Για τον Μηνά Φραγκουλάκη

Αναδημοσίευση από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος: Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Μηνάς Φραγκουλάκης
Ο σύντροφος Μηνάς Φραγκουλάκης εντάχθηκε στην αριστερά κατά τη διάρκεια της χούντας ως μαθητής και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Αργότερα, ως φοιτητής στη Γεωπονική έπαιξε σημαντικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς, από νεαρή ηλικία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον δυσκόλευε στην κίνησή του. Ως γεωπόνος συμμετείχε ενεργά σε διάφορες συνδικαλιστικές ενώσεις και παρέμεινε δραστήριος μέχρι η ασθένειά του να τον καταβάλει και να τον περιορίσει στο σπίτι του. Παρά την αδυναμία του να μετακινηθεί, ο σύντροφος Μήνας διατήρησε ζωντανά το πνεύμα του και τη μαχητικότητά του, την πίστη του και την αφοσίωσή του στους αγώνες της εργατικής τάξης και στα ιδανικά του κομμουνισμού. Απέκτησε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να σπάσει την απομόνωση και να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους συντρόφους και συντρόφισσες. Παρέμεινε ανήσυχο πνεύμα και ερευνητής μέχρι το τέλος της ζωής του.
Στην ΟΚΔΕ εντάχθηκε την περίοδο 1974-75, και συγκεκριμένα στον πυρήνα Ηρακλείου Κρήτης.
Το 1986 συμμετείχε στην ενοποίηση της ΟΚΔΕ με τη Μαρξιστική Συσπείρωση. Το 2009 αποχώρησε από την ΟΚΔΕ, ασκώντας αυστηρή κριτική σε πολλές θέσεις τόσο της οργάνωσης όσο και της Τέταρτης Διεθνούς, κυρίως για τα ζητήματα της αντικαπιταλιστικής ανασύνθεσης. Ο σύντροφος Μηνάς είναι γνωστός για την αρθρογραφία του στον «Σπάρτακο», όπως η μελέτη του για το πού βαδίζει η Ρωσία μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και διάφορα άρθρα για την οικολογία και το ζήτημα των μεταλλαγμένων. Επίσης, συμμετείχε στην προσπάθεια ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παλαιότερων τευχών του Σπάρτακου και του Μαρξιστικού Δελτίου, μια δουλειά που ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί.
Η παρούσα αναφορά απέχει πολύ από το να είναι μια πλήρης αταγραφή της προσφοράς του συντρόφου Μηνά Φραγκουλάκη στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Είναι όμως μια ειλικρινής κατάθεση τιμής της οργάνωσής μας, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, σε έναν άνθρωπο που στρατεύτηκε στις γραμμές της και, παρά τις διαφωνίες μας, παρέμεινε έντιμος κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους κοντινούς του ανθρώπους και συντρόφους…

23/12/2010, ΟΚΔΕ Σπάρτακος

One response to “Για τον Μηνά Φραγκουλάκη

  1. Στην εποχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην εποχή της πιο βαθιάς κρίσης του σαπισμένου αστικού συστήματος, στην εποχή του Μνημονίου, του κοινωνικού κανιβαλισμού που φέρνει, στην εποχή όπου περισσότερο από ποτέ είναι ορατή η απουσία ένος επαναστικού φορέα ικάνου για νικηφόρες μάχες, τέτοιες απώλεις είναι βαριές για το τεταρτοδιεθνιστικό ρεύμα.
    Ο σύντροφος Μηνάς Φραγκουλάκης υπήρξε παράδειγμα συνεπούς μαρξιστή, με ένα ευρύ φάσμα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και βαθιά προσυλωμένος στις αρχές της 4ης Διεθνούς, με όποιο θέμα και αν καταπιάστηκε άφησε πίσω του σημαντικές μελέτες για την προώθηση της μαρξιστικής σκέψης.
    Καλό ταξίδι σύντροφε!
    Οι ιδέες σου είναι ζωντανές!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s