Αγριες απεργίες στη Γαλλία

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ το μεσημέρι περίπου 480.000 παραβρέθηκαν στις διαδηλώσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας (1,1 εκατ. κατά την αστυνομία, 3,5 εκατ. για τα συνδικάτα), το οποίο μάλιστα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 290 διαδηλωτές (μέχρι το βράδυ ξεπερασαν τους 1000) έχουν συλληφθεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και ότι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πλατεία Republique στο ανατολικό Παρίσι, ενώ αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.
Συγκρούσεις ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα και έξω από λύκειο στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, όπου ομάδα νέων, σύμφωνα με το Associated Press νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς. Σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 379 σχολεία λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις.
Εν το μεταξύ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αναμένεται να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.
Παρόλαυτά ο Σαρκοζί θεωρεί «καθήκον» του να ψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Στην απεργία συμμετέχουν μαζικά οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ενώ
περίπου το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί και το 30% από άλλα γαλλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούσαν πτήσεις εντός Γαλλίας ή πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσουν το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και της πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.
Πηγή: tvxs

Eκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ από το πρακτορείο Boston για τα τεκταινόμενα στη Γαλλία: http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/france_on_strike.htmlAdvertisements

2 responses to “Αγριες απεργίες στη Γαλλία

 1. Κοινωνικό μέτωπο διαμορφώθηκε στην έκτη πανεθνική απεργία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύστημα, η οποία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Τα συνδικάτα, που ανέτρεψαν μεταρρυθμίσεις το 1995 και το 2006, ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχτεί τον διάλογο. Η συμμετοχή στις 266 διαδηλώσεις υπολογίζεται σε 1,1 εκατ. από την αστυνομία, 3,5 εκατ. από τα συνδικάτα.

  Οι φόβοι για παράλυση της οικονομίας στη Γαλλία ενισχύονται καθώς δυναμώνει το κίνημα απεργιών στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, με καταλήψεις σε όλα τα διυλιστήρια της χώρας και σε πολυάριθμες δεξαμενές. Οι κινητοποιήσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε δημόσια έργα και μεταφορές, ενώ με μεγάλες δυσκολίες πραγματοποιείται ο ανεφοδιασμός των οχημάτων με καύσιμα. Ενα στα τρία πρατήρια βενζίνης σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του, ενώ λόγω του αποκλεισμού του λιμανιού της Μασσαλίας οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των βιομηχανιών χημικών φτάνουν τα 550 εκατομμύρια.

  Στραγγίζει η αγορά

  Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μείωση παραγωγής, λόγω των δυσκολιών ανεφοδιασμού και των απουσιών εργαζομένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης. Ο Νικόλα Σαρκοζί συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση για να ληφθούν μέτρα. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στρατηγικά της αποθέματα καυσίμων για άμεση κάλυψη αναγκών.

  Οι οδηγοί φορτηγών με εκτεταμένες κινητοποιήσεις τους σταμάτησαν την κυκλοφορία σε πολλούς κεντρικούς δρόμους. Η απεργία τους δημιουργεί ανησυχίες για προβλήματα στον ανεφοδιασμό με είδη πρώτης ανάγκης μεγάλων σουπερμάρκετ, εστιατορίων, ξενοδοχείων, εμπορικών καταστημάτων. «Λόγω της απεργίας οδηγών θωρακισμένων φορτηγών μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την προμήθεια χρημάτων στα υποκαταστήματα των τραπεζών, αν η κυβέρνηση αρνηθεί τον διάλογο», δήλωσε ο Πασκάλ Κιρογκά, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFDT στον τομέα μεταφοράς χρημάτων.

  Οι απεργίες στις συγκοινωνίες προκάλεσαν καθυστερήσεις δρομολογίων και μειωμένη κατά το ήμισυ διακίνηση τρένων. Οι αεροπορικές πτήσεις περιορίστηκαν στο 50% στο αεροδρόμιο του Ορλί και στο 30% στο Ρουασί.

  Εκταση πήραν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας, με την κατάληψη 400 λυκείων από τα 1.200. Σοβαρά επεισόδια έγιναν στην παρισινή περιφέρεια της Ναντέρ, στη Λιόν και στα λαϊκά προάστια, ενώ πυρπολήθηκε τη νύχτα ένα γυμνάσιο στην πόλη Μαν. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα λύκεια, προκειμένου να εμποδίσουν τις καταλήψεις, τροφοδότησε την ένταση και τις αντιδράσεις. Ξέσπασαν βίαια επεισόδια, στήθηκαν οδοφράγματα, έγιναν οδομαχίες, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, ενώ έγιναν βανδαλισμοί και κλοπές από νεαρούς κουκουλοφόρους, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις.

  Μου αρέσει!

 2. ( Κοίτα καλά το ρόλεξ σου, είναι η ώρα της εξέγερσης )

  (Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς)

  Πέρα από τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στις 277 διαδηλώσεις της 19ης Οκτωβρίου, η εικόνα της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου συμπληρώνεται από τις εξής εξελίξεις:
  · Το 54% των 12.500 βενζινάδικων δεν λειτουργούν καθώς δεν ανεφοδιάζονται πια. Τεράστιες ουρές σχεδόν παντού μπροστά στα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης.

