ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»

Την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως το μεγάλο φαγοπότι και ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά σκάνδαλα μεταπολεμικά. Από τις άτοκες υποχρεωτικές τοποθετήσεις (Ν.1611/1950)  των αποθεματικών των  ασφαλιστικών ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος από το 1951 έως το 1983 με παράλληλη κάλυψη των δανειακών τους αναγκών με ληστρικά επιτόκια (απώλειες 58 δις €), στην ανασφάλιστη εργασία (περίπου 25%), τη τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων (30% στην Ελλάδα – στην υπόλοιπη Ε.Ε 5-10%) και τις απίστευτα ευνοϊκές ρυθμίσεις όσων από αυτούς πλήρωναν, τις απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών (Ν.2076/1992 & Ν.2676/1999) στο Χρηματιστήριο τη δεκαετία του 1990 (απώλειες 3,5δις €) έως τα δομημένα ομόλογα που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αποδεικνύει την απίστευτη ρεμούλα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν πλέον τεράστια ελλείμματα. Κανένας από τους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά) όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, παρά τη σταδιακή επιδείνωση των συνταξιοδοτικών παροχών,  αλλά σταδιακά διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη κοινωνική ασφάλιση.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στη κοινωνική ασφάλιση. Εκτός από το ότι θα βγαίνει κανείς στη σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας και  θα παίρνει σύνταξη  πείνας, θα του κλέβουν στη πραγματικότητα τις εισφορές που ο ίδιος έχει πληρώσει και επενδύσει στο ασφαλιστικό του ταμείο. Η σύνταξη δηλαδή δεν θα είναι καν ανταποδοτική αλλά αποτέλεσμα ληστείας και φυσικά οι ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές  σχεδόν ανύπαρκτες.

Το νέο νομοσχέδιο αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ-ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ:

Οι συντάξιμες αποδοχές (δηλ. η βάση υπολογισμού της σύνταξης) καθορίζονταν μέχρι τώρα από τα τελευταία 5 έτη εργασίας. Μαζί με την επικουρική σύνταξη οι συντάξιμες αποδοχές μπορούσαν να φτάσουν έως και το 100% (70% κύρια + 30% επικουρική) των μέσων αποδοχών των τελευταίων 5 ετών. Οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται πλέον από όλο των εργασιακό βίο δηλαδή με σημερινά δεδομένα θα ξεκινούν από τα € 550. Αν δηλαδή κάποιος είχε μέσο μισθό € 1.200 τα τελευταία πέντε έτη με 35 έτη εργασίας θα έπαιρνε 840€  κύρια σύνταξη. Πλέον οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι πολύ χαμηλότερες αφού θα λαμβάνονται όλα τα έτη του εργάσιμου βίου.

Ο συντελεστής αναπλήρωσης μέχρι τώρα ήταν 2% ετησίως (δηλαδή 35 έτη εργασίας * 2% κάθε έτος  = 70% των συντάξιμων αποδοχών). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι 1,2%(1,2%*40 έτη = 48% των συντάξιμων αποδοχών).  Βέβαια ο συντελεστής αναπλήρωσης δεν ξεκινάει από το 1,2% αλλά από το 0,7%  για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές. Το νομοσχέδιο ορίζει 12 ασφαλιστικές κλάσεις  ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών με διαφορετικούς συντελεστές αναπλήρωσης. Για παράδειγμα για τη πρώτη ασφαλιστική κλάση (συντάξιμες αποδοχές μέχρι 850 €) ο συντελεστής για τα πρώτα 15 έτη είναι 0,7% και φτάνει μέχρι το 1,1%  από το 37ο έτος ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής είναι περίπου 0,76% δηλαδή 40* 0,76 περίπου 30%. Δηλαδή πριν ήταν 70% με 35 έτη ασφάλισης και τώρα είναι 30% με 40 έτη ασφάλισης. Δεν συζητάμε για 35 έτη ασφάλισης αφού υπάρχει ποινή για συνταξιοδότησης πριν τα 40 έτη 6% ετησίως, δηλαδή η κύρια σύνταξη για κάποιον που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί στα 35 έτη θα είναι κατά 30% χαμηλότερη (6%*5 έτη) άρα και ασύμφορη.  Αντίθετα στη 12η κλάση για συντάξιμες αποδοχές από € 4.200 ο συντελεστής αναπλήρωσης ξεκινάει από το 1,27% και φτάνει στο 3%. Ποιοι όμως έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από € 4.200!

