Αν έχεις τείχη διάβαινε

Λίγες μέρες πριν από τον Παπουτσή και το τείχος του, ήταν ο πολύς Πάγκαλος που σε συνέντευξη του κατηγορούσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς για σταλινισμό και υπόθαλψη τρομοκρατών αντίστοιχα και αναγνώριζε ως μόνη υπεύθυνη δύναμη το Λάος εκφράζοντας -για μια ακόμη φορά- το ίδιο το καθεστώς.
Όπως έχουμε πει, η επίθεση στις κατακτήσεις του προλεταριάτου, η βίαιη επιβολή νέου πλαισίου εκμετάλλευσης και καταπίεσης είναι μονόδρομος για την αστική τάξη και για το ιππικό της τρόικας. Η κοινωνική αυτή αντεπανάσταση καταστρέφοντας τα απομεινάρια του κοινωνικού κράτους, επαναπροσδιορίζει και το περιεχόμενο του κράτους δικαίου. Καταστολή σε όποιον διαμαρτύρεται, νέοι τρομονόμοι που ποινικοποιούν το φρόνημα και την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα από τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας. Οι τόνοι ψέματος και ιδεολογικής ακροδεξιάς σαβούρας που εκστομίζονται από τα καθεστωτικά χείλη των κυβερνητικών υπαλλήλων και των τηλεοπτικών-δημοσιογραφικών αστέρων είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής και η ιδεολογική της νομιμοποίηση.

Τείχη ψεμάτων για τους μετανάστες

Σαν έτοιμος από καιρό, ο Παπουτσής, αν και εμφανώς παραγκωνισμένος σε θέματα «τρομοκρατίας» από τον σκληρό πυρήνα του κράτους, αναλαμβάνει να εξολοθρεύσει τους συνήθεις υπόπτους, τους απόκληρους μετανάστες.
Από τους ρητορικούς γκεμπελισμούς για ανυπαρξία ασφαλιτών, μετά το όργιο της βίας με πολιτικά στις 15 Δεκέμβρη, περνά στην ανέγερση τείχους στον Έβρο ως ανάχωμα στις ανεξέλεγκτες ροές (sic) μεταναστών. Κι επειδή το ψέμα είναι σταθερή αξία, εκτός από τα φοβερά νούμερα –ότι δήθεν 250 την ημέρα περνάν από τον Έβρο, δηλαδή κοντά 90χιλ το χρόνο, όταν τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 30χιλ– ο υ.προ.πο υπόσχεται και άσυλο σε όποιους το χρειάζονται δηλαδή στο 0,3% όσων αιτούνται σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Οι υπόλοιποι αν δε εξολοθρεύονται στα σύνορα, θα απελαθούν βίαια ή θα κρατηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -τα υπάρχοντα συν αυτά που θα γίνουν. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές είπε ο Παπουτσής: η Ελλάδα γέμισε και δε χωράνε άλλοι.
Στα πλαίσια αυτής της προπαγάνδας που ενορχηστρωμένα από εχθές λαμβάνει χώρα σε πανελλήνια μετάδοση, σύσσωμα τα κανάλια παπαγαλίζουν τα ίδια ψέματα που έλεγαν στις Ευρωεκλογές του 2009 ή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές κάθε φορά που επιχειρείται να αλλάξει η πολιτική ατζέντα: «θα γεμίσουμε με μετανάστες που μπαίνουν ανεξέλεγκτα κατά χιλιάδες κάθε μέρα από στεριά και θάλασσα», «σε 10 χρόνια θα είμαστε μειοψηφία». Ο συνηθισμένος ρατσιστικός λόγος που αναβαπτίζεται στην τηλεοπτική σοβαροφάνεια, επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές για να εμπεδωθεί και να μολύνει με τη χοντροκομμένη συλλογιστική του ακόμα και το στρατόπεδο των καταπιεσμένων και τον κόσμο της αριστεράς.
Τι κι αν η ίδια η στατιστική υπηρεσία κάνει λόγο για 700-800χιλ μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», τι κι αν η μόνη πύλη εισόδου είναι πια ο Έβρος καθώς τα θαλάσσια περάσματα φυλάσσονται από τα ένστολα της Frontex, τι κι αν ο πληθυσμός των μεταναστών παραμένει στο ίδιο μέγεθος από το 2001, η πατρίδα τάχα κινδυνεύει από τα εκατομμύρια των μεταναστών που είναι τόσοι όσοι ισχυρίζεται η γκεμπελική τους προπαγάνδα. Όπως ακριβώς ο Λοβέρδος αυθαίρετα αποδίδει τα ελλείμματα των νοσοκομείων στους παράνομους μετανάστες και στη δήθεν δωρεάν περίθαλψη τους κόστους 150εκ κι όχι στα δις της φαρμακευτικής δαπάνης, ευγενική χορηγία των πολυεθνικών φαρμακευτικών που θεωρούσαν την Ελλάδα το ελ ντοράντο τους.

