Μετά τη γενική απεργία. Και τώρα τι;

Περισσότεροι από 25000 διαδηλωτές κατάφεραν να διαδηλώσουν από το μουσείο προς τη βουλή παρά την ασφυκτική παρουσία δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ που εμπόδιζαν, παρενοχλούσαν, έκοβαν την πορεία, έλουζαν τον κόσμο με χημικά, και άνοιξαν και μερικά κεφάλια, ύστερα από σαφείς εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Η προκλητική στάση της αστυνομίας ξεκίνησε ήδη από τις 12.15 στην αρχή της πορείας, όταν στο ύψος της Χαλκοκονδύλη επιχείρησαν να τη σταματήσουν προκειμένου να περάσει το ολιγομελές μπλοκ της ΠΑΣΚΕ-ΓΣΕΕ στην κορυφή της πορείας, αλλά και για να σπάσει ο κόσμος που κατέβηκε απλώς για να διαδηλώσει ειρηνικά χωρίς να έχει προετοιμαστεί για μάχες σώμα με σώμα από το πρώτο λεπτό.Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το σημείο η επιχείρηση της αστυνομίας είχε επιτυχία αφού χιλιάδες απεργοί δεν κατάφεραν να βαδίσουν μέχρι το Σύνταγμα. Στις συνεχείς αψιμαχίες με την αστυνομία και τα δίκυκλα των Ζ και Δ συνελήφθησαν 9 διαδηλωτές με στημένες κατηγορίες και μερικοί απ’ αυτούς σε χώρο που δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα. O 5 απ’ αυτούς παραμένουν κρατούμενοι  με κακουργήματα καθώς θα περάσουν απο ανακριτη τη Δευτέρα 15/3.
Λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί χωρίς καμία παρενόχληση η πορεία του ΠΑΜΕ που συγκέντρωσε περισσότερα από 10000 μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ που κατέβηκαν οργανωμένοι και πολλοί απ’ αυτούς με τα πούλμαν που είχε μισθώσει το κόμμα.
Δεδομένης της 24ωρης απεργίας σχεδόν όλων των μέσων εκτός ΗΣΑΠ η συμμετοχή στις διαδηλώσεις δεν ήταν απογοητευτική, ήταν όμως πολύ κατώτερη των περιστάσεων και σε αυτό δεν χρειάζεται κανείς να καλλιεργεί αυταπάτες και να μαγειρεύει τα νούμερα. Ο λαός που κατέβηκε στον Γιαννίτση δεν φάνηκε πουθενά. Ο κόσμος της διαδήλωσης ήταν σίγουρα περισσότερος από τις προηγούμενες απεργίες αλλά περιορίστηκε σε ανθρώπους που έχουν σχέση με την αριστερά ή τον αντιεξουσιαστικό χώρο παρά με ευρύτερα κομμάτια εργαζομένων. Ειδικά οι άμεσα θιγόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι αν αφαιρέσει κανείς το μπλοκ 3000 εκπαιδευτικών και λιγότερων δημοτικών υπαλλήλων δεν έδωσαν το παρόν που θα τους αναλογούσε στη διαδήλωση. Ακόμα και η συμμετοχή στην απεργία ήταν σε μέτρια επίπεδα.
Το ποιοτικό στοιχείο που κάπως ανατρέπει το κλίμα είναι η δυναμική των διαδηλώσεων και ιδιαίτερα της προχθεσινής, που παρά ορισμένες υπερβολές έδειξε ότι υπάρχει μαχητική διάθεση που δεν περιορίζεται μόνο στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Χωρίς καμία ψευδαίσθηση και μακριά από ψευτοαισιοδοξίες και πεσιμισμούς, πρέπει τώρα μετά την εμπειρία των 2,5 γενικών απεργιών (10/2, 24/2, 11/3) και της 3ωρης της προηγούμενης Παρασκευής (5/3) το κίνημα θα πρέπει να σχεδιάσει ένα σχέδιο πολιτικής και κινηματικής κλιμάκωσης, αναπροσαρμόζοντας μέσα δράσης αλλά πάνω απ’ όλα βρίσκοντας τα κατάλληλα συνθήματα που θα ξεμπλοκάρουν την κινητοποίηση και θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και όσους προς το παρόν δεν έχουν για διάφορους λόγους βρεθεί στο πεζοδρόμιο. Την ίδια στιγμή οι συνειδητές πολιτικές δυνάμεις ξεπερνώντας τους περιορισμούς μιας στενής αμυντικής και συνδικαλιστικής σκέψης και πράξης, να δουν τις δυνατότητες μιας ευρύτερης εναλλακτικής λύσης και διεξόδου από το τέλμα της σημερινής κυβέρνησης και του επίσημου πολιτικού κόσμου. Μιας λύσης που θα χρονολογείται στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας και όχι κάπου ανάμεσα στο τώρα και τη δευτέρα παρουσία. Όπως και να χει το απλώς συνεχίζουμε και «σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί» δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Ήδη έχει αρχίσει να κουράζει, όχι τόσο σωματικά , όσο ψυχικά. Αλλά γι’ αυτό θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

 
Επόμενο ραντεβού:ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα την Τρίτη, 16/3, στις 6.00 το απόγευμα (στην Αθήνα, στα Προπύλαια) τα συντονιστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σχετικά με την απεργία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
Καταγγελία πρωτοβάθμιων σωματείων
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (Συνασπισμός)
Ενημερώση για την απεργία από το indymedia:
Αθήνα ενημέρωση |  Προσαγωγές – Συλλήψεις | Φωτογραφίες [ 1 | 2 ] | Video  Ανταπόκριση από Αθήνα | Δολοφονική επίθεση Δελτάδων | Το πραγματικό πρόσωπο της ΓΣΕΕ | Θεσσαλονίκη | Ηγουμενίτσα | ΝάξοςΓιάννενα | Μυτιλήνη | Βόλος | Σητεία Κρήτης | Ηράκλειο | Βέροια |

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s