Η δικαιολογία της κυβέρνησης για τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης στις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές είναι ότι αυτοί θα λαμβάνουν επιπλέον την βασική σύνταξη, οπότε το άθροισμα της βασικής σύνταξης με τη ανταποδοτική θα είναι κοντά στη παλαιά κύρια σύνταξη.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Η βασική σύνταξη θα είναι 360€ και θα δίνεται μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, ότι ακριβώς ήταν το ΕΚΑΣ και η σύνταξη υπεριλήκων απόρων του ΟΓΑ. Και όταν λέμε χαμηλοσυνταξιούχος εννοούμε αυτούς που παίρνουν σύνταξη μέχρι € 500 το μήνα. Βαφτίζουν δηλαδή το προνοιακό επίδομα το οποίο έτσι και αλλιώς δινόταν στους χαμηλοσυνταξιούχος και τους άπορους σε κοινωνικό – ασφαλιστικού χαρακτήρα επίδομα. Μάλιστα τα προνοιακά επιδόματα ανήκουν στο κρατικό προνοιακό και όχι στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα τα οποία μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση.  Το κράτος δηλαδή θα χρεώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα με τις προνοιακές δαπάνες. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται με τι εισοδηματικά κριτήρια θα δίνεται η βασική σύνταξη. Είναι ένα επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης για να νομίζει ο κόσμος ότι μαζί με την ανταποδοτική θα παίρνει και τη βασική οπότε δεν είναι και τόσο τραγικό το νομοσχέδιο. Η βασική σύνταξη θα δίνεται πλήρως από το 65ο έτος (ή μειωμένη από το 60ο έτος).

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με τον νόμο της Πετραλιά οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονταν σταδιακά στο 20% μέχρι το 2020. Πλέον δεν διασφαλίζεται η επικουρική σύνταξη καθώς θα πρέπει να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011  προκειμένου να διερευνηθεί η βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων. Η καταβολή της επικουρικής σύνταξης συνδέεται με τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα περισσότερα ταμεία είναι ελλειμματικά αλλά και αυτά που ακόμη έχουν πλεονάσματα σήμερα, μελλοντικά θα είναι ελλειμματικά, σημαίνει ότι καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων ακόμη και η ασφάλιση για παροχές ασθενείας καταργείται (οικιακό προσωπικό, όσους παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, εργάτες γης, εργαζόμενους σε επιχειρήσεις θεάματος – ακροάματος). Προκειμένου να έχουν παροχές ασθένειας  θα πρέπει να έχουν 150 ένσημα ετησίως. Π.χ μια αποκλειστική νοσοκόμα αν έχει 140 ένσημα το χρόνο δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν είναι κανείς άνεργος τους 6 μήνες του έτους εκτός από χρήματα δεν θα έχει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Η μεγάλη κλοπή είναι στα βαρέα. Ενώ οι εισφορές των εργαζόμενων στο ΙΚΑ είναι 16% (εργοδότη 28%), οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά πληρώνουν εισφορές 19,45% (εργοδότης 30,15%) προκειμένου να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα. Από 1/1/2011 η συνταξιοδότηση δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το 60ο έτος.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ενώ ο νόμος Ρέππα όριζε ότι θα δίνεται το 1% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ -τριμερής χρηματοδότηση- ώστε να μειωθούν τα ελλείμματά του (δεν δόθηκαν βέβαια αυτά τα χρήματα), πλέον η μοναδική υποχρέωση του κράτους από το 2015 θα είναι η καταβολή της βασικής σύνταξης, άρα καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση και το κράτος δεν θα έχει καμία συμμετοχή στις συντάξεις.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Κατά την τριετία 2011 έως 2013 θα αυξηθούν κατά 3% μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, με ισόποση μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και τον ΟΕΕ (Οργανισμό Εργατικής Εστίας). Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται εμμέσως αυτοί οι οργανισμοί αφού βασική πηγή χρηματοδότησής τους είναι οι εισφορές. Δηλαδή δεν θα υπάρχει επίδομα ανεργίας, δεν θα χτίζονται εργατικές κατοικίες και δεν πηγαίνει ο κόσμος φτηνές διακοπές ή δωρεάν θέάτρο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Μετά το σκάνδαλο με δομημένα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου χάθηκαν εκατομμύρια Ευρώ,  ο νόμος Πετραλιά προέβλεπε την απαγόρευση των ταμείων να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε  τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου (με αυξημένη δηλαδή επισφάλεια). Με το άρθρο 46 αίρεται ο περιορισμός για αγορά σύνθετων ομολόγων μέχρι 2% των διαθεσίμων. Με το ίδιο άρθρο επαναδιατυπώνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Θεσμοθετείται πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών με δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε δόσεις και με δυνατότητα μείωσης και των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάλι θα χαθεί περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά σε μια εποχή πλήρους ανασφάλειας και φυσικά οι εισφορές των εργοδοτών για μια ακόμη φορά ρυθμίζονται.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Τι είναι το προσδόκιμο όριο ζωής κατά τη γέννηση. Είναι ένας μέσος αριθμός ετών που αναμένεται να ζήσει ένας αριθμός ατόμων που γεννήθηκαν το ίδιο έτος, αν η θνησιμότητα σε κάθε ηλικία παραμείνει σταθερή στο μέλλον. Δεν θα πρέπει να το συγχέουμε με το μέσο όρο ζωής των κατοίκων σε μια χώρα (wikipedia).

