη της απεργίας πείνας.

  Από το tvxs 18:38 – Τετ 09/03/2011
  Η τελευταία πρόταση του υπουργείου προβλέπει καθεστώς ανοχής χωρίς χρονικό ταβάνι και εξέταση κατά περίπτωση μετανάστη ανά εξάμηνο, ενώ θα δίνεται στους μετανάστες η δυνατότητα να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους αν συντρέχει ανθρωπιστική ανάγκη. Παράλληλα, προβλέπεται και νομιμοποίηση για όσους βρίσκονται στην Ελλάδα για πάνω από 8 χρόνια. Αυτό όμως αναμένεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς η παραμονή θα πρέπει να βεβαιώνεται με λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοικιαστήρια συμβόλαια, που σπάνια υπάρχουν. Παραμένει φυσικά εντός της πρότασης και η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την παραμονή των μεταναστών στη χώρα από 200 σε 120. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν όχι μόνο για τους απεργούς πείνας αλλά για όλους τους μετανάστες που θα υπάγονται, σύμφωνα με την αστυνομία σε καθεστώς ανοχής…

  Γ.Ραγκούσης: Δεν δόθηκαν άδειες παραμονής
  10:45 – Πέμ 10/03/2011, Aπό το tvxs

  Το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα από 44 ημέρες, οι 300 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέστειλαν την απεργία πείνας, αποδεχόμενοι την πρόταση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε χθες στη Βουλή, αλλά και σήμερα σε μέσα ενημέρωσης, πως «καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια δεν δόθηκε και καμία ανθρώπινη ψυχή δε χάθηκε».
  Η τελευταία πρόταση του υπουργείου προβλέπει καθεστώς ανοχής χωρίς χρονικό ταβάνι και εξέταση κατά περίπτωση μετανάστη ανά εξάμηνο, ενώ θα δίνεται στους μετανάστες η δυνατότητα να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους αν συντρέχει ανθρωπιστική ανάγκη. Παράλληλα, προβλέπεται και νομιμοποίηση για όσους βρίσκονται στην Ελλάδα για πάνω από 8 χρόνια –σύμφωνα με τον Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπο των απεργών πείνας, και οι περισσότεροι από τους 300 τηρούν αυτή την προϋπόθεση. «Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», πρόσθεσε ο Αμπντούλ Χατζί.
  Για δικαίωση των 300 μεταναστών απεργών πείνας κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Οι μετανάστες έκαναν λόγο για μερική δικαίωση των αιτημάτων τους και υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τη νομιμοποίηση των μεταναστών της χώρας. Στο μεταξύ, όσοι από τους μετανάστες βρίσκονται στα νοσοκομεία, θα παραμείνουν εκεί. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην Υπατία, έως ότου να αρχίσουν να σιτίζονται κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη, με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν την απεργία πείνας οι 50 μετανάστες.
  Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν προκρίνεται νομιμοποίηση, γιατί οι μετανάστες αύριο δεν θα έρθουν στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στην Ελληνική Αστυνομία για το καθεστώς ανοχής και όχι παραμονής και ότι ουδείς πλην των αστυνομικών αρχών μπορεί να μιλήσει για το μέλλον τους.
  «Δεν δώσαμε άδειες παραμονής ούτε καν υπόσχεση, δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή και η Ελλάδα είναι ήρεμη», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. «Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι και χθες ένα πράγμα και μόνο ζητούσαν για να σταματήσουν την απεργία: Νομιμοποίηση και άδειες παραμονής γιατί τον Ιανουάριο του 2009 18 Μαροκινοί από τα Χανιά κατάφεραν να αποσπάσουν άδειες παραμονής με αντάλλαγμα τη διακοπή της απεργίας πείνας. Το μείζον είναι ότι η Ελλάδα από χθες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό λέει ένα πράγμα: ότι όσο και να πιέζεται δεν δίνει άδειες παραμονής», σημείωσε. Για το υπό ανοχήν καθεστώς που θα χορηγηθεί στους μετανάστες ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι είναι ρητή πρόβλεψη του νόμου βάσει κοινοτικής οδηγίας, και όχι παραχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ απέδωσε τους πανηγυρισμούς των μεταναστών σε επικοινωνιακά τρικ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s