Ο προ.πο. πήγε κι ένα βήμα παραπέρα τη συλλογιστική του, υιοθετώντας εν μέρει, τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας για σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα μεταναστών. Είναι ο αυταρχισμός νέας κοπής που ενσωματώνει τη ρητορική και πρακτική της παλιάς κοπής ακροδεξιάς. Μπορεί επομένως το Λάος να καθηλώνεται στις δημοσκοπήσεις και η τηλεοπτική υπερπροβολή των στελεχών του να φτάνει στα όρια της, οι καρατζαφύρερ όμως έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Η ιδεολογία των απογόνων των ταγμάτων ασφαλείας, των άνευ όρων υποστηρικτών των ένστολων τραμπούκων, των ανοιχτά ρατσιστών, εκφρασμένη από τον Πασόκο που περιφέρει θλιβερά τις δάφνες του αντιστασιακού του παρελθόντος.

«Αυτός που μιλά για τον εχθρό, είναι ο εχθρός»

Είμαστε πλέον στην εποχή των συνειδητοποιήσεων. Η αστική τάξη συνειδητά με όλα τα πολιτικά της όπλα επιτίθεται στις κατακτήσεις του προλεταριάτου. Επειδή όμως η οικονομία δεν είναι αποχωρισμένη από το πολιτικό και νομικό εποικοδόμημα, η ανασύνταξη του αστικού κράτους στη βάση πιο αυταρχικών μορφών είναι ο απαραίτητος πολιτικός όρος για την αναπαραγωγή -λέμε τώρα- του καπιταλισμού. Το τείχος του Έβρου συμπυκνώνει ανάγλυφα όλα τα τείχη που υψώνει η νέα πραγματικότητα στα κύματα των ανέργων και των νεόφτωχων, είναι το ωμό σύμβολο των διαχωρισμών που η αστική κοινωνία παράγει. Το τείχος δεν είναι τίποτα άλλο από την ελληνική εκδοχή της Ευρώπης-φρούριο, αλλά και μια επίδειξη πυγμής του ελληνικού κράτους, μιας πυγμής που όμως αδυνατεί να κρύψει την ολοκληρωτική του χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση με τόνους ψεμάτων και ρατσιστικής ιδεοληψίας στοχοποιεί τους μετανάστες και χτίζει το τείχος γιατί αναζητά βραχυπρόθεσμα την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, αλλά ουσιαστικά χτίζει τη συναίνεση στη βάση της πιο αποκρουστικής πρακτικής και ρητορικής. Είναι άλλη μια εκδοχή των σωτήρων της πατρίδας που στήνουν συμμαχίες ποντάροντας στην καθυστέρηση, το φόβο και το ρατσισμό. Όσο η χρεοκοπία πλησιάζει και τα όνειρα για ομαλό ξεπέρασμα της κρίσης απομακρύνονται η συναίνεση θα έχει τη μορφή της συστράτευσης με το νόμο και την τάξη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στα σύνορα της, απέναντι στους «ξένους πράκτορες που είναι μεταμφιεσμένοι σε μετανάστες». Με τέτοιες αθλιότητες το καθεστώς επιχειρεί την ανασυγκρότηση του και στη βάση