Με το νομοσχέδιο γίνεται εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής όπου, κάθε τρία χρόνια αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση, Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ρύθμιση για το μέλλον (χωρίς να χρειαστεί να γίνει νέος ασφαλιστικός νόμος) όπου θα αυξηθούν τα έτη ασφάλισης από 40 σε περισσότερα

——————————————————————————————-

Συμπερασματικά λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό κατεδαφίζει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Οι συντάξεις μειώνονται έως 80% σε σχέση με τις σημερινές, τα ταμεία οδηγούνται σε κατάρρευση με την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και τη τοποθέτηση ποσοστού των αποθεματικών τους σε επισφαλείς επενδύσεις, πολλοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφάλεια ασθενείας. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για την εισφοροδιαφυγή, για τη μαύρη εργασία και για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να βελτιωθούν τα έσοδά τους. Όπως προκύπτει από διάφορες διατάξεις του (προσδόκιμο ζωής, αναλογιστικές μελέτες, δεν οριοθετεί εισοδηματικά τη βασική σύνταξη) δημιουργεί τις βάσεις για ένα πολύ χειρότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από αυτό που πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

18/6/2010

Ν.Ν

Eδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο: http://files.taxnewsgr.com/200000699-933c39435c/asfalistiko_nomosxedio_2010.pdf

 


Advertisements

3 responses to “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»

 1. Τι έρχεται μετά τον Μεσαίωνα; Ανακοίνωση Κόκκινου για το προεδρικό διάταγμα

  Παρασκευή, 18 Ιούνιος 2010 12:22

  Το Δεκέμβρη του 2008 ένας αστυνομικός πυροβόλησε ένα νεολαίο και η Αθήνα εξεγέρθηκε.
  Τον Ιούνη του 2010 τα τσιράκια των καπιταλιστών, των τραπεζιτών, των ευρωγραφειοκρατών και του ΔΝΤ «πυροβολούν» όλους τους νέους εργαζόμενους και το σύνολο της εργατικής τάξης. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα;

  Η σφαίρα είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις

  Στις 15 Ιούνη ο υπουργός εργασίας κατέθεσε ένα προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για να συζητηθεί μέχρι τις 23 Ιούνη. Τι προβλέπει;

  1. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους με το 70% έως 85% του κατώτερου μισθού (δηλαδή από 518 έως 629 ευρώ). Συγκεκριμένα:

  * Οι νέοι/ες από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% ( – 15%) του κατώτερου μισθού.
  * Οι νέοι/ες έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% ( – 20%) του κατώτερου μισθού.
  * Οι νέοι/ες από 15 έως 18 ετών με ειδικές συμβάσεις μαθητείας μέχρι ενός έτους θα αμείβονται με 70% ( – 30%) του κατώτερου μισθού.

