ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ & ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

Με αφορμή την επικείμενη προεδρική εκλογή το Μάρτη του 2010 και τη δηλωμένη απόφαση του Πασοκ να καταψηφίσει τον υποψήφιο της κυβέρνησης για να προκαλέσει εκλογές, το ΚΚΕ και ο Σύριζα κατήγγειλαν τη σύγκρουση ΝΔ-Πασοκ ως κακόγουστη παράσταση και ως αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα.

Σε γενικό επίπεδο το μέτωπο στο δικομματισμό είναι μια σωστή θέση που αναμετριέται με τις αυταπάτες του κόσμου για το Πασοκ. Προφανώς η αριστερά δεν πρέπει να χαριστεί σε τίποτα στο Πασοκ, όχι μόνο για τη νεοφιλελεύθερη σημιτική περίοδο του, αλλά και για τις τωρινές του θέσεις. Για να γίνουμε και πιο καθαροί ιδεολογικά να δεχτούμε πως το Πασοκ δεν είναι καν κάποιο σοσιαλδημοκρατικό απομεινάρι κόμματος, αλλά είναι ένα κόμμα πανομοιότυπο με τη ΝΔ.

Η πολιτική όμως κινείται στον ορίζοντα του συγκεκριμένου και όχι στον κόσμο των αφαιρέσεων όσο πολύπλοκες και ορθές αν είναι. Από αυτή την άποψη το μέτωπο ενάντια στον δικομματισμό στην τωρινή συγκυρία, όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι άμεσα, αλλά δίνει το έδαφος στην άθλια ηγετική ομάδα του Πασοκ, στα πράσινα golden boys να παρουσιάζονται ως οι μόνοι συνεπείς αντικυβερνητικοί. Με αυτόν τον τρόπο η Αριστερά αφήνει την αγανάκτηση του λαού για την κυβερνητική πολιτική να εκφράζεται από το Γιωργάκη.

Το να ζητάς ως αριστερά να φύγει αυτή η κυβέρνηση των λαμογιών και των σκανδάλων, να φύγει αυτός ο εσμός του παρακράτους και του υποκόσμου, να φύγει μια κυβέρνηση που στηρίζεται ανοιχτά στα Ματ και στα ακροδεξιά κατακάθια, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση πριμοδότηση του Πασοκ. Στο αντεπιχείρημα πως τα σκάνδαλα είναι στη φύση του καπιταλισμού, πως η πολιτική αυτή είναι επιβεβλημένη από την ΕΕ και πως το Πασοκ θα έκανε ακριβώς τα ίδια, εμείς λέμε ακόμα καλύτερα. Ας έρθει και ο έτερος εκλεκτός των αστών, για να καεί και αυτό το χαρτί τους μια ώρα αρχύτερα. Μια γρήγορη χρεοκοπία του Πασοκ που θα επιτάχυνε την πολιτική κρίση και αυτός είναι ο λόγος που παραδοσιακά Πασοκικά μέσα στηρίζουν από καθεστωτική σκοπιά την κυβέρνηση.

Ειδικά σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, όπου η πραγματικότητα της μακράς ύφεσης ασκεί τρομακτικές πιέσεις στο πολιτικό εποικοδόμημα, η ταχύτητα της εναλλαγής των αστικών κομμάτων στην εξουσία, φέρνει πιο κοντά το αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης. Αν το αστικό μπλοκ εξουσίας επεξεργάζεται διάφορες λύσεις (οικουμενική, κυβέρνηση συνεργασίας τμημάτων των δύο μεγάλων κομμάτων) η αριστερά δεν πρέπει να καταγγέλλει από θέσεις αρχής τον επάρατο δικομματισμό, αλλά αναλύοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση κάθε φορά να δίνει όλες της τις δυνάμεις για να βαθύνει το πρόβλημα διακυβέρνησης. Αν τώρα κάποιοι θεωρούν πως μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Πασοκ θα έδινα ανάσα στο πολιτικό σύστημα μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως οι αστοί την αντιλαμβάνονται για αυτό και προωθούν τόσο ξεδιάντροπα τους ακροδεξιούς. Ας πάει στα τσακίδια λοιπόν ο τυχάρπαστος Καραμανλής για να ανοίξει το δρόμο που θα ακολουθήσει πολύ σύντομα και ο George να η πιο αποτελεσματική στάση απέναντι στο δικομματισμό.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s