αυτή η αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να απαντά στο θεσμικό ρατσισμό, υιοθετώντας τα στοιχεία του. Αφού υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο ωμής προπαγάνδας, αφού η συζήτηση γίνεται εντός ακροδεξιού πλαισίου, πρώτο καθήκον είναι να αποκαλυφθούν οι ψεύτες, να θρυμματιστούν τα άθλια επιχειρήματα τους κι όχι να δεχόμαστε το πρόβλημα όπως το παρουσιάζουν οι καθεστωτικοί μηχανισμοί, αλλά απλώς να διαφωνούμε στις λύσεις. Αυτό είναι ήδη μια τακτική ήττα κι αυτό το αντιλαμβάνεται όποιος διαπιστώσει πόσοι άνθρωποι θεωρούν πως οι «ξένοι» είναι δύο εκατομμύρια, άρα αποδέχονται εν μέρει πως χρειάζονται έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Οι αγώνες ενάντια στο τείχος και στην αντιμεταναστευτική πολιτική, εκτός από το βαθύτερο ανθρωπιστικό τους πρόταγμα, είναι αγώνες συνειδητοποίησης του προλεταριάτου ενάντια σε κείνους που τσακίζουν απόκληρους και σώζουν τράπεζες, που παραβιάζουν τον ίδιο το νομικό τους πολιτισμό, που επαναφέρουν ως στοιχείο συνοχής της κοινωνίας που διαλύουν, τα πιο αποκρουστικά ιδεολογήματα και τις πιο αυταρχικές πρακτικές της αστικής αντίδρασης. Η αμείλικτη αντιπαράθεση με τους θεσμικούς ρατσιστές, η αποκάλυψη των ψεμάτων τους, η ανασυγκρότηση του στρατοπέδου των καταπιεσμένων θα είναι η αρχή και τότε κανένα τείχος δε θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει όσους θα επιζητούν δίκιο και αλήθεια.

Άκης Τζάρας

6 responses to “Αν έχεις τείχη διάβαινε

 1. Σε αντίθεση με τα όσα κυκλοφορούν ευρέως στο διαδύκτυο ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών για «παράνομη είσοδο και παραμονή» του 1ου 9μηνου του 2010 είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας: Δηλαδή 96000. Με την ίδια ροή μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο χρόνος θα κλείσει με 120000 συλλήψεις. Απ’ αυτές το 33% γίνεται στο εσωτερικό της χώρας και το 66% στα σύνορα, απ’ όπου μπορούμε να υπολογίσουμε και τον αριθμό των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων γύρω στους 80.000. Σε σχέση με το 2009 το μόνο που άλλαξε είναι ότι μειώθηκε η είσοδος από τα νησιά και αυξήθηκε ανάλογα από τον Έβρο, χωρίς όμως να αυξάνεται το κύμα από την ανατολή που παραμένει στις 40.000. Από τα στοιχεία επίσης φαίνεται ότι οι Αλβανοί παραμένουν στην πρώτη θέση με 39000 συλλήψεις το 1ο 9μηνο, ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί με 20000.