  και σύμφωνα με το προσχέδιο «το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατώτατου ορίου μισθού και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης δύναται ( δηλαδή δεν υποχρεούται) να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ».

  2. Μείωση έως και 50% του ποσού αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης αν προειδοποιήσει εγγράφως η επιχείρηση από ένα έως τέσσερεις μήνες πριν.
  Είναι δυνατόν να μην προειδοποιήσει το κάθε αφεντικό αν είναι να πληρώσει τα μισά λέφτα της αποζημίωσης;

  3. Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων:
  Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους σε 6 άτομα το μήνα. (Σήμερα στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 εργαζόμενους επιτρέπεται η απόλυση 4 ατόμων).
  Στις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους (Σήμερα το ποσοστό των απολύσεων είναι 2% στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζόμενους).

  4. Αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  Μέχρι τώρα συνδικάτα και εργοδότες αν δε τα έβρισκαν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε ένα κλάδο και δεν υπήρχε επαρκής δύναμη για να καμφθεί η αντίσταση των εργοδοτών, το ζήτημα μπορούσε να πάει στη λεγόμενη «Διαιτησία». Η απόφαση της διαιτησίας, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούσαν επί του περιεχομένου της είτε το ένα είτε το άλλο μέρος ( συνδικάτο η εργοδότες), κατοχύρωνε την ύπαρξη συλλογική σύμβασης με ισχύ νόμου.
  Τώρα στη μεσολάβηση θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς εργοδότες ή συνδικάτα αλλά η πρόταση του μεσολαβητή πρέπει να γίνεται δεκτή και από τα δύο μέρη. Αυτό ακυρώνει τον ρόλο της, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να πηγαίνουν στη μεσολάβηση αλλά να αρνούνται τη διαιτησία και να μην εκδίδεται οριστική απόφαση.
  Είναι κατάργηση στη πράξη της μόνης ασφαλιστικής δικλείδας που υπήρχε από τη μεριά του κράτους ώστε να υποχρεώνονται οι εργοδότες να υπόκεινται σε συλλογικές συμβάσεις σε πολλούς κλάδους.

  Και τα πολυβόλα δε σωπάσαν….
  Και αυτά που ακολουθούν αμέσως μετά από το Προεδρικό διάταγμα είναι:

  Δύο νομοσχέδια για την εξίσωση ( προς τα πάνω) των ορίων ηλικίας στις συντάξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μεταξύ ανδρών και γυναικών (δημοσίων υπαλλήλων) και η μεγάλη ανατροπή στο Ασφαλιστικό ( των ιδιωτικό – οικονομικών κριτηρίων) όπου θα πρέπει να δουλεύει κάποιος σαράντα χρόνια για να πάρει σύνταξη-εάν αντέξει βιολογικά-και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος.

  Κανιβαλισμός: Το ανώτατο στάδιο του νέο – σοσιαλ- φιλελευθερισμού
  Δε χωράνε λέξεις για να περιγράψουν το μέγεθος της επίθεσης. Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης ( CPU) για λιγότερο μισθό στους νέους που αντιμετώπισε το κίνημα στη Γαλλία, Σταθεροποιητικό πρόγραμμα Σημίτη του ΄85 με παρέμβαση στους μισθούς και βγάλσιμο σαν «ρετιρέ» στη σέντρα των εργαζομένων στο Δημόσιο, Ασφαλιστικό Γιαννίτση ( που αυτό είναι πολύ χειρότερο ) που έβγαλε στο δρόμο όλη την εργατική τάξη και Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την άγρια απελευθέρωση των απολύσεων ( που έβγαλε στο σφυρί και στο δρόμο συγκοινωνίες και ναυπηγεία στις αρχές της δεκαετίας του 90) μαζί σε ένα πακέτο μέσα σε Ιούνη – Ιούλη.

