Ακροδεξιά λαίλαπα μέσα στη θερινή ραστώνη.

Η ελληνική εκδοχή της πολυκατοικίας της δεξιάς που αποτυπώθηκε εκλογικά με τα αυξημένα ποσοστά των φασιστών του Λάος, μοιάζει να είναι μια αποτελεσματική μορφή διαχείρισης της κρίσης για την ελληνική αστική τάξη. Η στροφή προς την ακροδεξιά ατζέντα και η ηγεμονία των απόψεων του καρατζαφέρη στην κυβερνητική πολιτική δεν ερμηνεύεται απλά από την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διεκδικήσει τους χαμένους της ψηφοφόρους. Αυτό είναι μια χυδαία εμπειρική προσέγγιση. Μπροστά στα αδιέξοδα μιας μακράς ύφεσης και έχοντας χάσει κάθε στόχο που θα μπορούσε να ενοποιήσει ξανά την ελληνική κοινωνία, η αστική τάξη καταφεύγει στη σιγουριά του νόμου, της τάξης και του ρατσισμού. Κατά βάση ο αστισμός αδιαφορεί για το ποιος θα υλοποιήσει αυτή την πολιτική, σίγουρα όμως η υλοποίηση της είναι αυτή τη στιγμή κεντρική επιλογή με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η θερινή ραστώνη είναι ο ιδανικός χρόνος για να παρθούν μέτρα που φυσικά θα παράγουν αποτελέσματα και μέσα στο πιο βαρύ χειμώνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μια πληθώρα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαχώρισαν με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική σε ζητήματα μετανάστευσης, στερώντας έτσι το ελληνικό κράτος από κάθε διεθνή νομιμοποίηση. Αν για κάποιους υπερεπαναστάτες (σε δύσκολες περιόδους οι βερμπαλισμοί αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τις πράξεις) ο ΟΗΕ είναι το σφαγείο των λαών, θα τονίσουμε πως αυτό σημαίνει πως το ελληνικό κράτος παραβιάζει ακόμα και μια τέτοια νομιμότητα. Τα πρόσφατα γεγονότα της Πάτρας και της Χίου με ναζιστικές πρακτικές-ποιοι χωρίζουν μανάδες από τα παιδιά τους; ποιοι μεταφέρουν στα κρυφά ανθρώπους; δικαίωσαν αυτήν την επιλογή Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση με την ανοχή της ηγεσίας του Πασοκ και με την προφανή ηγεμονία των νεοφασιστών πετάει με τον πιο επίσημο τρόπο στα σκουπίδια τη συνθήκη της Γενεύης και κάθε μεταπολεμική νομική κατάκτηση. Είναι φαίνεται η δικαίωση του Μαρκογιαννάκη για τις υπερβολικές ευαισθησίες που έχουμε γύρω από τα λεγόμενα δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε συνέχεια όλων αυτών, ο Δένδιας ψηφίζει την τροπολογία για τις κάμερες νομιμοποιώντας τις άτυπες βρώμικες πρακτικές του αστυνομικού παρακράτους. Όλος ο νομικός κόσμος, η αρχή προστασίας δεδομένων, εν ολίγοις οι εγγυητές της αστικής νομιμότητας μιλούν για ασυδοσία της αστυνομίας, για κοινωνία παρακολούθησης και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών. Ψιλά γράμματα για αυτή την ανεκδιήγητα κυβέρνηση που έχει μάλλον συνειδητοποιήσει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί στην εξουσία είναι να πείθει των αντιδραστικό συρφετό και τους μεγαλοεκδότες πως καμία δημοκρατική ευαισθησία δε λογαριάζει μπροστά στην καπιταλιστική ασφάλεια. Τελικά η υποταγή όλων των εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία είναι η νέα απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στους πυλώνες του κράτους, είναι η τελική αιτία και για την όποια αυτονόμηση των μπάτσων. Αν η αστυνομία ως ο βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας έχει την πρώτο λόγο για το άσυλο, για την παρακολούθηση και αποθήκευση δεδομένων, γιατί ο κάθε μπάτσος να μην θεωρήσει πως στο δρόμο δεν το δεσμεύει τίποτα. Όταν ο Μαρκογιαννάκης δίνει με τον πιο επίσημο τρόπο κάλυψη στον υπόκοσμο της Χρυσής Αυγής, ποιος απορεί αν τα Ματ είναι χρυσαυγίτες με στολή. Όχι δεν κυβερνά η αστυνομία, απλά η αστική δημοκρατία επανατοποθετεί τις δομές της.

Τέλος για να πειστούν και οι διάφοροι εργατιστές της αριστεράς η κυβέρνηση σαρώνει μέσα στο καλοκαίρι τα βαρέα και ανθυγιεινά, επιβάλλει νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, προετοιμάζει νέο ασφαλιστικό. Προφανώς μια κυβέρνηση των αφεντικών θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως η ύφεση θα πλήξει την εργατική τάξη. Μόνο που ο νέος μεταδεκεμβριανός συσχετισμός διαμορφώθηκε όχι ύστερα από αποτυχημένους εργατικούς αγώνες ή επειδή η αριστερά δεν εξήγησε στο λαό το μηχανισμό της κρίσης. Ο νέος συσχετισμός διαμορφώθηκε στην Ομόνοια και στον Αγ. Παντελεήμονα, στα πογκρόμ της αστυνομίας, στις παγιωμένες συμπράξεις Ματ-ακροδεξιών και σφραγίστηκε από την απροθυμία-αδυναμία της αριστεράς να δώσει πειστικές συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως να πείσει πως μπορεί να τις επιβάλλει.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s