  Παρά λοιπόν τα όσα λεει ο Παπουτσής περί 300 που εισέρχονται καθημερινά από τον Έβρο το πραγματικό νούμερο περιορίζεται στο 1/3 στα 100 άτομα την ημέρα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται σε μια σειρά δημοσιεύματα όπως αυτό του Αγγελιοφόρου στις 10 Ιουνίου 2010: «Συνοριοφύλακες επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη στον Έβρο, καθώς περνάνε στο ελληνικό έδαφος 100 με 120 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση».
  Αυτό που αποκρύπτουν όλοι συστηματικά είναι ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παραμένει σταθερός, αφού την εγκαταλείπουν περίπου όσοι έρχονται, αρκετοί από τους οποίους μπορεί να είναι και τα ίδια πρόσωπα.
  Η αποκατάσταση των αριθμών έχει τη σημασία της για να ξέρουμε περί τίνος συζητάμε. Οι ρατσιστές και μαζί τους η κυβέρνηση σκοπίμως διαδίδουν διάμεσου των παπαγάλων τους άλλα ντ’ άλλων, συσκοτίζοντας το ζήτημα και δημιουργώντας τρομοφοβία για τα εκατομμύρια δήθεν των μουσουλμάνων που εισβάλουν μαζικά στη χώρα. Όλα αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς και ο σκοπός τους είναι προφανής. Να στέψουν την οργή του κόσμου από την κυβέρνηση, τις τράπεζες, τους τοκογλύφους και τους διεθνείς τους συμμάχους, στους ταλαίπωρους μετανάστες που απλώς αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί. Γνωστά κόλπα από την εποχή του Άουσβιτς και του Νταχάου.
  Ας μάθουν όμως ότι δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή.

  Μου αρέσει!

 2. …η παράνομη μετανάστευση είναι απλώς το πρόσχημα και ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης από τη χρεοκοπία της οικονομικής πολιτικής της στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας στη γαλλική Le Monde για το κύμα ξενοφοβίας στην πατρίδα του: «Η κύρια πηγή ανησυχίας δεν εντοπίζεται στην υποτιθέμενη αδυναμία ενσωμάτωσης των μεταναστών, αλλά στους πολιτικούς που χωρίς ενδοιασμούς επιχειρούν να εκτρέψουν τις κοινωνικές αγωνίες των ψηφοφόρων τους, ενθαρρύνοντας τις εθνοτικές επιθέσεις εναντίον των πιο αδύνατων».
  Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι αποτελεί προνομιακό γήπεδο της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς, τύπου Λεπέν. Στο εξής, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι απροσδόκητες εκλεκτικές συγγένειες του ΠΑΣΟΚ ήρθαν για να μείνουν. Μας το είπε, άλλωστε, ο κ. Πάγκαλος, στην πολύκροτη συνέντευξη που κατακεραύνωσε, με τα κομψά ελληνικά του, τους «κοπρίτες» του Δημοσίου, για να αναγνωρίσει γενναιόδωρα ότι «ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής μας είναι ο ΛΑΟΣ, οι μόνοι που κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση». Μια απροσδόκητη εκδοχή του γνωστού συνθήματος «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο… ΛΑΟΣ στην εξουσία»!
  πηγή :kathimerini.gr

  Μου αρέσει!

 3. «μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης…αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων», γράφει ο Π.Π. Είναι μόνο αυτό;
  Η κυβερνηση, αδυνατώντας να υφάνει μια θετική κοινωνική συναίνεση καταφεύγει στο σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του κράτους: την ασφάλεια. Αγοράζει σταθερότητα μέσω της πολιτικής χρήσης του φόβου και χτίζει συναίνεση στη βάση της διαχείρισης των ατομικών και συλλογικών φόβων. Εμφανίζει περίπου ως νομοτέλεια ότι η κρίση εντείνει τον ρατσισμό. Όταν το φάσμα της φτώχειας απειλεί όλο και περισσότερους από τους γηγενείς, το «δεν χωράμε άλλους» πλασάρεται ως αυτονόητο. Είναι πιο εύκολο, μας λέει η κυβέρνηση, να ρίξετε έξω από το πλοίο τους «παράνομους» παρά να διεκδικήσετε διάσωση για όλους και μέσα από τα δικαιώματα. Όσο τα όνειρα για ομαλό ξεπέρασμα της κρίσης απομακρύνονται η συναίνεση θα έχει τη μορφή της συστράτευσης με το νόμο και την τάξη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στα σύνορα της.

  Μου αρέσει!