  Τα μέτρα – ακόμη χειρότερα και από το μνημόνιο- είναι μέτρα κανιβαλισμού, διάλυσης της εργατικής τάξης.
  Γιατί τι άλλο είναι η επιστροφή στην εποχή του παραγιού, του μάστορα και του κάλφα; Τι άλλο είναι η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης ( αφού αυτή ήταν πάντα η σημασία της να προστατεύει τους «νέους» ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας βασικός και να μη παίρνουν όσα θέλει να δώσει ο εργοδότης); Τι άλλο είναι η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέσω της κατάργησης της διαιτησίας; Τι άλλο είναι το κόψιμο στο μισό της αποζημίωσης; Και τι άλλο είναι η στη πράξη κατάργηση της δυνατότητας των συνδικάτων να αμύνονται, να εγγράφουν κατακτήσεις στη κοινωνία, που συνεπάγεται το πέρασμα όλων αυτών των μέτρων μαζί;
  Εκφράσεις όπως αντεργατικά, αντικοινωνικά, αντισυνταγματικά, παράνομα είναι όλες σωστές αλλά «λίγες». Λίγες είναι και οι δηλώσεις για προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια.
  Στο ερώτημα «Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα;» η ηγεσία του Πανελλήνιου «Σοσιαλιστικού» Κινήματος ( για να «σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία» απαντάει) : Βαρβαρότητα! Βαρβαρότητα!
  Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο, ακόμη και για αυτούς που λένε ότι «τα μέτρα είναι αναγκαία για να σωθεί η χώρα». Γιατί θα σωθεί η χώρα αν πληρωθεί λιγότερο ο νέος εργαζόμενος, αν ο απολυμένος πάρει μισή αποζημίωση; Θα εισπράξει κάτι από αυτό το Δημόσιο Ταμείο; Ποιόν εξυπηρετούν αυτά;
  Εμείς τι πρέπει να απαντήσουμε στις «σφαίρες» τους ;

  Όλοι στους δρόμους να ματαιώσουμε αυτό το έγκλημα.
  ΑΥΤΟ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ «ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ».

  Μου αρέσει!

 2. Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων. Όλοι και όλες στους δρόμους

  Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις
  Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων. Όλοι και όλες στους δρόμους Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι

  Οι μεγαλειώδεις πανεργατικές απεργίες της 5/5 και 20/5 με τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές έσπασε τη δημοσιονομική τρομοκρατία της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, που τόσον καιρό επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και η νεολαία οφείλουμε να πληρώσουμε την κρίση των «αγορών». Η οργή μας εκδηλώθηκε μαζικά και μαχητικά δείχνοντας ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

  Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, που υποστηρίζουν το πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ, βάζουν στο στόχαστρό τους τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας με το πρόσχημα ότι τα ταμεία καταρρέουν. Λένε και πάλι ψέματα. Απαιτούν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και μετατρέπουν τη σύνταξη σε προνοιακό επίδομα αυτοί που επί χρόνια οργανώνουν μεθοδευμένα την επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατασπαταλώντας το μόχθο γενιών και γενιών εργαζόμενων. Αυτοί που δεκαετίες τώρα έχουν αφήσει στο απυρόβλητο τα δισεκατομμύρια ευρώ της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών.

  Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με απλό Προεδρικό Δίαταγμα προωθεί την πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και ανοίγει τις πόρτες για την επάνοδο του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα στη χώρα μας.

  Δεν θα τους περάσει! Δεν τους χρωστάμε ούτε ένα ευρώ! Μας χρωστάνε!

  Φέρτε πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης!