  ( L’ appronisionnement en carburant = ο ανεφοδιασμός σε καύριμα.

  % de stations en pénurie = % βενζινάδικων με έλλειψη )
  · Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το 71% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα. Η υποστήριξη φτάνει το 81% στις ηλικίες 25-29 ετών και το 79% στις 30-39 ετών. Επίσης, το υποστηρίζει το 79% των εργατών, το83% των υπαλλήλων και το 86% των ανέργων. Γενικά, οι γυναίκες το υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες.

  · Από τη νύχτα της Τρίτης, δυνάμεις γαλλικών ΜΑΤ και χωροφυλάκων «απελευθερώνουν» κατ’εντολή του ίδιου του Σαρκοζί, χωρίς να συναντούν αντίσταση, στρατηγικά αποθέματα καυσίμων που είχαν μπλοκαριστεί από απεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπλόκα ξαναστήνονται λίγο αργότερα.
  · Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν υπό των έλεγχο των εργαζομένων τους και δεν λειτουργούν. Οι απεργιακές φρουρές τους δίνουν πετρέλαιο σε σχολεία, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
  · Ομάδες απεργών και υποστηρικτών τους, που αποτελούνται συνήθως από εργαζομένους στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, στην υγεία, στις οδικές μεταφορές, στην εκπαίδευση, καθώς και από μαθητές και φοιτητές, μπλοκάρουν για μερικές ώρες ή και περισσότερο αεροδρόμια (Τουλούζη, Νάντ, Παρίσι, …), εθνικούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα εφοδιασμού του Carrefour, γέφυρες, τράπεζες, ντεπό λεωφορείων και τραμ. Κονβόϊ των συνδικάτων μισθωτών φορτηγατζήδων μπλοκάρουν και επιβραδύνουν τη κίνηση σε μια ντουζίνα αυτοκινητοδρόμους.
  · Διευρύνεται και σκληραίνει το απεργιακό κίνημα στη Μασσαλία και στο λιμάνι της, που είναι και προπύργιο της αμφισβήτησης του Σαρκοζί και της πολιτικής του. Οι δρόμοι της πόλης (όπως και δεκάδων άλλων γαλλικών πόλεων) γεμάτοι από τεράστιους σωρούς σκουπιδιών. Φέρνουν τη…Λεγεώνα των Ξένων για να τα μαζέψει…

  · Διαδήλωση, κυρίως μαθητών, μπροστά στη Γερουσία. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό, μαζί με 50 συναδέλφους του μπλοκάρουν ένα ταχυδρομικό κέντρο διανομής στη Ναντέρ του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν και σήμερα κάποιες συγκρούσεις νέων με την αστυνομία. Ο ηγέτης του ΝΡΑ δηλώνει ότι «απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές δράσεις».

  · Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενωτικά διασυνδικαλιστικά και διεπαγγελματικά συντονιστικά όργανα σε επίπεδο περιφερειών και επαρχιών (Αρδέννες, Haute Loire…). Λειτουργούν με ανοικτές γενικές συνελεύσεις και συσπειρώνουν τους «από κάτω»ανεξάρτητα από το συνδικάτο τους και το επάγγελμά τους. Καλούν συνήθως τον πληθυσμό των περιοχών τους σε γενική ανανεωνόμενη απεργία (grève générale reconductible) με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις.
  · Μείωση των απεργών στις μεταφορές, ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού όπου το μετρό λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Αντίθετα, αύξηση των απεργών στην επαρχία. Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στις μεσαίες και μικρές πόλεις όπου συχνά το 1/4 του πληθυσμού μετέχει σε αυτές.
  · Κλιμακώνεται η κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών. Χτες 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, η κινητοποίηση (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, αποχές, κλπ) αφορούσε περίπου 1.200 λύκεια σε όλη τη χώρα.
  · Όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται κινητοποίηση και των φοιτητών. Γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια, κατάληψη και μπλοκάρισμα μιας ντουζίνας από αυτά. Πολλές γενικές συνελεύσεις αρκετά μαζικές. Μερικά πανεπιστήμια κλείνονται από τις ακαδημαϊκές αρχές για να προλάβουν τους φοιτητές.
  · Συγκρούσεις νέων και ΜΑΤ στο κέντρο της Λυών. Ο (προ τριμήνου καταδικασμένος για ρατσισμό από γαλλικό δικαστήριο) υπουργός εσωτερικών Ορτεφέ, που επισκέπτεται τη Λυών, γιουχάρεται από περαστικούς. Συλλαμβάνονται και κρατούνται όσοι του φώναξαν «φασίστα», «ρατσιστή» και «δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Λυών». Ο ίδιος υπόσχεται να συντρίψει τους «αλήτες». Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών έφτασαν τους 1.500 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές.
  · Συνεχίζονται και ξεπερνούν ήδη τις 600, οι ενωτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οργανώσεων της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικής αριστεράς, σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Ενωτική Αριστερά, κλπ).
  · Το Σοσιαλιστικό κόμμα απευθύνει δραματική έκκληση στη κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στη Γερουσία προκειμένου «να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα». Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών παρατάξεων, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές των ΜΜΕ στο Μάη του ’68…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s