 4. Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο
  Αθήνα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, 14:00
  Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή , <a h

  keerfa_15gen.jpg
  Η εικόνα εμφανίζεται σε σμίκρυνση (φυσικό μέγεθος)
  Ο Χρήστος Παπουτσής, ένας υπουργός-διώκτης προσφύγων στη πόρτα του υπουργείου του δεν ντρέπεται να σχεδιάζει μέτρα διωγμού ανθρώπων κατατρεγμένων με ένα Φράχτη στον Έβρο , όπως οι στρατηγοί του ισραηλινού κράτους απαρτχάιντ που έχτισε το Τείχος της ντροπής στη Παλαιστίνη.
  Μάλιστα, τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας μιλάνε για την ανάγκη να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα σε «λαθρομετανάστες» όταν πρόκειται για πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία. Αραγε πότε έγινε ειρηνικό και δημοκρατικό το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία, η Παλαιστίνη η το Ιράν η ακόμη και το κατεστραμμένο από τις πλημμύρες και τον πόλεμο Πακιστάν. Είναι χώρες όπου το νομικό καθεστώς του πρόσφυγα για τον άνθρωπο που φεύγει κατατρεγμένος από εκεί όπου εκατομμύρια εξοντώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή ρημάζονται από δικτατορικά καθεστώτα. Σε αυτούς τους πολέμους αλλά και στη καταλήστευση των οικονομιών συνένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει με αποστολή στρατού και φρεγάτες ενώ η ΕΕ πρωτοστατεί στη στήριξη δικτατοριών. Ο Χ.Παπουτσής απλά έφερε την FRONTEX, το στρατό δολοφόνων μεταναστών στα σύνορα, πήρε τα 100 εκατομμύρια, βρήκε και τους εργολάβους για να κάνει την Ελλάδα, από τα σύνορα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τη πόρτα του Υπουργείου του ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
  Είναι προκλητικές οι αγκαλιές και οι συμμαχίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Ισραήλ που ακόμη κατακρατά το καράβι των ελλήνων ακτιβιστών που προσπάθησαν να σπάσουν το αποκλεισμό της Γάζας. Την ίδια ώρα ξυλοκοπούνται οι Παλαιστίνιοι που ζητάνε άσυλο. Είναι σκανδαλώδης η συνεργασία με το δικτατορικό καθεστώς του Ιράν που εξοντώνει τους αγωνιστές της ελευθερίας με λιθοβολισμό και κρεμάλα ενώ στην Ελλάδα γίνονται απελάσεις σε συνεργασία με τη Τουρκία κούρδων και Ιρανών συνδικαλιστών. Είναι απαράδεκτο να καταδιώκονται Αφγανοί πρόσφυγες στα σύνορα όταν ο ελληνικός στρατός βρίσκεται μαζί με το ΝΑΤΟ στη Καμπούλ.
  Αυτό το κατήφορο θα τον σταματήσουμε με την κλιμάκωση του αγώνα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που δέχεται τις επιθέσεις των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις και τις γειτονιές για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα του Μνημόνιου και η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με τα μέτρα Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση καταφεύγει στη συνταγή της ΝΔ που σε συνεργασία με το ΛΑΟΣ και την Χρυσή Αυγή στοχοποιήσανε τους μετανάστες, για να τους μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία της πολιτική τους που έσπειρε τη φτώχεια και την ανεργία και την υποβάθμιση στις γειτονιές μας. Θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να στρέψουν τους φτωχούς του Μνημόνιου ενάντια στους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους. Δεν θα τους αφήσουμε!
  Αυτοί που απολύουν είναι οι βιομήχανοι και ο Ραγκούσης και όχι οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί πρόσφυγες. Η ίδια κυβέρνηση και οι πλούσιοι φίλοι της, οι Τραπεζίτες ρήμαξαν μισθούς, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και ελεύθερους χώρους για να τους παραδώσουν στους αδίστακτους κερδοσκόπους. Έτσι έφτασε να ρημάξει το κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές και όχι γιατί πέρασαν τα σύνορα οι μετανάστες. Φτάνει πια με τα ρατσιστικά ψέματα! Ώρα να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τα αντεργατικά και τα ρατσιστικά μέτρα, αυτά που άνοιξαν το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να προχωράνε σε επιθέσεις στις γειτονιές με την κάλυψη της Αστυνομίας του Παπουτσή.
  Να πάρει πίσω το ρατσιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, να πάρει πίσω το φράχτη από τα Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δώσει τώρα άσυλο στους πρόσφυγες και να νομιμοποιήσει τους μετανάστες. Δεν δεχόμαστε ούτε το Μνημόνιο λιτότητας ούτε το Μνημόνιο ρατσισμού!
  Καλούμε σε ξεσηκωμό πανελλαδικά και δυναμική παρουσία στο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη στα Προπύλαια 2μμ και στη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα. Ήδη, συνδικάτα όπως η ΑΔΕΔΥ, Η ΟΛΜΕ, Η ΠΟΕΔΗΝ, Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Γ ΕΛΜΕ μαζί με εκατοντάδες καλλιτέχνες, τις κοινότητες μεταναστών, τις επιτροπές Αφγανών Ιρανών και Παλαιστίνιων Προσφύγων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τους δρόμους. Να μην λείψει κανείς και καμία!