  Η συρρίκνωση, αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, είναι συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υλοποιούνται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και οδηγούν στη μείωση των δημοσίων δαπανών και των εργοδοτικών εισφορών καθώς και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην αύξηση της ανεργίας με στόχο την αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

  Στην Ελλάδα η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τη λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της υποχρεωτικής επί δεκαετίες άτοκης κατάθεσής τους σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και μέσω της διαρκούς καταλήστευσης των πόρων της με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία και την μη απόδοση από το Κράτος και τη μεγάλη εργοδοσία θεσμοθετημένων υποχρεώσεων τους ύψους πολλών δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

  Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλους νόμους (1902/90, 2084/92, 3029/02) κατακρεούργησαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, ενώ με τον τελευταίο νόμο (3655/08), η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε μια βίαιη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δημιουργώντας μια αδιέξοδη, εκρηκτική και διαλυτική κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση.

  Κάτω τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ –που ψηφίστηκε κυρίως από λαϊκούς ανθρώπους για να προστατέψει τη ζωή τους– δεν αρκείται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη δραστική μείωση των συντάξεων και στην κατάργηση «θετικών διακρίσεων» (εργαζόμενες μητέρες, ΒΑΕ κ.λπ.).

  Προχωρά σε μια «δομική» αλλαγή, ανατρέποντας τον ίδιο το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Το κράτος αποσύρεται από την (συνταγματικά κατοχυρωμένη) υποχρέωση εγγύησης και χρηματοδότησης των συντάξεων, αναγνωρίζοντας πλέον υποχρεώσεις μόνο ως προς το ελάχιστο τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που βαφτίζει «βασική σύνταξη», δηλαδή μόνο ως προς τα 360 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα αφήνονται στην κρεατομηχανή της «ανταποδοτικότητας», δηλαδή στη λογική «όσα βάλει ο καθένας, τόσα θα πάρει», στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς και την «επιδεξιότητα» των διοικήσεων των Ταμείων (που στην υπόθεση των ομολόγων απέδειξαν εμπράκτως για ποιους δουλεύουν…).

  Με το νέο «αναλογικό» τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, εφόσον εργαστούμε για 40 χρόνια, θα φτάσουμε σε πραγματικές συντάξεις πολύ κοντά στην έννοια του φιλοδωρήματος. Μια ανάλογης σημασίας ανατροπή γίνεται στον τομέα της περίθαλψης με στόχο την υποβάθμισή της. Η πολιτική αυτή έχει στόχο να μεταφέρει κολοσσιαίους πόρους από τα Ταμεία στην εξυπηρέτηση του χρέους και των ελλειμμάτων, δηλαδή σους πιστωτές της χώρας μας. Έχει επίσης ως στόχο να ανοίξει «χώρο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

  Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του κυβερνητικού Π.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις, με τις φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στη σύνταξη γιατί οι εργοδότες θα τους απολύουν για να προσλάβουν νέους φθηνότερους εργαζόμενους. Με τους μισθούς των νέων εργαζομένων να είναι στο 80% ή 85% του κατώτερου μισθού αυτοί οδηγούνται σε δουλεμπορική εργασία, ενώ υπονομεύεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  Με την κατάργηση της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στην Διαιτησία, εάν η εργοδοτική πλευρά δεν δέχεται το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, ουσιαστικά ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμά τους (άρθρο 22 του Συντάγματος) να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χτυπιέται στην καρδιά του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

  Ξεσηκωμός μέχρι τη νίκη!

  Εργαζόμενοι , εργαζόμενες

  Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Θα βγούμε στο δρόμο ξανά και ξανά ενάντια στην πολιτική τους που καταδικάζει εργαζόμενους, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση και χαρίζει κέρδη στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.

  Μπορούμε να τους ανατρέψουμε με τη μαζικότητα και τη δύναμη που δείξαμε στις Πανεργατικές Απεργίες. Με απεργίες, με διαδηλώσεις, με καταλήψεις.

  Απαιτούμε από τα συνδικάτα συνέχεια, διάρκεια και κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.

  Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή να στήσουμε Επιτροπές Αγώνα που θα οργανώνουν τη συλλογική μας δράση και αντίσταση μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω.

