Για τη νέα κοινή επίθεση φασιστών και ΜΑΤ στο παλιό Εφετείο στις 9/5

090509_x_01Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ύστερα από τα γεγονότα της 5ης Μαίου για την ανοιχτή συνεργασία του φασιστικού υποκόσμου με το επίσημο κράτος. Η αποτυχημένη συγκέντρωση των ρατσιστών που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μερικές δεκάδες μέλη της χρυσής αυγής μαζί με εμπόρους ναρκωτικών και βαποράκια της περιοχής, πραγματοποιήθηκε μόνο χάρη στην περιφρούρηση από δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ που στην κυριολεξία εκκένωσαν την πλ. Ομονοίας για να περιφέρονται εκεί τα φασιστοειδή και να τραμπουκίζουν σε μεμονωμένους μετανάστες ακούγοντας ναζιστικά εμβατήρια.

Η από κοινού επίθεση που ολοκλήρωσε τη συνεργασία κράτους φασιστών στις 8μμ σε συντρόφους που είχαν συγκεντρωθεί στην Μενάδρου πίσω από το Εφετείο ύστερα από κάλεσμα αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων (Δίκτυο, ΔΕΑ, Κόκκινο, YRE, Ν. Συνασπισμού) επιβεβαιώνει ότι τα αντίστοιχα περσινά γεγονότα στις 2 Φλεβάρη, όπου τραυματίστηκαν βαριά δύο αγωνιστές μεταξύ των οποίων και ένας σύντροφος της Εργατικής Εξουσίας δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, και πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένη για κάθε μελλοντική κινητοποίηση. Εξάλλου έχουν προηγηθεί δεκάδες περιφερειακά περιστατικά με επιθέσεις φασιστών κατά μεταναστών ή και στεκιών που μόνο από τύχη δεν έχουν καταλήξει σε δολοφονίες, όπως η πρόσφατη ρήψη χειροβομβίδας στο στέκι του Δικτύου.
Παρόλα αυτά οι διοργανωτές της αντιρατσιστικής κινητοποίησης φάνηκε να μην παίρνουν υπόψην όλα αυτά τα περιστατικά, δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά λογικές που αντιστοιχούν σε μια προηγούμενη περίοδο.
Η συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλ. Κοτζιά ήταν σε κάθε περίπτωση άστοχη γεωγραφικά, όπως επίσης και το κάλεσμα των αναρχικών στην Κάνιγγος. Όχι μόνο τα όσα ακολούθησαν αλλά και όλη η προηγούμενη εμπειρία έλεγε ότι θα ήταν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση στην Ομόνοια με δεδομένη την περικύκλωσή της από τα ΜΑΤ. Έτσι οι δυνάμεις αυτές ουσιαστικά έμειναν έξω από το βασικό επίδικο που ήταν οι εκατοντάδες μετανάστες στο Εφετείο και η απειλή για την εκκένωσή του. Την ώρα που οι φασίστες μαζί με τα ΜΑΤ επιτίθονταν στο εφετείο οι μεν διαδηλωτές του ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαδήλωναν προς τα Προπύλαια, οι δε αναρχικοί και αντιεξουσιαστές είτε είχαν εγκλωβιστεί στο Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια απασχολούμενοι σε αψιμαχίες με τα ΜΑΤ.
Η συγκέντρωση στο Εφετείο ήταν η μόνη σωστή πολιτική κίνηση, όμως με μια εντελώς προβληματική στάση. Για ακόμη μια φορά οι οργανώσεις που συμμετείχαν εκεί έδωσαν βάση στις διαβεβαιώσεις των επικεφαλείς της αστυνομίας ότι δεν θα επιτρέψουν στους φασίστες να πλησιάσουν στο σημείο, και επομένως δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια «συνάντηση», και γνωρίζοντας ότι αυτή δεν θα κατέληγε σε μια ανταλλαγή επιχειρημάτων. Η στάση αυτή λοιπόν είναι προβληματική όχι μόνο γιατί καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο του κράτους σαν μια ουδέτερη δύναμη, αλλά και γιατί μπορεί να καταλήξει τραυματισμένους και μη χειρότερα συντρόφους. Δεν είναι τυχαίο που οι δυνάμεις αυτές καλούν διαρκώς το κράτος να θέσει εκτός νόμου τη χρυσή αυγή ή τον εισαγγελέα να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις της, ενώ αυτό είναι καθήκον του ίδιου του κινήματος. Η αριστερά δεν μπορεί να ζητάει κανέναν νόμο που να απαγορεύει τη λειτουργία ακόμα και των φασιστικών συμμοριών όχι μόνο γιατί έτσι καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο του κράτους σε αυτή την αντιπαράθεση, αλλά και γιατί όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν τέτοιοι περιοριστικοί νόμοι συνήθως χρησιμοποιούνται εναντίον της ίδιας.
Ο αγώνας εναντίον των φασιστικών συμμοριών ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, όπου οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. παίρνουν ανοιχτά ρατσιστικά μέτρα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εκκλήσεις, αλλά με μια πλατιά πολιτική καμπάνια που θα συνοδεύεται με αποτελεσματικά πρακτικά μέτρα αυτοάμυνας, οργανωμένα με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί.

Αθήνα 13/5/09
Κολεκτίβα Κόκκινη Ορχήστρα

Παλιότερα σχετικά άρθρα:
http://www.ks-ee.org/?q=node/8
http://www.ks-ee.org/?q=node/9
http://kseeath.wordpress.com/2008/07/02/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s