  http://www.antiracismfascism.org

  Μου αρέσει!

 5. Σύντροφοι δημοσιεύστε παρακαλώ αυτό. Δίνει μία απάντηση στα ψεύτικα νούμερα
  Άλλο 5 εκατομμύρια € που λέει η έρευνα και άλλο 150 εκατομμύρια €

  Το έλλειμμα της υγείας και οι μετανάστες

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/12/2010

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=587016

  Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από τρεις διαφορετικές πρόσφατες έρευνες σε μη νόμιμους μετανάστες δεν δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα 150 από τα 400 εκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος του υπουργείου Υγείας οφείλονται στη χρήση των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών από μη νόμιμους μετανάστες.
  Κατ’ αρχάς σύμφωνα με τον Ν. 3386/2005 η πρόσβαση των μη νόμιμων μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας απαγορεύεται και η μοναδική εξαίρεση αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών. Οι επείγουσες περιπτώσεις στις οποίες το νοσοκομείο δέχεται να νοσηλεύσει κάποιον μη νόμιμο μετανάστη είναι λοιπόν αυτές που ενδέχεται να μην πληρώνονται. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών, οι περιπτώσεις των μη νόμιμων μεταναστών οι οποίοι νοσηλεύονται είναι μετρημένες κάθε μήνα.
  Οι ίδιοι οι μετανάστες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους από τις Αρχές, οπότε και περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας χωρίς χαρτιά η οποία πήγε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε, όταν ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε ήταν πια στο τελευταίο στάδιο. Πρόσφατα αφιχθείσες έγκυες αλλοδαπές χωρίς χαρτιά, οι οποίες επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, συνήθως φοβούνται να γεννήσουν στα νοσοκομεία γιατί ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να τις αφήσουν να πάρουν το νεογέννητο παιδί τους χωρίς να πληρώσουν είναι να κάνουν αίτηση ασύλου, κάτι το οποίο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν καθώς γνωρίζουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. όπου θα καταλήξουν θα τις γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα για εξέταση του αιτήματός τους με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν εκλείπουν οι περιπτώσεις αποβολών στο σπίτι από Αφγανές που έχουν φοβηθεί να πάνε στην κλινική.
  Επειδή οι μη νόμιμοι μετανάστες δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός νοσοκομείου, ακόμα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως με διαβήτη και άσθμα, αγοράζουν τα φάρμακά τους. Η μοναδική βοήθεια υπό τη μορφή φαρμάκων για αυτούς προσφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και τους παρέχουν τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία συγκεντρώνουν από εράνους και δωρεές.
  Οι νεοεισερχόμενοι μη νόμιμοι μετανάστες σπανίως πάνε τα παιδιά τους στις δημόσιες παιδικές κλινικές. Χαρακτηριστικά από τα περίπου 85 παιδιά Αφγανών που εξετάστηκαν σε κινητή μονάδα που είχε φέρει το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεργασία με την Κοινότητα Αφγανών Ελλάδας για δύο μέρες το καλοκαίρι του 2010, μόνο 3 παιδάκια είχαν εξεταστεί σε ελληνικό νοσοκομείο παλαιότερα. Και τα 3 ήταν παιδάκια νόμιμων, αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.