  Η ανατροπή είναι εφικτή

  Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και διεκδικεί ένα ισχυρό, αναβαθμισμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό, δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα καλύπτει πλήρως όλους όσους εργάζονται ή είναι άνεργοι που αναζητούν εργασία και θα διασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συντάξεις, μαζί με σύγχρονη, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη.

  Διεκδικούμε:

  • Την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

  • Την απόκρουση επιβολής του συστήματος των 3 πυλώνων και των επαγγελματικών Ταμείων. Οι βασικοί πυλώνες του δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι δύο:

  α) Η κύρια ασφάλιση, που καλύπτει την κύρια σύνταξη και την υγεία και χρηματοδοτείται με το σύστημα της 3μερούς χρηματοδότησης (2/9 ο ασφαλισμένος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος).

  β) η επικουρική ασφάλιση, που καλύπτει την επικουρική σύνταξη και χρηματοδοτείται με ίσες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

  • Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των ν. 1902/90, 2084/92, 3029/02 και 3655/08.

  • Την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών διακρίσεων με βάση την ηλικία ή την ημερομηνία της πρώτης ένταξης σε ασφαλιστικό ταμείο.

  • Τη βελτίωση και όχι υποβάθμιση των ασφαλιστικών όρων και παροχών. Να επανέλθουν οι θετικές διακρίσεις για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά με επέκταση και στον πατέρα όταν έχει την επιμέλεια ως μόνος γονέας του ανηλίκου. Να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα το δικαίωμα για πλήρη συνταξιοδότηση με 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

  • Την υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, επέκτασή του στο δημόσιο τομέα και νέα επαγγέλματα.

  • Την ασφαλιστική κάλυψη του χρόνου ανεργίας, ασθένειας, λοχείας και στρατιωτικής θητείας.

  • Τον υπολογισμό των υπερωριών και όλων των ημεραργιών στο χρόνο ασφάλισης και στις συντάξιμες αποδοχές.

  • Τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου χρόνου ασφάλισης ή του καλύτερου χρόνου της τελευταίας 10ετίας και της επικουρικής, τουλάχιστον, στο 20% του συντάξιμου μισθού. Οι αναπροσαρμογές κύριας και επικουρικής σύνταξης να γίνονται σύμφωνα με τις ετήσιες αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων των εν ενεργεία εργαζομένων.

  • Την καθιέρωση κατώτερης σύνταξης ίσης με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτης και επικουρικής ίσης με 5 ημερομίσθια.

  • Την τροποποίηση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

  • Την καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα.

  • Την περιφρούρηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων στην απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία. Ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Απαγόρευση χρηματιστηριακών παιχνιδιών με τα αποθεματικά των Ταμείων. Ενίσχυση των ελεγκτικών οργάνων με προσωπικό, μέσα και πόρους και

  θεσμοθέτηση του δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων για παρέμβαση και έλεγχο στις επιχειρήσεις και τα εργοτάξια.

  • Την επιστροφή των λεηλατημένων από το Κράτος και τις τράπεζες αποθεματικών των Ταμείων και θεσμοθέτηση νέων δημοσίων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να καταργηθούν όλες οι ελαστικές µορφές εργασίας στο δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα (η ενοικιαζόµενη εργασία, η αμοιβή με το μπλοκάκι, το καθεστώς της υπεργολαβίας, που εξαφανίζουν βασικά δικαιώµατα των εργαζοµένων).

  Διεκδικούµε:

  Την απόσυρση του ΠΔ για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες.

  Ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ

  Αγώνας Διαρκείας-Εξέγερση Παντού

  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  Μου αρέσει!

 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην κεντρική

  εκδήλωση της Παρασκευής, 25 Ιουνίου, 8 μμ. στο Θησείο (δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ)

  στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην Ελλάδα (21-26 Ιουνίου) που ανέλαβαν 9 ευρωβουλευτές της Αριστεράς (με τη συμμετοχή του Ν. Χουντή), αλλά και σε δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, την Κυριακή 27 Ιουνίου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s