Πρωτομαγιά: Ολοι το Σάββατο στις διαδηλώσεις

1η Μάη 2010-Όλοι/όλες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Στην Αθήνα προσυγκέντρωση στο Μουσείο - Πολυτεχνείο στις 10πμ. https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/_7l1Hb479V78/S9SCBupAVmI/AAAAAAAADHY/RbtrB-tOSYs/s320/1_may_somateia+copy.jpg

1η Μάη 2010Όλοι/όλες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Στην Αθήνα προσυγκέντρωση στο Μουσείο – Πολυτεχνείο στις 10πμ.

Εμπρός για Εργατική – Λαϊκή Εξέγερση ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ,το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας Κυβέρνησης-ΕΕ. Εμπρός για απεργίες-καταλήψεις-διαδηλώσεις. Μαζικοί-Ενωτικοί αγώνες μέχρι την νίκη. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που κατακτήθηκε με αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν στο αίμα. Αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ενάντια στην εκμετάλλευση, στις διακρίσεις και την κάθε είδους καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει φέτος να είναι μια μέρα – σταθμός των αγώνων του εργατικού κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που είναι στην ουσία η εφαρμογή των  μέτρων του ΔΝΤ και του  Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ, την ΕΕ και με το ντόπιο κεφάλαιο, επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να μεταφέρει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ- ΕΕ, που ήδη είναι στη χώρα μας, είναι:

 • Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 • Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
 • Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
 • Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσοστά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
 • Μείωση των μισθών και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
 • Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία, σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα εξαερωθούν.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,

Η Πρωτομαγιά του 2010 είναι μια μέρα για την οποία πρέπει να δράσουμε (Αριστερά, συνδικάτα, νεολαία, μετανάστες/τριες, άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι) για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα, να διεκδικήσουμε «να τα πάρουν πίσω όλα» και να μην φέρουν καινούργια.

Για να δείξουμε στο σημερινό αντίπαλο, δηλαδή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της (ΝΔ-ΛΑΟΣ), ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους χαρίσουμε τα κατακτημένα με αίμα και θυσίες δικαιώματά μας και τις ζωές μας, για να μας γυρίσουν σ’ ένα καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας.

Μια μαζική και μαχητική Πρωτομαγιά μπορεί να σηματοδοτήσει μια πιο οργανωμένη –και άρα αποτελεσματική– αντίσταση στις επιθέσεις που δεχόμαστε και αυτές που σχεδιάζουν εναντίον μας στο άμεσο μέλλον.

Απέναντι στην διεθνή και εθνική συναίνεση των δυνάμεων του κεφαλαίου πρέπει να απαντήσουμε με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την πιο πλατιά ενότητα αντίστασης και ανατροπής, με λαϊκή – εργατική εξέγερση για να τα πάρουν όλα πίσω, για  να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για την διέξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Να απαντήσουμε πιάνοντας το νήμα των γενικών απεργιών, των κλαδικών αγώνων, των καταλήψεων…Να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και την πολιτική περιχαράκωσης του ΠΑΜΕ με  την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης  της εργατικής  βάσης μέσα από το συντονισμό των πρωτοβαθμίων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και με την συγκρότηση ανοικτών Επιτροπών Αγώνα σε κάθε  χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος και δεν χρωστούν τίποτε απολύτως σε όλους ατούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.

 • Φορολογήστε τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις
 • Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών
 • Απαγόρευση των απολύσεων
 • Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας
 • Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες
 • Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών –Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά

Όλοι στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις των Συνδικάτων

Αθήνα: Προσυγκέντρωση Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς 10 πμ Μουσείο – Πολυτεχνείο, συγκέντρωση συνδικάτων 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

27/4/2010                                                                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

2 responses to “Πρωτομαγιά: Ολοι το Σάββατο στις διαδηλώσεις

 1. Η ΦΕΤΕΙΝΗ 1 ΤΟΥ ΜΑΗ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ) ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΛΑΟ. ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ.
  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

  Μου αρέσει!

 2. – Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όσοι έχουν μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα. Όσοι ξεπερνούν το όριο δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα.

  – Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα

  – Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 2.500 ευρώ μικτά το μήνα, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων, διαμορφώνοναι αντίστοιχα σε 200 – 200 και 400 ευρώ.

  – Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.

  – Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ

  – Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.

  – Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και αύξηση των φόρων πολυτελείας

  -Αλλαγές στο όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.

  – Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση

  – Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.

  – Αναστέλλεται η β’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης,
  Ακόμα, μειώνεται το πρόγραμμα δημόσιων δαπανών 500 εκατ. ευρώ.

  Ασφαλιστικό

  Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επιγραμματικά κάποιες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός:

  – Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής

  – Γενικά όρια ηλικίας: Εισάγεται μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».

  – Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

  – Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη

  – Επανέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.

  – Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου

  – Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s