  Τέλος, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Clandestino, το υπουργείο Υγείας μάς είχε παραχωρήσει το εξής στοιχείο στις 4.4.2008: το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ για το έτος 2007. Περιλαμβάνει δηλαδή μη νόμιμους μετανάστες καθώς και αλλοδαπούς κοινοτικούς (όπως Πολωνούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους και άλλους) που τους επιτρέπεται η διαμονή στη χώρα και δεν έχουν φροντίσει για την ασφάλισή τους για διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι ότι δουλεύουν παράνομα) και εποχικούς αλλοδαπούς που εργάζονται νόμιμα με το σύστημα της μετάκλησης και ουσιαστικά δεν έχουν βιβλιάριο υγείας.
  Το αξιοπερίεργο είναι το πώς φτάνουμε από τα 5 (που είναι ήδη μια σοβαρή υπερεκτίμηση των απλήρωτων νοσηλίων των μεταναστών χωρίς χαρτιά) στα 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τετραετία α) όταν οι ροές μη νόμιμων μεταναστών (και ιδιαίτερα μη Αλβανών) προς τη χώρα μας είναι στα ίδια λίγο-πολύ επίπεδα τα τελευταία 3-4 χρόνια, β) όταν από διαφορετικές έρευνες διαφαίνεται ότι η πλειονότητα των μη νόμιμων μεταναστών αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα υγείας εν οίκω ή μέσω ΜΚΟ;
  Πέραν του αβάσιμου του ισχυρισμού του κυρίου υπουργού, το πολιτικό ερώτημα του «από πού θα κόψουμε» παραμένει. Όμως, μια πιθανή πολιτική επιλογή απαγόρευσης της περίθαλψης μη νόμιμων μεταναστών όταν απειλείται η υγεία τους, πέραν του ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και αντιτίθεται σε διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
  * Άρθρο των Θάνου Mαρούκη (ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ) και Μαρίνας Nικόλοβα (υποψήφια διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου)

  Μου αρέσει!

 6. Ποιο ευκολοδιάβαστο (με παραγράφους).

  ΕΡΕΥΝΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Clandestino- Υπουργείο Υγείας 4.4.2008 : Το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ

  Σύντροφοι δημοσιεύστε παρακαλώ αυτό. Δίνει μία απάντηση στα ψεύτικα νούμερα
  Άλλο 5 εκατομμύρια € που λέει η έρευνα και άλλο 150 εκατομμύρια €
  ========================================================

  Το έλλειμμα της υγείας και οι μετανάστες

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/12/2010

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=587016

  Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από τρεις διαφορετικές πρόσφατες έρευνες σε μη νόμιμους μετανάστες δεν δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα 150 από τα 400 εκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος του υπουργείου Υγείας οφείλονται στη χρήση των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών από μη νόμιμους μετανάστες.
  Κατ’ αρχάς σύμφωνα με τον Ν. 3386/2005 η πρόσβαση των μη νόμιμων μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας απαγορεύεται και η μοναδική εξαίρεση αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών. Οι επείγουσες περιπτώσεις στις οποίες το νοσοκομείο δέχεται να νοσηλεύσει κάποιον μη νόμιμο μετανάστη είναι λοιπόν αυτές που ενδέχεται να μην πληρώνονται. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών, οι περιπτώσεις των μη νόμιμων μεταναστών οι οποίοι νοσηλεύονται είναι μετρημένες κάθε μήνα.

  Οι ίδιοι οι μετανάστες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους από τις Αρχές, οπότε και περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας χωρίς χαρτιά η οποία πήγε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε, όταν ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε ήταν πια στο τελευταίο στάδιο. Πρόσφατα αφιχθείσες έγκυες αλλοδαπές χωρίς χαρτιά, οι οποίες επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, συνήθως φοβούνται να γεννήσουν στα νοσοκομεία γιατί ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να τις αφήσουν να πάρουν το νεογέννητο παιδί τους χωρίς να πληρώσουν είναι να κάνουν αίτηση ασύλου, κάτι το οποίο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν καθώς γνωρίζουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. όπου θα καταλήξουν θα τις γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα για εξέταση του αιτήματός τους με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν εκλείπουν οι περιπτώσεις αποβολών στο σπίτι από Αφγανές που έχουν φοβηθεί να πάνε στην κλινική.

  Επειδή οι μη νόμιμοι μετανάστες δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός νοσοκομείου, ακόμα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως με διαβήτη και άσθμα, αγοράζουν τα φάρμακά τους. Η μοναδική βοήθεια υπό τη μορφή φαρμάκων για αυτούς προσφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και τους παρέχουν τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία συγκεντρώνουν από εράνους και δωρεές.

  Οι νεοεισερχόμενοι μη νόμιμοι μετανάστες σπανίως πάνε τα παιδιά τους στις δημόσιες παιδικές κλινικές. Χαρακτηριστικά από τα περίπου 85 παιδιά Αφγανών που εξετάστηκαν σε κινητή μονάδα που είχε φέρει το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεργασία με την Κοινότητα Αφγανών Ελλάδας για δύο μέρες το καλοκαίρι του 2010, μόνο 3 παιδάκια είχαν εξεταστεί σε ελληνικό νοσοκομείο παλαιότερα. Και τα 3 ήταν παιδάκια νόμιμων, αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

  Τέλος, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Clandestino, το υπουργείο Υγείας μάς είχε παραχωρήσει το εξής στοιχείο στις 4.4.2008: το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ για το έτος 2007. Περιλαμβάνει δηλαδή μη νόμιμους μετανάστες καθώς και αλλοδαπούς κοινοτικούς (όπως Πολωνούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους και άλλους) που τους επιτρέπεται η διαμονή στη χώρα και δεν έχουν φροντίσει για την ασφάλισή τους για διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι ότι δουλεύουν παράνομα) και εποχικούς αλλοδαπούς που εργάζονται νόμιμα με το σύστημα της μετάκλησης και ουσιαστικά δεν έχουν βιβλιάριο υγείας.

  Το αξιοπερίεργο είναι το πώς φτάνουμε από τα 5 (που είναι ήδη μια σοβαρή υπερεκτίμηση των απλήρωτων νοσηλίων των μεταναστών χωρίς χαρτιά) στα 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τετραετία α) όταν οι ροές μη νόμιμων μεταναστών (και ιδιαίτερα μη Αλβανών) προς τη χώρα μας είναι στα ίδια λίγο-πολύ επίπεδα τα τελευταία 3-4 χρόνια, β) όταν από διαφορετικές έρευνες διαφαίνεται ότι η πλειονότητα των μη νόμιμων μεταναστών αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα υγείας εν οίκω ή μέσω ΜΚΟ;

  Πέραν του αβάσιμου του ισχυρισμού του κυρίου υπουργού, το πολιτικό ερώτημα του «από πού θα κόψουμε» παραμένει. Όμως, μια πιθανή πολιτική επιλογή απαγόρευσης της περίθαλψης μη νόμιμων μεταναστών όταν απειλείται η υγεία τους, πέραν του ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και αντιτίθεται σε διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
  * Άρθρο των Θάνου Mαρούκη (ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ) και Μαρίνας Nικόλοβα (υποψήφια διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s